Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Millä tavalla voisi rajata uuden käyttäjän oikeudet niin, että sillä olisi esimerkiksi  oikeudet suorittaa, kirjoittaa ja nähdä vain oman hakemistonsa sisällä olevia tiedostoja.

Jos haluttaisiin esimerkiksi, että käyttäjä voi nanoilla, eli lukea ja kirjoittaa, vain oman hakemistonsa tiedostoja ja oman hakemistonsa alihakemistojen tiedostoja.

muille x (jolloin järjestelmään kirjautunut käyttäjä voi selata toisen käyttäjän kotihakemiston tiedostoja ???  Luku tai kirjoitusoikeuksia ei tietenkään ole! )

Ei voi selata. Hakemistolla oikeus x tarkoittaa ettei tiedostoja voi listata (koska ei ole r), mutta jos johonkin tiedostoon on pääsy, niin sitä ei estetä. Jos tuota oikeutta ei olisi, niin mihinkään hakemiston (tai alihakemistojen) alla olevaan tiedostoon ei ole oikeutta, vaikka oikeudet olisivat säädetty miten tahansa.

Luulen kuitenkin, että kysyjää kiinnosti nyt tässä estää käyttäjää näkemästä, mitä muuta järjestelmässä on kuin hänen kotihakemistonsa. Niiden lukemista on aika vaikea estää täysin pelkästään tiedostojen oikeuksia muuttamalla, koska käyttäjän pitää voida lukea sieltä ohjelmia ja niiden asetustiedostoja.
2
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Evolutionin tallenteet
« Uusin viesti kirjoittanut jekku tänään kello 07:40 »
Tarkistas onko hakemistoa ~/.evolution
3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tulostaminen Ubuntussa
« Uusin viesti kirjoittanut Niko Rentola tänään kello 00:07 »
Asiakirjojen ja valokuvien skannaus sujuu kaikista kivuttomimmin puhelimella HP Smart (HP AiO Remote) -sovelluksella.
Kyseisellä sovelluksella voi myös "skannata" käyttäen puhelimen kameraa, joten siitä on hyötyä vaikkei omistaisikaan HP:n tulostinta.

Itselläni on ollut HP Photosmart 5510 ja 5524. Kumpikin toiminut hyvin Linuxilla sen ajan kun toimi. Itse laitteita en voi kehua,
mutta en ole omistanut muiden laitevalmistajien mustesuihkutulostimia nii ei ole mihin verrata.
4
Millä tavalla voisi rajata uuden käyttäjän oikeudet niin, että sillä olisi esimerkiksi  oikeudet suorittaa, kirjoittaa ja nähdä vain oman hakemistonsa sisällä olevia tiedostoja.

Jos haluttaisiin esimerkiksi, että käyttäjä voi nanoilla, eli lukea ja kirjoittaa, vain oman hakemistonsa tiedostoja ja oman hakemistonsa alihakemistojen tiedostoja.

Tämän pitäisi tietenkin olla monenkäyttäjänjärjestelmissä oletus. Järjestelmään kirjautuneella on oikeus lukea, kirjoittaa ja ajaa, vain
oman hakemistonsa (alihakemistoineen) tiedostoja. Aiemmin jopa oli enemmän tai vähemmän estetty käynnistämästä kotihakemistosta järjestelmään kuulumattomia ohjelmia (tietoturva!).
Ubuntukin vain nykyisin tarjoaa esim. /home -hakemistoon kullekin käyttäjälle liiaksi oikeuksia:
Koodia: [Valitse]
ls -la /home drwxr-xr-x (d tarkoittaa hakemistoa)
omistajalle rwx (kuten pitääkin - omistajalla on kaikki oikeudet kuten luku-, kirjoitus ja ajo-oikeus)
ryhmälle rx (ihan ok?) mutta jo
muille x (jolloin järjestelmään kirjautunut käyttäjä voi selata toisen käyttäjän kotihakemiston tiedostoja ???  Luku tai kirjoitusoikeuksia ei tietenkään ole! )

Hieman tarkempi ja tiukempi määritys kulloisellekin kotihakemistolle olisi drwx------ eli vain omistajalla on oikeudet ko. hakemistoon.

Oikeuksiahan voidaan muuttaa kätevästi komentoriviltä sopivin oikeuksin, mutta löytyyhän tuohonkin työpöydän graafisia ohjelmia.
Varsinaisiin pilvipalvelinvirittelyihin en ota kantaa.
5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tulostaminen Ubuntussa
« Uusin viesti kirjoittanut HannuK 20.01.20 - klo:23.07 »
Kerro sitten, miten kävi. Olisi hyvä tietää. Meikäläisen ei todellakaan tarvinnut tehdä mitään tuon HP:n kanssa, asennus tapahtui täysin automaattisesti, paitsi tuon dokumenttiskannerin löytäminen asennetuista ohjelmista piti hoitaa itse.
6
Ubuntu tietokoneissa / Evolutionin tallenteet
« Uusin viesti kirjoittanut rmv 20.01.20 - klo:22.50 »
Koneeni käyttiksenä on Ubuntu 18.04 ja siinä on käytössä Evolution sähköpostiohjelma.
Olen tallentanut vanhoja sähköposteja Evolutionin oma@elisanet.fi/ saapuneet valikosta Tällä tietokoneella/ saapuneet valikkoon.
Mihin arkistoon tietokoneella Evolution tallettaa nämä sähköpostit?
Ongelmana on se, että olen asentanut Ubuntu 18.04:n uudelle kiintolevylle ja nyt saan esiin vain tälle uudelle kiintolevylle tallennetut sähköpostit. Edellinen käyttis oli Ubuntu 16.04 ja se oli asennettu vanhemmalle kiintolevylle. Tälle vanhalle, edelleen käytössä olevalle kiintolevylle tallennettuja sähköposteja en löydä kun en tiedä mihin ja millä nimellä ne on tallennettu.
Jollei Evolutionilla saa avattu samassa koneessa toisella kiintolevyllä olevia sähköposteja, niin voisin kopioida sähköpostit vanhalta kiintolevyltä uudelle kiintolevylle jos vain saan selville niiden sijainnit.
7
Asentaminen ja käyttöönotto / Ubuntu 18.04 asennus ongelma
« Uusin viesti kirjoittanut kalerwo 20.01.20 - klo:21.30 »
Tervehdys

Olen yrittänyt asentaa ubuntu 18.04 win7 rinnalle.
Etsin tältä sivustolta vastaavia ongelmia ei sattunut silmään.

Ongelma on että asennusohjelma hyppää kohdasta 2 suoraan kohtaan 4 jättäen kohdan 3 väliin.
En pääse mitenkään tuohon kolmoskohtaan.

Jatkaessani kohtaan 5 "asennustyyppi" tulee näkyviin tyhjä taulukko jossa pitäisi kai näkyä kiintolevyn osiot.
Tässä jos yritän tehdä jotakin asennusohjelma kaatuu.
Jos yritän jatkaa eteenpäin tulee virheilmoitus "Juuritiedostojärjestelmää ei ole määritelty.Korjaa tämä osiointivalikossa"

Olen tehnyt useamman tikku ja dvd version ja ladannut jokaiseen uudestaan .iso tiedoston mutta aina sama ongelma.
Tikulta ja dvd:ltä suoraan toimii kyllä ja siellä näkyy kiintolevyn osiot oikein.

Kiintolevyllä oli windowsin c ja d osiot 500+500gt.
Pienensin d osiota ja jätin ubuntulle tilaa n.190gt jota olen kokeillut alustaa windowsilla tai jättää varaamatta,ei vaikutusta.

Koneeni on jo 9 vuotta vanha Packard bell ixtreme pöytäkone jossa on  Amd phenom II X6 prosessori  ja Nvidia Geforce gt330 2gb näytönohjain.

Mintin asennusyrityksessä oli vastaavia ongelmia.

Täytyy vielä mainita että tässä mennään aivan tietoteknisten taitojeni ylärajoilla tai vähän ylikin välillä.

Olisiko jollakin kokemusta tai tietoa vastaavasta ongelmasta?8
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tulostaminen Ubuntussa
« Uusin viesti kirjoittanut kaulahuivi 20.01.20 - klo:20.47 »
Käytössä on Ubuntu 18 ja latasin tänään Ubuntu Cinnamonin. Käyn hakemassa HP Deskjet 2600 sarjan monitoimilaitteen. Sen pitäisi kuulemma toimia ja minua neuvottiin hakemaan HP:n HPLIP ajuriohjelma. HP neuvoo tuon asentamisessa. Luulin, ettei Giganttiin saa palauttaa käytettyjä laitteita. Parasta ostaa tosiaan vähän vanhempia monitoimitulostimia, jotta kaikki onnistuu. Kiitoksia avusta!
9
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu 18.04 jumiin sisäänkirjautumisen jälkeen
« Uusin viesti kirjoittanut mpiso 20.01.20 - klo:20.30 »
Tuolla on samanlainen ongelma.

https://askubuntu.com/questions/1080868/cant-install-nvidia-drivers-on-ubuntu-18-04

Olitkin jo sitä kokeillut!
10
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Vs: Käynnistyksen korjaus
« Uusin viesti kirjoittanut Tomin 20.01.20 - klo:20.28 »
Voisiko levystä ottaa dd:lä kopio toiselle levylle (ks. liite). Käsittääkseni dd lopettaa kopioinnin levyvirheeseen, ellei parametria conv=noerror,sync ole annettu. Jos kopiointi kuitenkin onnistuu, niin olisiko noista PhotoRec ja TestDisk työkaluista apua.

Ei niillä saa palautettua käyttöjärjestelmää. Kuvia ja dokumentteja voi yrittää palauttaa.

Veikkaan kuitenkin, että kaikki tähdellinen data on tuolla sda3-osiolla, joka ilmeisesti on kunnossa ja sisältää musiikin.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10