Kdenlivestä on nykyään jo windows versio. Ei toimi vielä kunnolla, mutta tuskin menee enää kauan, kun se on vakaa.
Lightworks, Shotcut ja Kdenlive ovat edelleen minusta parhaat linuxin videoeditorit. DaVinciä en ole asentanut. Mielestäni ongelmaa ei ole editoreissa. Ne pärjäävät yhtä hyvin ja jopa peremmin kuin Windowsin vastaavat vapaat ohjelmat. Maksullisia Ubuntussa on oikeastaan vain yksi: Lightworks. Editointiominaoisuudet ovat käsittääkseni samat niin maksullisessa kuin vapaassa, mutta renderöintikoodekit ovat osaksi erilaisia.
Kuinka suuri ero videon laadussa on, jos käyttää esim. prores koodekkia tai jotain muuta maksullista verrattuna ffmpg pohjaisiin vapaisiin? Ja jos esim. digitoin raw dv formaatissa minidv.kasetin käyttäen Kinoa, niin mihin formaattiin se kannattaa renderöidä. Matroska ilmoittaa laadun pysyvän häviöttömänä, mutta sitä käsittääkseni käytetään aika vähän.
Minä haluaisin taltioida suoraan teatterissa digitoituja esityksiä (siis. itse ohjaamiani) itselleni arkistoon, jotka myöhemmin luovuttaisin teatterimuseolle. Haluaisin myös laittaa ne pienempinä tiedostoina netti sivustoon, johon pitäisi kirjautua katselemaan, mutta estettäisiin tiedostojen lataaminen itselleen. Silloin formaatti olisi luultavasti mp4 tai vastaava.
Luin jostain, että arkistointiin on olemassa formaatti, joka pitää laadun pitkään parempana kuin yleiset formaatit. Jos joku ymmärtää näitä asioita paremmin, olisi hienoa kuulla niistä. Ennen kun tein töitä vielä televisioon, yleinen katseluformaatti siellä oli muistaakseni mpeg tai mpg2 ja kotiarkistoissa käytettiin divx-formaattia ja vähän myöhemmin mp4:ää. Riittääkö siis vapaat koodekit vai pitäisikö hankkia maksullinen ohjelma?