Itselläni on simppeli fileserveri, jossa pyörii Ubuntu, ehkä 9.04 versio ihan standardikamalla. Serveriä en käytä interaktiivisesti mihinkään, koskapa siinä ei ole kunnollisia ääni- eikä kuvavermeitä eikä siinä ole hiljaista koppaa. Se on kyllä hiljaa kun sen sijoittaa komeroon. Mielestäni interaktiivinen käyttö ja serverikäyttö ovat toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja teknisesti ja taloudellisestikin.
Tiedostopalvelut toimivat Samballa ihan hyvin, jotkut väittää että NFS olisi parempi, mutta kun olen siitä aikoinani päässyt eroon Unixissa, en ole halunnut sitä oikeasti kokeilla (ja vaatisi Windows-koneisiinkin aina jotain uutta softaa, olkoonkin ilmaista).
RAIDia voit tietysti käyttää, mutta miten ajattelit tehdä backupit?
Nimittäin sitten kun RAID mossahtaa, niin silloin oikeasti menee KAIKKI data.
Itselläni tiedostot on jaettu kahteen ryhmään MP3&Videot ja MuuData. Ryhmäjako on sikäli merkittävää, että "MuuData" ryhmälle riittää erillinen pienehkö backup levy. Nämä saa kätevästi varmistettua yhdellä rsync-komennolla, verkon yli, työasemien sisäisille ylimääräisille levyille ja ulkoisille USB-levyille, joihin voi laittaa virran päälle kun ajaa backuppia. Toimii hyvin ja varmasti kun muistaa joskus ajaa näitä backuppeja. MP3:ia haluaa aina välillä kuljettaa mukana, jolloin sekin levy toimii backuppina. Ajan backupin inkrementaalisena joten backupin teko käsittelee vain muuttuneet tiedostot - jolloin sen ajaminen ei kauaa kestä ja on sinänsä idioottivarmaa. Ubuntussa komento on "rsync" - Windows-koneella, jota sitäkin voi tässä käyttää yhtä hyvin, ainoa kunnollinen ohjelma on "robocopy.exe" (jonka minä tiedän).