Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - pikkalle

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 19
41
Ubuntu tietokoneissa / Vanha suola janottaa
« : 30.05.21 - klo:11.26 »
Yksi yli 80-vuotias yhtäväni kysyi minulta, voisinko vielä koota historiallisen tietokoneen, joka osaisi lukea kunnolla lerppuja ja korppuja. Hänen vanhanaikainen tietokeneesta oli posahtanut oikein näyttävästi, eikä sitä ehkä pysty enää korjaamaan. Hänellä on vielä lerpuilla suuri määrä puheita ja esitelmiä, jotka hän haluaisi nyt muuttaa johonkin nykyaiksisempaan formaattiin.

Koska minulla on romukasassa monia vanhoja lerppu- ja korppuasemia sekä vanhoja tietokoneita, niin päätin kasata yhdestä vanhasta 233 Mhz P2-koneesta tuttavalleni sopivan tietokoneen. Koneessa on UBUNTU 8.04 käyttöjärjestelmä ja 6 GB kovalevy, joten se on aivan riittävä tällaiseen museokäyttöön. Laiton koneeseen korppu- ja lerppuaseman sekä vanhan hitaan polttavan CD aseman. Kun koneessa on vielä USB-porttikin, niin sen pitäisi olla ihan sopiva vanhojen lerppujen muuntamiseen nykyaikaisempaan formaattiin.

Joku tässä hommassa meni pieleen, koska en saa P2-tietokoneella luettua korppuja enkä myöskään lerppuja, vaan kone antaa aina seuraavan virheilmoituksen:


Sijaintia ei voi liittää
Asemassa ei ole mediaa


Myös polttava CD-asema antaa saman herjan. Testin aikana kaikissa levyasemissa oli kelvolliset tallenteet. Jotenkin tietokone ei osaa keskustelle uuteen järjestykseen laitettujen levyasemien kanssa.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä, mitä komentoja minun pitää koneelle antaa, jotta saan vanhan P2-koneen toimimaan kunnolla lerppu- ja korppuasemien kanssa. Jotenkin minulta on jäänyt asennustyö kesken.



42

Uusi SSD-levy korjasi asian

Ihan oikeita ohjeita viisaat UBUNTU-miehet minulle antoivat. Kovalevy oli tosiaan täysin rikki, ja siksi sainkin ilmaiseksi uuden SSD-kovalevyn, sillä takuu oli vielä voimassa. Nyt kone toimii taas kuin ajatus, joten yritetään selvitä sillä taas pari vuotta eteenpäin. Toivottavasti levy taas pimahtaa vähän ennen takuuajan loppumista, jotta rahaa ei tarvitse käyttää uuden levyn hankkimiseen.

Nyt kysyn viisailta UBUNTU-miehiltä sitä, ovatko kaikki SSD-kovalevyt tosiaan kestävyydeltään näin huonoja. Edellinen kovalevy minulta pimahti toukokuussa ja toinen meni rikki nyt lokakuussa. Keväällä rikkoutunut levy oli käytössä 3 vuotta 2 kk, joten takuu ei sitä korvannut, mutta lokakuussa rikkoutuneen levyn sain takuuseen. Jos SSD-levyt kestävät normaalia käyttöä vain 3 vuotta, niin kannattaako siirtyä takaisin käyttämään pyöriviä kovalevyjä? Minulla ei ole koskaan ollut vaikeuksia pyörivien kovalevyjen kanssa.


43


Annoin koneelle komennon sudo fsck /dev/sda1 ja sain vastaukseksi melkoista munkkilatinaa.

Koodia: [Valitse]

sudo fsck /dev/sda1

fsck from util-linux 2.31.1
e2fsck 1.44.1 (24-Mar-2018)
fsck.ext4: Attempt to read block from filesystem resulted in short read while trying to open /dev/sda1
Could this be a zero-length partition?


Voisivatko viisaat UBUNTU-miehet kertoa minulle, mitä kannattaisi tehdä seuraavaksi? Minä tulkitsen vastauksen niin, että tyhjästä on paha nyhjäistä.



44


Tilanne alkaa selkiintyä

Tilanne alkaa vähitellen selkiintyä. Pariston loppuminen oli heittänyt WIN7 kovalevyn alemmaksi käynnistysjärjestyslistassa olevaan "Excludet from boot order:" luetteloon. Kun siirsin sen sen Linux kovalevyn alle, niin kone alkoi boottauksen Windowsista. Windovs toimii normaalisti.

Tarkastelin konetta Boot Repair Diskillä. Joitakin korjauksia kone teki, mutta Linux ei edelleenkään käynnisty. Boot Repair Disk ei löytänyt koneesta GRUB-käynnistyslataajaa mutta ohjelmassa oleva Gparted läysi nyt myös Linux kovalevyn SDA.  Tuleeko kone kuntoon, jos nyt vain asennan GRUBin Linux kovalevylle. Voiko sen tehdä turvallisesti USB-asennuslevyllä, jotta koko käyttöjärjestelmä ei sekaannu?


45
Meni hiukan ohi mitä tapahtunut käytännössä, mutta mitä kone tekee kun valitset esim. grub valikosta nyt "fail-safe" tilan? Bios asetuksethan on varmasti mennyt pois alkuperäisestä, eli sieltä kannattaa varmasti valita jonkinlainen "restore default settings tai load setup defaults" tms. Voisi äkkiseltään kuvitella, että yksi vaihtoehto olisi, että esim. bios:sta on mennyt IDE tai AHCI asetus mahdollisesti vääräksi "SATA controller mode" nimellä yleensä. Käynnistyykö Windows vielä normaalisti, vai jäätyykö sekin?

Jos grub valikko tulee näkyviin normaaleine valintoineen, niin vika tuskin käynnistyslataajassa on.

 
Ongelmani on nyt se, että en saa Linuxia enkä myöskään Windowsia käyntiin, sillä GRUB valikkoakaan en saa nyt näkyviin. Järjestelmään ei ole liitetty koko SDA kovalevyä, ja ongelma johtuu ehkä siitä. Voinko liittää SDA kovalevyn liitettyä järjestelmään, kun kone on käynnistetty USB-asennuslevyllä?

*)  Lisätietoa asiasta:

Kun käynistin Gparted-ohjelman, niin kone heitti SDA kovalevystä seuraavan herjan:

Koodia: [Valitse]

Error  fsyncing/closing/dev/SDA1: input/output  error



Onko käynnistyksen aikana loppunut paristo voinut aiheuttaa tällaisen vian?





46
Tänään tuplabootti (WIN 7 ja Linux-Mint 18 , molemmat eri SSD-kovalevyillä) tietokoneeni ei käynnistynyt enää kunnolla. GRUB-käynistyslataaja kyllä käynnistyi, mutta sitten näyttö vain himmeni ja käynnistyminen loppui siihen. Yritin käynnistää koneen vielä toiseen kertaan, mutta silloin GRUB valikko tuli näkyviin vain lyhyeksi hetkeksi ja sitten näyttö pimeni.

Tarkistin seuraavaksi BACKUP-pariston. Sen jännite oli vain 0,6 V, joten latoin koneeseen uuden pariston. Kone ei senkään jälkeen bootannut normaalisti, sillä boottausjärjestys oli mennyt vähän sekaisin. Laitoin boottausjärjestyksen sellaiseksi, että sain koneen käyntiin USB-asennuslevyllä.

Kun tarkastelin sitä, kuinka kone näkee molemmat SSD-kovalevyt, niin Win 7 levy näytti normaalilta, mutta Linux levy näytti seuraavalta:


Device   /dev/SDA1
Partition type  Linux (Bootable)
Contents:  Ext4 (version 1.0)  - not mounted



Kysyn nyt viisailta UBUNTU-miehiltä sitä, pystynkö saamaan Linux-osion kuntoon, kun kone on käynnissä USB-käynnistyslevyllä? Onkohan BACKUP-pariston hidas hiipuminen kesken boottauksen aiheuttanut käynnistyslataajan korruptoitumisen tai jonkun muun vakavan vian.
Mitkä mahtaisivat tässä tilanteessa olla oikeat voimasanat, jotta saisin koneen täyteen kuntoon?

47
Haluaisin erityisesti tietoa siitä, mitä tämä herja puuttuvasta symbolitaulusta tarkoittaa.  Jos symbolitaulu puuttuu, niin miten sen voisi saada ladattua koneeseen, jotta kaikki herjat viimein loppuisivat?

Grubin "No symbol table" -virheilmoitus johtuu ymmärtääkseni siitä, että Grubin alkulataaja ei löydä seuraavan latausvaiheen tiedostoja. Se taas johtuu usemmiten siitä, että käynnistettävän järjestelmän GRUB ei ole asentunut oikeaan paikkaan, vaan kone käynnistyy jollain vanhemmalla, aiemman Linux-asennuksen Grub-lataajalla. Samasta syystä johtuu myös tämä aloitusviestin fataalimpi virhe, eli päivityksessä Grub ei ole onnistunut asentamaan alkulataajaa vieläkään oikeaan paikkaan, mutta nyt yhteensopivuusongelma estää käynnistymisen kokonaan.

Boot Repair luultavasti korjaa vian, mutta voi olla, ettei Grub jatkossa edelleenkään päivity oikein, vaan lataaja päätyy jollekin toiselle levylle kuin miltä bios käynnistää koneen. Tämän voi korjata määrittämällä kohdelevyt uudelleen grub-paketin asetuksissa:

Perinteisessä MBR-asennuksessa:
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure grub-pc
UEFI-järjestelmässä:
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure grub-efi-amd64

Vika selvisi ohjeiden avulla


Tämä viimeinen selitys auttoi minua korjaamaan vian hyvin helposti. Normaalisti olen asentanut käynnistyslataajan Linux-levylle, joka on koneissani ollut kovalevy SDB. Boottausjärjestykseksen olen aina valinnut niin, että Linux-levy boottaa ensiksi. Toukokuussa uuden käyttöjärjestelmän asennuksen aikana jo havaitsin, että GRUB asentuikin levylle SDA eli WIN7 levylle, koska en asennusvalikoista löytänyt kohtaa, jossa olisi voinut valita sen, mille levylle GRUB laitetaan. Kun kokeilin konetta asennuksen jälkeen, niin se toimi muuten normaalisti, mytta GRUB-taulun jälkeen kone herjasi puuttuvasta symbolitaulusta. Koska kone toimi muuten hyvin, niin en silloin tutkinut asiaa sen enempää.

Toissa iltana suoritettu GRUB2 päivitys teki ilmeisesti muutoksia levylle SDA, jolloin kone lakkasi toimimasta. Koska Linux-kovalevy SDB oli valittu boottausjärjestyksessä ensimmäiseksi, niin kone ei osannut lähteä käyntiin. Tänään vaihdoin boottausjärjestystä niin, että WIN7-levy eli SDA boottaa ensiksi, ja sen jälkeen kone alkoi toimia normaalisti. Sekä Mint 19.2 että WIN7 lähtevät hyvin käyntiin, eikä mitään herjoja puuttuvasta symbolitaulusta enää tule missään vaiheessa.

Kiitokset kaikille viisaille UBUNTU-miehille hyvistä ohjeista. Kysyisin kuitenkin lopuksi vielä sitä, miten ihmeessä kone kähti käyntiin toukokuusta tähän viikkoon asti, vaikka boottausjärjestys oli SDB ennen SDA:ta ja GRUB oli kuitenkin asentunut levylle SDA. Miten ihmeessä GRUB saattoi mitenkään toimia?

Koska kone toimii nyt normaalisti, niin kannattaako minun enää tehdä siihen mitään muutoksia? Ei kai siitä mitään haittaa ole, vaikka GRUB onkin asennettu WIN7 levylle.


*) Lisäkysymys lauantai-iltana:

Tänä iltana tuli taas lisää päivityksiä. Asensin kaikki muut päivitykset, mutta GRUB2 päivitystä en asentanut. Voisivatko viisaat UBUNTU-miehet kertoa minulle, voinko asentaa GRUB2 päivityksen ilman pelkoa siitä, että koneeni menee taas sekaisin?



48
Tämä on yksi ohje jota noudattamalla ongelma pitäisi korjautua, todistetusti.
Ja tämä kaikki tehdään omalla vastuulla.
Lataa live levy paketti toisella koneella: boot-repair-disk-64bit.iso

https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/

Ladattu boot-repair-disk-64bit.iso kirjoitetaan usb tikulle tai cd/dvd levylle.
Ei kopioida vaan kirjoitetaan esim. Etcher ohjelmalla (usb-tikku) tai vaikka K3b (cd/dvd).
Korjattava kone käynnistetään tältä tikulta/levyltä joko F12 tai koneesta riippuen jonkin muun napin kanssa.

Live levy tarvitsee netti yhteyden joko kaapelilla tai muulla tavalla.
Korjaus ohjelman ohjeita noudattaen homma pitäisi onnistua.
Korjaus ohjelman antamat korjaavat rivit kopioidaan valikosta löytyvään päätteeseen.
Tämä voi tuntua hankalalta, mutta vaihtoehdot voivat olla vähissä jos halutaan palauttaa kone toimivaksi.

Tuttua hommaa

Olen minä korjauslevyä käyttänyt, joten se on tuttua hommaa. Haluaisin vielä ennen tätä temppua saada varmuuden siitä, tuleeko symbolitaulukin kuntoon tällä konstilla. Toukokuussa asensin koneeseen Mint 19.2 käyttöjärjestelmän, mutta se on alusta asti käynnistyksen yhteydessä herjannut jostakin puuttuvasta symbolitaulusta, vaikka kone on muuten toiminut normaalisti.



49
Saisiko vähän lisätietoa

En ole tänään vielä tehnyt mitään aloitusviestissä mainitun vian korjaamiseksi, sillä olen voinut operoida toisella tietokoneella. Ennen kuin aloitan korjaushommat, niin olisi mukava, jos joku viisas UBUNTU-mies oikein selkokielellä minulle kertoisi, miten vakavasta viasta on kysymys. Voiko koneen saada suhteellisen vähällä vaivalla kuntoon vai pitääkö minun asentaa koko käyttöjärjestelmä uudestaan. Mikähän mahtaisi olla järkevin konsti korjata tietokone? En ole mikään tietotekniikkaguru, joten asiat voisi esittää aika yksinkertaisesti.

Haluaisin erityisesti tietoa siitä, mitä tämä herja puuttuvasta symbolitaulusta tarkoittaa.  Jos symbolitaulu puuttuu, niin miten sen voisi saada ladattua koneeseen, jotta kaikki herjat viimein loppuisivat?

50
Aiemmin jo valitin siitä, että uuden käyttöjärjestelmän asentamisen koneeni herjasi aina käynnistyksen yhteydessä siitä, että joku symbolitaulu puuttui. Kone kuitenkin käynnistyi pienen viiveen jälkeen normaalisti.

Eilen illalla tuli koneeseen uusi GRUB 2 päivitys, jonka tietysti suoritin ihan normaalisti. Päivityksen jälkeenkin kone toimi normaalisti, mutta tänä aamuna en saa konetta enää käyntiin. Näyttöruudulle tulee vain isoilla valkoisilla kirjaimilla ilmoitus

Koodia: [Valitse]

error: symbol 'grub_calloc'  not found
Entering rescue mode ...
grub rescue>



Löytyisikö palstalta niin viisasta Linux-miestä, joka osaisi kertoa sen, mitä komentoja koneelle pitää antaa, jotta sen saisi tolkkuun?

51
Tuskinpa käytät kortin wavetable-syntetisaattoria ja soundfontteja, joten tuo muistirajan asettaminen vaikuttaa täysin tarpeettomalta.

Käytän äänikorttia vain ihan normaalilla tavalla eli yritän saada sillä hyvälaatuisia kaappauksia ja laadukasta toistoa. Näissä hommissa muistia ei siis tarvitse mitenkään rajoittaa.

Ei tarvitse rajoittaa.




Unohdin mainita siitä, että aiemmassa Mint 18 versiossa sain äänityksen ja toiston toimimaan vasta sen jälkeen, kun olin ensin asentanut koneeseen Gnome Alsamixerin. Nytkin olen asentanut sen koneeseeni, mutta saan sen avulla vain toiston toimimaan. Koska Linux-työskentelyssä koneen rauta on pysynyt muuttumattomana, niin voisiko syynä äänitysongelmiin olla se, että asentamani Alsamixerin versio on nyt erilainen? Miten voisin saada koneeseen aiemman Alsamixerin, jonka kanssa sain ääntä kaapattua täysin virheettömästi  Mint 18 käyttöjärjestelmälla ajaessani?

Alsamixer ei ole muuttunut, eikä todennäköisesti ääniajurikaan. Sinulla on vain ollut erilaiset kaappausasetukset aiemmin. Miltä (gnome-)alsamixerin säädöt näyttävät nyt? Millä ohjelmalla yrität kaapata ääntä, ja mitä rajapintaa se on asetettu käyttämään (PulseAudio, ALSA, Jack, ...)?

Kyseessä ehkä rautavika??

Kokeilin Audigy 2 Platiniun kortin toimintaa myös Windowsin puolella. Sielläkään äänikortti ei tuntunut enää toimivan moitteettomasti, vaan kaappauksessa tuli katkoksia noin 16 kpl sekunnissa. Katkosten pituus vaihteli satunnaisesti. Epäilin äänikortissa olevan vikaa, ja siksi otin toisesta vanhemmasta koneesta Audigy 2 ZS äänikortin. Sekään ei toiminut edes Windows:ssa moitteettomasti, vaan noin 10 minuutin jälkeen sekin kortti alkoi katkoa äänitystä. Kaksi äänikorttia ei todennäköisesti ole mennyt rikki samanaikaisesti, joten koneeni PCI-väylässä on jokin rautavika.

Poistin koneesta äänikortin ja otin käyttöön emolevyllä olevan äänipiirin. Tämän jälkeen äänet alkoivat toimia riittävän hyvin sekä Windows:ssa että Linuxissa. Emolevyn äänipiiri tuntui olevan aika laadukas, joten sen kanssa pystyy kyllä hyvin elämään. Täytyy korjata väylävika joskus myöhemmin jonakin sadepäivänä.

Tietokoneiden rautaviat ovat joskus aika kinkkisiä. Pari vuotta sitten tappelin yhden koneen kanssa, joka ei bootannut, kun muistia oli täydet 4 GB. Kun muistia vähennettiin, niin lopulta koneen sai boottaamaan 1 GB muistilla. Ajattelin, että joku muistipalikka oli viallinen ja siksi kokeilin boottausta erikseen jokaisella 1 GB:n muistipalikalla. Kaikilla muistipalikoilla kone lähti käyntiin, mutta jos koneeseen laittoi 2 GB muistia, niin se ei enää bootannut.

Aloin tutkia tarkasti muistipalikoiden käyttöjännitettä. Oskilloskoopilla havaitsin, että täydellä muistimäärällä yksi DC/DC muuttaja alkoi värähdellä hallitsemattomasti, jolloin muistipiirit saivat viallisen toimintajännitteen. Yksi elko oli menettänyt kapasitanssia niin paljon, että DC/DC-muuttaja ei toiminut stabiilisti. Tinasin viallisen kondensaattorin rinnalle kunnolisen elkon, jolloin vika poistui. Täydella 4 GB:n muistimäärälläkin kone boottasi täysin normaalisti.

Nyt kysyisin viisailta UBUNTU-miehiltä sitä, voisiko PCI-väylän käyttöjännitteissä olla sellaista vikaa, joka aiheuttaisi äänikorttien virhetoiminnat? Äänenkaappauksen pätkiminen kielisi jotenkin siitä, että käyttösähköissä saattaisi olla vikaa. Mahdolisesti jokin DC/DC muuttaja värähtelee hallitsemattomasti ja aiheuttaa äänikortin toimintahäiriöt (tämä on puhdas arvaus).


52
Tuskinpa käytät kortin wavetable-syntetisaattoria ja soundfontteja, joten tuo muistirajan asettaminen vaikuttaa täysin tarpeettomalta.

Käytän äänikorttia vain ihan normaalilla tavalla eli yritän saada sillä hyvälaatuisia kaappauksia ja laadukasta toistoa. Näissä hommissa muistia ei siis tarvitse mitenkään rajoittaa.

Unohdin mainita siitä, että aiemmassa Mint 18 versiossa sain äänityksen ja toiston toimimaan vasta sen jälkeen, kun olin ensin asentanut koneeseen Gnome Alsamixerin. Nytkin olen asentanut sen koneeseeni, mutta saan sen avulla vain toiston toimimaan. Koska Linux-työskentelyssä koneen rauta on pysynyt muuttumattomana, niin voisiko syynä äänitysongelmiin olla se, että asentamani Alsamixerin versio on nyt erilainen? Miten voisin saada koneeseen aiemman Alsamixerin, jonka kanssa sain ääntä kaapattua täysin virheettömästi  Mint 18 käyttöjärjestelmälla ajaessani?


53

SSD-kovalevyn korruptoituminen vuoksi jouduin asentamaan Linux-Mint käyttöjärjestelmän uudelleen. Tässä yhteydessä päivitin myös vanhan Mint 18 version uudempaan Mint 19.2 versioon. Asentaminen sujui hyvin, mutta kone antaa nyt erilaisen virheilmoituksen käynnistyksen yhteydessä. Grup-käynnistysvalikon jälkeen ruudun vasempaan ylälaitaan tulee pienellä tekstillä ilmoitus: "Virhe: Ei symbolitaulua". Kun painaa mitä tahansa näppäintä, niin Mint 19.2 käynnistyy sen jälkeen normaalisti.

Tästä virheilmoituksesta ei ole suurta haittaa, koska kone tuntuu muuten toimivan hyvin. Ainoastaan perinteisen Audigy 2 äänikortin kanssa on perinteisiä ongelmia (= ei tahdo toimia Linuxissa). Mint 19.2 asennuksen jälkeen en saa äänikorttia ollenkaan äänittämään, ja toistokin toimii vain satunnaisesti. Olen kohdannut saman ongelman useiden UBUNTU-versioiden kanssa aiemminkin.

Olen joskus netistä löytänyt ohjeen, joka pitäisi auttaa tähän Audigy 2 äänikortien ongelmaan. Jos koneessa on yli 4 GB muistia, niin silloin ongelmia alkaa ilmetä. Samat ongelmat Audigy 2 äänikortin kanssa on myös Win 7 koneissa, mikäli muistia on yli 4 GB, joten niissäkin muistia pitää rajoittaa ennen käynnistämistä.

Netistä löytämäni ohje on seuraava:

***********

 Audigy 2

The soundcard has a hardware bug (the address bus is only 31 Bit wide, instead of 32 Bit) that makes it impossible to load and address large soundfont2 files on an 64 Bit Kernel and more than 4 GB RAM above the 2 GB Address memory space. But a workaround does exist:

First, one needs to identify one's sound card. Open a terminal windows and type:

cat /proc/asound/cards

This has been tested with the following cards:

0 [Audigy2        ]: Audigy2 - SB Audigy 2 Platinum [SB0240P]
                     SB Audigy 2 Platinum [SB0240P] (rev.4, serial:0x10021102)

Then reboot the OS and press "e" when grub is loading. In grub's edit menu search for the word "splash" and then add after this word the following option

memmap=2048M\\$6144M

Then continue booting the kernel. This kernel option will limit your Hardware RAM for this session your OS can use to about 2-4 GB which leads to a solution for the Audigy 2 which now will be able to load large soundfont files in the now limited 2 GB address space of your RAM. This setting will be lost after reboot. To add a permanent solution edit your grub menu config file.

*****************

Komennolla

Koodia: [Valitse]

cat /proc/asound/cards


saan seuraavan ilmoituksen:


 0 [Audigy2        ]: Audigy2 - SB Audigy 2 [SB0240]
                      SB Audigy 2 [SB0240] (rev.4, serial:0x10071102) at 0x2000, irq 20

En ole vielä uskaltanut antaa käynnistyksen yhteydessä muistinrajoituskomentoa, sillä väärin annettu komento voi taas pistää koneeni sekaisin. Nyt kysynkin viisailta UBUNTU-miehiltä, missä muodossa minun tapauksessani komento pitää antaa, jotta Audigy 2 kortille saataisiin optimaaliset toimintaolosuhteet?  Koneeni on 64 bittinen, ja siinä on 8 GB muistia.



54

Mentiin ojasta allikkoon


Asensin vanhan korruptoituneen Linux-Mint 18 paikalle Mint 19.2 käyttöjärjestelmän. Asennustyö ei ottanut paljoa aikaa, sillä käyttöjärjestelmä asentuminen kesti kaikkiaan 4 min 25 s. Kun näin nopeasti saa käynnistysongelman korjattua, niin eipä siinä kannata kauheasti taivastella. Asennuksissa SSD-levyn nopeus tulee hyvin esiin. Tiedostojen siirtäminen takaisin koneeseen otti tietysti enemmän aikaa.

Ihan ongelmattomasti Linux ei vieläkään toimi. Grup-käynnistysvalikon jälkeen ruudulle tulee pienellä tekstillä ilmoitus: "Virhe: Ei symbolitaulua". Kun painaa mitä tahansa näppäintä, niin Mint 19.2 käynnistyy muuten normaalisti.

Ensivaikutelma on se, että uusi Mint 19.2 on paljon huonompi kuin vanha Mint 18 Sarah. Jotenkin koneeseen on tullut liikaa lubuntumaisia ikäviä ratkaisuja. Vanha Mint oli paljon valmiimman tuntuinen heti alussa. Uusi Mint on ilmeisesti tehty hyvin vähällä rahalla Lubuntun "ylijäämä-osista".

Yksi vakava toimintahäiriö uudessa Mint 19.2:ssa on. Audigy 2 Paltinium äänikorttini ei tässä järjestelmässä toimi. Äänitys ei toimi ollenkaan, ja toistokin menee aivan puuroksi suuremmilla taajuuksilla. Vanhassa Mint 18 järjestelmässä äänityksen kanssa ei ollut mitään ongelmia, mutta toistossa oli siinäkin vaikeuksia. Juuri tästä syystä käytänkin Win 7 konetta äänihommissa, koska Audigy 2 korttia ei saa Linuxissa toimimaan kunnolla. Mikäli en saa äänistytä toimimaan (mittausohjelmat vaativat sitä), niin asennan koneeseen takaisin vanhan Mint 18 Sarah käyttöjärjestelmän.


55

Kyllä minä nyt lyön hanskat tiskiin ja lopetan viallisen käyttöjärjestelmän korjaamisen. Nykyinen Linux-Mint 18  Sarah on jo niin vanha, että taidan päivittää sen uudempaan. Saan Linuxin nyt kunnolla käyntiin, joten voin ottaa kaikki tärket tiedostot talteen. Sen jälkeen teen uuden asennuslevyn ja asennan Linuxin kokonaan uudestaan. SSD-kovalevy suoriutuu asennuksesta ihan hetkessä. Olisiko kokeneilla Linux-miehillä mielipiteitä siitä, mikä versio Mintistä minun kannattaisi nyt asentaa?


56
Selaimet lakkasivat toimimasta?

Ajoin tein vielä toiseen kertaan koneelle korjauslevykäsittelyn. Seurauksena oli se, että Linux käynnistyy nyt ilman lisäherjoja, mutta Grub valikkoon ei tule kaikkia rivejä. Ainakin  muistitestit jäävät puuttumaan, eikä Win 7 tule edelleenkään näkyviin.

Yksi paha lisäongelma uusintakäsittelystä kuitenkin tuli, sillä selaimet lakkasivat toimimasta. Ei FireFox eikä Chromium selain saa yhteyttä verkkoon. Näyttöruudun alapalkissa näkyy kuitenkin se, että kiinteä verkko on koneeseen kytketty.

Ehkä vika johtuu siitä, että en tehnyt korjauslevyä Unetbootin ohjelmalla, vaan tein levyn koneen oman ohjelman avulla. Tyhjensin näin tehdyn käynnistyslevyn ja yritin tehdä samaan USB tikkuun uuden korjauslevyn Unetbootin ohjelmalla, mutta se ei enää onnistu. Kone herjaa sitä, että tyhjennettyä muistitikkua ei voi liittää, ja korjauslevyn tekeminen estyy sen vuoksi.

Menikö täysin uusi muistitikku nyt lopullisesti pilalle, kun sille on kertaalleen tehty korjauslevy? Löytyisikö jokin komento muistitikun saamiseksi jälleen normaaliin toimintakuntoon, jotta voisin jatkaa näitä Grub-harjoituksia? On tämä tietotekniikka liian vaikeaa wanhalle miehelle.


57
.... Viisaat UBUNTU-miehet saattavat tietää oikeat taikasanat.
....

Ihan vain uteliaisuudesta: Miksi vain miesten vihjeet kelpaavat ??

Näin tasa-arvon aikana ei tietenkään saisi puhua viisaista UBUNTU-miehistä, vaan oikeampi ilmaisu olisi viisaat UBUNTU-henkilöt. Hyväksyn siis viisailta UBUNTU-naisiltakin sellaiset korjausohjeet, joiden avulla saan poistettua kaikki ylimääräiset herjat boottausvaiheessa.



58
Viisaita odotellessa sanoisin, että edellisessä viestissä mainitulla Boot-Repairilla korjaus olisi helpoin tehdä. Siinä tehdään Boot-Repair -levykuvasta asennuslevy samalla lailla, kuin Ubuntustakin. Sitten vain käynnistetään kone siltä asennustikulta, sieltä aukeaa ihan normaalia käyttöjärjestelmää muistuttava systeemi, jossa ajetaan työpöydällä valmiina olevalla ohjelmalla suositeltu korjaus klik klik -tyyliin. No, joskus saattaa joutua kopioimaan komentoja komentoriville annettujen ohjeiden mukaan, mutta periaatteessa aika helppo. 

Lataa levykuva tästä: https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/files/

Onnistuu se sillä tekemälläsi asennuslevylläkin chroottaamalla Minttiin, mutta se on haastavampi tapa, eikä ainakaan itsellä ole aina onnistunut. Pomminvarma ei toki ole tuo Boot-Repairkaan. Varmin tapa, ja helppokin on asentaa se Mint uudelleen, jos ei tarvitse sieltä tiedostoja ottaa talteen tms.

Tein korjauslevykkeen, ja sen avulla sain Linuxin käyntiin. Korjauslevy kertoili sitä, että Grub oli latautunut väärään paikkaan. Käynnistyksen yhteydessä tulee näytölle aluksi joitakin herjoja, mutta sen jälkeen kone toimii normaalisti. Pääsen siis nyt käyttämään päätettä, joten oikeilla komennoilla kai Grubin korjaus vielä onnistuu. Viisaat UBUNTU-miehet saattavat tietää oikeat taikasanat. Korjauksen aikana Win 7 kovalevy ei ollut kytkettynä.Tein korjauslevykkeen, ja sen avulla sain Linuxin käyntiin. Korjauslevy kertoili sitä, että Grub oli latautunut väärään paikkaan. Käynnistyksen yhteydeessä tulee näytölle aluksi joitakin herjoja, mutta sen jälkeen kone toimii normaalisti. Pääsen siis nyt käyttämään päätettä, joten oikeilla komennoilla kai Grubin korjaus vielä onnistuu. Viisaat UBUNTU-miehet saattavat tietää oikeat taikasanat. Korjauksen aikana Win 7 kovalevy ei ollut kytkettynä.





59
Korjaaminen onnistuu helpoiten Boot Repair Diskillä tai Super Grub Diskillä. Nuo voi laittaa muistitikulle samaan tapaan kuin Ubuntun asennuslevykuvan. Kummastakin tosin täytyy sanoa, että henkilökohtaisesti en ole käyttänyt. Vastaavan operaation saa tehtyä myös muulla Linux-käynnistysmedialla (esim. Ubuntun asennustikku), mutta se vaatii tekijältään osata vähän enemmän (osioiden liittämisen ja grub-installin ajon oikeilla parametreilla).


Laitoin Win 7 kovalevylle kaikki tarvittavat ohjelmat ja virustorjuntaohjelmiston, joten se on nyt täydessä käyttökunnossa. Irrotin sen jälkeen Win 7 levyn koneesta (liitin irti), joten nyt koneessa on käytössä vain väärin boottaava Linux-Mint kovalevy.

Muutin sen jälkeen SETUP:sta boottausjärjestystä, jotta sain koneen asennusmedialla käyntiin. Nyt saan helposti päätteenkin auki, joten oikeita komentoja vain kaivataan.

Ajattelin asentaa Grub käynnistyslataajan uudestaan Linux-levylle. Koska koneessa on nyt vain Linux-levy käytössä, niin Grub-ohjelman on pakko asentua oikealla kovalevylle. Kun saan myös Linux-puolen boottaamaan normaalisti, niin sen jälkeen laitan Win 7 levyn liittimen kiinni ja yritän tehdä Grub käynnistyslataajan päivityksen. Käsitykseni mukaan sen jälkeen kone on kunnossa.

Nyt kysynkin viisailta UBUNTU-miehiltä, millaiset komennot minun pitää tässä korjausprosessissa antaa missäkin vaiheessa.


60
Kovalevy on nyt vaihdettu, ja Win 7 on asennettu. Kun asennuksen jälkeen laitoin Linux-kovalevyn paikalleen, niin kone starttasi muuten normaalisti, mutta Grub valikossa ei edelleenkään näkynyt Win 7 riviä.  ...
Käynnistä Linux-jakelusi ja päivitä grub.
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub Ohjelma os-prober yleensä löytää koneelle asennetut käyttöjärjestelmät. Vain aniharvoissa tapauksissa on tarpeellista liittää (mount) levyosio, jolla tiedät olevan haluamasi käyttöjärjestelmä, ennenkuin päivität  grub:in.

Ymmärräthän, että Windows 7:n elinkaari on loppumassa, joten sitä ei enää tueta - eikä enää pidä käyttää tukiajan loputtua koneissa, jotka ovat yhteydessä internettiin.

Jo edellisessä viestissäni totesin ongelmani olevan se, että en saa Linuxia käynnistymään siten, että pääsisin antamaan pääteohjelmalla Grub-ohjelman päivityskomentoa. Käynnistyksen jälkeen koneen näyttöruutu tulee mustaksi, ja siinä on isoa valkoista tekstiä ja promtina on sana grub>. En pääse tästä eteenpäin millään komennolla. Ongelmani on siis se, että pitäisi saada pääte jotenkin päälle, jotta pystyisin korjaamaan  Grub-ongelman.








Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 19