Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - pikkalle

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Yhdeltä kaverilta kuulin, että OWON-merkkinen USB-oskilloskooppi toimii hyvin Linux-koneissakin. Onko kenelläkään kokemusta tämän USB-oskilloskoopin käytöstä Linuxissa? Kannattaako tällainen USB-skooppi ostaa äänitaajuusmittauksiin.

2
Sai yhdeltä kaverilta vanhalta 8 mm kaitafilmiltä sähköiseen muotoon muunnetun 3 minuuttia kestävän videotiedoston, joka on kooltaan erittäin suuri. Koska kaitafilmillä esiintyy melkoisesti rakeisuutta projektorillakin katsottuna, niin videon laatu tuskin siitä huononee, vaikka videota pakattaisiin huomattavastikin.  avi-muotoisen videotiedoston koko on aivan mahdoton (699 Mt), joten luulisin pakatun tiedoston olevan paljon pienempi kooltaan.

Nyt kysynkin viisailta UBUNTU-miehiltä, millä ohjelmalla onnistun helpoimmin konvertoimaan suuren avi-tiedoston vähemmän tilaa vievään muotoon. Koneessani on Linux-Mint, joten olisi kiva, jos sopiva konvertointiohjelma löytyisi suoraan Linux-Mintin sovellusvalikoimasta.

3
Olen vuosia käyttänyt tietokoneessa Linus-Mint käyttäjärjestelmää, koska se on vanhalle miehelle tarpeeksi yksinkertainen. Nyt koneeni on päivitysten yhteydessä alkanut herjata siitä, että uudempi versio käyttöjärjestelmästä pitäisi asentaa, koska vanhan tuki päättyy.

Nyt kysyn Linux-asiantuntijoilta, mikä Mint-versio kannattaisi asentaa. Nykyinen käyttöjärjestelmäni on Linux Mint 19.2 Cinnamon, johon olen ollut kovasti tyytyväinen. Olisi kiva, jos nyt asennettava versio olisi suunnilleen samanlainen. Koneeni on kohtalaisen suorituskykyinen SSD-kovalevyllä varustettu kone, jossa on muistiakin 8 Gb.

Kannattaisiko asennus suorittaa ihan perinteisellä tavalla tekemällä ensin asennustikku ja sitten tehtäisiin täydellinen uudelleenasennut vai onnistuisiko homma yhtä hyvin päivittämällä vanha versio uudempaan versioon? Tiedostot pitää tietysti ottaa ennen operaatiota talteen molemmissa tapauksissa.


4
Muutamia vuosia sitten taistelin Audigy 2 äänikortin kanssa, mutta lopulta luovutin, koska en saanut sitä toimimaan kunnolla Linux-Mint koneessa. Otin silloin käyttöön emolevylle integroidun ääniosan, sillä sen kanssa ei ollut mitään toimivuusongelmia. Häiriotason suhteen emolevyllä oleva äänipiiri on kuitenkin huonompi.

Muutama päivä sitten yritin taas tutkia lisää vanhanaikaisen Audigy 2 äänikortin toimivuutta Linux-koneissa. Kortti toimii nyt erittäin hyvin Audacity-ohjelmalla äänityksessä, mutta toistettaessa signaali menee pahasti kuralle suuremmilla taajuuksilla. Äänitin kokeeksi 10 kHz signaalia ja toistin sitten tallenteen toisella tietokoneella. Oskilloskoopilla tarkastellessa siniaalto oli toistossa ihan puhdas ja virheetön. Jos taas yritän toistaa tallenteen samalla Linux-Mint koneella, jolla tein äänityksen, niin toistetaessa signaali menee aivan söhröksi. Signaalissa on mahdoton jitteri ja häiriömodulaatio. Spektrianalysaattorilla katsottaessa näkyy suhteellisen suurella tasolla kaksi pahaan häiriötaajuutta,  13897,7 Hz ja 6102,3 Hz sekä alemmalla tasolla kaikenlaista muuta söhröä. Audigy 2 äänikortti ei siis pysty toistamaan ääntä kunnolla Linux-koneissani.

Koska en tunne Audigy 2 äänikortin rakennetta ja toimintaa, niin kysyn nyt Linux äänieksperteiltä, mistä nämä toistohäiriöt voisivat olla peräisin? Voisinko antaa päätteellä äänikortille tai Linux-koneen äänitoiminnoille jonkin sopivan komennon, jonka avulla saisin häiriöt pois? Periaattessa minulle riittää sekin, että pystyn äänittämään hyvällä äänikortilla häiriöttömästi, mutta olisihan se mukavaa saada toistokin häiriöttömäksi.



5
Annoin kaverilleni pari vuotta sitten kannetavan Lenovo-tietokoneen, jossa oli 120 GB ssd-kovalevy ja Linux-Mint 19 käyttöjärjestelmä. Kaverini on käyttänyt tätä tietokonetta vain nettisurfailussa, koska sen nopeus siihen on riittävä.

Pari kuukautta sitten kone oli lakannut boottaamasta kunnolla. Kirjautumisruutu tulee kuitenkin esiin koneeseen, mutta  kirjautumisyrityksen jälkeen kone heittää aina takaisin kirjautumisruutuun eli koneella ei voi enää tehdä mitään.

Kone boottaa ihan nätisti Linux-Mint 19 USB-käynnistyslevyllä, mutta tiedostonhallintaikkuna herjaa levyosion olevan täynnä eli vapaata tilaa on 0 GB, vaikka todellisuudessa koneessa on taltioituna hyvin vähän tavaraa. GParted ohjelma kertoo myös sen, että levyosio  /dev/sda1 on täynnä. Enempi minua ihmetyttää se, että levyosion /dev/sda1  status on unmounted. Toimivassa koneessahan sen pitäisi olla mounted-tilassa.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, miten levyosio /dev/sda1 on voinut mennä unmounted-tilaan, vaikka konetta ei ole mitenkään rassailtu? Toinen kysymykseni on se, miten saan kaikkein turvallisimmin ilman uudelleenasennusta laitettua levyosion takaisin mounted-tilaan, kun kone on käynnissä USB-käynnistyslevyn avulla.



6
Ubuntu tietokoneissa / Vanha suola janottaa
« : 30.05.21 - klo:11.26 »
Yksi yli 80-vuotias yhtäväni kysyi minulta, voisinko vielä koota historiallisen tietokoneen, joka osaisi lukea kunnolla lerppuja ja korppuja. Hänen vanhanaikainen tietokeneesta oli posahtanut oikein näyttävästi, eikä sitä ehkä pysty enää korjaamaan. Hänellä on vielä lerpuilla suuri määrä puheita ja esitelmiä, jotka hän haluaisi nyt muuttaa johonkin nykyaiksisempaan formaattiin.

Koska minulla on romukasassa monia vanhoja lerppu- ja korppuasemia sekä vanhoja tietokoneita, niin päätin kasata yhdestä vanhasta 233 Mhz P2-koneesta tuttavalleni sopivan tietokoneen. Koneessa on UBUNTU 8.04 käyttöjärjestelmä ja 6 GB kovalevy, joten se on aivan riittävä tällaiseen museokäyttöön. Laiton koneeseen korppu- ja lerppuaseman sekä vanhan hitaan polttavan CD aseman. Kun koneessa on vielä USB-porttikin, niin sen pitäisi olla ihan sopiva vanhojen lerppujen muuntamiseen nykyaikaisempaan formaattiin.

Joku tässä hommassa meni pieleen, koska en saa P2-tietokoneella luettua korppuja enkä myöskään lerppuja, vaan kone antaa aina seuraavan virheilmoituksen:


Sijaintia ei voi liittää
Asemassa ei ole mediaa


Myös polttava CD-asema antaa saman herjan. Testin aikana kaikissa levyasemissa oli kelvolliset tallenteet. Jotenkin tietokone ei osaa keskustelle uuteen järjestykseen laitettujen levyasemien kanssa.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, mitä komentoja minun pitää koneelle antaa, jotta saan vanhan P2-koneen toimimaan kunnolla lerppu- ja korppuasemien kanssa. Jotenkin minulta on jäänyt asennustyö kesken.



7
Tänään tuplabootti (WIN 7 ja Linux-Mint 18 , molemmat eri SSD-kovalevyillä) tietokoneeni ei käynnistynyt enää kunnolla. GRUB-käynistyslataaja kyllä käynnistyi, mutta sitten näyttö vain himmeni ja käynnistyminen loppui siihen. Yritin käynnistää koneen vielä toiseen kertaan, mutta silloin GRUB valikko tuli näkyviin vain lyhyeksi hetkeksi ja sitten näyttö pimeni.

Tarkistin seuraavaksi BACKUP-pariston. Sen jännite oli vain 0,6 V, joten latoin koneeseen uuden pariston. Kone ei senkään jälkeen bootannut normaalisti, sillä boottausjärjestys oli mennyt vähän sekaisin. Laitoin boottausjärjestyksen sellaiseksi, että sain koneen käyntiin USB-asennuslevyllä.

Kun tarkastelin sitä, kuinka kone näkee molemmat SSD-kovalevyt, niin Win 7 levy näytti normaalilta, mutta Linux levy näytti seuraavalta:


Device   /dev/SDA1
Partition type  Linux (Bootable)
Contents:  Ext4 (version 1.0)  - not mounted



Kysyn nyt viisailta UBUNTU-miehiltä sitä, pystynkö saamaan Linux-osion kuntoon, kun kone on käynnissä USB-käynnistyslevyllä? Onkohan BACKUP-pariston hidas hiipuminen kesken boottauksen aiheuttanut käynnistyslataajan korruptoitumisen tai jonkun muun vakavan vian.
Mitkä mahtaisivat tässä tilanteessa olla oikeat voimasanat, jotta saisin koneen täyteen kuntoon?

8
Aiemmin jo valitin siitä, että uuden käyttöjärjestelmän asentamisen koneeni herjasi aina käynnistyksen yhteydessä siitä, että joku symbolitaulu puuttui. Kone kuitenkin käynnistyi pienen viiveen jälkeen normaalisti.

Eilen illalla tuli koneeseen uusi GRUB 2 päivitys, jonka tietysti suoritin ihan normaalisti. Päivityksen jälkeenkin kone toimi normaalisti, mutta tänä aamuna en saa konetta enää käyntiin. Näyttöruudulle tulee vain isoilla valkoisilla kirjaimilla ilmoitus

Koodia: [Valitse]

error: symbol 'grub_calloc'  not found
Entering rescue mode ...
grub rescue>



Löytyisikö palstalta niin viisasta Linux-miestä, joka osaisi kertoa sen, mitä komentoja koneelle pitää antaa, jotta sen saisi tolkkuun?

9

SSD-kovalevyn korruptoituminen vuoksi jouduin asentamaan Linux-Mint käyttöjärjestelmän uudelleen. Tässä yhteydessä päivitin myös vanhan Mint 18 version uudempaan Mint 19.2 versioon. Asentaminen sujui hyvin, mutta kone antaa nyt erilaisen virheilmoituksen käynnistyksen yhteydessä. Grup-käynnistysvalikon jälkeen ruudun vasempaan ylälaitaan tulee pienellä tekstillä ilmoitus: "Virhe: Ei symbolitaulua". Kun painaa mitä tahansa näppäintä, niin Mint 19.2 käynnistyy sen jälkeen normaalisti.

Tästä virheilmoituksesta ei ole suurta haittaa, koska kone tuntuu muuten toimivan hyvin. Ainoastaan perinteisen Audigy 2 äänikortin kanssa on perinteisiä ongelmia (= ei tahdo toimia Linuxissa). Mint 19.2 asennuksen jälkeen en saa äänikorttia ollenkaan äänittämään, ja toistokin toimii vain satunnaisesti. Olen kohdannut saman ongelman useiden UBUNTU-versioiden kanssa aiemminkin.

Olen joskus netistä löytänyt ohjeen, joka pitäisi auttaa tähän Audigy 2 äänikortien ongelmaan. Jos koneessa on yli 4 GB muistia, niin silloin ongelmia alkaa ilmetä. Samat ongelmat Audigy 2 äänikortin kanssa on myös Win 7 koneissa, mikäli muistia on yli 4 GB, joten niissäkin muistia pitää rajoittaa ennen käynnistämistä.

Netistä löytämäni ohje on seuraava:

***********

 Audigy 2

The soundcard has a hardware bug (the address bus is only 31 Bit wide, instead of 32 Bit) that makes it impossible to load and address large soundfont2 files on an 64 Bit Kernel and more than 4 GB RAM above the 2 GB Address memory space. But a workaround does exist:

First, one needs to identify one's sound card. Open a terminal windows and type:

cat /proc/asound/cards

This has been tested with the following cards:

0 [Audigy2        ]: Audigy2 - SB Audigy 2 Platinum [SB0240P]
                     SB Audigy 2 Platinum [SB0240P] (rev.4, serial:0x10021102)

Then reboot the OS and press "e" when grub is loading. In grub's edit menu search for the word "splash" and then add after this word the following option

memmap=2048M\\$6144M

Then continue booting the kernel. This kernel option will limit your Hardware RAM for this session your OS can use to about 2-4 GB which leads to a solution for the Audigy 2 which now will be able to load large soundfont files in the now limited 2 GB address space of your RAM. This setting will be lost after reboot. To add a permanent solution edit your grub menu config file.

*****************

Komennolla

Koodia: [Valitse]

cat /proc/asound/cards


saan seuraavan ilmoituksen:


 0 [Audigy2        ]: Audigy2 - SB Audigy 2 [SB0240]
                      SB Audigy 2 [SB0240] (rev.4, serial:0x10071102) at 0x2000, irq 20

En ole vielä uskaltanut antaa käynnistyksen yhteydessä muistinrajoituskomentoa, sillä väärin annettu komento voi taas pistää koneeni sekaisin. Nyt kysynkin viisailta UBUNTU-miehiltä, missä muodossa minun tapauksessani komento pitää antaa, jotta Audigy 2 kortille saataisiin optimaaliset toimintaolosuhteet?  Koneeni on 64 bittinen, ja siinä on 8 GB muistia.



10
Minulla on tuplaboottikone, jossa on Linux-Mint sekä Win 7.  Molemmat käyttöjärjestelmät ovat erillisillä SSD-levyillä. Tänä aamuna huomasin käynnistyksen yhteydessä, että Grubissa Win 7 rivi oli häipynyt pois. Kun tarkastelin levyjä, niin levy A, jossa on asennettuna Win 7, antaa seuraavat herjat.

Koodia: [Valitse]

Malli     KINGSTON SUV400S37120G (0C3J96R9)

Koko       120 GB (120 034 123 776 tavua)

Arviointi  SMART ei ole päällä

Laite     /dev/sda

Sisältö   Tuntematon



Yritin asentaa Grub-ohjelman uudestaan, mutta se ei korjannut tilannetta. Onkohan Win 7 SSD kovalevy mennyt rikki vai voiko koneessa olla muutakin vikaa? Voisinko antaa päätteellä joitakin komentoja, joilla tilanne saataisiin kuntoon vai onko kyseessä HW-vika?


11
Mikähän mahtaa olla vikana, kun tähtitaivasta kuvaava Stellarium opetusohjelma ei toimi kannattavassa Lenovo tietokoneessa, jossa on Linux Mint 19.2 käyttöjärjestelmä. Ohjelma kyllä lähtee käyntiin, ja ensimmäinen kuvio välähtää hetkeksi ruudulle, mutta sen jälkeen ei tapahdu mitään. Olen kertaalleen poistanut asennuksen ja asentanut ohjelman uudestaan, mutta tilanne on aivan sama.

Kokeilin asentaa Stellarium-ohjelman kahteen muuhun tietokoneeseen, joista toisessa on Linux-Mint 18.2 ja toisessa Linux-Mint 17.2 käyttöjärjestelmä. Molemmissa näissä koneissa Stellarium-ohjelma käynnistyy ja toimii ihan normaalisti, joten epäilen käyttöjärjestelmän uusinta versiota. Onko mahdollista, että ohjelma ei toimi uusimmassa Linux-Mint versiossa lainkaan?

Voisivatko viisaat UBUNTU-miehet kertoa minulle, voinko antaa päätteellä koneelle sellaisen komennon, että saan Stellarium-ohjelman käyntiin Linux-Mint 19.2 koneessa? Jos tämä ei onnistu, niin pitääkö minun asentaa koneeseen vanhempi 18.2 versio? Ottaa vähän pannuun, kun tein turhaa työtä. Ennen koneen käyttöönottoa siinä oli Linux-Mint 18.2, mutta asensin kuitenkin koneeseen uusimman 19.2 version., koska luulin sen toimivan paremmin.

 

12
Minulla on pari vanhaa PCI-väylään menevää Zyxel 802.11g  G-302 v3 langatonta verkkokorttia, mutta en saa niitä enää kytkeytymään verkkoon. Aiemminkin oli niiden kanssa paljon vaikeuksia, mutta ndisgtk-ohjelman ja Win-ajureiden kanssa olen saanut ne jotenkin toimimaan. Nyt en uusimpien Mint-jakeluiden kanssa saa enää näitä Zyxel Wlan-kortteja toimimaan millään asetuksilla. Pitääkö nämä kortit heittää jo roskikseen ja ostaa tilalle nykyaikaisemmat vermeet?


Komennolla iwconfig saan seuraavan tekstin:

Koodia: [Valitse]


enp2s8    no wireless extensions.

lo        no wireless extensions.

enp2s1    IEEE 802.11g  ESSID:"XXXX-VERKKO" 
          Mode:Managed  Frequency:2.452 GHz  Access Point: E8:94:F6:06:2C:85   
          Bit Rate=54 Mb/s   Tx-Power:-2147483648 dBm   Sensitivity=0/3 
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality:100/100  Signal level:-30 dBm  Noise level:-96 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0


Voisivatko viisaat UBUNTU-miehet kertoilla minulle, saako näitä vanhoja Zyxel kortteja enää kohtuullisella työmäärällä toimimaan  vai pitääkö mennä kauppaan ostamaan nykyaikaisempi Linuxiin sopiva Wlan-kortti.



13
Haluaisin vaihtaa yhteen vanhaan 32-bittiseen tietokoneeseen UBUNTU 12.04 paikalle Mint 18.3 käyttöjärjestelmän, mutta en saa konetta boottaamaan USB-käynnistyslevyllä. Kone herjaa aina sitä, että isolinux.bin tiedosto on korruptoitunut tai puuttuu. Olen monta kertaa eri koneilla tehnyt käynnistyslevyn, mutta aina tulee sama virheilmoitus. Kun laitan saman USB-käynnistyslevyn muihin 32-bittisiin koneisiin, niin ne boottaavat aivan normaalisti ilman mitään virheilmoituksia.

Tämä ongelmakone boottaa muuten ihan normaalisti  Linuxilla ja Windowsilla, mutta ainoastaan USB-käynnistyslevyllä kone ei lähde käyntiin. Live-CD-levylläkin kone lähtee ongelmitta käyntiin ja toimii normaalisti. Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, mistä minun pitäisi alkaa etsiä vikaa, jotta pystyisin päivittämään koneeseen Mint 18,3 käyttöjärjestelmän?

*******************
Päivitys ei auttanut

Koska en saanut konetta boottaamaan USB-käynnistyslevyltä, niin pistin koneen päivittymään UBUNTU 14.04 versioon. Oletin, että päivityksen jälkeen kone osaisi käsitellä USB-käynnistyslevyä paremmin. Toive oli turha. Kone herjaa päivityksen jälkeen ihan samalla tavalla, mutta nyt se vielä antaa ilmoituksen, että "Järjestelmäohjelman ongelma on havaittu" . Kone antaa myös virheilmoituksen: "Valitettavasti UBUNTU 14.04 kohtasi sisäisen virheen" eli ojasta mentiin tukevasti allikkoon.

Mahtaisiko koneen korruptoituminen johtua siitä, että emolevyllä oli yksi vakava HW-vika. Muistipiirien lähellä olevassa + 5 V jännitteensyöttöpisteessä oli jännite täysin kelvotonta eli + 5 V:n päällä ratsasti voimakas värähtely, joka sotki koneen boottausta. Pisteeseen juotettiin uusi ELKO, jonka jälkeen jännite putsaantui. Kone boottaa nyt muuten hyvin, mutta USB-käynnistyslevyä se ei osaa käsitellä.

Kysyn nyt viisailta UBUNTU-miehiltä sitä, onko mahdollista se, että kelvoton + 5 V jännite olisi aiheuttanut koneen korruptoitumisen? Ongelma tietysti poistuisi sillä, että asenntaisin käyttöjärjestelmän kokonaan uudelleen (puhdas asennus), mutta en pääse sitä tekemään, koska kone ei osaa lukea USB-käynnistyslevyä. Voisiko jollakin komennolla korjata vialliset tiedostot, jotka estävät USB-käynnistyslevyn lukemisen?




14

Minulla on kahdessa vanhassa tietokoneessa Audigy 2 äänikortit, mutta kummassakaan koneessa kortit eivät toimi kunnolla Linuxissa. Molemmissa koneissa on vanha Win XP toisena käyttöjärjestelmänä, ja XP:ssä kortit toimivat ihan moitteettomasti sekä tallennuksessa ja toistossa.

Linux-koneissakin äänentallennus sujuu ongelmitta esin Audacity-ohjelmalla, mutta kun tallennetta soittaa, niin ääni menee ihan söhröksi. Äänessä tuntuisi olevan paljon jitteriä ja pohjataso on aivan hirveä. Ääni on täysin käyttökelvoton. Jos on tallennettu puhdasta siniaaltoa, niin toistettaessa kuuluu kaikenlaisia kihinoitä ja pihinöitä. Äänitteen spektri on aivan hirveä.

Nyt kysyisin viisailta UBUNTU-miehiltä, voiko jollakin konstilla saada Audigy 2 kortin toistamaan kunnolla myös Linux-koneissa? Pitäisikö koneeseen asentaa jokin erikoisajuri, joka saisi Audigy 2 kortin toimimaan tolkullisesti? Mistä tällaisen erikoisajurin voisi löytää? Valmistajan sivuilta ei löydy mitään ohjeita Audigy 2 äänikortin Linux-käyttöön, joten viisaus pitäisi löytää muualta.

15
Olen jo vuosia ajellut Linux-Mint-koneilla ja olen ollut niiden toimintaan tyytyväinen. Tänään paras Mint-koneeni kuitenkin kieltäytyi käynnistymästä. Startissa kone boottaa ihan normaalisti ja kirjautumisikkuna tulee esiin normaalilla nopeudella. Kun syötän salasanan koneeseen, niin ruudulle tulee ilmoitus:
Koodia: [Valitse]
Istunnon kesto oli alle 10 sekuntia. Ellet itse kirjautunut ulos, niin tämä voi olla merkki asennusongelmasta tai levytilan loppumisesta.Yritä kirjautua jollakin vikasietoisella istunnolla ja tarkista, pystytkö korjaamaan ongelman.


Tämän tekstin alapuolella olevaan ikkunaan saan tekstin:


Koodia: [Valitse]

syndaemon: ei prosesseja
/ETC/MDM/Xsession: Beginning session setup...
localuser xxxxxxx being added to acces control list



Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, miten ongelma korjataan? Koneessani on noin vuoden vanha 120 GB SSD-kovalevy, johon Mint 18.1 (Cinnamon) on asennettuna. Koneessani on myös toinen 120 GB SSD-kovalevy, johon on asennettu Win7. Win7 käynnistyy ihan normaalisti, joten ilmeisesti vain Linux-levylle on tullut jotain häikkää. Eilen edellisen istunnon aikana Linux-Mint toimi aivan normaalisti. Levytilaakin pitäisi olla aivan riittävästi, joten se eivoi olla vikana.

Eniten minua huolestuttaa se, että saanko palautettua Linux-levyllä olevat tiedot, mikäli koneen SSD-kovalevy on mennyt rikki. Kovalevyllä on kolmen vuoden takuu, joten saan kyllä uuden levyn, mutta kadonneita tietojahan ei tietenkään kaupasta saa. Ei ole tullut varmuuskopioita liian usein otettua, koska vanhat pyörivät kovalevyt olivat niin varmatoimisia.


*****

Vähän lisätietoa: klo 20.10

Saan kyllä Linux-koneenssakin päätteen auki kokoruututilassa, mutta en tiedä komentoja, millä koneen saisi niin paljon järkiinsä, että se käynnistyisi normaalisti. 


16
Minulla on yhdessä koneessa vanha WIN XP ja Linux Mint 18.1 asennettuna samalle kovalevylle. Molemmat käyttöjärjestelmät ovat aiemmin toimineet ilman ongelmia, mutta reilu kuukausi sitten WIN XP meni jotenkin sekaisin. Käynnistyksessä GRUB-valikko tulee normaalisti esiin, ja jos valitsen Linux Mintin, niin mitään ongelmia ei esiinny. Jos taas valitsen WIN XP:n, niin ruudulle tulee seuraava herja:

"Asetetaan osiotyypiksi 0x7
virhe: häiriö kirjoitettaessa sektoria 0x0 kohteessa "Hd0".
Jatka painamalla mitä tahansa näppäintä."


Kun painan jotakin nappulaa, niin WIN XP boottaa muuten ihan normaalisti, mutta näytön taustakuva on häipynyt näkyvistä. Käytössä kone myös toimii ihan normaalisti.

Varsinainen ongelma tulee konetta sammutettaessa. Kun yritän sammuttaa WIN XP:n, niin taustakuva tulee hetkeksi näkyviin ja sen jälkeen kaikki tapahtuu hyvin hitaasti. Koneen sammumista pitää aina odotella melkein 10 minuuttia. Kone ei vaikuta tekevän yhtään mitään, sillä kovalevykin tuntuu huilaavan. Sitten pitkän ajan kuluttua kovalevy alkaa raksuttaa ja lopulta kone sammuu ihan normaalilla tavalla. Linux-puolella ei ole mitään ongemia käynnistyksessä eikä pysäytyksessä.

Vika tuli silloin, kun otin koneen usean viikon seisokin jälkeen käyttöön. WIN XP oli suorittamassa joitakin päivityksiä startin yhteydessä, kun vahingossa irrotin sähköjohdon tietokoneesta. Kun käynnistin konetta uudestaan, niin sen jälkeen kone alkoi herjata WIN XP:tä käynnistettäessä.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, miten tämä Windowsin vika korjataan koneelta, jossa Linux ja Windows on asennettu samalle kovalevylle? Pitääkä Windowsille tehdä jotakin temppuja vai riittääkö pelkän GRUB:n korjaaminen? Onko mahdollista, että Windowsin päivityksen keskeytyminen olisi jotenkin sotkenut käynnistyslataajan, ja käynnistysherjat johtuvat siitä.


17
Laitoin vanhaan Lenovo-tietokoneeseen SSD-kovalevyn ja asensin siihen 64-bittisen Mint Cinnamon käyttöjärjestelmän. Koneessa on myös toinen SSD-kovalevy, jossa oli asennettuna Win7. Saan molemmat käyttöjärjestelmät toimimaan normaalisti, mutta Linuxissa en saa säädettyä näytön resoluutiota kohdalleen, koska näytön asetuksissa ei ole tarjolla tarvittavaa resoluutiota. Voin valita näyttöön vain resoluutiot 800 x 600 tai 1024 x 768 pixeliä, mutta näyttöni resoluutio on 1680 x 1050 pixeliä. Tietokone ei myöskään tunnista näyttöä.

Tietokoneessa on emolevylle integroitu näytönohjain, ja olen kytkenyt signaalin tietokoneen VGA-liittimestä Monitorin (LG) VGA
sisäänmenoon. Koska pystyn ottamaan käyttöön vain resoluution 1024 x 768, niin kuva on tietysti ihan vääristynyt ja liian karkea.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, mitä minun pitää tehdä, jotta pääsen käyttämään monitorini sallimaa suurinta resoluutiota? Vin7-puolella asia järjestyi kuntoon ihan helposti vain valitsemalla asetuksista oikea resoluutio. Miten Minttiin saisi sellaisen valikon, josta resoluution saisi kohdalleen?


18
Minulla on kaikissa koneissani Linux-Mint käyttöjärjestelmä. Kahdessa koneessa on Mint 18.2 ja kahdessa koneessa Mint 17.2. Ilmeisesti viimeisimpien päivitysten seurauksena kaikkiin koneisiin on tullut sellainen vika, että videot eivät toimi kunnolla. Iltasanomien ja Iltalehden videot eivät toimi ollenkaan, vaan aina tulee vain herja Flash-soittimen toimintavirheestä. YLE-Areenan videotkin toimivat epävarmasti eli jotkun ohjelmat näkyvät normaalisti ja toiset taas eivät näy. Heti asennuksen jälkeen kaikkissa koneissa videot toimivat normaalisti.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, millaisia Flash-härpäkkeita minun pitää Mint-koneisiini nyt laittaa, jotta saisin taas videot näkymään kunnolla. Ilmeisesti päivitykset ovat Flashien osalta epäonnistuneet tai sitten niitä ei ole tullut ollenkaan.


19
Minulla on tietokoneessa tulostimena HP Laserjet 1536dnf lasertulostin, joka on aina toiminut moitteetomasti sekä  Windowsissa että Linuxissa. Nyt kuitenkin havaitsin, että viimeisten päivitysten jälkeen Linux-ei enää löydä tulostinta enkä pysty sillä enää tulostamaan. Koneessa on toisella kovalevyllä Win 7 Professional, ja se löytää kyllä tulostimen ja tulostaa aivan normaalisti.

Kun yritän tarkastella Linuxissa tulostimia, niin avautuu vain ikkuna Tulostimet- localhost, ja ikkunassa lukee teksti "Tulostuspalvelu ei ole käytettävissä. Käynnistä palvelu tässä tietokoneessa tai yhdistä toiseen palvelimeen". Ikkunassa on myös nappi "Käynnistä palvelu" , mutta sitä nappia en saa millään aktiiviseksi. Ikkunassa on myös toinen nappi, jossa lukee  "Yhdistä". Kun tätä nappia painaa, niin tulee esiin uusi ikkuna, jossa lukee CUPS-palvelin localhost. Jos tässä ikkunassa painaa  "Yhdistä" nappulaa, niin kone antaa herjan "CUPS-palvelimen virhe. CUPS-toiminnon "failed to connect to server" aikana tapahtui virhe.

Nyt kysyn kaikilta viisailta UBUNTU-miehiltä, miten saan tulostimen jälleen toimimaan Linuxissa. Koneessani on Linux Mint 18.1 käyttöjärjestelmä. En ole löytänyt mitään konstia, jolla pystyisin asentamaan tulostimen uudestaan. Toivottavasti koko käyttöjärjestelmää ei tarvitse asentaa uudelleen.



20

Minulla on kahdessa tietokoneessa Linux Mint Mate 18.1 käyttöjärjestelmä, ja molemman koneet toimivat ikäänsä nähden normaalisti. Yksi asia minua kuitenkin kummastuttaa. Molempien koneiden "Päivitysten hallinta" ikkunaan on heti asennuksen jälkeen ilmestynyt 5-tasoon kuuluva päivitys, jota toiminto ei kuitenkaan koskaan ruksaa päivitettäväksi. Tämä epämääräinen paketti on nimeltään:
 
Linux kernel 4.4.0-59.80 , uusin versio  4.4.0-59.80

Olen monta kertaa yrittänyt poistaa tämän tarpeettoman tiedoston, mutta millään konstilla en ole siinä onnistunut.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, onko tämä epämääräinen paketti jokin virus tai muu haittaohjelma? Meneekö kone sekaisin, jos oikeiden päivitysten yhteydessä sattuu tämänkin paketin vahingossa asentamaan? Miten tämän paketin saisi poistettua ikkunasta, jotta mitään vahinkoa ei pääsisi tapahtumaan.

Itse epäilen sitä, että tämä haittaohjelma on tullut jo ISO-tiedoston mukana, kun latasin asennusohjelman ruotsalaiselta palvelimelta. Voisivatko viisaat UBUBTU-miehet kertoa minulle, miltä palvelimilta voisi ladata kaikkein puhtaimmat Mintin ISO-tiedostot?



Sivuja: [1] 2 3 4