1. Program Files -kansiolle, jonne ohjelmat asentuvat?
Olen sitä mieltä, että Ubuntussa ei edes tarvitse tietää missä ohjelmien asennustiedostot ovat. Paketinhallinta poistaa kaikki tiedostot tarvittaessa.
olen tästä hieman eri mieltä. tai siis ehkä ihan peruskäyttäjän ei tarvitse sijainteja tietääkään, mutta jos oikeasti haluaa ymmärtää miten UNIXin kaltaiset järjestelmät toimivat, niin tämä on yksi juttu jonka joutuu itselleen selvittämään.
windows-maailmasta poiketen sovelluspaketin tiedostot asennetaan ympäri tiedostojärjestelmää (joka massamuistien lukumäärästä riipumatta näkyy yhtenä ainoana hakemistopuuna). tiedostot sijoitellaan
filesystem hierarchy standardin mukaisesti
4. Ajoittaista levyn eheytystä?
Ei tarvitse, koska ubuntussa käytetään oletuksena EXT3 tiedostojärjestelmää, joka on "journaloiva" tiedostojärjestelmä, eli levy tietää mitä mihinkin on tallennettuna, eikä se näin ollen pääse pirstoutumaan.
journalointi ei varsinaisesti liity pirstoutumattomuuteen, sillä myös ntfs on journaloiva järjestelmä. journalointi tarkoittaa käytännössä sitä, että ennen levylle kirjoittamista data kirjoitetaan 'journaliin' josta se poistetaan vasta kun kirjoitus on tehty kokonaan, näin esim. sähkökatkon tai vihjeettömän käyttäjän väkivaltaisesti keskeyttämä kirjoitusoperaatio ei pääse rikkomaan teidostojärjestelmää vaan kirjoitus joko onnistuu tai sitä ei tehdä ollenkaan. tämä tuo järjestelmään viansietoisuutta.
tiedsotojärjestelmä puolestaan pitää kirjaa tiedostojen sijainnista oletusarvoisesti riippumatta siitä noko se journaloiva vai ei. se on nimenomaan sen tehtävä.
ei ext2 (joka ei ole journaloiva) pirstoonnu yhtään sen enempää kuin journaloiva ext3:kaan. linuxissa käytetyt tiedostojärjestelmät on vaan tehty niin, että ne eivät helpolla* pirstoudu. itse asiassa IBM:n ja microsoftin yhdessä kehittämä hpfs ei juurikaan pirstoutunut ja koska ntfs on kehitetty sen pohjalta ei ensimmäisissä NT-sarjan windowseissa ollut lainkaan levyn eheytystä (koska oletettiin, että myöskään ntfs ei pirstoudu).
*jos levy on äärimmäisen täynnä, ilmenee pirstoutumista linuxissakin, mutta sille ei vaan voi mitään. täydellä levyllä eheytyskään ei onnistuisi.
3. Rekisterille?
tietyllä tapaa gnomen gconf näyttää aika paljon windowsin rekisteriltä, ainakin gconf-editor, joten sen voisi ehkä antaa tähän vastineeksi jos selalista kaipaa. tosin toimintatavassa on useampikin ero windowsin rekisteriin nähden. valtaosa linux-ohjelmista kuitenkin tallentaan datansa käyttäjän kotihakemistoon.