Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - jaripekka

Sivuja: 1 [2]
21
Päivityksessä Ubuntu 10.04 -> Ubuntu 12.04 suurin osa Screenlets-pikkuohjelmista työpöydän oikeassa laidassa lakkasi toimimasta. Niinpä poistin koko ohjelman. Haluaisin kuitenkin kätevät pikkuohjelmat jotenkin näkymään taas. Tarvitsen mm. tällaisia:
- kalenteri
- pyöreä kello
- mittari mikä näyttää käytössä olevat prosessoritehot (CPU1 ja CPU2)
- mittari mikä näyttää muistin käytön
- sääennuste Espooseen
- äänenvoimakkuuden säädin
- ja mahdollisesti jotain muuta

Screenlets ei siis enää kunnolla toimi, ja kokeiltuani SuperKarambaa se on vielä huonommin toimiva. En oikein löydä muitakaan pakettienhallinnan kautta. Katselin myös Googlen widgettejä Linuxille, mutta se ei vakuuttanut.

Onko niin, ettei tähän Ubuntu 12.04:ään enää saakaan kunnolla toimivaa pikkuohjelmakokoelmaa?


22
Olen nyt muutaman päivän "nauttinut" uuden uljaan Ubuntu 12.04 LTS:n "toimivuudesta".

Ensin grub tuotti ongelmia, kun rinnakkaista Windows Vistaa ei näy käynnistysvalikossa (olen kyllä oppinut sen käsikopelolla sokkona käynnistämään painamalla 5 kertaa nuolinäppäintä alaspäin ja sitten Enter, näin muistelin ennen päivitystä sen menneen, ja sillä tavalla Vista todellakin käynnistyy, vaikka sitä ei valikossa näy, eikä koko valikkoa näy.)

Unity työpöytä on osittain askel huonompaan suuntaan selkeästä Gnomesta. Gnomessa kaikki ohjelmat olivat loogisesti ja helposti löydettävissä. Nyt menee moninkertainen aika kun joutuu hakemaan sekavasta valikkosysteemistä haluamansa ohjelman. Työpöytiä on oletuksena neljä, mutta niiden käytettävyys on paljon huonompi kuin ennen, kun alapalkki oli näkyvissä ja siellä kaikki työpöydät. Tähän liittyen yritin virittää Compiziin sen ominaisuuden, mikä minulla oli pitkään käytössä Ubuntu 10.04:ssä, nimittäin että niitä neljää työpöytää voi pyöritellä CTRL+ALT+hiiri -menetelmällä. Jotain meni kuitenkin tässä operaatiossa pieleen, ja silloin hävisi sekä vasemman laidan palkki kaikkinen kuvakkeineen että yläpalkki. Nyt ei näy kuin upea taustakuva Roomasta Tiber-joesta ja sen yhdestä sillasta ilta-auringossa. Mutta mitään ohjelmaa en pysty käynnistämään. Graafinen vikasietotilakaan ei auttanut.

Nyt itse kysymykseen: Miten saan palautettua Ubuntu 12.04:n kaikki vasemman reunan kuvakkeet ja myös yläpalkin kuvakkeet? Muuten Ubuntu on täysin käyttökelvoton. Minulla on asennuslevy 12.04.1, minkä tein varmuuden vuoksi ennen päivityksen hallinnan kautta tapahtunutta "yhden napin" päivitystä. Auttaako se jotenkin?

Tiedän, että virhe oli minun tekemä, mutta kun minun oli pakko säätää jotenkin, jotta tämä uusi Ubuntu versio olisi edes yhtä hyvä kuin loistava 10.04.

Onko minun jyrättävä koko järjestelmä yli pelastaakseni koneeni? Miten silloin käy Windows Vistan?

* * *

Testasin vielä kerran tänä iltana rampaa Ubuntua. Käynnistin sen. Kokeilin huvikseni (?) painella kaikenmaailman nappuloita näppäimistöltä, jos jossain jotain tapahtuisi. Ja F3-nappulan painaminen sai aikaan sen, että avautui  x-nautilus desktop -niminen valikko, mikä näyttää mm. ulkoiset USB-levyasemat, tietokoneen hakemistorakenteen (Koti, työpöytä jne.). Sitä kautta meni omaan kotisivuhakemistoon, mistä tuplaklikkasin erästä html-tiedostoa. Selain avautui, ja muutettuani selaimen osoitekenttään tämän Ubuntu-keskustelupalstan osoitteen, kirjoitan nyt rammalla Ubuntulla tänne viestiä. Netti siis toimii, kuten varmaan useimmat muutkin ohjelmat, jos ne vain saa käyntiin ilman valikkonappuloita ja muita vimpaimia. ... Jossain vaiheessa varmaan kyllästyn tähän Linux-asennuspuuhaan. Sitä ennen täytyy mennä nukkumaan. Jään odottamaan viisaita kommentteja ja hyviä vihjeitä tilanteen korjaamiseksi.

Pahinta on se, etten pääse päivittämään nyt kotisivuja...

* * *

En malttanutkaan vielä mennä nukkumaan. Jatkoin amatöörin kokeiluja. Niin, siis saan kyllä päätteen auki contr+alt+t -komennolla. Kokeilin poistaa compizin, ei auttanut. Sitten kokeilin käskyä "unity". Järjestelmä ilmoitti, ettei unity ole asennettu koneeseen. ??? Kas, se oli jotenkin saanut minusta tarpeekseen ja häipynyt. No, asensin sen takaisin. Sitten kirjoitin uudelleen unity päätteeseen. Tuli tällainen tieto:

pekka@pekka-desktop:~$ unity
unity-panel-service: ei prosesseja
Checking if settings need to be migrated ...no
Checking if internal files need to be migrated ...no
Backend     : gconf
Integration : true
Profile     : unity
Adding plugins
Initializing core options...done
Initializing composite options...done
Initializing opengl options...done
Initializing decor options...done
Initializing gnomecompat options...done
Initializing grid options...done
Initializing mousepoll options...done
Initializing place options...done
Initializing move options...done
Initializing vpswitch options...done
Initializing resize options...done
Initializing animation options...done
Initializing workarounds options...done
Initializing wobbly options...done
Initializing session options...done
Initializing fade options...done
Initializing cube options...done
compiz (expo) - Warn: failed to bind image to texture
Initializing expo options...done
Initializing rotate options...done
Initializing scale options...done
Initializing ezoom options...done
Initializing unitymtgrabhandles options...done
pekka@pekka-desktop:~$

Tuo ongelman aiheuttanut compiz aiheuttaa varmaan vieläkin ongelman, vaikka poistin sen. Täytyy varmaan asentaa uudelleen takaisin ja yrittää sitä jotenkin säätää. ...

* * *

Vielä vähän yksinpuhelua yön pimeinä tunteina. Surffasin vähän netissä ja sain tietää, että compiz on muillekin aiheuttanut harmia unityssa. On se kumma kun Ubuntu ei korjaa virheitä vaikka 12.04 päivitys on ollut jo kuukausia jakelussa. Moni on saanut tukkansa harmaaksi ohjelmavirheiden takia. Jos tämä on sitä Ubuntun myönteistä kehitystä, niin ihmettelen. Minulla on ollut parin päivän aikana enemmän ongelmia Ubuntu 12.04:n kanssa kuin koko tähänastisen Ubuntuhistoriani aikana yhteensä - siis noin 7 vuoden aikana.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/compizconfig-backend-gconf/+bug/932125

Ehkä minusta tulee vähitellen taas Windows-käyttäjä - tätä pahoin pelkään.  :'( ::) >:(

Tai mieluummin päädyn Linux Mint-käyttäjäksi, jos siinä vain toimisi grub yhdessä Vistan kanssa.

23
Päivitin Ubuntu 10.04:n uuteen 12.04 LTS:ään. Epsonin monitoimilaitteen kanssa tuli ongelma. Tulostinpuoli ei suostunut enää toimimaan. Hain uudet ajurit Epsonin sivuilta ja asensin ne, mutta edelleen tulostuspuoli on epäkunnossa, skanneri onneksi toimii. Laite on tyypiltään Epson Stylus DX8400. Se tulostaa, skannaa ja kopioi.

Virheenjäljitys antaa tällaista raporttia:

Page 1 (Scheduler not running?):
{'cups_connection_failure': False}
Page 2 (Is local server publishing?):
{'local_server_exporting_printers': False}
Page 3 (Choose printer):
{'cups_dest': <cups.Dest Stylus-DX8400 (default)>,
 'cups_instance': None,
 'cups_queue': 'Stylus-DX8400',
 'cups_queue_listed': True}
Page 4 (Check printer sanity):
{'cups_device_uri_scheme': u'usb',
 'cups_printer_dict': {'device-uri': u'usb://EPSON/Stylus%20DX8400',
                       'printer-info': u'EPSON Stylus DX8400',
                       'printer-is-shared': True,
                       'printer-location': u'pekka-desktop',
                       'printer-make-and-model': u'Epson Stylus DX8400 - CUPS+Gutenprint v5.2.5 Simplified',
                       'printer-state': 3,
                       'printer-state-message': u'Processing page 1...',
                       'printer-state-reasons': [u'none'],
                       'printer-type': 8556556,
                       'printer-uri-supported': u'ipp://localhost:631/printers/Stylus-DX8400'},
 'cups_printer_remote': False,
 'is_cups_class': False,
 'local_cups_queue_attributes': {'auth-info-required': u'none',

* * *

Tekstiä jatkuu vaikka kuinka pitkästi, mutta tietääkö joku asiantuntija jo tämän alun perusteella mistä kiikastaa? Itse en tajua mitään tuosta....

Kumma kun laita lakkasi toimimasta päivityksen jälkeen. Sekä vanhat ennen päivitystä haetut ajurit että uudet on haettu Epsonin sivujen kautta.

24
Eilen Ubuntun päivitysohjelma tarjosi ensimmäistä kertaa 10.04.LTS:n päivitystä uuteen 12.04.LTS:ään suoraan yhtä nappulaa painamalla. En kuitenkaan sitä heti uskaltanut tehdä, koska koneessani on rinnakkain Windows Vista ja Linux Ubuntu.

Onko kenelläkään kokemusta siitä, miten käy, jos päivittää 10.04:n 12.04:ään, kun koneessa on myös toinen käyttöjärjestelmä? Säilyykö tuplakäynnistys ennallaan? Jos jokin menee vikaan, saako edes Windows-puolta käyntiin?

Olen joskus vuosia sitten päivittänyt vanhan koneeni juuri noin, että siinä tarjottiin seuraavaa versiota suoraan ilman mitään levyltä lataamisia, mutta silloin vanhassa koneessani oli pelkästään Ubuntu, ei siis kahta järjestelmää rinnakkain. Kaikki onnistui silloin hyvin, mutta nyt on pieni pelko, että mitäpä jos....

Tähän ketjuun toivon vastauksia niiltä, joilla on oikeasti kokemuksia vastaavista tilanteista, eikä niin, että "luulisin kaiken olevan OK" vaikka itsellä ei olisi kokemusta.

Kiitän ja kumarran jo etukäteen neuvoista ja tiedoista.

25
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu on hitaampi kuin Vista
« : 16.02.12 - klo:22.05 »
Olen muutaman viikon ihmetellyt sitä, että miksi Ubuntu toimii muutamissa tilanteissa huomattavasti hitaammin kuin Vista. Kyse on samasta HP:n pöytäkoneesta, missä on sekä Ubuntu Linux 10.04 että Windows Vista rinnakkain.

Kaikkein suurin ero nopeudessa on Facebookin uudessa Angry Birds -sovelluksessa. Ubuntussa Chromium-selaimella kun pelaa niin peli nykii ja pätkii, sitä juuri ja juuri voi pelata. Ihan samaa sovellusta Vistan puolella Chrome-selaimella pelattaessa peli toimii suvuvasti, ei nyi eikä pätki. Onko Linuxin selain tehty niin huonosti, että nykiminen ja pätkiminen johtuu siitä? Vai mistä se johtuu.

Koneen käyttö on muuttunut radikaalisti niin, että nyt 90% käynnistetään Vista, ja vain 10% Ubuntu. Kaikki nettipelit toimivat huomattavasti huonommin Ubuntussa.

On otettava huomioon tässä vuodatuksessa se, että olen vuosia ollut Ubuntu-fani ja käyttänyt pelkästään Ubuntua. Vain välttämättömissä tapauksissa olen käyttänyt läppärillä Vistaa.

Mutta nyt tuo Ubuntu alkaa olla vaakalaudalla meidän perheessä. Tuleekohan jotain parannusta seuraavassa pitkän tuen Ubuntussa?

26
Ubuntu tietokoneissa / Nopeus: Ubuntu/Vista
« : 31.12.11 - klo:17.25 »
Nyt kun omassa pöytäkoneessani on sekä Ubuntu että Vista, on mielenkiintoista vähän vertailla järjestelmiä. Nettinopeus on yksi asia, missä löytyy eroja. Yleisesti ottaen netissä Ubuntu on nopeampi kuin Vista, johtuen varmaan ainakin osittain siitä, että Vista tarvitsee turvaohjelman ja Ubuntu ei. Mutta joillakin sivuilla Vista on selvästi nopeampi kuin Ubuntu. Esim. seuraavalla sivulla on merkittävä ero Vistan eduksi:

http://apps.facebook.com/bejeweledblitz/?lpt=bookmark&ref=bookmarks&count=0&fb_source=bookmarks_apps&fb_bmpos=1_0

Mistä johtuu Ubuntun hidastelu tuon kaltaisilla sivuilla? Koneessani on nopea netti, huippunopeus on lähes 100 megaa (Elisa Viihde). Joten nettinopeus on sinänsä varsin riittävä.

27
Jotenkin aavistin, ettei tämä Vista sittenkään ihan kiltisti toimi. Ja tänään tuli sellainen takapakki, että en tiedä, miten sen ratkaisisi. Asia ei oikeastaan enää koske Ubuntua, joka toimii taas täydellisesti, tällä kertaa vika löytyy Microsoftin kauppapolitiikasta.

No.

Asentelin pikku hiljaa kaikkea tarpeellista myös Vista-puolelle, kuten esim. Epson monitoimilaitteen, nettikameran, Skypen yms. Samalla tuli taas muutama päivitys itse Windowsiin. Kunnes.

Tarjolla olisi ollut lisää päivityksiä Vistaan, mutta aina kuin klikkasin päivityskuvaketta alapalkissa, se vain välähti eikä päästänyt itse ohjelmaan. En päässyt myöskään ohjauspaneelin kautta päivittämään. Tutkin asiaa vähän Microsoftin sivuilta ja päädyin paikkaan, missä todettiin kylmästi, hrrrr..., tosi kylmästi, että Vistan päivitystä ei tueta enää, kun minulla on vain Service Pack 1. Päivitystuki oli päättynyt kohdallani tämän vuoden kesällä! Sillä lailla.

Microsoftin päivityssivu tarjosi kyllä päivitystä Windows seiskaan, ei tosin sanottu, mitä maksaa. Apuohjelma tarkisti, että koneeni on yhteensopiva seiskan kanssa.

Lähetin äsken sähköpostia HP:lle, ja pyysin toimittamaan sen Suomeen, koska kirjoitin itse postin suomeksi. Vastauksena tuli, etteivät he voi sitä Suomeen lähettää (hirmu vaikeaahan se olisi tänä tietotekniikan aikana), mutta sain muutaman puhelinnumeron, mihin voisin juhlapyhien jälkeen soittaa. Pyysin heiltä vaihtoehtoisia toimintamalleja, mitä voisin harkita tilanteen suhteen.

En toisaalta haluaisi käyttää turvatonta Vistaa ilman turvapäivityksiä. Toisaalta en viitsisi poistaakaan sitä ja aloittaa kaikkea alusta pelkästään Linuxilla. Edessä olisi taas muutama vaikeahko ongelma, mm. Sampo Pankki.

Häiritsen täten teidän Ubuntu-palstalaisten joulurauhaa ja kysyn, mitä suosittelisitte?

1) Kaivanko lompakkoa ja päivitän Windows seiskaan? Riskinä on, että Ubuntu menee siinä sivussa.

2) Pyristelenkö eteenpäin käyttämällä päivittämätöntä Vistaa? Riskinä on haittaohjelmat. (Minulla on kyllä Elisa Tietoturvaohjelmisto asennettuna, mutta korvaako se Vistan turvattomuutta riittävästi?)

3) Jyräänkö kaiken yli ja asennan pelkästään Ubuntun? Riskinä on, että pankkiin en pääse, ja joudun turvautumaan joihinkin hätäratkaisuihin, kuten esim. pankin vaihtoon. Lisäksi diaskannerini ei toimi Linuxissa, vaikka mitä temppuja yrittäisi.

Tiedän, tiedän...

Moni sanoo nyt, ettei sitä Windowsia olisi edes kannattanut yrittää. Tiedän. Olen samaa mieltä, mutta olen käyttänyt jo tunteja näiden järjestelmien asennusten kanssa. Toisaalta, on minulla aikaa, ja omalla tavallaan tämä on mielenkiintoista. Mutta...

Sana on vapaa. Ehdottakaa hyviä vinkkejä.  ::)


28
Olen käyttänyt Ubuntua suurin piirtein 6 vuotta. Olen silti amatööri. Osaan kaikki perusjutut ja asennukset, mutta vaikeammat jutut tuottavat päänvaivaa. Olen kuitenkin ollut 95% tyytyväinen Ubuntuun, enkä koskaan enää kuvitellut asentavani pöytäkoneeseen mitään Windows-versiota, ei edes Ubuntun rinnalle. Ei mistään syystä. Niin tosiaan kuvittelin...

Mutta pari päivää sitten alkoi pikku hiljaa tapahtua pieniä juttuja...

Ensin vaimo alkoi valittaa, ettei Aapelin Poks enää toimi. No, se ei ollut vakavaa. Mutta kun eilen illalla havaitsin, että en enää pääse millään selaimella Sampo Pankkiin, alkoi lievä huoli hiipiä ohimoon. Tarkistin Java-version, siis sen Sun/Oracle Javan version. Se oli Ubuntu 10.04 koneessani 6.26. Oraclen sivuilla uusin versio näytti olevan 6.30. Miksi koneessani ei ollutkaan uusinta versiota? Miksi se ei ollut päivittynyt? Googlasin hiukan netistä ja huomasin sellaisen "huhun", ettei Ubuntun pakettivarastojen kautta enää ole mahdollista saada Sun Javaa, siis Oraclen tekemää. Ja se on juuri se Sampo Pankin vaatima versio. Se pitäisi asentaa jonkin erillisen ohjeen mukaan. Yritin parhaani mukaan toteuttaa tuota Lontoon kielistä ohjetta, mutta jokin meni vikaan. Luultavasti vika oli minussa. Joka tapauksessa sain Ubuntu 10.04:n sellaiseen tilaan, että harkitsin sen uudelleen asennusta tai sitten aivan uuden Ubuntu 11.10:n asentamista.

No.

Hain netistä pikaisesti noin 700 megaa käsittävän Ubuntu 11.10:n  ISO-tiedoston, mikä livahti koneeseeni hiukan yli minuutissa. Poltin sen CD-levylle ja kokeilin uutta Ubuntu-versiota. Se oli kovasti eri näköinen kuin 10.04. Ei ollut enää tietoakaan selkeästä ja helposta Gnomesta. Jokin Unity oli tunkenut tilalle. Järjestelmä tuntui kyllä pelaavan hienosti live-CD-levyltä, joten päätin asentaa sen 10.04:n tilalle.

Hmm.

Asennuksessa ei ollut valittavana suoraan sellaista vaihtoehtoa, että asennus olisi jyrännyt olemattomiin vanhan version 10.04:n. Oli valittavissa vain uusi Ubuntu vanhan rinnalle, tai vanhan Ubuntun päivittäminen uuteen tai jos oikein muistan, vanhan Ubuntun uudelleen asennus. Valitsin siis hieman skeptisesti päivittämisen uuteen. Ja siinä tein ison virheen.

Huokaus.

Lopputulos oli sellainen, että uuden Ubuntun vasemman laidan kuvakkeista ainakin kolmasosa oli näkymättömissä. Kun hiiren laittoi tyhjän päälle, ilmaantui kyllä teksti, mikä kertoi, mitä tästä nappulasta tapahtuu. Varmaan kolmasosa ohjelmista oli kadonnut, tilalla oli vain hmm... tyhjä kuva.

Järjestelmä oli siis täydellisen käyttökelvoton ja sekava. Ja ääntäkään ei tästä uutukaisesta pihahtanut. Näytössäkin oli jotain valituksen aihetta koneen mielestä. Nvidian ajurit olivat asentuneet, mutta järjestelmä kehotti siitä huolimatta asentamaan ne, vaikka ne olivat jo käytössä.

Tukka lähtee kohta päästä.

Yön pimeinä tunteina tein sellaista, mitä en koskaan enää kuvitellut tekeväni. Asensin pöytäkoneeseeni Windows Vistan takaisin. Se oli siinä ollut ostettaessa noin reilut pari vuotta sitten, mutta jonka heivasin roskakoriin Ubuntun tieltä. On tämä nöyryyttävää. Vankkumaton Ubuntu-mies joutuu asentamaan virus-imurin. Tosin olen saanut nyt Elisan turvaohjelman Elisa Viihdepaketin mukana, niin on ainakin ammattitason turva. Mutta kuitenkin...

Nyt harkitsen kahta asiaa. 1) Yritänkö mennä elämässä eteenpäin vain Windowsin varassa. 2) Vai asennanko Vistan rinnalle Ubuntun. Ja jos asennan, kumman asennan, sen vanhan 10.04:n vai tämän uusimman 11.10:n. Molemmillahan on virallista armonaikaa noin puolitoista vuotta.

Silloin, kun ostin koneeni, yritin ensin asentaa Ubuntun Vistan rinnalle, niin kuin vanhassa koneessani oli ollut joskus Ubuntu XP:n rinnalla. Mutta kahteen kertaan yritettyäni jouduin luopumaan siitä. Windows ei käynnistynyt, Ubuntu kyllä toimi. Onkohan tämän uuden Ubuntun kanssa sama juttu? Toimiiko Vista sen kanssa samassa koneessa? Ja mitä virheitä pitää välttää, ettei taas joudu pulaan?

Olen kyllä lukenut netistä ohjeita, miten Windows ja Ubuntu laitetaan rinnakkain koneeseen. Ohjeita on vain valitettavasti kahdenlaisia. Toisissa kehotetaan osioimaan Vista Ubuntun osiointityökaluilla ja toisessa Vistan työkaluilla. Kumpi on oikea tapa? Ja ohjeissa on puhuttu siitä, että Ubuntu ei osaa laittaa käynnistysvalikkoa automaattisesti oikein Vistan kanssa, niin kuin se osasi XP:n kanssa. Onko tässä tullut mitään edistystä?

Suomeksi sanottuna: Jos osioin Windows Vistan sen omilla työkaluilla ja asennan sitten Ubuntu 11.10:n sen rinnalle, onko varmaa, että saan molemmat järjetelmät käyntiin ilman ongelmia? Vai joudunko kikkailemaan ja repimään hiuksia päästä saavuttaakseni kunnollisen lopputuloksen?

Jos joku katsoo voivansa neuvoa minua, amatööriä, pyydän häntä tekemään sen kokonaan suomen kielellä ja niin sanotusti rautalangasta vääntäen, koska englanninkieliset neuvot usein saavat minut tekemään virheitä. Toki virheistä oppii, mutta sen kaltainen oppi voi vaatia jälkeenpäin tuntikausien korjaamista ja uudelleen asennusta. Mieluummin tekisin kerralla oikein.

Jos minulla olisi rahaa - paljon rahaa - kääntyisin Omena-uskovaiseksi ja ostaisin Mäkin. Siinä on ainakin rauta- ja softapuoli yhteensovitettu. Kaikki toimii, mikä on toimivaksi tarkoitettu. Huono puoli tietenkin tuollaisessa suljetussa järjestelmässä on se, että se ei salli paljon yksilön sooloilua. On toimittava juuri niin kuin Omena-jumala sanoo. Ja kuten sanottu, lompakon tulee olla riittävän paksu.

Mutta hyviä vinkkejä kaivataan. Mitä teen tilanteessani? Joudunko luopumaan minulle rakkaaksi tulleesta Ubuntusta ja ryömimään takaisin Windows-käyttäjien joukkoon? Voi sitä häpeää!

29
Ubuntu tietokoneissa / Android-sovellukset
« : 22.06.11 - klo:22.22 »
Löytyisikö Ubuntulle jotain työkaluja, millä voisi tehdä yksinkertaisia omia Android-sovelluksia? Jos ei löydy, mistä niitä löytää? Onhan sellaisia ohjelmia olemassa, kun on tuhansia Android-ohjelmiakin.  ;)

30
Laitealue / Uuden akun kalibrointi Ubuntussa
« : 29.09.10 - klo:00.21 »
Minulla on vajaa 2 ja puoli vuotta vanha miniläppäri Asus Eee PC 4G, siis se ensimmäisen sukupolven 7 tuuman näytöllä varustettu laite. Koska sen alkuperäisen normaaliakun kapasiteetti on hieman laskenut akuille ominaiseen tapaan, ostin uuden tehoakun. Tilasin sen netistä ja se toimitettiin suoraan Hong Kongista reilussa viikossa.

Muuten kaikki on OK, mutta en osaa kalibroida tuota akkua ohjeiden mukaan. Luulen, että kiinalais-englantilainen ohje koskee vain Windows-järjestelmää. Ainakaan en ole Ubuntusta löytänyt vastaavia valikoita, mistä asetuksia voisi säätää ohjeen kuvailemalla tavalla. Asuksessani on Ubuntu 9.10 -järjestelmä, enkä viitsi päivittää sitä uuteen, koska se toimii hienosti.

Eräs tuttavani käänsi kalibrointiohjeet suomeksi, mutta en sittenkään onnistunut tekemään sitä. Koska alkuperäinen akku on erilainen, järjestelmä ei näytä tätä tehoakun latausta oikein. Pitäisi saada tunnit ja prosentit näyttämään niin kuin pitää. Tässä ote tuosta ohjeesta:

Läppärin akun suorituskyky optimoidaan kalibroimalla akku.

Läppärin akun sisällä on mikroprosessoriohjelma, jolla lasketaan akun kapasiteettia varauksen sekä purkauksen aikana.  Akku on kalibroitava aika ajoin, jotta näytöllä oleva aika sekä prosenttiosoitus olisi oikein.  Akun ensimmäisellä käyttökerralla on suoritettava varaus- sekä purkausjakso, tämä toimenpide tulee suorittaa aina kahden tai kolmen kuukauden välein.  Varaus sekä purkaus suoritetaan seuraavalla tavalla:

1.Ensin asetetaan virtalähdeoptio poimimalla näytöstä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Property => Screen saver => Power Supply => Power Use Scheme => Portable.  Toiminnoista, kuten When Computer ja Use Battery, valitse Never.  Alert-vaihtoehdossa passivoidaan Alert for deficient battery sekä Alert for serious battery shortage.

2.Irrota virtalähde ja käytä läppäriä niin pitkään kunnes läppäri sammuu sähkönpuutteeseen.

3.Kytke virtalähde ja odota kunnes akun varaustila on 100 %.  Ennen läppärin ensimmäistä käyttökertaa (tai aina kun läppäriä käytetään pitkän varastoinnin jälkeen), akku on varattava täyteen sekä purettava 3-4 kertaa, jotta akun varauskyky optimoituu.  Varautuminen kestää enemmän kuin viisi tuntia.

4.Huomaa:  Kun akku on kalibroitu sekä saavuttanut parhaan varautumiskykynsä, on läppärin Power Supply Options asetettava takaisin oletusasetuksiin.  Näin varmistetaan, että läppäri lähettää oikeat ilmoitukset, esimerkiksi akun tyhjenemisestä sekä ennen kuin läppäri menee “horrostilaan”..

Akku on purettava siihen pisteeseen asti, että läppäri sammuttaa itsensä sekä sen jälkeen akku on varattava aivan täyteen, jotta se voidaan kalibroida.  Tämän jälkeen virtalähde voidaan kytkeä tai irrottaa milloin tahansa, akun varaustilasta riippumatta.  Lisäksi voidaan suorittaa täysvaraus sekä syväpurkaus suojakytkennän alaisuudessa, jolloin akun sähköominausuudet kalibroituvat.  Tämä ei kuitenkaan kasvata akun varauskykyä.

Vihje:  Akun tyhjentyessä läppäri menee pakolla “horrostilaan”.  Akkuun jää jonkin verran varausta, jotta läppäri voi olla “horroksessa” tietyn aikaa.  Kun akku sitten on täysin purkautunut, niin läppäri sammuttaa pakolla itsensä.  Siinä vaiheessa menetetään kaikki avoinna olevat dokumentit.  Tällöin akun varaustila on alle 10 %.  Mikäli akku on kiinni läppärissä ja varaamatta, niin 12 tunnin kuluttua akku tyhjenee alivaraustilaan ja akun käyttöikä lyhenee merkittävästi.  Kun läppärin käyttöaika lyhenee ja varaustila on alle 10 %, niin silloin on syytä välittömästi varata akku vhintään 80 % varaustilaan.

Akun varastointi:  Jos akkua säilytetään pitempiä aikoja läppärissä, niin akun käyttöikä lyhenee.  Mikäli akku on käyttämättömänä pitempään kuin kuukauden, niin akku on varattava noin 60...80 % tasolle sekä otettava erilleen läppäristä.  Mikäli akku on pitkään varastoituna, se tyhjenee kokonaan ja akku vaurioituu.  Pitemmän varastoinnin yhteydessä akku on varattava ja purettava kerran kuukaudessa.

Lainaus päättyi tähän.

Kannattaako tuota edes yrittää Ubuntussa. Luulen, että akku kyllä latautuu ja purkautuu oikein, ja näyttää siltä parin latauksen jälkeen, että latauksen jälkeen purkautumisaika on paljon pitempi kuin alkuperäisellä normiakulla.

Mitä siis teen? Oletteko törmänneet vastaavaan asiaan? Miten sen ratkaisitte? Vai annoitteko olla ja käytitte vain akkua vaikka mittari ei näyttänyt oikein?

31
Asensin miniläppäriini syksyllä julkaistun Ubuntu 9.10 miniläppäriversion. Toimii muuten hyvin, mutta kaksi asiaa on pielessä. Osaisiko kukaan neuvoa.

1) Se käyttöliittymä, missä on kuvakkeet asetettu nimenomaan pikkukoneita silmällä pitäen, heittää kuvakkeet sikin sokin, kun järjestelmän on asentanut koneeseen. Suoraan USB-tikulta kaikki toimi ihan kuin pitikin, mutta ei enää sitten asennettuna. Tässä pari kuvakaappausta selventämään tilannetta:

http://www.saunalahti.fi/~jaripepe/sekalaiset/ubuntu_remix.html

Uudelleen asennus ei auttanut, ei myöskään kaikkien siihen mennessä tulleiden päivitysten asennus. Korostan siis, että Ubuntu toimii siis OK, kun ottaa sen miniläppärivirityksen pois päältä, kuten toinen kuvakaappaus osoitti.

2) Mikrofoni ei toimi tällä kokoonpanolla. Skype-testipuhelussa kuulen kyllä äänet, mutta minun oma ääneni ei kulkeudu eteenpäin. Jos taas yritän nauhoittaa puhetta käyttäen Ubuntun ääninauhuria, mitään ei jää nauhalle.

Missä vika?

EDIT: sain mikrofonin toimimaan. Huomasin, että jostain syystä mikki oli oletuksena "vaimennettu". Kun otin ruksin pois, äänitys alkoi toimia.

32
Laitealue / Asus Eee PC ja uusi Ubuntu 9.04
« : 25.04.09 - klo:14.41 »
Kuten useimmat jo tietävät, uusi Ubuntu 9.04 julkaistiin pari päivää sitten. Latasin välittömästi CD-version, jota kokeilin pöytäkoneessa. Se vaikutti taas mainiolta. Niinpä latasin netistä myös Ubuntu 9.04 -miniläppäriversion. Ajattelin kokeilla sitä USB-tikulta Asus Eee PC 4G 701 -koneessani. Kerron nyt omia kokemuksiani uudesta Ubuntusta pikkukoneessa.

Ubuntu-sivuilta löytyy linkki, mistä miniläppäriversion image-tiedosto löytyy. Tämä tiedosto sitten ei ole iso-päätteinen vaan img-päätteinen. Siihen löytyy työkalu, jolla voi esim. pöytäkoneen Ubuntulla helposti tehdä Usb-tikulta käynnistyvän Ubuntu 9.04:n.

Miniläppäriversio Ubuntusta löytyy täältä:
http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html
(sivun puolivälin tienoilta, valitse ”miniläppäri”)

Kuinka tuo imagetiedosto saadaan USB-tikulle pöytäkoneessa:
http://wiki.ubuntu-fi.org/usbimagewriter
(Tapa 1: Graafinen - USB Image Writer)

Kun nyt on sitten tikku valmis, käynnistetään tikulta Asus Eee PC. Se tehdään näin:
1) Laita USB-tikku kiinni miniläppäriin
2) Paina virtanäppäintä
3) Heti kun kone alkaa käynnistyä, paina esc-nappulaa pari kertaa
4) Kone antaa nyt valita käynnistyksen tikulta
5) Valitse ylin vaihtoehto: kokeile Ubuntua tekemättä mitään muutoksia
6) Odottele rauhassa, kone käynnistyy Ubuntuun
7) Kun käynnistys on valmis, edessäsi on uudentyyppinen työpöytä
8) Jos kone on hitaanpuoleinen, kuten oma Asukseni (900 Mhz), aseta järjestelmäasetuksista ”vaihda työpöytätilaan”, muuten järjestelmä hieman tökkii
9) Nyt sinulla on edessäsi normaali Ubuntu-työpöytä (Gnome)
10) Internet-asetukset on helppo tehdä sekä langalliseen verkkoon, langattomaan että 3G-verkkoon mokkulalla
11) Testaa rauhassa järjestelmää
12) Jos pidät siitä, asennus koneeseen käy todella vaivattomasti painamalla työpöydän ”asenna”-painiketta
13) Kone on sitten syytä käynnistää uudelleen
14) Jotta ns. ”suljetut” tiedostomuodot toimivat, on syytä asentaa ”ubuntu-restricted-extras”-paketti. Se löytyy Synaptic-pakettienhallinnasta.

Elin viime kesäkuusta aina tähän kevääseen sopuisasti Xandros Linuxin kanssa, mutta nyt oli oikea aika vaihtaa käyttöjärjestelmää hyvästä erinomaiseen. Tässä omia kokemuksiani lyhyesti:

Ubuntu 9.04-miniläppäriversion lataus netistä oli todella nopea toimenpide, vaikka tiedostokoko oli melkein 1 giga

Ubuntu 9.04-miniläppäriversion asennus USB-tikulle sujui naurettavan halposti oikealla työkalulla

Jo testivaiheessa ihastuin tähän uunituoreeseen Ubuntuun varsinkin siksi, että nettiasetukset saa niin helposti määriteltyä

Ennestään tiesin kokemuksesta, että päivitys ja asennus sujuu Ubuntussa hyvin

YLE:n areena alkoi toimia suoraan selaimella heti, kun olin asentanut tarvittavan lisäpaketin

SKYPE-asennuksen tein, mutta siinä on vielä jokin asetus pielessä, kun testipuhelussa kuulen kyllä äänen, mutta oma ääneni ei mene perille.

Asensin muutaman ohjelman menestyksellisesti: VLC-player, Kaffeine, Opera, Screenlets, yms.

Levytilaa omille tiedostoille jäi em. ohjelmien asennuksen jälkeen noin 600 megaa (Koneen koko levytila on 4 gigaa)

Huom. Jos haluat asentaa Ubuntu 9.04:n miniläppäriin, kokeile sitä ensin rauhassa USB-tikulta. Asenna vasta sitten, kun olet itse vakuuttunut järjestelmän sopivuudesta juuri sinulle. Asennus jyrää alkuperäisen Xandros Linuxin kokonaan olemattomiin, joten jos haluat palata siihen, sinun täytyy asentaa se DVD-levyltä, mikä tuli pikkukoneen pakkauksen mukana.

33
Ubuntun sivuilla on tällainen teksti:

***

USB-levykuva "miniläppäreille" on optimoitu pienille kannettaville tietokoneille, joiden näytön koko on korkeintaan 10". Vähintään 256MB RAM-muistia vaaditaan tämän avulla asentamiseen. Myös pelkkä Ubuntun kokeilu asentamatta on mahdollista.

USB-levykuvat on mahdollista kirjoittaa USB-tikulle jo asennetussa Ubuntu 8.10:ssä valitsemalla Järjestelmä -> Ylläpito -> Create a USB startup disk.

http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

***

Miten tuo käytännössä tehdään? Siis kuinka pitää toimia, että saa USB-tikulle Ubuntu 8.10 miniläppäriversion.

Yritin tuota tehdä, mutta ei onnistunut. Kerron, miten tein, kertokaa te, missä tein väärin.

Ensin latasin Ubuntu 8.10 DVD-levyn. Sitten latasin imagen Ubuntu-miniläppäriversiosta. Käynnistin pöytäkoneen livenä uudella Ubuntu 8.10-DVD-levyllä. Huomautan tässä yhteydessä, että koneessani on kaksi optista asemaa, tavallinen DVD-asema ja kirjoittava DVD-asema.

Yritin polttaa tuon miniläppäriverion CD:lle, joka onnistuikin muuten, mutta en saanut poltettua sitä "oikein" ??, koska lopputulos oli se sama img-tiedosto, jonka latasin koneelleni. Tuon polton tein toki koneeseen asennetulla ubuntu 8.04:llä, en siis live-DVD:llä.

En antanut tuon lannistaa vaan yritin live-DVD-levyn avulla luoda tuon USB-miniläppäriversion. Valikosta löytyi "Järjestelmä -> Ylläpito -> Create a USB startup disk." Laitoin toiseen DVD-asemaan sen miniläppäriversio-image-CD:n ja yritin valita sitä, mutta järjestelmä olisi hyväksynyt vain iso-päätteisen imagetiedoston. Kuitenkin tuo miniläppäriversio tuli Ubuntun sivuilta img-tiedostona. Missä on vika? Miten tämä onnistuu?

Kertokaa, oletteko onnistuneet. Tai vaikka ette olisikaan, niin haluaisin tehdä tuon USB-tikulta käynnistyvän uuden miniläppäriUbuntun. Minulla on kyllä eeeBuntu, mutta tässä uudessa versiossa olisi kiva uusi ominaisuus, jota kokeilin pöytäkoneessa. 3G-mokkulalla pääsee vaivatta nettiin.

34
Olen testannut viime päivinä kahtakin erilaista USB-tikulle asennettua Ubuntua Asus Eee PC:ssä. Toinen on 4 gigan tikulla oleva eeeBuntu ja toinen 2 gigan tikulla Ubuntu eee. Nyt toiseen versioon, siihen 2 gigan tikkuversioon, tuli outo ilmiö. Se pyytää käynnistyessä käyttäjätunnusta ja salasanaa, vaikka siihen ei niitä edes ole laitettu. Eihän suoraan CD-levyltä käytettävät versiotkaan salasanoja kysele.

Mikähän voisi olla tämä ns. oletustunnus ja oletussalasana, jolla saisi Ubuntun taas auki. Muina päivinä se ei ole kysellyt mitään.

Olen kokeillut esim. näitä, mutta ilman tulosta:

ubuntu / ubuntu
admin / admin
user / user
user / password
jne.

Puhelimien sim-korteissakin on uutena oletuksena joku tunnus, esim. Saunalahdella 0000 ja Elisalla muistaakseni 1234. Kai Ubuntussakin joku on, vai onko? Jos ei ole, enkö enää pääse sisään?

Tätä viestiä kirjoitan Asus Eee PC:llä käyttäen 4 gigan USB-tikkua ja eeeBuntua.

35
Haluaisin kokeilla livenä suoraan USB-tikulta eeebuntua Asuksen eee PC -miniläppärissä. Latasin toisen tietokoneeni työpöydälle uunituoreen version torrenttina täältä:

http://thepiratebay.org/tor/4176568/eeebuntu_hardy_(8.04)_0.1

Tuolla on kaksi linkkisivua mainittu, tämä:

http://www.eeebuntu.org/   ja tämä:

http://www.eeebuntu.org/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=29

Nyt siis pöytäkoneeni työpöydällä odottaa asennusta vajaan gigan kokoinen eeebuntu-hardy-iso-tiedosto. Miten sen saa asennettua USB-tikulle niin, että sillä voi käynnistää eee PC:n ja käyttää livenä eeebuntua. Jos se sitten osoittautuu hyväksi tai erinomaiseksi, laitan sen Xandrosin tilalle, koska Xandrosin pakettienhallinta ei ole ihan täysin "hallinnassani", olen kyllä asentanut KDE-työpöydän ja laajentanut ohjelmalähteitä ja tehnyt tästä jopa ohjesivut nettiin. Kuitenkin kokemukseni pöytäkoneen Ubuntusta ovat niin positiiviset, että haluaisin yhtä hyvää järjestelmää ainakin kokeilla käytännössä.

Oma englanninkielen taitoni on .... "vähän" vajaa. Siksi haluaisin SUOMENKIELELLÄ mahdollisimman yksinkertaiset ohjeet, kuinka saan buuttaavan linux-tikun tehtyä eeebuntusta. Mainittakoon, että olen kokeillut kahta USB-tikkua menestyksellisesti. DingoPlus Puppy Linux oli ihan kiva, mutta en saanut suomenkielistä näppäimistöä aikaiseksi, MikroPC:n tikku-ubuntulla ei taas pääse nettiin.

Tässä nuo muuten onnistuneet tikkulinuxit noudettavissa ja asennettavissa:

http://www.puppylinux.org/downloads/puplets/dingoplus
http://mikropc.net/nettilehti/extra/2008-04-tikkulinux.html

Tässä omat ohjesivuni Eee PC:n Xandros Linuxiin uusille käyttäjille (jollainen itsekin olen):

http://www.saunalahti.fi/jaripepe/eee_pc/

Toivoisin, että eeebuntun ohjeet olisivat tällaisessa muodossa:

1) Aloita eeebuntun asentaminen näin: blaa blaa blaa...
2) Tee sitten tämä: blaa blaa blaa...
3) Seuraavaksi on vuorossa tämä: blaa blaa blaa...
4) jne.
5) jne....

Siis ihan selkokielellä. Jotta varmasti ymmärrän. :)
Ja huomatkaa, olen ihan amatööri, ei "ammattislangia" kiitos. :)




36
Ilmaantui yksi uusi ongelma Ubuntu 8.04-päivityksen jälkeen. Kun muodostan bluetooth-yhteyden puhelimeni Nokia N70 ja Ubuntun välille, yhteys muodostuu helposti ja puhelimeni näkyy myös työpöydällä. Mutta kun sen kansion avaa, se on tyhjä.

Työpöydällä on siis puhelimen kuvake ja teksti "Jaripepe". Kun kuvakkeen kohdalla painaa hiirulaisen oikeaa näppylää, aukeaa valikko, jossa kohdassa "ominaisuudet" on pieni mysteeri oikeuksien kohdalla. Oikeudet-valikossa lukee näin:

** Kohteen "/palvelimella Jaripepe" oikeuksia ei saatu selville. **

Ennen Ubuntu-päivitystä puhelimeni näkyi Ubuntussa niin, että siinä oli käytettävissä kaksi eri kansiota, sekä puhelimen oma kansio että muistikortin kansio. Tiedostojen kopioiminen onnistui helposti suuntaan ja toiseen.

Millä saan näkymään nuo ennen nähdyt kansiot, jotta voin siirtää valokuvia puhelimesta tietokoneeseen ja musiikkia tietokoneesta puhelimeen?

Täytyyhän tämän toimia päivityksen jälkeen, kun se toimi edellisessäkin versiossa.

Hätätapauksessa voin toki yksittäisen tiedoston lähettää puhelimesta koneeseen vaikka sähköpostissa, mutta normaaliin käyttöön se on liian työläs menetelmä.

Voisiko joku neuvoa yksinkertaisen tavan siirtää tiedostoja.

Sivuja: 1 [2]