Käytännössä tilanne ei ole niinkään vaikeakäyttöinen. Seuraavassa, kovasti erilaisia, huomioita asiasta, ehkä nämä auttavat:
1.
Jos kyseessä on serveri, niin siihen ajatukseen toki kuuluu kiinteä osoite. Ei kai sen kertaalleen laittamisesta mainittavaa työtä voi olla.
Menuistahan nämä asetukset toki voi tehdä, ei siihen mitään tekstieditoria tarvita. (Eikä hosts tiedostoakaan tarvitse editoida muualla kuin Windowsissa).
2.
Ei mitään DNS-serveriä käytännössä mihinkään tarvita - tai jos sen tekeminen on helppoa ja itsestään selvää, niin mikä ettei. En tosin siinä tapauksessa ymmärrä miksi kyselisit täällä mitään.
Yleensähän, siis yleensä, koneet löytyvät nimellä vaikka mitään ei ole tehtykään (siis esim. hosts editointia tms). Johtunee osittain siitäkin, että serveri on yleensä aina päällä, siinä on kiinteä osoite jne. Käytännössä jos serveri on Ubuntu kone Samballa, niin tuntuu toimivan paremmin kuin jos on kyseessä Windows serveri. En tosin tiedä tarkalleen, että miten koneet keskustelevat keskenään, mutta ei kai sillä niin väliäkään ole, koska yleensä niiden välinen keskustelu riittää.
3.
Ei serverin tarvitse löytyä nimellä, riittää että tiedät sen ip-osoitteen ja käytät sitä. Kun kyseessä on verkko jossa on serveri ja N kpl työasemia, niin sellaisessa tapauksessa ei tarvitse tietää kuin yksi osoite, eli serverin osoite. Helppoa. Tottakai, jos sinulla on käytössäsi jotakin hienompia palveluja, niin sitten voi olla, että tämä ei riitä, mutta levyjakoihin riittää hyvin.
4.
Ei osoitteen tarvitse olla välttämättä kiinteä. Riittää että se ei vaihdu. Yleensä DHCP-servereissä on säädettävissä miten usein osoite voi vaihtua - jos sanot siihen että säilytä samaa osoitetta 2 viikkoa, niin varmaankin riittää normaalikäytössä takaamaan, että osoite ei vaihdu.
5.
Vielä viimeiseksi - edelläkuvatussa tapauksessa riittää - siis tehdäksesi tämän aina toimivaksi - että laitat kaikkien työasemien määrittelyihin serverin osoitteen (siis hosts tiedostoon lopulta, mutta menuistahan se menee). Melko helppo toimenpide ja toimii varmasti. Tämä tapa myös ohittaa DNS-palveluiden määrittelyt, jotka saattavat joskus sotkea silloin kun osoitteet muuttuvat - ne muuttuvat esim. silloin kun kopioit virtuaalikoneita, jolloin "täsmälleen sama" kone saa yhtäkkiä uuden osoitteen, ja vanhakin voi vielä olla ajoittain käytössä eri osoitteella, ja DNS ei oikein tahdo (riittävän nopeasti) ymmärtää tällaista huumoria.
Kotikäytössä en ole tätä kohtaa edes tehnyt, koska sille ei välttämättä ole tarvetta (serveri on Ubuntu-kone), kuten edellä on kommentoitu.
Toivottavasti tästä on jotakin apua. Tarjoamani ratkaisu on ainakin hyvin helppo toteuttaa, ei vaadi juurikaan ylläpitoa ja toimii varmasti - vaikkakaan ei ole täysin automaattinen.