Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Seppo Jyrkinen

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Adoben Flash Playerin asennus
« : 08.10.19 - klo:19.25 »
Kiitoksia ohjeista, jäi homma työkuorman alle.

2
Ubuntu tietokoneissa / Thunderbird katkoo linkkipolkuja
« : 08.10.19 - klo:19.24 »
Tein sivun osoitteeseen www.domain.fi/kansio/kansio/sivu.html ja laitoin tämän linkkipolun sähköpostissa eteenpäin. Normaalisti polusta tulee klikattava linkki, mutta ei enää. Omalle koneelleni ja vastaanottajalle linkki oli muodostunut ainoastaan polun alkuosasta eli se oli muotoa www.domain.fi/kansio/kansio/sivu.html joka ei tietenkään toimi.

Havaitsin tämän parin viikon sisään ensimmäisen kerran ja se on tullut esiin ainakin kaksi kertaa, mutta ei aina.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Adoben Flash Playerin asennus
« : 05.09.19 - klo:13.36 »
Normaalisti sudo on varma tapa, vaan nyt kävi näin:

Suoritin komennon
Koodia: [Valitse]
sudo apt install flashplugin-installer
Vastauksen loppuosa:
Koodia: [Valitse]
Haluatko jatkaa? [K/e] k
Siv:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates/multiverse amd64 flashplugin-installer amd64 32.0.0.223ubuntu0.18.04.1
Vrhe:1 http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates/multiverse amd64 flashplugin-installer amd64 32.0.0.223ubuntu0.18.04.1
  404  Not Found [IP: 2001:708:10:8::5 80]
E: Tiedoston http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-installer_32.0.0.223ubuntu0.18.04.1_amd64.deb nouto ei onnistunut  404  Not Found [IP: 2001:708:10:8::5 80]
E: Joidenkin arkistojen nouto ei onnistunut, ehkä "apt-get update" auttaa tai kokeile --fix-missing?

Kokeilin ohjetta
Koodia: [Valitse]
apt-get update
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
E: Lukkotiedostoa /var/lib/apt/lists/lock ei voitu avata - open (13: Lupa evätty)
E: Ei voitu lukita hakemistoa /var/lib/apt/lists/
W: Problem unlinking the file /var/cache/apt/pkgcache.bin - RemoveCaches (13: Lupa evätty)
W: Problem unlinking the file /var/cache/apt/srcpkgcache.bin - RemoveCaches (13: Lupa evätty)

Sitten kokeilin toista ohjetta:
Koodia: [Valitse]
--fix-missingja sain vastaukseksi
Koodia: [Valitse]
--fix-missing: komentoa ei löytynyt

4
Ubuntu tietokoneissa / Adoben Flash Playerin asennus
« : 05.09.19 - klo:07.50 »
Mozillan sivulla https://support.mozilla.org/fi/kb/flash-liitannainen-pida-se-ajan-tasalla#w_flashin-pacivittacminen on ohje tar paketin käsittelyyn:
Koodia: [Valitse]
tar -zxvf install_flash_player_"versio"_linux."prosessori".tar.gzTuo "versio" pitänee korvata rimpsulla 32.0.0.238 mutta mitä pitäisi kirjoittaa "prosessori" tilalle?

Vai onko yksinkertaisempaa tapaa? Sudo-jotakin?

5
Kiitoksia jälleen. Kun näitä tekee kerran viiteen vuoteen, niin yksinkertaiset perusasiatkin unohtuvat ja käyttöliittymäkin vielä vaihtelee.

6
Pitänee hankkia vahvemmat okulaarit...

Nyt on hplip hplip-gui ajettu. Libre Office tarjoaa edelleen tulostinta "Generc Printer".

Mitenkä tästä eteenpäin?

EDIT: Yläpalkkiin on ilmestynyt sininen HP:n logo, joka ei reagoi kursoriin eikä hiireen.

7
Ilmoittaa, että "Pakettia hplip-qui ei löydy".

8
Päivitin Ubuntun versioon 18.04 LTS ja tulostin pitäisi saada toimimaan. Tulostin on HP ENVY 5640 e-All-in-One ja se on toiminut aiemmin 14.04 LTS:n kanssa.

Synapticin pitkästä listasta löysin printer-driver-hpcups jonka otsikkona on HP Linux Printing and Imaging - CUPS raster driver (hpcups) ja sen perässä Ubuntun logo.

Kuinka tästä eteenpäin?

9
Kiitoksia, nuo nm:n ohjeet auttoivat.

10
Piilokansioista ei löydy .evolutionia, ei myöskään sen nimistä piilotiedostoa. Aakkosissa ensimmäinen piilokansio on .bluefish ja piilotiedostoissa alussa kolme .bashia ja sitten .ICEauthority.
 
Voisiko esiintyä jollain muulla nimellä?

11
Yritin asentaa Evolutinin, mutta sain virheilmoituksen. Kamaran ohjeen mukaan yritin korjata käskyllä "sudo dpkg --configure -a", mutta sain listauksen, jossa luki mm, että "jätetään asetukset säätämättä" ja "Käsittelyssä tapahtui liian monta virhettä". Nyt viikkoa myöhemmin ajoin saman komennon uudestaan eikä tällä kertaa tullut huomautuksia.

Asensin Evolutionin, mutta koelähetyksen yhteydessä tuli virheilmoitus, koska tietojen syötössä olin tehnyt virheen. Poistin Evolutionin graafisen liittymän kautta, boottasin koneen ja yritin asentaa ohjelman uudestaan. Asennusohjelman asemesta ruudulle poksahti viestin lähetyslaatikko aiemman virheilmoituksen kera. Eli Evolution ei sittenkään ollut poistunut koneeltani.

On myös outoa käytöstä. Vasemman alanurkan pisteiden avulla hain Evolutionia ja sen kirjekuori-kuvake tuli esiin. Kirjoitin hakuruutuun Evolution ja sen alle tulleista linkeistä klikkasin sitä. Hakunäkymä katosi, mutta mitään muuta ei tapahtunut. Aiemmilla kerroilla sain sentään esiin ohjelman oman Lataa/Poista sivun jonka avulla luulin poistaneeni tämän ohjelman.

Kuinka Evolutionin saa poistettua siten, että se ei jätä mitään jämiä itsestään?

Käyttis on Ubuntu 18.04 LTS

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Evolutionin asennus tyssäsi
« : 23.06.19 - klo:11.16 »
Kiitoksia

13
Olen käyttänyt Thunderbirdin sähköpostia 18.04 LTS:ssä ja yritin asentaa Evolutionin. Sain oheisen kommentin.
Koodia: [Valitse]
dpkg --configure -aMitä tuo tarkoittaa?

14
Onko mahdollista poistaa kaikista yhdessä kansiossa olevista html-tiedostoista nuo ylimääräiset merkkijonot yhdellä Päätteen käskyllä? Hieman kuin Control+H? Silloin se olisi vain yksi siivousoperaatio homman tultua valmiiksi.

15
Valitsin tosiaan ylikirjoituksen. En tunne noiden sielunelämää sen tarkemmin, mutta haluan mahdollisimman tehokkaan putsauksen, ettei jää mitään "häntiä". Enää 1 tunti ja 39 minuuttia.

Kubuntu/Xubuntu voisi olla mielenkiintoinen, mutta vaatisi rauhallisemman ajan opetteluun. Onko noissa kyse lähinnä työpöydistä vai onko niissä toiminnallisia eroja? Se on tietysti selvää, että harvinaisemman systeemin käyttäjä on enemmän omillaan kuin valtavirran mukana kulkeva.

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 18 LTS, ulkoisen formatointi
« : 15.05.19 - klo:20.14 »
Kiitoksia. Etsin ratkaisua sanoilla formatointi ja alustus, mutta ne eivät tietenkään tuottaneet tulosta. Levyt ohjelmahan on se sama, kuin 14.04:ssäkin. Selvä parannus on vaakapalkki, joka kertoo, missä mennään. Tosin nyt se väittää, että odotusaikaa olisi 11 tuntia, mutta aamuunhan on paljon aikaa...
 
Yksi näitä 18.04:n ongelmia on, että pitää tietää aika tarkkaan, mitä etsii. Suomenkieli ja lontoonmurre aikaansaavat vielä omat mausteensa. Ponnahdusvalikkoja käyttävässä systeemissä pystyi aina päättelemään, että mistä ratkaisu saattaisi löytyä. Millä asetuksilla saisi ponnahdusvalikot esiin? Tai muun loogisesti järjestetyn, päättelyä tukevan valikon?

17
Kuinka ulkoisen kovalevyn saa formatoitua 18.04LTS:ssä? Versiossa 14.04 oli toimiva systeemi, mutta tästä en ole vastaavaa löytänyt. Löysin täältä palstalta vanhan ohjeen, mutta Gparted tuntuu olevan vain ilmoitusboxi ilman toimintoja.

Ongelmana on roskakorissa olevat ikivanhat tiedostot, joiden poistamiseen minun oikeuteni eivät kuulemma riitä. Haukkaavat kuitenkin puolet 1Tt kovalevystä.

18
Olen nyt useamman päivän istuttanut 18.04:ää omiin koneisiini ja työtapoihini. Yleisvaikutelma on jotenkin napakamman tuntuinen 14.04 versioon nähden, mutta ihmeitä silti piisaa. Ilmeisesti Ubuntussa on sisäänrakennettuna jokin itse-itseänsä korjaava systeemi, koskapa ongelmat vähenevät käytön myötä, vaikka en mitään säätöjä tekisikään ja kone on irti verkosta.

Aikaisemmin sydämentykytystä aiheuttanut Bluefishin mustaksimenoa ei ole enää tapahtunut; jäljellä on enää css-tiedostoissa esiintyvät harmaat viivat, mutta nekin ovat vähenemään päin. Inkscapessa on satunnaisesti esiintynyt outoja mustia kenttiä, mutta sitä olen käyttänyt vasta aika vähän. Sen sijaan LibreOfficessa tuntuu ongelmia riittävän. Olen moniongelmainen yksilö.

1 ) LibreOffice vaihtaa tekstien ulkoasua satunnaisesti, se boldaa tai kursivoi tekstejä satunnaisesti. Tätä esiintyi jo 14.04 LTS:n ja vanhemman LO:n aikana, mutta uudemmassa se tuntuu ärhäkkäämmältä. Mahdollisesti vanhat asiakirjat kantavat jotain tauhkaa mukanaan. Tästä tein 14.04 aikaan oman avauksensa, mutta se seuraa minua 18.04:ssäkin. Kuinka tästä pääsee eroon?

2 ) F11 (Tyylien luettelon esiintuonti) lakkasi toimimasta omia aikojaan. Tapahtui samassa yhteydessä, kun säädin mallipohjaa ja yritin saada numeroidun luettelon asetuksista pysyviä. Sen sijaan polku Tyylit => Muokkaa tyyliä toimii edelleen.

3 ) Numeroidun luettelon asetukset ovat erilaiset niiden tekopolusta riippuen.

Tapa 1:
Muotoilu => Luettelomerkit ja numerointi => Sijainti
Antaa asetuksiksi: tasaus 0,64cm, sarkain 1,27cm ja sisennys 1,27cm

Tapa 2:
Tyylit => Numeroitu luettelo => sivun alareunaan ilmestyvästä palkista Luettelomerkit ja numerointi => Sijainti
Antaa asetuksiksi: tasaus 0,63cm, sarkain 0,70cm ja sisennys 1,33cm

Mikä tuossa on logiikkana ja kuinka ne saisi samanlaisiksi.

4 ) Kuinka ”Numeroitu luettelo” asetuksista saisi pysyvät mallipohjaan? Kaipaan perusasetusta, jossa vasen marginaali on 0 ja numerointi alkaa 2cm reunasta. LO:n perusasetukset ovat niin ahtaat, että jos luettelossa on 10 asiaa, niin luetteloon tulee fontista riippuen joko epäjatkuvuus sisennykseen tai rako numeron ja fontin välillä menee umpeen.

Sain asetuksista pysyvän ainoastaan, kun jätin mallipohjaan numeroidun luettelon näkyviin. Jos poistin sen deletellä, niin samalla katosivat myös asetukset. Käytän Leipätekstiä.

5 ) Tiedostot avautuvat 130% kokoisina, mutta ikkuna vain 110% kokoisena eli oikea reuna leikkautuu pois. Jossain muistan nähneeni asiaa koskevan ohjeen, mutta en enää muista että missä.

6 ) Pakolliset "marginaalit" pienissä asiakirjoissa. Käytän mielelläni pieniä muistilapun kaltaisia arkkeja näytöllä. Kun teen 11cm levyisen asiakirjan ja yritän kutistaa sen 11cm levyiseksi, niin asiakirja kyllä kutistuu, mutta ikkuna jää 22cm levyiseksi. Ilmeisesti yläreunan valikkorivi on stoppari, eli Tiedosto Muokkaa ... Ohje. Kuinka tämän rivin saisi katoamaan oikean reuna taakse, kuten työkalurivien hännätkin. Tilarivin alareunassa voi piilottaa.

7 ) Ilmeisesti Voikko tyrkyttää satunnaisesti sanoja kesken kirjoittamisen. Mistä sen sai pois päältä? Työkalut => Automaattinen korjaus ovat kaikki pois päältä.

8 ) Useamman asiakirjan ollessa auki yhtä aikaa LibreOfficella on taipumus jumiutua, ja on suljettava väkisin. Pahimmillaan puolenkymmentä kertaa päivässä. Saattaa olla, että jos tallennan tiedostot ahkeraan, niin jumiutumista ei tapahtuisi yhtä herkästi.  Vanhemmalla versiolla 14.04 LTS:n kanssa tällaista en muista tapahtuneen. Maistuuko keskusmuistiongelmalta?
 
9 ) Isossa tietovarastossa (4MIO merkkiä) Find komento scrollaa kyllä näytön oikeaan kohtaan, mutta ei maalaa löytämäänsä sanaa. Se maalautuu vasta jos liikuttaa hiiren rullaa ”millin” verran. Joskus se sitten saattaa kesken kaiken ryhtyä maalaamaan etsittyä sanaa. Keskusmuistiongelma?

19
Minulla on ollut samanoloisia ongelmia.

Yksi tapaus ratkesi FileZillan yläpalkin kautta: Tiedosto => Sivustonhallinta => Omat sivustot => Uusi sivusto => Isäntä => Eksplisiittinen FTP => Normaali => Käyttäjänimi => Salasana

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Bluefish ja Ubuntu 18.04 LTS
« : 22.04.19 - klo:16.00 »
Ei pitäisi mennä kehumaan… Kuten eilenkin, sain hetken aikaa tehtyä töitä, mutta sitten tiedostot alkoivat taas avautua mustana. Tosin ongelma rajautuu uudempaan Dellin koneeseen ja jämäosista koottu toimii hyvin. (kop, kop, kun koputan puuta)

Nyt keksin Bluefishiin laastarilapun: Edit => Preferences => Editor settings => Font colors. Täällä ”Use system wide color settings” oli kruksattuna, jonka otin pois. Musta väri katosi ja hiiren rullalla voi fonttia suurentaa ja pienentää ilman ongelmia. Kuinka värivalinnat sitten liittyvät fontin kokoon, on minulle arvoitus.

Ongelmaksi jäi, että kun valitsen yhden rivin tuplaklikkauksella, niin satunnaisesti ehkä kymmenisen riviä alempana rivi tai kahden rivin väli, värjäytyy ”Current line color” mukaisesti. Sen säädin valkeaksi.

Katsotaan huomiseen...

Sivuja: [1] 2 3 ... 8