Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - pikkalle

Sivuja: [1] 2 3 ... 20
1
Vaikuttaa tältä bugilta, joka liittyy Java-versioon:
https://github.com/florentbr/OWON-VDS1022/issues/100

Kokeile vaihtaa JDK:n versioon 17:
Koodia: [Valitse]
sudo apt install openjdk-17-jre-headless
sudo apt install openjdk-17-jdk

Nämä viimeiset taikasanat olivat todella tehokkaita. Kun tein ehdottamasi temput, niin oskilloskooppiohjelma alkoi toimia moitteettomasti. Suuret kiitokset kaikille viisaille UBUNTU-miehille hyvästä opastuksesta.

2

Tuli vielä mieleen sellainen juttu, että mahtaisiko USB-porttien konfiguroinnissa olla jotain mätää. Koneessa on kuulemma erilaisia USB-portteja, joista olen kokeillut kaikkia, mutta mistään porteista en ole saanut toimivaa yhdistelmaa. Olen siis laittanut USB-hiiren yhteen porttiin ja USB-oskiloskoopin johonkin toisen porttiin. Kaikkia yhdistelmiä olen testannut, mutta aina oskilloskooppiohjelma kuitenkin jumittaa.

3
Linuxissa oskilloskooppiohjelma menee jumiin aina, kun yrittää säätää hiirellä näytön DC-tasoa.

Mitä tarkoitat näytön DC-tason säätämisellä? Onko kyseessä oskilloskooppiohjelman sisäinen säätö vai jokin muu toimenpide?

Kun USB-liittimen laittaa kiinni, niin silloin oskilloskooppi alkaa toimia, ja molempiin kanaviin ajetut signaalit alkavat näkyä näyttöruudulla. Jos haluaisin siirtää kumman tahansa kanavan x-akselia ylös- tai alaspäin hiirellä, niin silloin OWON-oskilloskooppiohjelma menee kokonaan jumiin. Kanavien herkkyyssäätöjä ja pyyhkäisyaikaa voi säätää ilman mitään ongelmia, mutta X-akselin siirtoa pystysuunnassa ei voi tehdä.

***************
Vähän lisätietoa ongelmasta

Jumitusongelma tulee esiin silloin, kun käytän koneessa USB-hiirtä. Jos otan USB-hiiren pois käytöstä ja alan käyttää kosketuslevyä, niin silloin WIN 10 kone toimii aivan normaalisti. Linux koneessa kosketuslevyllä ei pysty siirtämään X-akselia pystysuunnassa, mutta ohjelma ei silloin myöskään jumitu. Toivottavasti tämä antaa lisää tietoa siitä, mikä oskilloskooppiohjelman jumittumisen aiheuttaa.


4
Noin vuosi sitten taistelin OWON USB-oskilloskoopin kanssa, mutta sain sen lopulta toimimaan oikein mallikkaasti. Asensin keskustelussa saaduilla ohjeilla oskilloskooppiohjelman toimimaan hyvin kolmessa Linux-Mint koneessa

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=58406.0

Hommasin pari viikkoa käytetyn HP ProBook tietokoneen, jonka kanssa olisi taas tarkoitus käyttää OWON-USB-oskilloskooppia, mutta nyt tuli ongelmia eteen. Asensin koneen WIN10 käyttöjärjestelmän rinnalle Linux-Mint 22 käyttöjärjestelmän, eikä asennuksessa ollut mitään ongelmia. OWON-USB-oskilloskooppi ei kuitenkaan toimi Linuxissa tässä koneessa kunnolla, vaan ohjelma jumittuu toistamiseen. WIN 10 käyttöjärjestelmässä oskilloskooppi kuitenkin toimii täysin moitteettomasti, joten jokin vika Linuxin konfiguroinnissa edelleen on.

Linuxissa oskilloskooppiohjelma menee jumiin aina, kun yrittää säätää hiirellä näytön DC-tasoa. Ohjelma menee niin tilttiin, ettei sitä saa edes pysäytettyä. Järjestelmänhallinnalla sain selville, että OWON:n java-ohjelma jotenkin jumittaa ohjelman. Kun java-prosessin lopettaa, niin ohjelma pysähtyy, ja sen jälkeen sen pystyy käynnistämään ihan normaalisti uudestaan. Jos taas yrittää säätää näytön DC-tasoa, niin ohjelma jumittuu uudelleen. Windowsin puolella näitä ongelmia ei ole.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, onko koneessa sellainen vika, että HP-koneen omat java-ohjelmat ja OWON oskilloskooppiohjelman java-ohjelmat riitelevät jotenkin toistensa kanssa? Onko olemassa jotain päätteellä annettavaa komentoa, jonka avulla oskilloskooppiohjelman jumittumisen saisi helposti loppumaan?



5

Tänään viimeinkin ehdin asentaa Linux-Mintin  WIN10 käyttöjärjestelmän rinnalle. Varasin Linuxia varten
105 Gt vapaata tilaa, joka taatusti riittää omassa käytössäni mainiosti. 

Asennuksessa ei ollut mitään vaikeuksia, vaan kone lähti toimimaan laakista. Navigaattorinkin sain päivitettyä WIN10 koneella, joten kaikki hommelit ovat nyt mallissaan. Toivottelen kaikille viisaille UBUNTU-miehille rattoisaa loppusyksyä.


6

Yhdeltä tietokonenörtiltä sain viimeinkin tiedon toimivan Mint22 USB käynnistystikun tekemiseksi. Tämä nörtti kertoi minulle, että Linux-koneella tehty USB-asennustikku ei toimi WIN 10 koneessa. Oikea menettelytapa on se, että ensin ladataan Mint ISO-tiedosto WIN10 koneeseen, ja sen jälkeen tehdään USB-asennustikku samalla WIN10 koneella RUFUS 4.6.2208 ohjelmalla.

Kun menettelin näin, niin asennustikku tuli näkyviin käynnistyslaitevalikossa. Kun siitä vain valitsi USB-tikun, niin Mint-asennusohjelma käynnistyi laakista. Täytynee huomenna laittaa kone lopulliseen kuntoon.




7

Kokeilin USB-asennustikkua Mint pöytäkoneessa, ja se boottasi siinä aivan normaalisti, joten USB-tikku on ilmeisesti tehty oikein.

WIN 10 koneen Käynnistyslaitevalikosta löytyy kolme vaihtoehtoa

UEFI - Windows Boot Manager
UEFI- hpDVDRW QUE1N
Käynnistä tiedostosta

Voisivatko viisaat UBUNTU-miehet kertoa minulle, mitä polkua kannattaisi lähteä kulkemaan?



8
Minun mielestä sinne Bios puolelle pitäisi päästä painelemalla ESC-näppäintä.

Esc-nappulaa painamalla kyllä pääsen nyt valikkoon, josta käynnistysjärjestystä voi muuttaa, mutta vieläkään en saa konetta USB-tikulla käyntiin. Käynnistysjärjestyksessä ensin on CD-rom ja sitten USB-levy. CD asemassa (koneessa on DVD-asema) ei ole levyä, joten koneen pitäisi ensiksi kokeilla USB-levyä, mutta jokaisella kerralla WIN 10 käynnistyy normaalisti. Mikähän asetus pitäisi vielä muuttaa, jotta pääsisin asentamaan koneeseen Linux-Mint käyttöjärjestelmän.


9

Ei ole vielä ollut akaa asentaa WIN 10 koneeseen Linux-Mint käyttöjärjestelmää, mutta eilen meinasin aloittaa hommaa. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että en saa konetta SETUP-tilaan, jotta voisin vaihtaa boottausjärjestystä. Nyt kone ei käynnistyksessä osaa lukea USB-asennustikkua, joten hommasta ei tule mitään. Voisivatko viisaat UBUNTU-miehet kertoilla minulle, millä näppäinyhdistelmällä pääsen vaihtamaan boottausjärjestystä.  Koneeni on tyypiltään HP ProBook.


10
Minulla on autossa Garmin navigaattori, jonka päivitysohjelma toimii vain WIN-ympäristössä. Voisin siis aluksi yrittää asentaa Mintin WIN 10 rinnalle, mutta jos tulee vaikeuksia, niin sitten heitän Windowsin kokonaan pois. Jos varaan Mint:lle 120 Gigaa levytilaa, niin onko se riittävästi?

11
Ostin käytetyn kohtalaisen tehokkaan kannettavan HP-tietokoneen, jossa on WIN 10 pro käyttöjärjestelmä. Kone on muuten tyhjä, joten käyttöjärjestelmän lisäksi siinä ei ole muuta roinaa. Koneessa on 240 Gigan  SSD-kovalevy ja 8 Gigaa muistia.

Koska olen jo vuosikausia käyttänyt Linux-Mint käyttistä, niin tarkoitus olisi asentaa tähänkin koneeseen Mint. Tein jo USB asennustikunkin valmiiksi, mutta ennen asennusta haluan kysyä muutaman kysymyksen viisailta UBUNTU-miehiltä siitä, kannattaako koneesta tehdä tuplaboottikone.

Minulla ei ole WIN 10 käyttikselle juuri käyttöä, sillä en ole sen kanssa koskaan touhunnut, mutta joskus sitäkin voisi ehkä tarvita. Ennen asennusta täytyy siis päättää se, yritänkö asentaa Linux-Mintin  WIN 10-käyttiksen rinnalle, sillä kovalevytila olisi ilmeisesti riittävä. Jos jätän Windowsin koneeseen, niin onko asennuksessa mitään suuria ongelmia? Jos ongelmia ei pitäisi olla, niin miten paljon levytilaa pitäisi Mintille varata? Jos tuplaboottikoneen tekeminen on työlästä, niin silloin jyrään Windowsin pois ja asennan koneeseen pelkästään Linuxin. Mitä mieltä viisaat UBUNTU-miehet ovat asiasta?

12
Kyllä se miniläppärin portti on USB 2.0. Jos kommunikaatiossa on jotain ongelmaa, niin dmesg-komennon listauksessa on luultavasti jotain vihjeitä. Syy voi olla niinkin yksinkertainen kuin että portissa on likaa.

Vanhan sanonnan mukaan puhtaus on puoli ruokaa. Ruiskutin miniläppärin USB-portteihin kontaktisprayta ja sen jälkeen kytkin USB-liitintä portteihin noin 10 kertaa edestakaisin, niin homma alkoi pelittää kunnolla. Nyt kättely onnistuu moitteettomasti aina.

USB-porttien likaisuudelle voi olla ihan luonnollinen syy. Löysin tämän vähän viallisen (kotelosta yksi kulma murtunut) miniläppärin roskiksesta joskus 10 vuotta sitten, enkä silloin puhdistanut konetta riittävän hyvin. Nyt USB-portit ovat puhtaat, joten koneella on vielä vuosia käyttöaikaa jäljella. Akku alkaa kuitenkin olla jo finaalissa.

Suuret kiitokset hyvästä korjausohjeesta. Nyt alkuperäinen ongelma on todella RATKAISTU

13


Ilo oli vähän ennenaikaista. USB-oskilloskooppi toimii vain ajoittain miniläppärissä, joten raudassa voi olla vikaa. Suurin syy voi olla USB-portissa. Oskilloskooppi vaatii vähintään USB2-portin, mutta miniläppärissä USB-portti saattaa olla vanhempaa mallia. Kättely ei aina onnistu. Täytynee hommata myös modernimpaa rautaa.

14

Debian-kokeilu ei minulta onnistunut. Kaksi kertaa yritin Debian 11 jakelun asentaa, mutta molemmilla kerroilla asennus keskeytyi samalla tavalla. Asennuksen loppuvaiheessa näyttöruutu meni mustaksi, ja ainoastaan hiiren nuoli jäi näkyviin. Hiiri kyllä totteli ohjausta mustalla ruudulla, mutta mitään muuta ei tapahtunut. Koneen kovalevykin lakkasi kokonaan toimimasta molemmilla asennuskerroilla, joten joku häikkä hommaan tuli.

Lopetin Debian-asennuskokeilut siihen ja latasin netistä 32-bittisen Linux-Mint 19.2 jakelun. Tein siitä USB-asennustikun, ja sen avulla sain Mint 19.2 käyttöjärjestelmän asentumaan kerralla ilman mitään ongelmia. Oskilloskooppiohjelmankin sain toimimaan laakista, joten nyt kaikki on taas kunnossa. OWON1022 USB-skooppi toimii vanhassa miniläppärissäkin. Maaliin lopulta päästiin, vaikka usko meinasi jo välillä loppua.

15


Latasin äsken netistä  32-bittisen Debian GNU/Linux 11 jakelun ISO-tiedoston ja tein siitä USB asennustikun. Katselin vähän livenä tämän jakelun järjestelyjä ja sen sisältämiä ohjelmia ja totesin sen aika selkeäksi ja käyttökelpoiseksi. Siinä on mukana myös Synaptic-pakettienhallinta, joten ohjelmien asennuksessa ei ole mitään ongelmia. Tätä jakelua voisi hyvinkin kokeilla.

Ennen käyttöjärjestelmän vaihtoa kysyisin kuitenkin viisailta UBUNTU-miehiltä sitä, latautuuko tähänkin jakeluun suomenkieliset tekstit asennuksen yhteydessä? Onko jollakin kokemusta siitä, onko tämä jakelu jo riittävän vakaa tavallisen ihmisen käyttöön vai onko se vielä kehitysvaiheessa.


16


Käyttöjärjestelmän nuorentaminen sai 64-bittisen AMD-koneenkin toimimaan oikein. Laitoin koneeseen Linux-Mint 21.1 käyttöjärjestelmän, ja sen jälkeen oskilloskooppiohjelma toimi heti ilman mitään ongelmia.

Koska tässä ketjussa on niin paljon kehuttu 32-bittistä Debian-Linuxia, niin kannattaisiko miniläppäriinkin laittaa sellainen jakelu. Onko Debian-Linuxiin yhtä helppo asentaa ohjelmia kuin Linux-Mint:iin, ja onko siihen sopivia ohjelmia yhtä paljon tarjolla? Mini-läppärini akku kyllä vetelee jo viimeisiään, joten eipä sitä konetta kannata enää paljon elvyttää. Oskilloskooppi-ohjelma olisi kyllä mukava saada toimimaan siinäkin koneessa.

Ainakin päätteestä ohjelmien asentaminen on ihan yhtä helppoa Mintissä tai Ubuntussa jne. (apt, dpkg).
En tiedä onko siinä "graafista sovelluskauppaa", mutta kuka sellaista oikeasti edes tarvii? :D
Debian on varsinainen isäpappa, sen poikasia ovat niin Mint kuin Ubuntukin jne. jakeluita on lukemattomia.
Asennna ihmeessä, kos et tykkää ainahan voit palata vanhaan. Muista varmuuskopiot etenkin jos erillinen /home -osio ei ole käytössä. Muuten menee kaikki hukkaan.

Eihän se "graafinen sovelluskauppa" ole minulle välttämättömyys, sillä olen tähänkin asti käyttänyt ohjelmien asentamiseen paljon Synaptic-pakettienhallintaa. Jos Synaptic-toimii myös Debian-Linuxissa, niin eihän siinä sitten mitään ongelmaa ole. Jos Debian-Linuxin saa toimimaan vielä suomenkielellä, niin silloinhan kokeileminen on varsin helppoa. Mitä 32-bittistä Debian-versiota ASUS-miniläppäriini suosittelet, sillä kone ei ole kovin tehokas, ja muistiakin on vähänlaisesti.

17


Käyttöjärjestelmän nuorentaminen sai 64-bittisen AMD-koneenkin toimimaan oikein. Laitoin koneeseen Linux-Mint 21.1 käyttöjärjestelmän, ja sen jälkeen oskilloskooppiohjelma toimi heti ilman mitään ongelmia.

Koska tässä ketjussa on niin paljon kehuttu 32-bittistä Debian-Linuxia, niin kannattaisiko miniläppäriinkin laittaa sellainen jakelu. Onko Debian-Linuxiin yhtä helppo asentaa ohjelmia kuin Linux-Mint:iin, ja onko siihen sopivia ohjelmia yhtä paljon tarjolla? Mini-läppärini akku kyllä vetelee jo viimeisiään, joten eipä sitä konetta kannata enää paljon elvyttää. Oskilloskooppi-ohjelma olisi kyllä mukava saada toimimaan siinäkin koneessa.


18


Olen päivittänyt miniläppäriin Java 8 version ja tehnyt sen jälkeen kaikki ohjelmistoasennukset uusiksi, mutta oskilloskooppi ei vain käynnisty. Miniläppärin vääntö ei vain riitä tai sitten skooppi vaatii uudempaa käyttöjärjestelmää.

Tein tänään vielä yhden testin 64 bittisellä AMD koneella, jossa on 4 Gigaa muistia. Tässä koneessa on myös vanha 64 bittinen Rafaela. Ennen latausharjoitusta päivitin tämänkin koneen Java ohjelmat uudempaan versioon ihan ohjeen mukaisesti. Tein sitten kaikki temput täsmälleen samalla tavalla kuin miniläppärissäkin, mutta USB-skooppi ei vain käynnistynyt AMD-koneessakaan. Tässä koneessa vääntöä on varmasti riittävästi, joten ongelma todennäköisesti johtuu liian vanhasta käyttöjärjestelmästä. Täytyy jatkossa pävittää käyttöjärjestelmät uudempiin versioihin kaikissa koneissa, joissa oskilloskooppia on tarkoitus käyttää.

Eiköhän tämä oskilloskooppiasia ole nyt selvitetty loppuun asti. Kiitokset viisaille UBUNTU-miehille hauskasta juttuseurasta.



19
Exception in thread "main" java.lang.UnsupportedClassVersionError: com/owon/vds/tiny/Main : Unsupported major.minor version 52.0

Ohjelma on käännetty Java 8:lla, ja järjestelmässä on vanhempi Java-versio. Pitäisi siis päivittää Java Runtime Environment (JRE) vähintään Java 8:ksi.

Jos Java Runtime Environment (JRE) päivitetään vähintään Java 8:ksi, niin tarkoittaako se käyttöjärjestelmän päivittämistä uudempaan versioon? Nyt ASUS miniläppärissä on Mint Rafaela. Mikä Mint-versio pitäisi vähintään asentaa, jotta USB-oskilloskooppi toimisi kunnolla?

20
Mitä ohjelma sanoo jos yrität käynnistää päätteessä komennolla:

Koodia: [Valitse]
java -cp '/opt/owon-vds-tiny/lib/*' com.owon.vds.tiny.Main


Viimeisen komentosi jälkeen sain seuraavan herjan:

Koodia: [Valitse]

Exception in thread "main" java.lang.UnsupportedClassVersionError: com/owon/vds/tiny/Main : Unsupported major.minor version 52.0
at java.lang.ClassLoader.defineClass1(Native Method)
at java.lang.ClassLoader.defineClass(ClassLoader.java:808)
at java.security.SecureClassLoader.defineClass(SecureClassLoader.java:142)
at java.net.URLClassLoader.defineClass(URLClassLoader.java:443)
at java.net.URLClassLoader.access$100(URLClassLoader.java:65)
at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:355)
at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:349)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:348)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:430)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:323)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:363)
at sun.launcher.LauncherHelper.checkAndLoadMain(LauncherHelper.java:482)


Minulla on miniläppärissä aika vanha Linux-Mint versio, joten ongelmat voivat johtua siitäkin.

Sivuja: [1] 2 3 ... 20