Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - yottabyte

Sivuja: [1]
1
Hei arvon velhot ja muut!

Käytössäni on osittain uusi, eilen kasattu kone. 8 gigaa uutta memtest-testaamatonta muistia, uusi team groupin ssd-levy, jolle asennettu puhtaana Linux Mint 16. Swap-osio on kokonaan irroitettu sen koon muutosta varten.

Teen ntfs-osion koon muutosta vanhalle kiintolevylleni ja varmasti joku jo arvasi, että eihän niitä varmuuskopioita ole. Viimeksi kun kuva vastasi, mentiin viimeisen 5 minuutin kohdalla copying files-vaihetta. Kone on ollut täysin jumittuneena noin tunnin. Hiiri liikkuu ruudulla, mutta mikään muu näytön kuvassa ei muutu (esim. kello). Viimeinen asia, jonka tein, oli että liitin muistikortinlukijan, jossa kamerani kortti sisällä, etupaneelin portit eivät toimineet, joten liitin koneen taakse, joka toikin kuvakansion esiin. Liekö sattumaa että kone jumitti juuri silloin. Alt+f2 ei toimi, Alt+Ctrl+f1 toimii ja sanoo:

"samuli-desktop login: [ 4.476752] systemd-udevd[1298]: failed to execute '/lib/udev/mtp-probe' 'mtp-probe /sys/devices/pci0000:00:13.0/usb9/9-1 9 2': No such file or directory"

Kirjautuminen ja komennot toimivat lagailematta. Ctrl+Alt+F7 tuo nyt kuvaan vain hiiren, eli teksti ja musta pohja näkyy edelleen, enkä pääse työpöydälle.

Mitähän nyt kannattaisi kokeilla, sellaista, joka ei sulje gparted-sovellusta? *EDIT: free -m komento näyttäisi, että vapaata muistia on yli 6gb (Onko mahdollista, että gparted veti muistini täyteen ja kone jumitti kun swappia ei ole? Saanko mahdollisesti luotua komentoriviltä swapin tiedostona liittämättä muita taltioita ja otettua sen käyttöön?). Tai voisiko ongelma olla vain ikkunointimanagerissa? Tuleeko muuta mieleen?

EDIT2: saako jollain komennolla tietää tekeekö gparted vielä jotain? parted-ohjelmalla ei kai ole mitään status-komentoa tms.? parted -l näyttäisi osioiden koot sellaisina, jollaisiksi ne muutin, tarkoittaako tämä että gparted on tehnyt kaiken loppuun asti?

Kiitos paljon!

2
Niin, eli tulin kyselemään ennen kuin ostan mitään. Tarkoitus olisi viedä tosiaan digitaalinen audiosignaali ulkoiselle d/a converterille. Sitä helposti luulisi, ettei signaalin viemiseen tarvitse mitään piirien yms tunnistamista tai ajureita, kunhan vain sörkkii sitä signaalia USB-kaapelia pitkin ja antaa DAC:n hoitaa loput, mutta miten on? Vaatiiko DAC:n käyttö aina sen, että ALSA tukee juuri nimenomaisia laitteen käyttämiä piirejä? Onko tuota mahdollista kiertää, esimerkiksi kirjoittelemalla ALSA:lle että pistää signaalia vain ulos esimerkiksi tietystä usb-paikasta?

Kyseessä on ESI:n DR.Dac nano, joka ei käytä esimerkiksi Windowsilla tai Macillä erillisiä ajureita. Linuxia ei mainita tuettuna, mutta sehän ei toki vielä kerro.

3
Niin elikkäs... ennen jos jokin sovellus meni täydelliseen jumiin niin ctrl+alt+backspace uudelleenkäynnisti X:n tai jotakin vastaavanlaista ehkäpä? Jokatapauksessa näin pääsi aina sisäänkirjautumisruutuun. Nykyäänhän (Ubuntu 10.04 nyt käytössä) tuo pikanäppäinsydeemi on oletuksena pois käytöstä, mitenkähän... saakos tuon jotenkin takaisin käyttöön? Onko parempia ideoita esimerkiksi koko ruudun täyttävien ohjelmien jumiutumisten hoitamiseen?

4
Ubuntun kanssa kaikki on aina toiminut oikeuksia tai fstab-tiedostoa muuttelematta suoraan asennuksen jälkeen. Lenny ei anna minun liittää mitään tiedostojärjestelmiä graafisesti suoraan esim. kaksoisklikkaamalla osiota. Toiselle linuxosiolle antaa virhesanoman: "Oikeutesi eivät riitä taltion liittämiseen." ja NTFS-osioille virhesanoman: "Virheellinen liitosvalitsin yritettäessä liittää taltiota "[osion label]"."

Haluaisin käyttäjälleni oikeudet liittää tiedostojärjestelmät suoraan esim. kaksoisklikkamalla osiota. En nyt tiedä onko tämä pakko hoitaa fstabin kautta, mutta siellä on tällä hetkellä listattuna ainoastaan ulkoinen kiintolevy, Debianin oma osio, swap ja DVD-asema. Paikassa "Tietokone" (joka siis ei vissiin ole mikään oikea kansio) on kuitenkin listattuna kaikki kiintolevyn osiot. Miksi en saa liitettyä osioita? Täytyykö käyttäjälleni ainoastaan antaa yleisesti tähän oikeudet vai täytyykö fstabiin lisätä jokainen osio erikseen ja antaa niille yksitellen parametri, joka oikeuttaa tavallisen käyttäjän liittämään osio.

Kiitoksia mahdollisesta avusta :)

Edit: Nooniin, nyt ei järjestelmä boottaa, jää roikkumaan käynnistyksessä tuohon rsyslogdin kohdalle. Tein fstabiin muutoksia, mutta eipä tuo näytä alkuperäiselläkään versiolla enää käynnistyvän ja kaipa tämä on muutenkin kokonaan erillinen ongelma? Single user modena saa käyntiin, mutta voiko tuoltakäsin asialle mitään?

Edit 2: Nyt antoi ihan virhesanoman, että X ei käynnisty "järjestelmän sisäisen virheen vuoksi" tjsp. Nyt on sormi aivan keskellä kämmentä

5
Asensin OpenSUSEn vistan ja ubuntun rinnalle ja otin susen käynnistyslataimen (grub) käyttöön. Nyt susen käynnistyslatain ei enää osaa käynnistää ubuntua (jaunty.) ensimmäinen yritys oli susen oma oletus: Suse yrittää käynnistää ubuntun tämän oman osion menu.lst:ltä. Tällöin siis aukeaa grubi, jonka asensin silloin aikoinani otettuani ubuntun käyttöön. Eli siinä on listattuna kaikki ubuntun kernelit ja siitä kun valitsee jonkun, tulee muistaakseni virhesanoma "error 15 file not found", millä siis ilmeisesti tarkoitetaan tuota kernelin käynnistystiedostoa jota ei muka löydy. Kuitenkin kun menen katsomaan susesta käsin, niin tiedosto on paikassa /media/disk/boot/vmlinuz-mikälie. eli paikassa /dev/sda3/boot. Silloin kun käynnistetään niin, että juurihakemisto on /dev/sda3, niin eikös tuon tiedoston pitäisi olla aivan oikeassa paikassa? Susen asentamisen jälkeen ubuntun grubia ei ole päästy päivittämään, kun en pääse järjestelmään sisälle.

Seuraavaksi yritin tehdä Susen yastista käsin kokonaan uuden käynnistäjän niin, että se käynnistäisi suoraan tuon ubuntun levykuvan (ei ubuntun omaa käynnistyslatainta), valitsin kernelin levykuvaksi ensin tuollaisen initdr(kernelin numero jne)-tiedoston sieltä ubuntun osion boot-hakemistosta ja "aloitusmuistilevy"-kohtaan laitoin tuollaisen vmlinuz-tiedoston. Boottasin ja nyt tuli eri erroria, käsittääkseni yritti sanoa, että tiedosto ei ole kelvollinen boottitiedosto. Susen omissa käynnistyskuvissa on kaikissa pääte -pae, noissa ubuntun käynnistyskuvissa ei ole päätettä. Onko niin, että susen grub ei ymmärrä näitä ubuntun tiedostoja ja siksi koittikin käynnistää tuolta menu.lst:ltä? Sitten menu.lst:ltä olisi tarkoitus käynnistää ubuntu, mutta jostain syystä grub etsii tiedostoja väärästä paikasta.

No jokatapauksessa seuraavaksi vaihdoin kernelin levykuva-kohtaan tuon vmlinuz-tiedoston ja aloitusmuistilevy-kohtaan tuon initdr-tiedoston (eli käänsin vaihtoehdot toisin päin). Nyt valitti taas, ettei tiedostoja löydy.

Mikä avuksi? saako tällä käyntiin tuota ubuntua ollenkaan ja mitä todennäköisesti tein väärin? Lähteekö käyntiin jos asennan toisen ubuntun susen tilalle, sitten sieltä käsin update-grub niin saan tuon aikaisemman ubuntun käyntiin (kun grub löytää nuo käynnistystiedostot). Kun pääsen vanhempaan ubuntuun sisälle, voin päivittää sen menu.lst:n. Tämän jälkeen asennan susen uudestaan tuon uudemman ubuntun päälle, ja käsken, ettei se asenna omaa käynnistyslataintaan (kuinka?). Seuraavaksi menen taas (vanhempaan) ubuntuun ja päivitän sen grubin. Tässä vaiheessa käytössä on vanhan ubuntun latain, jonka juuri päivitin ja joka ehkäpä tunnistaa nuo susen käynnistystiedostot? Vai käykö kuitenkin niin, että se käynnistyslatain, joka tuli uudemman ubuntun mukana jää kummittelemaan johonkin? Onko olemassa helpompia tapoja? voinko suoraan ottaa hienovaraisesti ubuntun käynnistyslataimen takaisin käyttöön ja tämä osaa käynnistää edes itse ubuntun?


6
Tuotanoin, nyt on niin, että vähän olisi äänikortin osto harkinnassa, näinpä lyhyesti vain kysyisin näistä Linux-yhteensopivuuksista. Pitäisi löytää hyvin linux-yhteensopiva äänikortti, josta saisi sen laadun irti. itseä vähän epäilyttää tuo, että Asla hoitaa kaikki ajurit, voiko siitä kortista saada yhtä hyvän äänen ulos kun winukalla, jolle on valmistaja itse tehnyt nämä ajurit? Onko äänenlaadun taso hyvälläkin kortilla ubulla ihan sama kun joku integroidun kortin laatu? Mitä korttia suosittelette, edullisesti pitäisi saada, kun luuritkin on (toistaiseksi vain) Sennheiserin PX100:set? mites nuo Terratecin Aureonit?

Tällä hetkellä on joku realtekin piiri käytössä, reilua parannusta olisi tarkoitus saada. Pelaan jonkin verran, eli winukkaa tulee käytettyä myös semmonen muutama tunti päivässä, pitäisi olla yhteensopiva vistankin kanssa. Katson myös leffoja, mutta päääasiassa äänenlaatua kaipaa vain musiikissa, mulla ei ole niin virkaa, en käytä 5.1, enkä äänitä mitään, vain äänenlaatu on avainasemassa.

Kysyn afterdawnista hifisteiltä jokatapauksessa vielä noista korteista, niin tärkeintä olisi oppia nyt ymmärtämään, että miten nämä aslan systeemit toimii ja onko ylipäänsä mahdollista saada sellainen suurempi ero aikaan.

7
En siis etsi mixeriä (kuten ASLAmixer), josta saa säätää äänenvoimakkuuksia, etsin equalizeriä, josta voi säätää matalia ja korkeita ääniä, kenelläkään täälä tietoa moisista?

8
En saa oletuksena liitettyä käyttäjälläni kiintolevyosioita, niiden omistaja on "tuntematon", enkä ole saanut vaihdettua osioiden omistajaa (chownilla), omistavaa ryhmää (chgrp:llä), enkä (chmodilla) myöskään oikeuksia. Olen varmaankin lähtenyt muuttamaan niitä vääristä tiedostoista. Ensin kokeilin liittää osion ja vaihtaa liitetyn osion oikeudet ja omistajan, mielestäni omistaja vaihtui, mutta oikeudet eivät. Eli ensin omistaja taisi olla "tuntematon" joka vaihtui rootiksi, sitten kokeilin (chmodillla, käyttäen root terminalia) vaihtaa oikeudet, kokeillen ensin testiksi täysiä oikeuksia: "chmod 777 media/osio", oikeudet eivät nautiluksesta katsottuna muuttuneet mihinkään, eikä osiota saanut vieläkään liittää. Sitten kokeilin vaihtaa /dev/sda*-tiedoston oikeuksia komennolla "chmod 777 /dev/sda4", mutta sekään ei toiminut.

Eli miten saan asetettua oikeudet osioille, minkä tiedoston oikeuksia pitää muuttaa /dev/sda*? media/osio? lisäksi mitä tein väärin?

9
Minulla on aina pöytäkonellani kaksi distroa yhtä aikaa asennettuna, toista käytän (ubuntu) ja toista kokeilen (tällä hetkellä SuSE), nyt on niin, että susesta en mitään kummempaa löytänyt ja haen sen tilalle uutta distroa kokeiluun, mielessäni ovat pyörineet pääasiassa fedora, gentoo ja debian. Haen distrolta nopeutta, tehokkuutta ja vakautta, loogisuus, keveys ja ohjeiden löytyminen ovat myös hyvästä. Etsin pääasiassa jotian, jolla voi aina viritellä, mutta saa yleensä itse valita ajankohdan. Ei ole esim. se kaikkein paras kun pitäisi saada jotain tehdyksi, mutta näyttiksen ajurit ovat kolmannen kerran vuodessa sanoneet sopimuksensa irti (ilmeisesti päivityksissä tullut jotain) ja pitää asentaa/konffata kaikki uusiksi. En pelkää komentorivin käyttöä, kunhan ohjeita löytyy. Debianissa minua kiehtoo vakaus, apt ja se, että ubuntu juontaa juurensa sinne, mutta debian on kuitenkin astetta haastavampi (eikös?), Gentoossa kiinostaa tehokkuus (?), virittely ja muokattavuus, en kyllä tiedä että onko muokattavuudesta minulle mitään hyötyä, mutta kiinostaa kuitenkin. Fedorassa kiinostuin lähinnä tästä mainostelusta, jonka mukaan fedoraan tulevat yleensä ohjelmapäivitykset ensimmäisinä ja se on parhaiten ajan tasalla. Käytän muuten gnomea, että jos jonkun distron kanssa on niin, että gnome on siinä huonompi, niin sitten se distro saa miinuspisteitä.

Debian on ollut ykkösideana, tuntuu että se on kuitenkin ubuntun kanssa aika samanlainen. Ubuntussa on jo saman verran paketteja kuin debianissa ja koneellani toimii muutenkin yleensä distrot, niin debianin hyvällä yhteensopivuudelle laitteiston kanssa ei välttämättä tule käyttöä. Sitten on tämä vakaus, eli onko debian oikeasti vakaampi kuin distrot yleensä? entä onko muita tärkeitä eroja ubuntun ja debianin välillä? ja mitä distroa suositellaan (myös muitakin kuin näitä saa suositella)?

10
kun käynnistän amarokin (käytössä on muuten gnome), niin yleensä kaikki "efekti-ohjelmat" kaatuvat, sitten yleensä yritän ctrl+alt+backspace ja sisäänkirjautuminen niin kaikki toimii, kuitenkin kun taas käynistän amarokin niin kaikki kaatuu. Useimmiten reboottaamisen jälkeen amarok ja "efektit" löytävät yhteisen sävelen ja kaikki toimii yhtaikaisesti. Niin eli kysyisin, että mikä tässä todennäköisimmin kaatuu? entä minkä vuoksi ja mitä kannattaisi tehdä? entä onko tämä teillä kovinkin yleistä kun yritetään ajaa "väärän" työpöytäympäristön ohjelmia?

11
En ole sekaisin, enkä ole erityisen hajamielinen ihminen, nyt kuitenkin tapahtuu taas jotain uutta ja hämmästyttävää. Aluksi lähti musiikkisoitin-Banshee, ajattelin kuitenkin että kyse oli varmaan konflikstista amaroKin kanssa, enkä tiedä vieläkään oliko. Sitten kuitenkin poistuin vielä gxine ja vähän myöhemmin VLC-player (ei kai näillä ole mitään konflikteja?). Nyt tässä poistui vielä Wine, jolla ei varmasti ole mitään ongelmia olla asennettuna minkään ohjelman kanssa yhtaikaa, niin että mistäs tässä nyt on kysymys, onko joku yleisempikin bugi, vai jotain ihan tarkoituksellista?

käytössä on ubuntu hardy ja gnome työpöytäympäriostönä, poistin juuri kde:n (vaikka tuskin sillä on vaikutusta?). Järjestelmää on "muotoiltu" tämän linkin ohjeilla: http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntun_tuunaus. Niin ja olen varma etten ole itse poistanut näitä ohjelmia, lyönyt päätäni ja unohtanut koko asiaa :P

Sivuja: [1]