Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - jaripekka

Sivuja: [1] 2
1
Laitealue / Verbatim-mustitikun käyttö Ubuntussa
« : 26.07.22 - klo:18.03 »
Sain lahjaksi hopean värisen 32 gigan muistitikun. Ajattelin kopioda sinne muutaman ison tiedoston turvaan. Mutta kopiointi normaaleilla menetelmillä ei onnistu Ubuntu-koneessa.

Verbatim-muistitikulla on seuraavat ohjelmat:

SecurePro.app
User Manual
autofun.inf
SecurePro.exe

Ajattelin, että tilanteen saa korjattua, kun poistaa kyseiset tiedostot. Mutta sekään ei onnistu.

Onko niin, että tämä Verbatim-tikku ei sovellu lainkaan Linux-käyttöön? Minulla on pari muuta Verbatim-tikkua, ne ovat mustia. Niissä ei ole ollut uutena mitään tiedostoja, ja ne ovat toimineet ongelmitta Linux Ubuntussa.

2
Asensin HP:n kannettavaan uuden Ubuntun. Aikaisemmin koneessa oli Ubuntu 18.04 LTS, joka oli toiminut pääosin oikein hyvin. Mutta vanhahan se oli jo.

No, aivan ensimmäiseksi tuli ongelma, kun virallinen asennusmedia (oletuskieli englanti, suomi valittavissa asennettaessa) ei suostunut lainkaan asentumaan. Latasin sen sekä kannettavalla että pöytäkoneella. Kumpikaan ei suostunut asentumaan kannettavaan HP-koneeseen, vaikka olin asennustiedoston muokannut käynnistyslevyn luomistyökalulla.

Sitten kokeilin Ubuntu 22.04 LTS Finnish Remixiä. Se asentui kannettavaan HP:n koneeseen. Aluksi kone toimi tavattoman hitaasti, mutta usean uudelleen käynnistämisen jälkeen se vähän nopeutui. Asentelin rauhassa muutaman tarvitsemani sovelluksen, ja siinä vaiheessa tuli jo ongelmia. Monta kertaa asennus jäi kesken, se katkesi. Testasin sitten nettinopeutta. Meillä on kotona 100 megan laajakaista, joka mittausten mukaan on yleensä noin 85 - 92 megaa. Mutta Uusi uljas Ubuntu toimi välillä vain vähän yli 10 megan nopeudella, ja testiä ei saanut edes loppuun saakka ajettua kuin pari kertaa, kun tuli tiedon siirrossa ulospäin ilmoitus, joka on liitetiedostona. Suurin nopeus oli noin 30-35 megaa sisään, ja 10 ulos. Kymmentä enempää se ei meillä annakaan mennä. Mutta kun nettiä selatessa koko ajan tulee ilmoitus, että ei ole verkkoyhteyttä ja koko ajan takkuaa, jotain vikaa on, mutta mitä. Ennen uuden version asennusta netti oli oikein nopea eikä katkeillut. Mittaisin nopeuden täällä: https://www.speedtest.net/.

Sen verran vielä sanon, että en päivittänyt Ubuntua 18-version päälle vaan jyräsin vanhan Ubuntun pois ja tein täysin uuden asennuksen 22.04 LTS.

Osaisivatko tietäjät sanoa, millä tämän netin saisi toimimaan niin kuin ennen uutta versiota toimi, siis sujuvasti ja nopeasti? Mihinkään asennustiedostoihin tai muuhun en ole tehnyt mitään säätöjä. Kaikki on sellaisenaan niin kuin asennustiedostossa oli.

3
Laitealue / Uusi skanneri Epson XP-3155 [RATKAISTU]
« : 05.04.22 - klo:21.58 »
Lähetin muutama päivä sitten Epsonille sähköpostia. Kysyin, toimiiko XP-3155 Linux Ubuntussa. Sain vastauksen ja linkin ajurisivuille. Pitäisi toimia. Niinpä ostin tänään laitteen. Täältä pitäisi osata asentaa ajurit ko. laitteeseen:

http://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/?OSC=LX

Liitetiedostona olevasta kuvasta selviää, mitä XP-3155 -haku löysi.

Minulla on ollut varmaan 10 vuotta Epsonin monitoimitulostin, johon osasin asentaa Linux-ajurit. Se laite kuitenkin tuli "tiensä päähän". Mutta nyt en osaa tähän uuteen laitteseen ajureita tulostamiseen ja skannaamiseen asentaa. Voisiko joku auttaa? Vaikka olen käyttänyt Linux-käyttöjärjestelmiä toistakymmentä vuotta, olen yhä amatööri, jos tulee jokin vaikea asia. Ja nyt tuli. Mikään ei onnistu.


4
Laitealue / Skannerikysymys (OCR)
« : 30.12.20 - klo:17.55 »
Tarvitsisin tiedon, onko Ubuntussa 18.04 LTS HELPPOA skannata SUOMEN KIELELLÄ niin, että lopputulos ei ole kuva vaan tekstiä. Olisi tärkeää, että äät ja ööt tulisivat oikein. Yritin etsiä hakutoiminnolla, mutta en löytänyt sellaista, että olisin siitä jotenkin hyötynyt. Englannin kielen taitoni on huono, joten ohjeessa ei saisi olla liikaa amerikankieltä.

Olen yleensä skannannut Epson-monitoimilaitteellani vain kuvamuotoon (jpg), mutta jos on useita sivuja tekstiä, haluaisin skannauksen olevan tekstitiedostoja, jolloin ne olisivat pienempiä kuin kuvat. Olen vuosia vuosia sitten jossain vanhassa tietokoneessani yrittänyt skannata tekstiksi, mutta lopputuloksessa oli niin paljon virheitä kirjaimissa, että sillä ei tehnyt mitään. Enää en muista, miten tuon onnistuin tekemään.

Kun äsken yritin teksimuotoa, tuli tällainen ilmoitus:

Failed to execute OCR command: gocr:
Tiedostoa tai hakemistoa ei ole

5
Minulla on ikivanhassa  kannettavassa tietokoneessa Ubuntu 16.04 LTS. Se oli käyttämättä noin 2 kuukautta. Avasin koneen tänään. Järjestelmä ilmoitti, että päivityksiä saatavana lähes 500 megaa. Päivitin koneen. Se piti käynnistää uudelleen. Uudelleen käynnistyksen jälkeen kone pyysi normaalisti käyttäjätunnuksen ja salasanan, mutta lopulta ei tullut näyviin lainkaan kuvakkeita. Vain pelkkä taustakuva. Joten konetta ei voi käyttää lainkaan.

Miten saan koneen toimimaan? Olen käynnistänyt uudelleen, ei auta. Tämän tekstin kirjoitin Android-tabletilla.

6
Olen pari päivää etsinyt HELPPOA ja hyvin toimivaa tapaa internetin radiolähetyksen (esim. YLE:n Radio Suomi) äänittämiseen suorana lähetyksenä tietokoneen kovalevylle. Olen saanut muutaman vihjeen, mutta en ole saanut niitä toimimaan. Olen etsinyt myös täältä Ubuntu Suomen keskustelualueelta, en ole onnistunut siinäkään.

Tarvitsisin SUOMEN KIELELLÄ (onhan tämä nimenomaan Ubuntu SUOMEN keskustelualue) toimivat "rautalangasta väännetyt" ohjeet. Olisiko teillä asiantuntijoilla aikaa ja mahdollisuutta opastaa? Yksi tapa on kuulemma saada asia toimimaan Audacity-ohjelmalla, joka minulla on asennettuna koneessani ja jota olen paljon käyttänyt äänen editointiin. Sain jopa ohjeen pienen "palikan" asentamisesta tuon avuksi. Palikan nimi oli "Pavucontrol", jonka asensin ohjeen mukaan näin:

sudo apt-get install pavucontrol

Mutta ei oma AudaCityni tämän jälkeenkään nauhoittanut täältä mitään ääntä:

https://yle.fi/radio/radiosuomi/helsinki/suora/

Tarvitsen hyvin toimivan systeemin viimeistään tiistaina 09.01.2018 iltapäivällä, jotta voin testata ja opetella sen käytön ennen iltaa.

7
Vaimolla on melkein 10 vuotta vanha kannettava tietokone. Se on hyvin vähän käytetty, ja siinä oli Microsoftin haittaohjelma käyttöjärjestelmänä. Tarkoitan Windows Vistaa. Siihen ei ole saanut enää kuukausiin päivityksiä, ja tuo kone toimi Vistalla niin hitaasti, että kun sen laittoi käyntiin, saattoi hyvin käydä vaikka kauppakeskuksessa shoppailemassa sillä aikaa, kun kone "käynnistyi". Sitten sillä vasta voi tehdä jotain, mutta ei paljoa. Juuri ja juuri pystyi netissä surffaamaan.

Koska kone olisi Vista-koneena ollut parhaimmillaan verkon painona järvessä tai meressä, ajattelin vähän uudistaa sitä. Asensin siihen Ubuntu 16.04 LTS:n (32-bittisen version, koska kyseessä on vanha kone), ts. uusimman "pitkän tuen" version. Koneen käyttäytyminen muuttui täysin. Nyt se herää melko nopeasti, toimii hyvin ja kone näyttää melkein uudelta. Mutta. Ja tähän "mutta"-sanaan tarvitsisin teidän apuanne.

Kone toimii kyllä hyvin langallisessa netissä, mutta jostain syystä se ei muodosta yhteyttä langattomaan nettiin. Kone kyllä tunnistaa ja näyttää kaikki ne langattomat verkot, joita näkyy, myös naapureidemme. Mutta se ei yhdistä vaikka antaa oikeat tunnukset, se ei edes yritä yhdistää. Kokeilin langatonta verkkoa myös A-LINK WNU -tikulla, millaisen kerran vuosia sitten ostin sellaiseen pöytäkoneeseen, missä oli vain perinteinen verkkokortti. Silloin se kyllä toimi Ubuntussa, kunnes Ubuntuun tuli jokin iso päivitys, ja kortti lakkasi toimimasta. Siitä saakka se on ollut vain varalla kaapissa. Nyt sille olisi käyttöä, jos tilannetta ei muuten saada hallintaan.

A-Linkin tikussa on tuki myös Linuxille, pakkauksessa lukee.
Mutta kun olen vain Ubuntun "peruskäyttäjä", tällaisen asian säätäminen ei nyt onnistu. Ja A-Linkin mukana tulleet ohjeet ovat, sanonko mistä kotoisin? En sano, sanon, että huonot.

Tämä ei tietenkään ole maailmankaikkeuden sadan tärkeimmän asian joukossa, mutta jotenkin haluaisin saada sen vanhan kannettavan 100% kuntoon. Meillä ei ole kotona riittävästi langallisille koneille ATK-pistorasioita, joten siksi tällä on merkitystä.

Todettakoon, että omassa HP:n Ubuntu-kannettavassa kone tunnistaa automaattisesti langattomat verkot ja yhdistää niihin ilman ongelmaa. Mutta tämä vaimon vanha kone, joka on eMachines-E625 (Acerin halpamalli) jostain syystä nirsoilee.

Joten löytyykö tältä palstalta sellaista nörttiä, joka ongelman ratkaisee. Jos joku antaa ohjeita, pyydän niitä SUOMEN KIELELLÄ, ei englanniksi. Olen jo muutamaa englanninkielistä ohjetta netissä selannut ja testannut, mutta en tullut hullua hurskaammaksi. Hulluksi kylläkin.

Olen etsinyt ensin Ubuntu-forumin keskusteluista apu. Asiaa sivuttiin suomen kielellä, mutta en saanut toimimaan langatonta nettiä noudattamalla löytämiäni ohjeita.

Kolmesta kuvasta selviää lisätietoja tähän ongelmaan liittyen.

8
Minulla on 8 gigan USB-tikku, mihin otan aina silloin tällöin varmuuskopioita suuresta nettisivustosta. Lopulta käy niin, että tikku täyttyy. Miten voin poistaa pysyvästi vanhemmat tiedostot tikulta. Kun siirrän roskakoriin tiedostot, ne ovat yhä tikulla. Ne näkyvät piilotiedostoina. Voiko USB-tikulta poistaa tiedostoja suoraan ilman siirtoa roskakoriin?

Tämä on varmasti monien mielestä alkeellinen kysymys. Niin se on minunkin mielestäni. Mutta kun en vain osaa. :(

9
Tänään tuli paljon päivityksiä HP pöytäkoneeni Ubuntuun. Jossain vaiheessa, melkein lopussa, tuli kysymys jostain päivitettävästä tiedostosta: "Korvataanko se ja se tiedosto uudella?". Järjestelmän ohje kertoi, että yleensä on turvallista korvata, vaikka ei tietäisi, mikä tiedosto on kyseessä. Minä en tiennyt. Vastasin: salli korvaaminen. Hetken kuluttua tuli ilmoitus, että valitettavasti päivitysohjelma on pysähtynyt. Se jäi odottamaan sitä korvaamisvastausta, vaikka olin jo vastannut siihen. Mitään ei enää tapahtunut. Eikä korvaamisen uudelleen hyväksyminen vaikuttanut mitenkään. Aikani odotettuani päätin käynnistää koneen uudelleen, koska päivitystoiminto ei enää toiminut, kun se oli ilmoituksen mukaan pysähtynyt. Niin kuin se olikin.

No. Yritin sitten käynnistää koneen uudelleen, ja se käynnistyi, aina siihen saakka kun piti syöttää salasana. Syötön jälkeen se pomppasi taas kyselemään salasanaa. Ja niin edelleen. Aina sama juttu. Yritin kirjautua "vieraana". Sama juttu, ei päästänyt sisään. Koneen sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen ei auta.

Miten saan tämän vian korjattua? Tarvitsen ohjeen selkokielellä, koska en hallitse "Linux-slangia". Olen vain tavallinen Linuxin peruskäyttäjä, joka on pulassa, kun jotain häiriöitä ilmenee, onneksi harvoin.

Tätä kirjoitan nyt kannettavalla HP-tietokoneella, missä on myöskin Ubuntu 14.04 LTS. Toistaiseksi tähän koneeseen ei ole tullut päivityksen yhteydessä ongelmaa.

Täytyykö Ubuntu asentaa uudelleen ennen kuin se taas toimii?

10
Minulla on Ubuntu-koneessani kaksi perinteistä WebEditor-ohjelmaa: KompoZer ja BlueGriffon. Ohjelmat toimivat peruskäytössä toivotulla tavalla, mutta nyt on sellainen pulma, mitä en osaa ratkaista. Tähän pyytäisin apua.

Miten voidaan taulukkorakenteiseen nettisivuun saada yhteen tiettyyn soluun aikaiseksi taustakuva, mikä on vain siinä solussa? Olen kokeillut useita ohjeita netin eri sivuilta ja lisäillyt annettuja koodinpätkiä, mutta en saa toimimaan. Sen kuvan kyllä saan helpostikin siihen soluun, mutta sen päälle ei voi kirjoittaa, kuva häipyy pois. Laitan varmuuden vuoksi kuvakaappauksen aivan alkutekijöissään olevasta nettisivupohjasta, niin tulee selväksi mitä tarioitan.





11
Ostin huhtikuussa 2014 uuden tietokoneen, kun vanha hajosi. Vanhassa oli Ubuntu 12.04. Minulle pakkomyytiin HP-koneen mukana Windows 8.1. Ajattelin, että annan Microsoftille mahdollisuuden pitkästä aikaa monen vuoden jälkeen näyttää, onko siitä mihinkään. Aikaisemmin olin vuosia käyttänyt Ubuntua.

No. Noin viikko sitten Windows 8.1 ei sitten enää suostunut käynnistymään, eikä mikään "virheenkorjaus", mitä järjestelmä ehdotti, toiminut. Niinpä asensin koneeseen Ubuntu 14.04:n. Se toimii ihan mukavasti, MUTTA. Ja vielä toinen MUTTA.

Mihin on hävinnyt mainio kunnon vanhanajan webeditori Kompozer? Sitä ei voi asentaa pakettivaraston kautta eikä muutenkaan. Seamonkey-ohjelmaakaan ei voi asentaa uusimpaan Ubuntuun. Löysin kyllä BlueGriffonin, mutta siitä puuttuu muutama yksinkertainen ominaisuus, mitkä Kompozerissa olivat, ja lisäksi se toimii hirmu hitaasti, tökkien, vaikka koneessani on tarpeeksi potkua ja 8 gigaa keskusmuistia. Etsin Ubuntu-suomi-keskusteluketjuista ratkaisua, mutta en löytänyt. Moni muukin on hakenut kunnollista GRAAFISTA kotisivueditoria, mutta asiantuntijat ehdottavat tekstipohjaista. Ymmärrän, että ammattilaisille ja nörteille se on varmasti hyvä vaihtoehto, mutta minä en sitä käytä, koska graafisella editorilla näkee heti lopputuloksen, eikä minulla riitä kiinnostusta opetella koodeja. Joten ehdottakaapa jotain helppoa ja hyvää graafista editoria. (Kompozerin Windows-versio kyllä toimii Ubuntussa vinellä, mutta siinä on omat heikkoutensa aitoon kompozeriin verrattuna, esim. huonot valikot).

Toinen asia, mitä olen etsinyt muutaman päivän, on kunnollinen toimiva videonkaappausohjelma. Se on oikeastaan ainoa asia, mitä todella jäin kaipaamaan Windows-koneesta. Olin ostanut 15 dollarilla tämän ohjelman: http://www.screencast-o-matic.com/u/h/start-recording . Käytin sitä pari kolme kuukautta. Se oli hyvä ja toimi erittäin luotettavasti. Sitä ei voi käyttää vinen avulla. Olen kokeillut useitakin Ubuntun varastoista löytyvää ohjelmaa, esim. Vokoscreen, mutta mikään niistä ei toimi kunnolla. Mitä asiantuntijat ehdottaisitte?

12
Vanha pöytäkoneeni tuli elinkaarensa päähän, joten oli aika ostaa uusi. Vanhassa oli rinnakkain Ubuntu 12.04 LTS ja Windows Vista. Yleensä käynnistin sen Ubuntuun. Windowsin ja Linuxin yhteiselo toimi hyvin alkuhankaluuksien jälkeen.

Ostin uuden koneen: https://www.expert.fi/Tuotteet/Tietokoneet/Poytakoneet/110-210EO

Uuteen koneeseen liittyy muutama Ubuntuaiheinen kysymys, johon toivoisin asiantuntijatason vastaavaan rautalangasta vääntäen helpolla tavalla.  ;D

Luonnollisesti tuon koneen mukana pakkomyytiin Windows 8.1. Koska näin on, ajattelin antaa Windowsille mahdollisuuden. Katsotaan sitten, jos jossain vaiheessa yritän asentaa siihen rinnalle tai tilalle uuden Ubuntu 14.04:n, mikä minulla on sekä 64- että 32-bittisenä DVD-levyillä.

Parin päivän kokeilun jälkeen Windows 8.1 tuntuu yllättävän hyvältä, vaikka siihen tottumiseen meni kyllä useita tunteja. Sen nimi pitäisi olla mieluummin boxes 8.1 kuin windows 8.1 johtuen niistä suurista laatikoista aloitusnäytössä. No niin, se siitä.

Yritin kokeilla Ubuntua suoraan DVD-levyltä (64-bittisenä), mutta kone käynnistyy aina Windowsiin. En oikein löydä paikkaa, mistä biosin käynnistysjärjestystä voisi tarkistaa. DVD-levy kyllä alkaa pyöriä vimmatusti, kun koneeseen laittaa virran. Mutta Windows sieltä alta kuoriutuu.

Yhtä hienoa Ubuntu-ohjelmaa kaipaisin. Se on tämä: http://www.openshot.org/
Tuolla osasin tehdä vanhalla koneella mukavia videoita. Mutta löytyykö tuo jostain paikasta netistä Windows-versiona? Itse en löytänyt.

Ubuntun asennuslevyllä on valmiina wubi-ohjelma, millä käsittääkseni voi ajaa Ubuntua Windowsin sisällä. Toimiiko tämä Windows 8.1:ssä? Jos toimii, tarkoittaako se sitä, että kone käynnistetään AINA Windowsiin, ja jos haluaa käyttää Linux-ohjelmia, klikataan jotain wubi-kuvaketta, jolloin Linux käynnistyy Windowsin alla. Voiko silloin asentaa esim. kaipaamani OpenShot Video Editorin? Toimiiko wubi-asennus hyvin vai takkukaako se? Onko Linux-ohjelmien käyttö tällä tavalla merkittävästi hitaampaa kuin "aidolla" Linuxilla?

Kannattaako tuota wubia edes kokeilla?

13
Multimedia ja grafiikka / Polttava BluRay-asema
« : 26.02.14 - klo:16.43 »
Olen netistä yrittänyt löytää ulkoista polttavaa BluRay-asemaa, mikä toimisi myös Linux Ubuntussa, mutta en ole löytänyt. Onko sellaisia olemassa ja jos on, paljonko tarvitaan koneessa tehoa ja keskusmuistia?

14
Helppoja kysymyksiä asiantuntijoille.

1) Millä ohjelmalla kannattaa editoida FullHD-videoita? (Kuvattu digikameralla, mikä ottaa FullHD-videoita, tiedostopääte .MOV)

2) Kuinka tehokas kone tarvitaan FullHD-videoiden editointiin?

3) Paljonko pitää olla keskusmuistia, jotta ohjelma pyörii vaivattomasti?

Tarkoitus olisi koostaa muutamasta kymmenestä videopätkästä (kestot noin 10 sek. - 40 sek./pätkä) yhtenäinen video, missä olisi myös tekstejä ja mahdollisesti taustamusiikkia siellä täällä. Alkutekstit ja lopputekstit ja siirtymät leikkeestä toiseen välttämättömät.

15
Millä tavalla voin lukea A4-paperin tekstin skannerilla niin, että saan sen tekstiksi, mitä voi tekstinkäsittelyohjelmalla editoida? Yritin etsiä vastausta haulla, ja löysin jonkin Google Docs -viritelmän, mutta en oikein osannut tai ymmärtänyt, miten se toimii.

16
Vaimollani on monta vuotta vanha kannettava tietokone eMachines. Siinä on asennettuna Windows Vista. Keskusmuistia on 4 gigaa. Koska Windows on mahdottoman hidas tuollaisessa vähän vanhemmassa läppärissä, ajattelin asentaa siihen Ubuntu 12.04:n. Olin joskus vuosia sitten kokeillut siinä suoraan CD-levyltä Ubuntua, ja kone toimi moitteettomasti. Mutta nyt kun yritin kokeilla Ubuntu 12.04. LTS -järjestelmää suoraan CD-levyltä, käyttö ei onnistunut. Mitään valikoita ei tullut näkyviin. Ubuntun taustakuva kyllä näkyi.

Sitten latasin netistä uunituoreen Ubuntu 13.04 Gnome -version, ja kokeilin sitä. Nyt pääsin kokeilussa pitemmälle, kaikki valikotkin tuli, mutta en päässyt langattomaan nettiin. Asetuksista ei voinut säätää muuta kuin langallista nettiä, ja sitä minä en tuossa koneessa käytä.

Seuraavaksi kokeilin Linux Mintiä. Ei tullut edes taustakuvaa. Mageiaan tuli taustakuva mutta ei valikoita. Peppermint tuli kokonaan näkyville, myös valikot. Mutta langaton netti ei tässäkään ollut käytettävissä. Siinä sentään tuli tekstiä siihen liittyen. "Wireless Networks. Device not ready (firmware missing).

Ja sitten kysymykseen. Mikä on vikana, kun langaton netti ei toimi em. Linux-jakeluiden kanssa? Windows Vistassa se kyllä toimii, äsken päivitin kokeeksi erään ohjelman. Onnistui.

Kun aikaisemmin kone muodosti vanhemmalla Ubuntulla nettiyhteyden langattomasti, mutta nyt ei, onko koneesta hajonnut "fyysisesti" jokin asia vai onko ohjelmallisesti vikaa? Miten tuon voisi korjata helposti?

Vai tyydynkö älyttömän hitaaseen Vistaan? Se johtaa siihen, että sitä konetta ei paljon käynnistellä viitsi.

17
Uusi julkaisu on nyt siis tullut. Olen vähän etsinyt todella pieneen läppäriin sopivaa uutta järjestelmää, kun entisen (Ubuntu 10.04) tuki loppui.

Paljonko pitää olla levytilaa, jos asentaa:
- Ubuntu 13.04:n
- Lubuntu 13.04:n
- Xubuntu 13.04:n

En oikein mistään tuota tietoa löytänyt.

Oman miniläppärini ominaisuudet:
- levy 4 gigaa
- muisti 500 megaa

Jos Ubuntu-perheestä ei löydy sopivaa, mikä olisi sopiva?

18
Ubuntu 12.04:n päivityksen jälkeen ennen niin loistava GIMP on alkanut kaatuilla aina vain enemmän. Olen sen poistanut kokonaan pariin kolmeen kertaan ja asentanut uudelleen. Olen myös poistanut piilotiedoston .gimp samassa yhteydessä. Uudelleen asennus joko ei ole auttanut yhtään tai vaikutus on ollut tilapäinen, korkeintaan pari päivää kestävä.

Nykyisin lähes aina, yli puolessa tapauksista, "tallenna nimellä" komennon jälkeen GIMP vain häipyy jonnekin. Tallennus sinänsä onnistuu, mutta ohjelma pitää käynnistää aina uudelleen. Tämä on aika kiusallista, jos kuvia on paljon käsiteltävänä. Onko kenelläkään vastaavia ongelmia ollut?

Jos en saa tuota ongelmaa ratkaistua kohtuullisesti ja kohtuullisessa ajassa, minun on pakko siirtyä käyttämään GIMP-ohjelmaa Windows Vistassa, siellä se kyllä toimii. Minulla on siis samassa koneessa sekä Vista että Ubuntu. Vista-puolella on vain se ongelma, että keskusmuisti 2 gigaa tuottaa joskus vaikeuksia, hidasteluja ja jopa jumiutumista, jos on tosi iso kuva, esim. tiff-formaatissa. Sama 2 gigaa riittää Ubuntu-puolella ihan hyvin.

Olen jopa alkanut ajatella, että oli suuri virhe päivittää Ubuntu 10.04 -> Ubuntu12.04:ksi. Ehkä olisi pitänyt valita vaikka Mint tai sitten pelkkä Vista. Muutaman kuukauden olen yrittänyt sopeutua tähän Unityyn, mutta siinä on niin monta huononnusta etten voi tätä enää kenellekään suositella. Valitettavasti tämä on tilanne, ainakin minun koneessani. Muilla voi tietysti olla ihan toisenlaiset käsitykset. Enkä niitä kiistä.

19
Minua ihmetyttää se logiikka, mikä tässä uudessa Unityssa on ohjelmien käyttöoikeuksien suhteen. Kun asennan tai poistan ohjelmia, salasanani luonnollisesti kysytään. Mutta päivityksissä ei kysytä mitään. Ne asentuvat vain valitsemalla "päivitä". Aikaisemmassa Ubuntussa myös päivitysten yhteydessä kysyttiin salasana. Mitään asetusta en ole muuttanut. Onko tämä "ominaisuus" muillakin Ubuntu-käyttäjillä, vai onko omassa Unityssani jokin vika.

Toinen seikka mikä on välillä suorastaan ärsyttänyt tässä Unityssä liittyy ihan tavallisten tiedostojen kopiointiin ja siirtoon. Aikaisemmin saattoi kopioida ja siirtää tiedostoja sydämensä kyllyydestä. Nyt monesti käy niin, että kun kopioin jonkin tiedoston ja yritän sitä sitten liittää toiseen paikkaan, "liitä"-komento on valikossa harmaana eikä operaatio onnistu. Sen voi kiertää esim. niin, että kopioi tai siirtää tiedoston ensin työpöydälle ja siitä sitten siirtää sen asianmukaiseen kansioon.

Mikä tässä mättää? Olenko tyhmä? Enkö vain osaa? Miksi Unityssä kopioinnit ja siirrot on vaikeutettu?

Ei tämä Ubuntu 10.04:ssä näin monimutkaista ollut.

20
Pöytäkoneessani oli Ubuntu 10.04 ja GIMP. Päivitin sen 12.04:ään. Sen jälkeen GIMP ei toimi yhtä hyvin kuin ennen. Muutamat toiminnot lakkasivat kokonaan toimimasta ja osa hidastui merkittävästi. Esim. "sävysäätö" on nyt poissa pelistä. Kun sen valitsee, GIMP jää jumiin, mistä pääsee pois vain sulkemalla GIMPin tehtävienhallinnasta. Säätö "kirkkaus ja kontrasti" antaa odottaa itseään kauan, ja on vasta sitten käytettävissä, kun se aiemmin oli heti "valmis".

Onko vika itse GIMP-ohjelmassa vai onko Unity järjestelmä niin suuri muistinkäytön syöppö ja resurssisyöppö, ettei koneeni 2 gigan keskusmuisti enää riitä? En viitsisi ostaa uutta konetta vain sen takia, että Ubuntun uusi versio alkaa olla yhtä raskas kuin Windows.

Muistinkäytön "mittari" näyttää Ubuntussa nykyisin noin 45-50 prosentin lukemia silloin, kun koneella ei vielä käytännössä juuri mitään tee. Ne ovat noin 10 prosenttiyksikköä suuremmat kuin olivat Ubuntu 10.04:ssä. Tämä on tietenkin jo sinänsä merkittävä ero, mutta voiko se yksistään selittää GIMP-ongelmat.

En nyt muista, mikä oli GIMP-versio ennen päivitystä ja onko se sama kuin nyt, mutta olisihan sen harmi, jos loistava kuvankäsittelyohjelma olisi päivitetty pilalle.

Onko kenelläkään vastaavia kokemuksia ja arvauksia ja ehdotuksia miten tilanteen saisi korjattua?


Muokkaus (Tomin): Merkkasin ratkaistuksi

Sivuja: [1] 2