Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ux64

Sivuja: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30
501
Tarkoitatko nyt myös kirjoitusta vai pelkkää lukua...? Minä en tiedä mokamasta UDF:stä juuri mitään ja siitä ei ollut suomenkielisessä Wikipediassa mitään. (emkunkielisessä kylläkin mutta en jaksanut lukea)

Luonnollisesti tarkoitin myös kirjoitusta. Silloin cd/dvd/blu-ray etc, levyt toimivat aivan kuten muutkin mediat rw-tilassa.

502
IMHO: MBR rootkitin pitäisi kyllä toimia minkä tahansa käyttiksen kanssa, olettaen että se on tehty oikein. Tietysti paketin koko kasvaa jos sen pitää tukea natiivisti erilaisia rautaratkaisuita.

Käyttöjärjestelmä kun ei ole mikään edellytys sille että koneella voisi tehdä jotain. Koska tuollainen rootkit kaappaa koneen ennen käyttöjärjestelmää, pitäisi kaikki niiden järjestelmien toimia joita voidaan ajaa edistyneimmissä virtuaalikoneissa. Sekä rootkitin paljastamisen pitäisi olla äärimmäisen vaikeaa, koska sillä on mahdollisuus estää kaikki yritykset haivaita rootkit.

Tosin tuo yritysten estäminen johtaa siihen, että todennäköisesti se aiheuttaa muutoksia järjestelmän ajoituksiin. Joten jos samalla raudalla tehdään tietynlaisia operaatioita rootkitillä ja ilman on lopputulos erilainen.

Em. vaatii kyllä aika hienon rootkit, mutta onhan sekin hienoa että rootkit osaa hyödyntää käyttiksen komponentteja eikä sen tarvitse sisältää kaikkea tarpeellista itsessään.

Luonnollisesti helpoin tapa tuollaisen rootkitin spottaamiseen on käynnistää järjestelmä puhtaalta medialta ja tarkistaa levyt. Näinhän on virusten tapauksessa toimittu jo ennen muinoin. Saastuneella järjestelmällä ei voi koskaan tarkistaa onko järjestelmä saastunut. Lisäksi saastunut järjestelmä tai hakkeroitu järjestelmä tulisi aina asentaa täysin alusta uudelleen tai riittävän vanhoista backupeista ja laittaa reijät tukkoon. Näistä em. toimenpiteistä kyllä aina välillä kuulemma luistetaan. Joka ei luonnollisesti tee hyvää tietoturvalle.

Kommentteja, näkemyksiä?

Ai niin, tämähän oli suoraan Matrixista. ;)

503
Koska tästä aiheesta riittää varmasti erilaisia näkemyksiä, ajattelin että on parempi pistää ihan oma ketjunsa.

Juttu lähti liikkeelle siitä että miksi Ubuntu ei tue NCQ:ta.

Oma näkemykseni asiaan:

Olen huomannut monessa yhteydessä että kun on selviä teknisiä parannuksia jotka pitäisi tehdä, niitä halutaan jostain syystä vastustaa viimeiseen asti. Tai niiden merkitystä vähätellään suuresti. - Tämä ei ole mitään uutta minulle, kun olen sovelluskehityksen parissa työskennellyt yli kymmenen vuotta. Omasta mielestäni erinäköiset optimoinnit pitäisi ottaa käyttöön kun se vain suinkin on mahdollista ja järkevää. Lisäksi jos joku asia on selvästi teorian tasolla osoitettu suorituskykyä parantavaksi, niin sen lyttääminen matonalle sillä perusteella että sitä ei tarvita on mielestäni väärin. Mutta ehkä tästä aiheesta voisi keskustella jossain ihan muussa ketjussa. Sanotaan vaan, että nyppii silloin kun asiasta on jäänyt jotain hampaankoloon. Olen kutenkin pohjimmiltani idealisti ja jos jotain voidaan parantaa, sitä pitäisi mielestäni parantaa. Eritoten kun kyseessä on käytettävyys tai optimointi. En kuitenkaan tue bloatwarea jossa varsinkin puutteellisisesti toimivia tai olennaisen kannalta tarpeettomia ominaisuuksia lisätään tolkuton määrä sovellukseen.

Yksi projekti jonka osalta olen monta kertaa sanonut tuhon olleen tulossa oli edonkey2000. eMuleen otettiin selvät loogiset parannukset käyttöön, mutta edonkey2000 ei niitä valitettavasti tukenut.

Tämä on varmasti koeteltu asia kyllä erilaisten distrojen tms asioiden puolesta ja yksi syy siihen miksi projekteja on niin monia. Demokratia kun ei välttämättä toimi aina yhtä tehokkaasti kuin diktatuuri.

Toinen referenssi on asiallisen ext3 defragin puute. Useimmat vastaajat eivät edes paneutuneet aiheeseen, vaan sanoivat että sitä ei tarvitse tehdä. Miksei? Missä selvät perustelut miksi ei? Niissäkin paikoissa joissa asiaa on perusteltu, sanotaan että fragmentoitumista imenee. Eikä sen jälkeen ole kerrottu mitään menetelmää joka eliminoisi sen. Näin ollen tilanne pahenee, vaikkakin hitaasti.

Tulen huomenna suorittamaan pari testiä NTFS:n pre-allokointiin liittyen, odotan innolla tuloksia. Tein sovelluksen joka allokoi levyltä 10% sen vapaasta tilasta. Toistan testit ennen ja jälkeen defragmentointia. Siten että toisella kerralla tila pre-allokoidaan ja toisella kerralla sitä ei varata. Otos on tietysti äärimmäisen pieni, mutta antaa edes jotain hajua asiaan josta on paljon spekulointia mutta ei mitään faktaa. Ainakin ideologisella tasolla pre-allokoinnin etu on selvä levyllä jossa on suhteellisen paljon tilaa.

Ihailen myös estotta projekteja joissa on oikeasti pyritty täydellisyyteen työmäärästä välittämättä. Töissä tulee jatkuvasti eteen resurssien riittämättömyys ja se, että joudutaan syöksymään pää kolmantena jalkana tuntemattomaan. Kun mielestäni erilaiset ratkaisut pitäisi arvioida jos on epäselvää, pitäisi simuloida ja testata tms. Voitaisiin siis tieteellisesti toistettavin tuloksin todeta, että tehdyt ratkaisut ovat oikeita.

504
Laitealue / Vs: Sata II asemat, Ubuntu ja NCQ
« : 10.03.08 - klo:21.27 »
Aijjaa... Enpä ole huomannut...

Off topic:

Olisi tullut liikaa tekstiä joten pistin oman ketjun aiheesta.

On topic:

Tuossa vielä linkki Ubuntuforumssiin.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=144858&highlight=enable+ncq

Jossa on käyty tuo NCQ asia läpi.

Vaikuttaa siis siltä että NCQ:n toimiminen "normaalisti" olisi valitettavasti vielä vuosien päässä.

Jos joku ei tiedä mikä NCQ on, niin tämä kannattaa ehdottomasti lukea, kun on sopivan lyhytkin artikkeli.
http://www.tietokoneopas.com/sanasto/NCQ/

Laitoin linkin myös tuonne ekaan postaukseen, jos joku eksyy tähän threadiin joka ei ole perehtynyt tekniikoihin.

...

Vielä paljon spekulaatiota aiheesta ja muista aiheista. ;)

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=16613.0

505
Laitealue / Vs: Sata II asemat, Ubuntu ja NCQ
« : 10.03.08 - klo:10.17 »
Jokos kerkisit vaihtamaan 64 bittiseen? Olisi todella kiva tietää mitkä ovat tulokset.

Sain tuolla UbuntuForumssissa vastauksen normaaliin linuxtyyliin. "Koska se ei toimi, et tarvitse sitä". (Sama vastaus kuin myös levyn defragmentointiin)

Huvittavaa että Microsoft sanoi ettei pidä Linux tyyppejä kulttina, kun linux tyypit itse pitävät. ;)

Käsittääkseni kumpikaan em. vastauksista ei mielestäni kuvasta kehitystä. Vaan lähinnä L-koodin mukaista totuudelta piilotumista.

506
Eikö K3B osaa kirjoittaa UDF-levyjä...?

IMHO. Kun UDF tuki on kunnossa, se tarkoittaa sitä että levyn voi mountata rw:nä. Jolloin mitään erillistä softaa ei pitäisi tarvita. Silloin kaikki softat osaavat käyttää UDF levyjä.

507
Asia on edelleen auki. Myös Vistan yleistymisen myötä uskon UDF levyjen yleistyvän voimakkaasti, joten ratkaisu olisi kyllä mukavaa löytää.

Vista kun ei osaa ilman erillisiä ohjelmistoja kirjoittaa mitään muuta kuin UDF levyjä.

P.S. Jos jollain on riittävät askut, niin voisi siirtää tän täältä aloittelijoista tonne Ubutun käytön puolelle.

- Kiitos

508
Laitealue / Sata II asemat, Ubuntu ja NCQ
« : 17.02.08 - klo:14.38 »
Mikä NCQ on ja miksi sen pitäisi olla päällä oletuksena.

http://www.tietokoneopas.com/sanasto/NCQ/

Sitten siihen asiaan.

Onko joku saanut NCQ:n toimimaan?

Mun mielestä NCQ:n statuksen pitäisi olla esim 31/32 niin se on käytössä. Olen yrittänyt kaikenalista ja tulos on aina 0/32.

Jos joku on saanut ncq:n toimimaan olisi kiva tietää että miten.

Ubuntu Forumssissa oli myös monta yrittäjää, mutta kukaan ei näyttänyt onnistuneen ja keskustelut päättyivät tuloksettomina ja epäselvinä.

Levy I/O tuntuu myös kilpavaraustilanteissa hitaalta. Johon juuri NCQ:n pitäisi auttaa. Tosin nopeusmittauksien mukaan ainakin linearisessaluvussa saavutetaan kyllä se nopeus joka kuuluukin.

509
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Muistijärjestelmän ongelma
« : 17.02.08 - klo:13.46 »
En tiedä mistä johtuu, mutta huomasin itsekkin että SWAPPAAMINEN vetää koko systeemin ihan jumiin. Hiirenpointteri pätkii, videot katkeilee, nettisiirrot tahmaa. Muistinhallinnassa on jotain hämärää ja tuossa swappausrutiinissa. Swappausrutiini ei siis toimi saumattomasti taustalla omana prosessinaan vaan käyttää jonkinlaista blocking I/O:ta joka jumittaa koko koneen toiminnan kun swappaus alkaa. Tämä vielä siitäkin huolimatta että käytössä on oikeasti 4 core prosessori, eikä voida edes vedota siihen että prosessori jumittaa kun pitää swapata.

Swappaminen ilmenee siis paljon pahempana yleisenä kokonaisjärjestelmän pätkimisenä, kuin mitä esim Vistassa. Tiedän, pahan siemen on kylvetty. Mutta ei tästä mitään sotaa tarvitse tehdä. Kunhan vaan mietin että mistä moinen johtuu. Käytännössä tuli mieleen Windows 95/98 swappaaminen joten tilanne tuntui jokseenkin tutulta. Kaikki pysähtyy ja odotellaan että raksutus loppuu.

Tähän asti mun 2 gigan muistin on syönyt vaan Nautilus, GIMP ja Firefox. Joka kerta kun muistia on syöty huolella on koko järjestelmä muuttunut tolkuttoman takkuiseksi. Sen sijaan että vain se prosessi joka käyttää muistia tolkuttomasti menisi hitaaksi.

Kokonaisvaltaisesti asiaa käsitellessä, mielestäni suurin onglema on siis levy i/o:n toiminta muistinkäsittelyn kanssa. (Joka ei ole muuten ongelmana mikään uusi juttu. ;) ) Leikin jossain vaiheessa NCQ featurenkin kanssa, mutta vaikuttaa siltä että Linux ei osaa hyödyntää sitä, jos tulkitsin dokumentit oikein. Muutenkin levy I/O tuntuu hitaamalta kuin mitä kuivittelisin sen olevan. Tai ainakin tapahtumien (eri prosessien levy I/O) interleaving on toteutettu heikohkosti.

510
Nyt ei ole tiedot korruptoitunut...

Mitä tulee muuten writecacheen, se näköjään voi olla 4 gigan systeemi muistilla melkoinen.

sync komennon suorittaminen kesti 10 sekuntia kun se kirjoitti kaiken datan levylle. Olin yllättynyt. Karkeasti laskettuna tuo tarkoittaa noin 400 ja pahimmillaan 800 megan puskurin tyhjentämistä.

Jos siis tuon datamäärän purkaminen write cachesta unohtuu tai purkautuu vain osin, en yhtään ihmettele jos tiedostojärjestelmä ja data korruptoituu.

511
Koitin katsoa ubuntu forumssista ja googlella. En nopeasti löytänyt mitään vastausta siihen mikä tuo valtaisa roskaläjä on.

Voiko jostain säätää tuota paljonko tavaraa cachetetaan?

Käsitin että mail/local hakemistossa on oikeasti folderit ja data.

Jotain vanhoja bugiraportteja vuodelta 2005 oli siitä ettei cache tyhjene itsestään. Mutta eihän tuo enää voi olla ajankohtaista, vai voiko?

Tällä hetkellä tuolta cachesta löytyy jo yli 8000 tiedostoa. Suurin osa vielä sellaisia viestejä jotka olen jo poistanut ajat sitten.

Jos käytät evolutiona vilkaise ihan mielenkiinnosta miltä oma cachesi näyttää.

Muutama vastaava kysely threadi löytyi googlella, mutta kaikista ketjuista puuttui vastaukset.

512
En ole kokeillut. Ongelmat ilmenee vain satunnaisesti bootissa. Ja datan korruptoituminen tapahtuu satunnaisesti shutdownissa. Mutta mitä lähempänä data on tallennettu levylle (tai cacheen?) ennen shutdownia. Niin sitä todennäköisempää on että se korruptoituu.

Tulee siis fiilis, että cache flushin puuttuminen ennen shutdownia voisi olla ongelman lähde.

Sitten seuraava kysymys. Kuten tuunaus threadissa ilmenee, olen säätänyt koneen palveluita. Onko mikään palvelu mahdollisesti tuon cache flushin osalta välttämätön? Jos on, niin siinä se syy voisi olla. ;) Sellasta se on kun säätää.

Inbox on usein Evolutionissa korruptoitunut ja samoin Deluge korruptoi usein tietoja. Kaikki nämä ovat siis sovelluksia jotka ovat auki kun valitsen shutdown ja näin ollen niiden data menee levylle juuri ennen sammutustaa. Jos flush failaa, niin sehän tiedetään mitä siitä seuraa. Varsinkin kun levy on nyt writeback tilassa.

Väärään paikkaan osoittava pointteri levykirjanpidossa olisi luonnollinen selitys sille, että fileiden sisältönä on "silkkaa roskaa".

- Kiitos lueskelen vielä noi irqpoll jutut läpi.

Tiedä sitten onko ehkä linuxin NCQ tuessa tai IP35 emon NCQ tuessa jotain vikaa? Koska sehän voi mahdollisesti pahentaa assynchronous ongelmia, kun se sallii 32 requestin jonoamisen ja vastaukset satelee myöhemmin. Jostain syystä tuokin näyttäisi olevan disabloituna (0/32)

[   25.482498] ata1.00: 976773168 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 0/32)
[   25.703591] ata2.00: 312581808 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 0/32)

Pitäs olla ok.

[   25.301596] ata1: SATA max UDMA/133 cmd 0x000000000001f900 ctl 0x000000000001f802 bmdma 0x000000000001f500 irq 19
[   25.482494] ata1.00: ATA-8: SAMSUNG HD501LJ, CR100-11, max UDMA7
[   25.482498] ata1.00: 976773168 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 0/32)
[   25.490577] ata1.00: configured for UDMA/133

Hmm. Säädän ton IRQPOLL:in ja katson vaikuttaako se postiivisesti asiaan vai ei. - Kiitos vihjeistä.

Nyt on IRQPOLL päällä, katotaan boottaako vielä. ;)

sync komento näköjään tyhjentää bufferit levylle.

Lähti käyntiin, mikään ei tosin näytä muuttuneen.

dmesgit ja infot...

Koodia: [Valitse]
[    0.000000] Command line: root=UUID=1466f0a6-960d-4c85-9def-f2f0342b16c3 ro irqpoll quiet rootflags=data=writeback
[    0.000000]  BIOS-e820: 000000007fee3000 - 000000007fef0000 (ACPI data)
[    0.000000] PERCPU: Allocating 34696 bytes of per cpu data
[    0.000000] Kernel command line: root=UUID=1466f0a6-960d-4c85-9def-f2f0342b16c3 ro irqpoll quiet rootflags=data=writeback
[   20.543435] Memory: 2054924k/2096000k available (2274k kernel code, 40688k reserved, 1181k data, 296k init)
[   23.837885] libata version 2.21 loaded.
[   24.642797] ata_piix 0000:00:1f.2: version 2.11
[   24.642802] ata_piix 0000:00:1f.2: MAP [ P0 P2 P1 P3 ]
[   24.643001] scsi1 : ata_piix
[   24.643038] scsi2 : ata_piix
[   24.643114] ata1: SATA max UDMA/133 cmd 0x000000000001f900 ctl 0x000000000001f802 bmdma 0x000000000001f500 irq 19
[   24.643117] ata2: SATA max UDMA/133 cmd 0x000000000001f700 ctl 0x000000000001f602 bmdma 0x000000000001f508 irq 19
[   24.823804] ata1.00: ATA-8: SAMSUNG HD501LJ, CR100-11, max UDMA7
[   24.823809] ata1.00: 976773168 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 0/32)
[   24.833115] ata1.00: configured for UDMA/133
[   25.046745] ata2.00: ATA-7: ST3160812AS, 3.AAH, max UDMA/133
[   25.046750] ata2.00: 312581808 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 0/32)
[   25.113339] ata2.00: configured for UDMA/133
[   25.113588] ata_piix 0000:00:1f.5: MAP [ P0 P2 P1 P3 ]
[   25.113653] scsi3 : ata_piix
[   25.113680] scsi4 : ata_piix
[   25.113725] ata3: SATA max UDMA/133 cmd 0x000000000001f200 ctl 0x000000000001f102 bmdma 0x000000000001ee00 irq 19
[   25.113727] ata4: SATA max UDMA/133 cmd 0x000000000001f000 ctl 0x000000000001ef02 bmdma 0x000000000001ee08 irq 19
[   25.447540] scsi5 : pata_jmicron
[   25.447579] scsi6 : pata_jmicron
[   25.447648] ata5: PATA max UDMA/100 cmd 0x000000000001df00 ctl 0x000000000001de02 bmdma 0x000000000001db00 irq 17
[   25.447650] ata6: PATA max UDMA/100 cmd 0x000000000001dd00 ctl 0x000000000001dc02 bmdma 0x000000000001db08 irq 17
[   25.749844] EXT3-fs: mounted filesystem with writeback data mode.
[   25.880211] ata5.01: ATAPI: LITE-ON DVDRW SOHW-1693S, KS06, max UDMA/66
[   26.053361] ata5.01: configured for UDMA/66
[   29.534720] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     Kingston DataTraveler U3  6.50 PQ: 0 ANSI: 0 CCS
[   35.304367] EXT3-fs: mounted filesystem with writeback data mode.

Infot:

Koodia: [Valitse]

/dev/sda:

ATA device, with non-removable media
        Model Number:       SAMSUNG HD501LJ                         
        Serial Number:      S0MUJ1NP813697     
        Firmware Revision:  CR100-11
        Transport:          Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5
Standards:
        Supported: 8 7 6 5
        Likely used: 8
Configuration:
        Logical         max     current
        cylinders       16383   16383
        heads           16      16
        sectors/track   63      63
        --
        CHS current addressable sectors:   16514064
        LBA    user addressable sectors:  268435455
        LBA48  user addressable sectors:  976773168
        device size with M = 1024*1024:      476940 MBytes
        device size with M = 1000*1000:      500107 MBytes (500 GB)
Capabilities:
        LBA, IORDY(can be disabled)
        Queue depth: 32
        Standby timer values: spec'd by Standard, no device specific minimum
        R/W multiple sector transfer: Max = 16  Current = 16
        Recommended acoustic management value: 254, current value: 254
        DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6 udma7
             Cycle time: min=120ns recommended=120ns
        PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
             Cycle time: no flow control=120ns  IORDY flow control=120ns
Commands/features:
        Enabled Supported:
           *    SMART feature set
                Security Mode feature set
           *    Power Management feature set
           *    Write cache
           *    Look-ahead
           *    Host Protected Area feature set
           *    WRITE_BUFFER command
           *    READ_BUFFER command
           *    NOP cmd
           *    DOWNLOAD_MICROCODE
                SET_MAX security extension
           *    Automatic Acoustic Management feature set
           *    48-bit Address feature set
           *    Device Configuration Overlay feature set
           *    Mandatory FLUSH_CACHE
           *    FLUSH_CACHE_EXT
           *    SMART error logging
           *    SMART self-test
           *    General Purpose Logging feature set
           *    64-bit World wide name
           *    WRITE_UNCORRECTABLE command
           *    Segmented DOWNLOAD_MICROCODE
           *    SATA-I signaling speed (1.5Gb/s)
           *    SATA-II signaling speed (3.0Gb/s)
           *    Native Command Queueing (NCQ)
           *    Host-initiated interface power management
           *    Phy event counters
                DMA Setup Auto-Activate optimization
                Device-initiated interface power management
           *    Software settings preservation
           *    SMART Command Transport (SCT) feature set
           *    SCT Long Sector Access (AC1)
           *    SCT LBA Segment Access (AC2)
           *    SCT Error Recovery Control (AC3)
           *    SCT Features Control (AC4)
           *    SCT Data Tables (AC5)
Security:
        Master password revision code = 65534
                supported
        not     enabled
        not     locked
        not     frozen
        not     expired: security count
                supported: enhanced erase
        168min for SECURITY ERASE UNIT. 168min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT.
Checksum: correct

Ok? Saas nähä sekoileeko data vielä. NCQ on vieläkin 0/32.

513
Nyt on sellainen ongelma, että tiedostot jotka suljetaan juuri ennen järjestelmän sammuttamista tuntuu korruptoituvan levyllä. Onko kukaan törmännyt siihen että writeback cachen flushaus kiintolevylle epäonnistuisi koneen sammutuksen yhteydessä?

Tuohon oireet viittaavat mielestäni vahvasti. Joku jo sanoi että kiintolevy pitäisi vaihtaa, mutta kun ei siinä ole "mitään vikaa". Useista testeistä huolimatta.

Tuossa hieman taustaa ongelmien kanssa taisteluun:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15255.0

Näitä can't set xfermode irq 19 virheitä tulee edelleen bootissa ajoittain, joilla voisi olla joku yhteys asiaan?



Kaikenlaisia ideoita otetaan vastaan. Olen lukenut tämän forumin ja ubuntu forumssin juttuja läpi kasoittain. Eikä ole löytynyt tähän ratkaisua. Paitsi yksi ehdotus jota en ole vielä kokeillut. Kuulemma SATA liittimet pitäisi asentaa "ylhäältä alaspäin" siten että käytetään suurimmat numerot ensin, koska pienempi numeroiset liittimet voivat bugata? Kuulostaa järjettömältä, mutta onhan sitä ennekin ihmeellisiä juttuja nähty.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=637721&highlight=err_mask+0x40

Tällaista viestiä puskee shutdownin yhteydessä, onko suossa mahdollisesti jotain fataalia?



Tai pitäisikö kaivaa jostain logeista mahdollisesti jotain lisätietoa että ongelma ratkeaisi?

Tulipahan vielä mieleen että on tuossa kiintolevyssäkin 16 megan cache. Joka voisi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ongelmia "nopeassa sammutuksessa".  NCQ:n kanssa sitä ilmeisesti käytetään kirjoitusten puskurointiin. Toisaalta tuon todennäköisyys on mielestäni aika pieni. Koska aikaa tuon datamäärän kirjoittamiseen, nopealla levyllä on enemmän kuin riittävästi. Enemmän viittaisi joko järjestelmän konfigurointi ongelmiin tai ongelmiin IP35 piirisarjan ja ubuntun levy I/O:n kanssa sammutuksessa. Koska käytönaikana data ei korruptoidu, vaan nimen omaan sammutusken yhteydessä.

- Kiitos

514
Laitealue / Vs: Ubuntun wlan yleisesti heikkotehoinen?
« : 23.01.08 - klo:06.58 »
Broadcomin vanhemmat ajurit on tunnetusti hitaita.

Todellakin. 24 megabitin WLAN ista ei mene edes yhtä megabittiä läpi noilla. Ei mene Windowssissa, eikä Ubuntussa. 54 megasella läpäisy on jotain 10 megabitin luokkaa. Eli hukkaratio on aikamoinen.

Pahinta on se, että monen koneen mukana toimitetaan juuri nuo huonot ajurit Windowssissakin. Tulipahan tuokin asian kanssa tapeltua varmaan viikkoja ennen kuin selvisi. Koska laitevalmistaja ei vieläkään ole päivittänyt virallisia ajureitaan, vaikka ne ei toimi "käytännössä ollenkaan". Vasta kun etsin chipsetin perusteella raudan valmistajan sivuilta ajurit lähti homma pelaamaan.

Nimimerkillä. Acer toimittaa koneet edelleen risoilla ajureilla ja tarjoaa myös niitä sivuillaan, eikä päivitystä löydy acerin sivuilta mistään... Way 2 go!

515
No nyt selvisi kun sain foorumeista selville että dmesg:iä kannattaa lukea.

Siellä luki että cannot set journal data mode. Joka siis johtui siitä että olin asettanut data journalingin päälle, välttääkseni datan korruptoitumista johon olen törmäillyt. Mutta en ollut tehnyt kaikkia sen käyttöön ottoon tarvittavia vaiheita.

Eli nyt boottaamattomuus ongelma on kunnossa.

Mutta edelleen tiedostot korruptoituu. Tuntuu siltä että koneen sammutuksessa cache flush epäonnistuisi. Ihan vaan arvaus oireiden perusteella.

Keksiikö kukaan hyvää tapaa varmistaa tämä asia tai korjata se?

- Kiitos

Tuossa tuo datamode kämmi.

Keskustelu siirretty laitealueelle: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15406.new#new

516
Taalla vastaavaa. Ongelmaa. Kone kaynnissa live cd:lta.

Diagnostiikka / testit ei loytaneet mitaan ongelmaa.

Kuitenkin ubuntun kanssa data korruptoituu ja levy menee ajoittain read only tilaan. Nyt levylla ei ole fsck:n mukaan yhtaan erroreita, mutta se on silti read only jos boottaan silta.

Kasitin etta IP35 ja SATA voisi tuottaa ongelmia. IP35:n kanssa on ollut ajoittaista jumiutumista bootissakin. Joskus vaatii useita bootteja etta saa koneen kayntiin.

Tarkemmat datat: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15255.0

517
Tilannetietoa:

Myos fsck.ext3 -fc on ajettu, ja meni virheitta kuten olettaa saattaa. Koska olin testannut levyn jo toisella softalla. (alla)

Nyt tuntemattomasta syysta / on ja pysyy (sda1) read-only tilassa jos kannyistan koneen kiintolevylta.

Jos mounttaan live cdta kayttaen. mount /dev/sda1 /media/tmp se kylla onnistuu. Omituista, silloin myos levylle kirjoittaminen onnistuu.

Koodia: [Valitse]
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fsck.ext3 -fv /dev/sda1
e2fsck 1.40.2 (12-Jul-2007)
Superblock last write time is in the future.  Fix<y>? no

Superblock last check time is in the future.  Fix<y>? no

Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information

  118601 inodes used (0.20%)
    1525 non-contiguous inodes (1.3%)
         # of inodes with ind/dind/tind blocks: 11099/232/17
31890418 blocks used (26.45%)
       0 bad blocks
      19 large files

   93586 regular files
   11899 directories
     132 character device files
      26 block device files
       2 fifos
     400 links
   12936 symbolic links (11924 fast symbolic links)
      11 sockets
--------
  118992 files
ubuntu@ubuntu:~$

Tuosta huolimatta read only file system jos boottaan kiintolevylta. Outoa.

Koodia: [Valitse]
HD Tune: SAMSUNG HD501LJ Health



ID                              Current  Worst    ThresholdData       Status   

(01) Raw Read Error Rate        100      100      51       19         Ok       

(03) Spin Up Time               100      100      15       6208       Ok       

(04) Start/Stop Count           100      100      0        458        Ok       

(05) Reallocated Sector Count   253      253      10       0          Ok       

(07) Seek Error Rate            253      253      51       0          Ok       

(08) Seek Time Performance      253      253      15       0          Ok       

(09) Power On Hours Count       100      100      0        561        Ok       

(0A) Spin Retry Count           253      253      51       0          Ok       

(0B) Calibration Retry Count    253      253      0        0          Ok       

(0C) Power Cycle Count          100      100      0        331        Ok       

(0D) Soft Read Error Rate       100      100      0        634933285  Ok       

(BB) (unknown attribute)        253      253      0        0          Ok       

(BC) (unknown attribute)        253      253      0        0          Ok       

(BE) (unknown attribute)        62       60       0        38         Ok       

(C2) Temperature                124      118      0        38         Ok       

(C3) Hardware ECC Recovered     100      100      0        634933285  Ok       

(C4) Reallocated Event Count    253      253      0        0          Ok       

(C5) Current Pending Sector     253      253      0        0          Ok       

(C6) Offline Uncorrectable      253      253      0        0          Ok       

(C7) Ultra DMA CRC Error Count  200      200      0        0          Ok       

(C8) Write Error Rate           253      253      0        0          Ok       

(C9) (unknown attribute)        100      100      0        0          Ok       

(CA) (unknown attribute)        253      253      0        0          Ok       



Power On Time         : 561

Health Status         : Ok


Kaiken pitas olla ok, mutta ei toimi vaan. Emo ok, hd, ok, io, ok, cpu, ok, muisti ok...

Dunno, mika maksaa?


Korjasin tagit, SMF käyttää hakasulkuja t. Tuplanolla

518
sudo fsck.ext3 -fy /dev/osiontunnus
http://linux.fi/index.php/Fsck

Kiitos. Koitin ajaa aluksi fsck:n levylle siten että asetin tahallaan tune2fs -C:llä levyn mountcountin niin suureksi että se tekee tarkistuksen. Tuon jälkeen kuitenkin oli erroreita ja bootin jälkeen levy on readonly. Eikä edes man sivut toimi kun ei voi tehdä temppiin kirjoitusta.

Mutta teen tuon -fy checkin liveltä.

Käytännössä on kuitenkin opittu, että ongelmaa joka johtuu jostain muusta, ei kannata yrittää korjata, ennen kuin se joku muu on korjattu. Muuten vain mahdollisesti pahentaa tilannetta. Koska jokaisen korjausyrityksen yhteydessä voi korruptoida dataa vaan lisää ja lisää. Jos esim ongelman aiheuttaja on rikkinäinen muisti tms. Yksi paha esimerkki oli levyohjain joka oli rikki. Se aina sanoi että oli sektoreita joita ei voi lukea. Nämä sektorit oli kuitenkin ihan randomeita. Eli aina kun testin ajoi, tuli levylle lisää badeja. Jotka eivät olleet oikeita badeja levyllä, vaan levyohjeimen sekoilusta johtuvia badeja... Hankalia nämä rauta / ajuri / low level softa ongelmat.

Joskin memtestiä ajoin 8 tuntia, ja tulos oli ok.

Testaan ennen levyn ext3:n korjamista Samsungin HD Util 2.10 softaa, joka tarkistaa ettei ole levyvika kyseessä.

Sitten onkin nihkeempää jos kyseessä on lankun ja levyn / ubuntun yhteensopivuus ongelmat. ;(

519
Eipä tuo viestien aukeaminen yleensä ole ongelma. Vaikka olisi kymmeniäkin megatavuja tavaraa, niin hyvin ne sieltä valuu.

En ainakaan itse ole mieltänyt sitä ongelmaksi vaikka tulisi 20-50 megakin liitteitä. Palvelimella on nyt 200 meganen pop3 lodju, joka tyhjenee joka poppauksella.

100 megan laatikon tyhjentäminen tuleminen tällä 24 megasella liittymällä kestää noin minuutin. Jos on paljon pieniä viestejä tulee hitaammin, koska mailiserveri kyllä tuuppaa viestiä linjan täydeltä mutta pikkuviestien poiminta tuntuu olevan hitaampaa. Tyyliin joku laite on lähettänyt vaikka logeja 5 minuutin välein ja niitä on kertynyt pitkän viikonlopun aikana joku 1000 kpl. Tuo siis tulee paljon hitaammin kuin yksi - kaksi 50-100 megan liitettä.

Koskahan poppiin toteutetaan pipelining. ;)

Sitten takaisin asiaan, tiedostojen sijainnin suhteen.

Olen pitänyt kotihakemisto käytännössä linuxissa. Toisaalta backuppien kannalta pitäisi tietää myös mitä kotihakemiston ulkopuolella olevaa dataa pitää backupata. Tuo ei ole minulle vielä kunnolla selvinnyt. Mutta ainakin Xorgia tms fileitä on hyvä pistää ajoittain talteen.

Onhan tuota tiedostojen sijoittamista käyttäjähakemistoihin koitettu kovasti korjata Vistan myötä. Vanhemmat softat vaan ei toimi ihan oikein.

Pahimmillaan softat tunkee asetustiedostoja windows hakemsistoon tms. Eli siinä onkin sitten poimimista mitä pitää kopioida talteen että toimii toisessa koneessa / backupilta palauttamisen jälkeen.

520
Koodia: [Valitse]
fstab

UUID=1466f0a6-960d-4c85-9def-f2f0342b16c3 /               ext3    defaults,noatime,data=journal,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda5
UUID=09898500-dc53-45ff-80d2-6979c4eeb964 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,iocharset=utf8    0       0

Ilmeisesti tuo erros=remount-ro tarkoittaa juuri sitä että kun levyllä on erroreita se mountataan readonlynä. Miten tuo ongelma saadaan sitten korjattua? Eli virheet pois, en haluaisi muuttaa virheellistä leyvä käyttölevyksi.

Vieläkin ihmetyttää noi sekoilut:

Nain ubuntu sanoo.

Assuming Drive Cache: Writetrough

Read only  filesystem my current problem.

But before that I had serious problems with filesystem, so I assume there is a reason why file system is right now in read-only mode.

Todennäköisesti löydän kyllä yleisohjeet tämän readonly ongelman korjaamiseksi, mutta tärkeämpää olisi tietää mistä ongelma johtuu, eikä miten se korjataan.

Sivuja: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30