Koskas vaan saatas niistä kaikista yrityksissä käytettävistä ohjelmista linux versiot... Enimmäkseen olen nähnyt linux palvelimia käytettävän www serverinä tai sitten jossain spessussa jutussa. Kaikki erikoisalojen, talous yms ohjelmistot on aina MS alustalle tehty ja vielä mielellään jotain MS palikoita käyttäen, yleisimpänä lienee MSSQL (ainakin mitä mulla tullu vastaan). Näissä nyt vaan ei ole mitään järkeä lähtee tuotantokäytössä ajamaan ei-natiivilla alustalla.
Noinhan se menee yleensä ... yleensä ajatellaan asioita siitä lähtökohdasta, että käytetään Windowsia ja verrataan siihen.
Muitakin näkökulmia asiaan on, esim. se, että tarkastellaan asiaa avoimesti ja pyritään hyödyntämään uusimpia teknologioita ja niiden avulla pärjäämään (luomaan mahdollista kilpailuetua, säästämään rahaa, tarjoamaan työntekijöille lisää motivaatiota uudempien työkalujen muodossa, motivoimaan koulutuksella ... ja kaikki tämä, koko revohka).
Vastavuoroisesti pelkkä Windows-kaupallinen-PC -malliin tuijottamien tarkoittaa pysähtyneisyyden aikakautta tietotekniikassa.
Se, että mikä sitten missäkin tapauksessa on se paras lähestymistapa, on tietysti konsultoinnin kohde. Jos se olisi helppoa, niin kaikkihan siinä onnistuisivat - tilanne on usein aika paljon eri.
Itse asioista:
Koskas vaan saatas niistä kaikista yrityksissä käytettävistä ohjelmista linux versiot
Ei koskaan, eikä pidäkään tulla. Monet Windows-ohjelmat ovat surkeita, parempiakin on. Monet ovat toki hyviäkin. Monet ohjelmat on ajanut käyttökelvottomiksi dinosauruksiksi tämä Windowsin kaupallinen malli ja sen tuomat loogiset kehitysaskeleet, jotka eivät todellakaan ole loppukäyttäjän etujen mukaisia.
Kaikki erikoisalojen, talous yms ohjelmistot on aina MS alustalle tehty ja vielä mielellään jotain MS palikoita käyttäen, yleisimpänä lienee MSSQL (ainakin mitä mulla tullu vastaan). Näissä nyt vaan ei ole mitään järkeä lähtee tuotantokäytössä ajamaan ei-natiivilla alustalla.
Monet ohjelmat on näin, eikä lyhyellä tähtäimellä tähän tulekaan muutosta. En malta tähän kuitenkaan olla sanomatta, että Oracle (joka on myös erittäin yleinen yrityksissä) ei todellakaan ole mikään natiivi Windows-ohjelma ja edellä esitetyn ajattelun mukaan Oraclea ei pitäisi käyttää Windowsilla. Siihenhän pitää asentaa (kamalia) Windows-autentikointi härpäkkeitä, jos haluaa sen edes jotenkin toimivan Windowsin tavoin (yleensä näin ei edes haluta). Lähinnähän UNIX on sen natiivi-ympäristö ja sikäli Linux on paljon luontevampi valinta siihen. Kuinka moni on näin kuitenkaan tehnyt - ei varmaan kovinkaan moni - täysin epäloogista.
Sitten näistä natiiveista Windows-ohjelmista, joita ei välttämättä edes pysty millään järkevällä tavalla, koskaan, porttaamaan Linuxiin:
- modernit tavathan ajaa servereitä ovat usein virtualisoinnin kautta. Eli yhdelle Quadro-prosessori serverille joka käyttää nopeita levypakkoja, ladataan N kpl virtuaalikoneita, jotka on peilattu ja kuorman jaossa ja rajoitettuja ottamansa kuorman mukaan ja kaikkea tällaista. Eli periaatteessa erittäin helposti ja tehokkaasti manageroituja, virtuaalisia koneita kaikin puolin. Itse serverissä ei ole mitään Windowsia - jos siinä joku on niin se on Linuxista tehty muunnos, tyyliin VMware ESX.
- tässä kehityksessä ei haittaa vaikka jossakin pyöritetään Windows-käyttistä tai ollaan pyörittämättä
- työpöydät ovat kovaa vauhtia muuttumassa myös ohuiksi tai virtuaalisiksi. Tällöin työpöydälläkään ei ole välttämättä Windows
- edelliset tarkoittavat myös sitä, että tilanne ei ole joko/tai Windows tai Linux, vaan kuhunkin tehtävään voidaan helposti ottaa paras työkalu
- kaikki tämä vaatii tietysti osaamista ja ammattitaitoa. Oikein täytyy ihmetellä sitä, että miksi tätä Suomessa pidetään kalliina ja vaikeana? Eikös juuri Suomessa pitänyt olla paljon koulutettuja ja fiksuja ihmisiä? Tällaiset ihmiset pystyvät nimenomaan luomaan kilpailuetua käyttämällä uusia tekniikkoja.