Pikaisesti katsottuna gThump vaikutti aika kelvolliselta, mutta nettisivuilta sai sen kuvan että se on ollut Gnome kakkosen projekti. Miten jatkossa?
F-spot puolestaan näyttäisi olevan mono-softaa, jos oikein ymmärsin Synaptikin tiedostolistauksesta. Mikä on monon asema tulevaisuudessa?
Mono ei häviä mihinkään ainakaan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Kehittäminen voi loppua jossain vaiheessa, mutta alusta on saatavilla pitkään senkin jälkeen. F-Spotin kehitystyö on kuitenkin käytännössä loppunut, pieniä bugikorjauksia lukuunottamatta.
Kaikilla luettelemillasi ohjelmilla on niin laajat käyttäjäkunnat, että ne jatkavat elämäänsä vielä vuosikausia. Niitä ei myöskään poisteta Ubuntun lähteistä niin kauan kuin joku viitsii ylläpitää paketteja. Oikeastaan suurempi ongelma kuin kehityksen pysähtyminen on se, että kehitys lähtee sellaiseen suuntaan, josta et itse pidä. Silloin voi olla vaikea saada sitä vanhempaa "hyvää" versiota uusiin jakeluihin, ellet tee paketteja itse.
Picasa varmaan toimii jatkossa ihan hyvin Winellä. Eihän se nytkään ole natiiviohjelma, vaan ainoastaan käännetty Winen avulla helposti ajettavaksi binääriksi, vaikka ohjelma on käytännössä Windows-koodia.
Shottwell näyttää olevan Gnome -projektin sivuilla. Onko tämä nyt se, jota jatkossa tuetaan?
Shotwell on toistaiseksi Ubuntun oletusohjelma valokuvien arkistointiin. Tilanne tuskin muuttuu ainakaan pariin vuoteen.
Niin, ja tietenkin vielä: onko muita kelvollisia vaihtoehtoja?
digiKam on varmaankin monipuolisin näistä avoimista ohjelmista. Se sopii etenkin edistyneemmille käyttäjille. Tosin se on KDE-ohjelma, joten mukana asentuu aika paljon ohjelmakirjastoja ja ohjelman käynnistyminen voi kestää hitusen kauemmin muissa työpöytäjärjestelmissä, mutta Picasa ja F-Spot ovat vielä pahempia tapauksia riippuvuuksineen.
Kaupallisia ohjelmiakin on saatavilla. Corel AfterShot Pro maksaa 90 euroa.