Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - perminna

Sivuja: [1] 2 3
1
Laitealue / Vs: Asus EEE PC - Pieni linux läppäri
« : 05.02.09 - klo:13.54 »
Hmm, Minnan ohjeilla Advanced modeen pääsy ei onnistunut, herjoista otin screenshotit.
Kokeilen jollain toisella tavalla, googlehan nuita ohjeita antaa jos minkälaisia.
Myöhemmin kokeilen sitten tuon uuden asennuslähteen laittamista, jos tosiaan oli sellaisesta kummallisuudesta kiinni, että yhteysvirhe olis ollu.
http://kuvaton.com/k/jot.png

Lisäksi tuo ihmetyttää - mikä did so wrongly.
http://kuvaton.com/k/jox.png

Oletko lisännyt Xandrosiin asennuslähteitä? Jotta Advanced desktopin saa käyttöön, ruksittuna saa olla vain
update.eeepc.asus.com/p701/ (tai mikä nyt onkin 900-mallin versio tästä)
download.tuxfamily.org

Joidenkin käyttäjien kokemuksien mukaan Eee PC 900 -läppärin kanssa pitää tehdä lisätoimenpiteet ennen asennuksen aloitusta ("conflict with the libqt3c102-mt package").

BTW, en tiedä, johtuvatko ongelmasi näistä, mutta kokeilen kepillä jäätä.

Suosittelen kuitenkin Ubuntua tai Easypeasyä (entinen Ubuntu Eee).

2
Päädyin lopulta päivittämään vain nykyisen koneen kopan. Silverstone SG02 lähti vaihtoon ja tilalle tuli Antec Mini P180. Pitänee vielä asennella käyttikset uudelleen, jotta saan Ubuntun parempaan kohtaan kovalevyä. Tällä hetkellä testiasennus levyn ulommaisella reunalla.

Merkitty ratkaistuksi.

3
Laitealue / Vs: Miniläppärit ja pikkukoneet, yleisesti
« : 24.12.08 - klo:11.05 »
Millaistakohan resoa Lenovo s10e pukkaa vga'sta Ubuntulla ulos? Olisi mielenkiintoista tietää olisko ulkoisella näytöllä käyttökelpoinen.

Jouluaaton testailua ;P VGA -> Samsungin 22" näyttö, natiiviresoluutio 1680x1050.

Näyttöjen peilaus tarjosi ainoaksi resoluutioksi suttuisen 640x480. Kun peilauksen otti pois päältä ("extended desktop" in Windows lingo), kannettavan resoksi sai natiivin 1024x576 ja ulkoisen näytön resoksi 1680x1050. Muitakin vaihtoehtoja oli tarjolla näytölle. Ulkoisella näytöllä tosi hyvälaatuinen ja häiriötön kuva. Normaalisti käytän näyttöä DVI:llä, mutta tämä ei häviä laadussa yhtään.

Jonkin verran on havaittavissa S10e:n hidastumista ulkoisen näytön vuoksi, mutta kyllä tällä surffaa (ja muokkailee GIMPillä kuvan kokoja).


4
Laitealue / Vs: Miniläppärit ja pikkukoneet, yleisesti
« : 15.12.08 - klo:15.00 »
@ Jallu59, toivotaan että parannus tulee pian!

@ vpv, en ole vielä irroittanut (enkä aio irroitaakaan) S10e:n näppäimistöä, mutta todennäköisesti homma on sama kuin muilla läppäreillä. Näppäimistö on kiinni laattakaapelilla, ja vaihto on helppo. Ongelmallisempaa saattaa olla oikeanmallisen näppäimistön löytäminen. Kuulemma jotkut saksalaiset kaupat tarjoavat mahdollisuutta tilata koneen haluamallaan näppäimistöllä (ainakin ThinkPadit jne laatukannettavat).

Saksalainen näppäimistö eroaa hyvin pienesti suomalaisesta. Kuvassa oman S10e:ni näppäimistö (siis saksalainen, jokainen voi verrata omaan näppäimistöönsä):



Kannattaa huomioida, että miniläppäreiden näppäimistössä asettelu on joka maassa hieman poikkeava tavallisesta (läppärin) näppäimistöstä. Suurimmat erot löytyvät harvemmin käytettävistä erikoismerkeistä. Käyttöjärjestelmän asetuksista voi tietenkin säätää, mitä näppäimistöjärjestystä haluaa käyttää. Z:n ja Y:n voi vaihtaa konkreettisestikin toisinpäin.

Jonkinlainen lista eroista:

Lainaus
suomi < § ½ >    saksa < ^ ° >

suomi < 2 " @ >  saksa < 2 " ² >

suomi < 3 # >    saksa < 3 § >

suomi < 4 ¤ $ >  saksa < 4 $ >

suomi < + ? \ >  saksa < ß ? \ >

suomi < ¨ ^ ~ >  saksa < + * ~ >

suomi < '  * >   saksa < # ' >

suomi < q >      saksa < q @ >

suomi < z >      saksa < y >

suomi < y >      saksa < z >

suomi < å >      saksa < ü >

5
Laitealue / S10e + Ubuntu 8.10
« : 12.12.08 - klo:12.35 »
Saksasta tilattu S10e on ollut nyt hyppysissä kaksi päivää.

Ensimmäiset kokemukset:
Kone on sopivan kokoinen. Ulkomitoissa ei huomaa eroa Eee PC 701:een, koska en päässyt näitä vierekkäin tunnustelemaan. Painosta huomaa, että kyse on aavistuksen suuremmasta koneesta. Runko tuntuu jämäkältä, näyttö hyvältä (kiiltävä pinta ei vielä ole ottanut hermoille, ehkä sitten kesällä?). Näppäimistö on hyväntuntuinen ja kätevä. Näppäimistön yläoikea kulma joustaa hieman, rungon ja näppiksen välissä ylimääräistä tilaa. Aion korjata tuon laittamalla väliin *jotain*. Hiirilevy on pieni mutta hyvä. Pinta mukavan karhea. Napit ovat täydelliset! Pikanäppäimistä löytyy hiirilevyn disablointi/enablointi.

Asensin saksankielisen XP:n tilalle englanninkielisen (tarvitsen XP:n paria ohjelmaa/lisälaitetta varten), ja rinnalle Ubuntu 8.10:n (pääasiallinen käyttöjärjestelmä). Ilokseni voin todeta, että lähes *kaikki* toimii out of the box (Ubuntussa), heti asennuksen jälkeen, jopa ennen päivityksien asentamista.

Toimii:
    * WLAN (WEP-salaus)
    * web-kamera (testasin Cheese-ohjelmalla)
    * äänet (kaiuttimet ja audio out (kuulokkeet), vaikkakin ääni on vaimeahko)
    * Bluetooth (yhdistin S10e:n ja Nokia 6300:n onnistuneesti)
    * USB-portit (testattu sekä Kingstonin että Sonyn muistitikuilla)
    * muistikortinlukija (A-datan SDHC-kortti toimii ongelmitta)
    * näytön kirkkauden säätö pikanäppäimillä (Fn + nuolet)
    * äänenvoimakkuuden säätö pikanäppäimillä (Fn + nuolet), myös OSD
    * suspend
    * hibernate (tosin antaa hibernateen mennessä jonkin varoituksen, mutta kone käynnistyy jälleen parissa sekunnissa)

En ole testannut:
    * LAN
    * WLAN (WPA-salaus)
    * sisäänrakennettu mikrofoni

Todellinen linux-yhteensopiva miniläppäri siis!

*edit 15.12.* Pikku lisäys.

6
Laitealue / Vs: Miniläppärit ja pikkukoneet, yleisesti
« : 26.11.08 - klo:12.11 »
Verkkokauppa.comin ennakkotilauksessa on kaksi XP-mallia:
-80 Gt HDD + 3-kennoinen akku
-160 Gt HDD + 6-kennoinen akku = noin 20 euroa kalliimpi

S10E eroaa USA:n S10-mallista sillä, että Euroopassa koneissa on Bluetooth (ja joissain malleissa 6-kennoinen akku).

Netbookeissa melkein jokaisella valmistajalla nuo SSD-levyt (PCIe-väylässä) ovat hitaita. Eee PC-malleissa (lukuunottamatta 900A ja 900 16G) on pienempi mutta nopeampi 4/8 Gt SSD (SLC) ja suurempi mutta hitaampi (4+ Gt) SSD (MLC). Acerin One A110-koneissa joissain erissä on ollut nopeampaa SSD:tä, joissain hitaampaa. Tuskin siis Lenovonkaan netbookin SSD on nopeimmasta päästä, tässä ei olisi mitään ihmeellistä tai yllättävää.

S10(E):n etu muihin nähden on myös ExpressCard/34 -slotti, johon voi asentaa esim. digitv-kortin tai lisä-SSD-levyn.

Jos Lenovon saatavuuslykkääntymistä verrataan Asuksen 701:n tai 901:n saatavuuden lykkääntymiseen, saati MSI Wind U100:n lykkääntymiseen, mistää suurenluokan myöhästymisestä ei vielä ole kyse. Tietääkseni muutamia kertoja on saatavuutta lykätty.

SSD-mallin (Saksassa 300 €) SSD-levyn nopeuden mysteerin vuoksi olen jättänyt ko. mallin harkintojen ulkopuolelle. Lisäksi tässä mallissa on vain 3-kennoinen akku. Hintaero kovalevylliseen ja 6-kennoisella akulla varustettuun Linux-malliin on 30 euroa. HDD-levyn nopeudessa ei varmaankaan ole arvuuteltavaa. Ja lisäksi tulevaisuudessa on mahdollista vaihtaa kovalevy SSD-levyksi. Tosin, myös 4 Gt SSD-levyllä varustetun mallin tiedoissa jotkut kaupat väittävät/lupaavat, että koneessa olisi 2.5" paikka vapaana upgradea varten, mutta tämän paikan toimivuudesta tai olemassaolosta ei ole vahvistuksia. Ja edelleen se puolet pienempi akku on kysymysmerkki.

Akunkestosta sen verran, että Laptopmag on arvostellut S10-mallin syyskuulla. Heidän testeissän 3-kennoinen akku kesti 2.5 tuntia eli 6-kennoinen akku tarjonnee suurinpiirtein tuplat. Linuxissa varmaankin hieman vähemmän kuin XP:ssä. 4.5 tuntiakin riittäisi minulle oikein hyvin.

*edit* Laitoin puna-valkoisen S10e-koneen (160 Gt kovalevyllä, 6-kennoisella akulla ja Linuxilla) tilaukseen Cyberport.de:stä. Saa nähdä, tuleeko ennen joulua perille. Jos saatavuus (nyt 11.12.) lykkääntyy vielä pidemmälle, harkitsen HP Mini 1000:n odottamista. Sen pitäisi tulla myyntiin vuodenvaihteen jälkeen. Näissä jutuissa ei kyllä lupauksia kannata paljon kuunnella. ::)

7
Laitealue / Vs: Miniläppärit ja pikkukoneet, yleisesti
« : 25.11.08 - klo:22.52 »
Olen viime päivinä kiinnostunut entistä enemmän Lenovo IdeaPad S10e-netbookista. Niitä saa 160 Gt kovalevyllä ja 1.5 Gt RAMilla ja Atom-prossulla Saksasta 330 eurolla + pk. Löytämäni Lenovo IdeaPad -foorumin käyttäjäkommenttien mukaan Ubuntu 8.10 toimisi ko. koneessa melkein ilman säätämistä. WLANia varten saattaa joutua asentamaan viimeisimmät päivitykset. Hinta ja ominaisuudet (mm. 6-kennoinen akku) vakuuttavat ainakin minut. Toki IdeaPadit eivät ole ThinkPadien tasoisia laadultaan, mutta Notebookreview-sivuston testin mukaan IdeaPad S10 on ihan kelpo peli.
Lainaus
Pros
    * Small and light
    * Easy to use
    * Very well built and durable
    * Easy to upgrade RAM, and hard drive
    * Comes with Bluetooth
    * ExpressCard slot offers extra expansion options

Cons
    * Gets a little hot
    * White plastics give this serious computer a "toy-like" appearance
    * Only two USB ports
    * 3-cell battery is nice, 6-cell battery would be better

Erityisesti arvostan helppoa päivitettävyyttä, joka kovalevyn osalta ei ole muissa netbookeissa kovinkaan mahdollista. S10:ssä voi 2.5-tuumaisen kovalevyn vaihtaa avaamalla pohjasta luukun. Keväällä voisi investoida nopeahkoon SSD-levyyn, koska en tosiaankaan tarvitse netbookissa 160 Gt kovalevyä.

Ajattelin S10e:tä joko mustana (kokonaan musta) tai puna-valkoista. Jälkimmäinen olisi *räväkkä*.

8
Poistin omalle pöytäkoneelleni testin vuoksi asentamani Hardy Heron -osion tässä joku aika sitten. Tarkoitus on pistää koko kovalevy uudelleen ja tehdä kovalevyn alkuosaan Ubuntu-osio sen sijaan, että se on kovalevyn ulommaisella reunalla.

Asennus
Asensin Hardyn Vistan rinnalle soveltamalla tältä foorumilta löytämiäni ohjeita, eli ensin asensin Vistassa EasyBCD -ohjelman. Sen jälkeen käytin Vistan omaa levynhallintaa ja osion kovalevyltä Ubuntua varten palan, jota en alustanut. Tämän jälkeen asensin Ubuntun Live CD:ltä ko. osiolle, HUOM! linkittämässäni ohjeessa erityiskohta asennusvalintojen lopuksi! Asennuksen jälkeen kone buuttasi Vistaan. Lopuksi Vistan puolella lisäsin EasyBCD -ohjelmaan Ubuntun, jolloin käynnistysvaiheessa voi valita, buutataanko Ubuntuun vai Vistaan. Jos valintaa ei tehdä, buutataan Vistaan (30 sekunnin päästä).

Poisto
Ubuntu-osion poistin yksinkertaisesti niin, että poistin EasyBCD-ohjelmasta Ubuntu-vaihtoehdon. Tämän jälkeen avasin jälleen Vistan oman levynhallinnan, poistin harmaana näkyneen Ubuntu-osion ja liitin alustamattoman pätkän D-osioon. Kone buuttaa ja toimii normaalisti, vain Vista koneella. :)

Tietysti tämä poistotapa vaatii, että on alunperin käyttänyt EasyBCD-ohjelmaa jne. :)

9
Laitealue / Vs: Acer Aspire one -miniläppäri
« : 24.11.08 - klo:21.09 »
Eee PC-fani harkitsee 701:n hylkäämistä (myymistä) ja siirtymistä isommalla näytöllä varustetun netbookin pariin. Budjetti on < 300 € (sis. nykyisen koneen myyntitulot). Punnitsen seuraavien välillä: Eee PC 900A (8 Gt hitaahko SSD ja Atom) & Acer Aspire One A110 (8 Gt ja Atom). 900A irtoaisi Saksasta noin 285 eurolla, A110L Suomesta 300 eurolla. Periaatteessa myös A150 (Linux) on vaihtoehto, vaikka en mielellään ostaisi kovalevyllistä mallia, koska en kovalevytilaa tarvitse. 8 Gt on enemmän kuin tarpeeksi, koska nykyinen 4 Gt + SDHC-kortti riittävät.

Ostaisin mielellään Suomesta, jotta mahdollinen takuu on helpompi hoitaa, mutta Asus merkkinä ja 900A muotoilultaan ja akunkestoltaan (n. 4 h) kiinnostaisi enemmän. Kumpaankin on tarkoitus asentaa Ubuntu 8.10 alkuperäiskäyttöjärjestelmän tilalle.

Pitkän alkupuheen jälkeen: kuinka hidas, nopea, kankea tai ripeä Ubuntu on A110:ssä? Ilmeisesti ainakin 900A:ssa Ubuntu on melko jouheva, pois lukien suurten pakettien asennukset ja muiden isojen tiedostojen kirjoittaminen levylle. Kummankin koneen tapauksessa aion käyttää 16 Gt SDHC-korttia mediatallennusvälineenä, joten sisäisellä SSD-levylle tallentuisi vain järjestelmä ja ohjelmat.

Onnistuuko A110 + Ubuntu -yhteistelmällä nettisurffailu kangistelematta ja tökkimättä vai joutuuko kone pitämään parin sekunnin mietintätaukoja? Tämä ei olisi suotavaa... :)

10
Laitealue / Vs: Dell Inspiron Mini 9 Ubuntulla - mistä?
« : 24.11.08 - klo:15.21 »
Ubuntu Mini 9 voisi melkein kiinnostaakin, jos sitä saisi ilman käyttistä / Ubuntulla Suomen Dellin kautta. Eee PC 701 on päivittymässä suuremmalla näytöllä varustettuun netbookiin. Tällä hetkellä Eee PC 900A on hitaasta SSD:stä huolimatta ykkösvaihtoehto. Kun ei viitsisi kauheasti yli 300 euroa laittaa uuteen.

11
Edit: Jooh, nytkun katselin läpi osalistan koneestasi niin itse päätyisin vain vaihtamaan kotelon ja ehkä prosessorin jäähyn parempaan jos hiljaisuus on se mitä haetaan.

Samaan lopputulokseen olen minäkin melkein päätynyt, koska koneelle ei ole ostajaa, eikä siitä tosiaan varmaan saa niin paljon kuin suunnittelin. Ja onpahan sitten koneessa potkua edes vähän, jos tulevaisuudessa keksin rankempaa hommaa. Pitäisi vaan nyt saada tuo koppa myytyä, koska turha sitä on jättää nurkkiin pyörimään. Modailu innokkaita? ;D Ja pitäisi miettiä, päädynkö Mini P180:aan vai johonkin muuhun. Sukken kommentteja odotellessa!

12
Jos käytät directx-epäyhteensopivaa käyttistä(= ei-windows), rautapurku on toistaiseksi täysin turha ominaisuus.

Todennäköisesti laitan Vistan Ubuntun/muun Linuxin rinnalle, tiettyjä juttuja varten. En vielä tunne olevani tarpeeksi osaava Linuxin kanssa, että pystyisin täysin siirtymään siihen maailmaan. Turvaverkko pitää olla ainakin vielä.

Luultavasti viikonlopun aikana (mikäli posti tuo kaikki tarvittavat osat huomenna) kasaan koneen Asus P5Q-VM:n ympärille Antec P180 Mini -koppaan.

Odotan mielenkiinnolla kommenttejasi Asuksen emolevystä! Luin Mini P180 -arvostelun Metkusta ja koppa vaikuttaa aika hyvältä. Olen lukenut pelkkää positiivista myös muualta. Metkun arvostelun perusteella tosin tuli sellainen olo, että kyseessä on liian HC koppa minun käyttööni. En tarvitse esim. niin paljon 5.25-paikkoja kuin kopassa on tarjolla. Käytän tietokonetta todella paljon, mutta käyttö on melko kevyttä enkä pelaa tai säädä tai modaa tai kellota. Mini P180 vaikuttaa muiden saman sarjan koppien tapaan melkein "liian pelottavalta". :P Valkoinen Mini P180 olisi silti aika siisti kapistus noin niinkuin ulkonäön perusteella! Arkajalka-naisihminen täällä kirjoittelee... :----D

13
Tutkin (Shuttlen) barebone-vaihtoehtoja, kun keväällä kasasin nykyistä konetta. Niissä ei vain löytynyt sopivaa oikeassa hintaluokassa. Tietysti nämäkin voisi nyt tarkistaa uudemman kerran.

Mieluummin haluaisin "normaalin" kopan ja romppeet, koska niiden kanssa mahdollinen päivittäminen olisi helpompaa. Lisäksi esim. kovalevyjä on myöhemmin hyvä sopia toinen ja ehkä kolmaskin - ja ehkä kaksi jopa RAID 1:een peilaamaan, koska tosiaan kaikki talouden digikuvat säilytetään (dvd-varmuuskopioiden lisäksi) minun koneeni sisuksissa.

Itse olen rakentanut puukopan, jossa sisällä vaimennusmattoja + passiivinäyttis. Minun "mattoni" ovat vain noin sentin paksuisia biltemasta ostettuja. Uskoisin sellaisten mahtuvan tavalliseenkin koppaan.
...
Luultavasti olet jo tutustunut perusteisiin eli isolapaiset tuulettimet, hyvä ilmakierto kopan sisällä, emo ja poweri, jotka tukevat propellien nopeussäätöä...
...
PS. Ei tällaisen tuunaajan kone pääse pölyttymään  :)

Tuo Silverstone SG02-koppa on sen verran ahdas, että tuskimpa sinne mattoa saisi kuin kattoon, jossa ei käytännössä ole suurempia "reikiä" ja nekin reijät on ainoat kohdat, joiden taakse (80 mm) tuulettimia voi asentaa. Reunoille, joista suurin ääni tulee läpi, tuskin mahtuu kovinkaan laajalle alueelle 1 cm mattoa. :(

Olen kyllä. Lisäksi keväällä komponentteja valitessani yritin ottaa hiljaisemmasta päästä. Kopan kanssa tein kyllä ison virheen... tähän kun ei mene kuin 80 mm tuulettimet ja tuuletin paikat ovat reunalla (kiintolevyjen kohdalla), ja päällä x2 (toinen suoraan ylöspäin, toinen 30 asteen kallistuneena taaksepäin).

--

Niin joo, tarkoitus olisi, että mahdolliset päivitykset eivät maksaisi paljoa. Koneen mennessä myyntiin, tavoite on kaikkineen vähintään plus-miinus-nolla. Lisää rahaa en oikeastaan ole valmis sijoittamaan. Yksivaihtoehto on myydä SG02-koppa (onhan se kivannäköinen ja sopisi jonkun HTPC-projektiin), ja ostaa esim. Antec Mini P180 tilalle. Hmm. Vähän joutuisi panostamaan, mutta ehkei liikaa. Pitää miettiä.

Kiitos kaikille tähän asti! Ehdotuksia saa edelleen heitellä.

14
Sama vehje. Näyttis on passiivinen (kuten editoit viestiisi), ostettu sitä varten, ettei mölyäisi. Tuulettimethan ne eniten hurisee. Kotelo on sen verran ahdas, ettei sisälle mahdu asentamaan vaimennusmattoja. Isointa harmistusta nykyisessä koneessa aiheuttaa kotelo, joka on reikäjuusto - sekä mölyn että pölyn suhteen. Vaikka kuinka luin arvosteluita ko. kopasta, nämä ongelmat eivät tulleet ilmi.

Tarkoitin vain yhdistelmää Asus ja Intel   :)

Ne tuntuu tykkäävän Ubuntusta (ja muistakin LInuxeista)

Ah. Hyvä tietää. :)

15
Kieltämättä aloitusposti oli pitkä... ehdottamasi yhdistelmä ei oikein vastaa sitä, mitä haen: ATX-kotelo = turhan suuri, Sonata III = ruma (IMO, mutta tätä et voinut tietää), erillinen näytönohjain = turha. :)

Aiempaan vielä lisäyksenä, että konetta tullaan käyttämään talouden mediakirjastona (kuvat, musiikit, jne.), joten 500+ Gt kovalevy on ehdoton.

16
Olen huomannut, että keväällä 2008 hankkimani kone (allekirjoitus) on käyttööni liian tehokas. (Harvemmin näin päin? ::)) Käyttö on surffailua, (netti)videoiden ja elokuvien katselua, musiikinkuuntelua, tekstinkäsittelyä, kevyehköä kuvankäsittelyä ja grafiikkaa, web-koodailua.

Toivoisin korvan vieressä tönöttävältä koneelta myös hiljaisempaa luonnetta. Tarkoitus on myydä nykyinen kone, ja sen onnistuessa ostaa edullisempi, kohtuullisen tehokas ja vähävirtainen, ja ennen kaikkea hiljainen keskusyksikkö. Lisäksi toiveena on, että kone olisi mahdollisimman yhteensopiva Linuxin (Ubuntu tai Kubuntu) kanssa. Budjetiksi olen kaavaillut kaikkineen noin 550 € (ei sisällä Microsoftin tuotetta).

Koska tietokoneen tietokoneella ei tulla pelaamaan tai 3D-mallintamaan, näytönohjaimelta ei vaadita paljoa. DVI-liitäntä 22-tuumaiseen näyttöön on pakollinen. HDMI-liitäntä on plussaa, koska saatan jossain vaiheessa muuttaa koneesta HTPC:n olohuoneeseen. Tästä syystä kotelon pitäisi olla hiljaisen lisäksi tyylikäs ja pienikokoinen. mATX-koko siis hakusessa. Luotettavuus plussaa, ei epävakautta kiitos.

Suurin mietinnän aihe on, vaihtaisinko leiriä nykyisestä ja ottaisin AMD-prosessorin (ja emolevyn) Intelin sijaan, vaikka tämä hieman arveluttaakin. Ati AMD:n 780G-piirisarjassa on integroitu HD3200-näytönohjain (rautapurku) ja siinä on HDMI- ja DVI-liitin. Lisäksi AMD:llä on tarjolla vähävirtaisia (45 W) tuplaydin prosessoreita, kuten AMD Athlon 64 x2 4850E 2.5 GHz.

Intelin lähes vastaava paketti maksaa noin 45-50 euroa enemmän, mutta Intel valmistajana houkuttelisi enemmän. Lisäksi prosessorin välimuisti on isompi. Intelin vastine olisi Intel DG45ID mATX/Asus P5Q-VM/Asus P5GL-EM -emolevy ja Intel Dual Core E5200 2.5 GHz -prosessori. Kahdessa ensin mainitussa on integroitu X4500HD-näytönohjain, mutta sen mainostetun rautapurun tehoa ei ilmeisesti ole todettu kovin laajasti. Rautapurku ei tosin ole pakollinen ominaisuus, koska koneella ei toistaiseksi tulla katsomaan HD-materiaalia.

Muutamia vaihtoehtoisia yhdistelmiä, joita olen miettinyt:

Intel Dual Core E5200 2 x 2.5 GHz, 800 MHz FSB, 2 Mt
Intel DG45ID - HDMI, DVI, eSATA, Intelin piirit
--------
=190 €

Intel Dual Core E5200 2 x 2.5 GHz, 800 MHz FSB, 2 Mt
Asus P5Q-VM - DVI, Realtekin piirit (LAN ja audio)
--------
=195 €

Intel Dual Core E5200 2 x 2.5 GHz, 800 MHz FSB, 2 Mt
Asus P5QL-EM - DVI, HDMI, Realtekin piirit (audio)
--------
=190 €

AMD Athlon 64 x2 4850E 2 x 2.5 GHz, 1000 MHz FSB, 1 Mt
Gigabyte GA-MA78GM-S2H - DVI, HDMI, eSATA, Realtekin piirit (LAN, audio)
--------
=145 €


Missä näissä olisi paras hinta-teho-vähävirtaisuus -suhde? Onko emolevyjen spekseissä jotain sellaista, joka vaikuttaa kielteisesti Linux-yhteensopivuuteen - verrattuna muihin vaihtoehtoihin?

Prosessorin ja emolevyn lisäksi pakettiin olisi tulossa seuraavat (vaihtoehtoisia saa ehdottaa):

Kingston ValueRAM 2 x 2 Gt 800 MHz
Western Digital Caviar SE16 640 Gt (AAKS)
Samsung SH-S223F/BEBE
--------
=140 €

Lisäksi, arvuuttelen vielä kotelon ja virtalähteen suhteen. Tulevaa mahdollista HTPC-käyttöä silmällä pitäen Antec NSK2480-EC 380W EarthWatts-virtalähteellä kiinnostaisi (95 €). Hiljaisuuden takia puolestaan vetoaisi Antec Mini P180 (black tai white) + Antec 380W EarthWatts-virtalähde (160 €). Jälkimmäinen veisi vähemmän pöytätilaa, tilavuudeltaan kotelot ovat suurin piirtein samankokoiset.


Olenko tekemässä jonkin suhteen ehdottoman väärän ratkaisun? Kommentteja tai vinkkejä? Kiitos!

Edit 10.1.2009:
Päädyin lopulta päivittämään vain nykyisen koneen kopan. Silverstone SG02 lähti vaihtoon ja tilalle tuli Antec Mini P180.

17
Laitealue / Vs: Ubuntu ja htpc osien valinta.
« : 16.11.08 - klo:09.34 »
Kiitos timbba! Ei siis yhtään ihme, etten kahdenkaan päivän etsimisellä löytänyt suositeltuja tai hyväksi koettuja Linux-HTPC-kokoonpanoja.

Jos BluRay ja sen laillinen käyttö Linuxissa aiheuttaa ongelmia, taidan toistaiseksi unohtaa HTPC:n. Koska, kuten mainittu, Linuxilla olisin halunnut mennä tässä tilanteessa.

18
Laitealue / Vs: Ubuntu ja htpc osien valinta.
« : 15.11.08 - klo:23.39 »
Lainaan lyhyeksi jäänyttä ketjua, koska HTPC on myös minun tavoitteeni. Windows-puolella osien valinta ei tuottaisi ongelmia, mutta 100 euron säästö ja orastava Linux-innostus puoltaisivat Ubuntu-pohjaista ratkaisua. En ole vakaumuksellinen Microsoft-inhoaja, vaan käytän tyytyväisenä yrityksen softia, mutta Vista ei todennäköisesti mahdu mitenkään päin budjettiin ja halu oppia Linux-saloja on kova. Pystyisinkö siis rakentamaan HTPC:n, jonka saisi kohtuullisen vähällä vaivalla toimimaan Ubuntulla? Mitään major-säätöjä en haluaisi alkaa tekemään, mutta ei kaiken tarvitse ihan out-of-the-box toimia.

Tavoite: lähikuukausina hankittavan 40-42-tuumaisen FullHD-LCD-telkkarin kaveriksi DVD- ja BluRay-levyjä pyörittävä HTPC, jolla voisi myös surffata, ja jota käytettäisiin (hyvin todennäköisesti) myös talouden mediaserverinä.

Vaatimukset: Edullisuus (budjetti noin 500 €), HDMI-liitäntä, rautapurku HD-materiaalille, mikä käsittääkseni voi olla kompastuskivi Linux-projektissa. Myöhemmin konetta mahdollisesti laajennetaan digitv-kortilla.

Osat: mATX-HTPC-kotelo, BluRay-asema (lukeva), mahdollisesti erillinen kirjoittava DVD-asema, mATX-emolevy (Intel vai AMD?) RAIDilla, vähävirtainen mutta kohtuutehokas tuplaydinprosessori, pari kovalevyä RAID-varmistuksella, Ubuntu- tai muu distro.

Kysymykset:
1. Suurin kysymys on, tukevatko uusimmat Linuxin ATI Catalyst-ajurit rautapurkua? Pöytäkoneessani on Ati Radeon HD3450 -näytönohjain ja hiljattain asensin koneelle Ubuntu 8.10:n, jossa sain ATI-kortin toimimaan tarjotulla ajurilla. Pöytäkoneella en voi testata rautapurkua, koska en omista vielä BluRay-asemaa.

2. Intel-emolevy + Intel-prossu + ATI-näytönohjain vai AMD-emolevy integroidulla ATI-näytönohjaimella + AMD-prossu? Ilmeisesti AMD:n 780G-piirisarjaiset integroidulla ATI Radeon HD3200-näytönohjaimella varustetut emolevyt jaksavat pyörittää HD-materiaalia. Onko Ubuntun kannalta väliä, päädynkö Intelin vai AMD:n leiriin? Pääsenkö helpommalla, jos ostan Intelin valmistaman emolevyn Intelin piireillä - verrattuna AMD-emolevyyn?

Esim.:
2.1. Gigabyte GA-MA78GM-S2H + AMD Athlon 64 X2 4850E 2 x 2.5Ghz = n. 150 €
- Realtek ALC889A (audio)
- Realtek 8111C (LAN)
- ATI Radeon HD3200 HDMI-liitännällä

2.2. edullinen, laadukas, RAID -emolevy (mikä?) + Intel Dual Core E5200 2 x 2.5 GHz + Asus EAH4350 SILENT/DI/512M = emolevy + n. 140 €

2.3. Intel DG45ID mATX + Intel Dual Core E5200 2 x 2.5 GHz = n. 200 €
- Intelin äänipiiri
- Intel® 82567LF (LAN)
- Intel® Graphics Media Accelerator X4500HD HDMI-liitännällä

3. Kannattaako lähteä tälle tielle vai ostaa suosiolla Sonyn Blu-Ray-soitin ja jatkaa Linux-touhuja pöytäkoneella?


Kokeneempien kokemuksia ja vinkkejä ja mielipiteitä siis kaipailisin. Kiitos jo etukäteen!

19
HP Mini 1000
Plussaa:
Ubuntulla suoraan paketista
Tyylikäs ulkonäkö
Näppäimistö lähes täyskokoinen
Miinusta:
Saatavuus, linux mallin saatavuus menee euroopassa luultavasti ensi vuoden puolelle.

Todennäköisesti Linux-mallin saatavuus menee USA:ssakin ensi vuoden puolelle: Laptopmag.

Yksi vaihtoehto olisi Briteissä ja Saksassa myynnissä jo oleva Samsung NC10. Hinta kummastakin maasta tilatessa noin 420 euroa postikuluineen. Ylivoimainen akunkesto (näyttö 37% kirkkaudella, XP Home-käyttiksellä 6.5 tuntia). Ubuntu 8.10 toimii WLANia ja pikanäppäimiä lukuunottamatta out-of-the-box. WLANin saa helposti käyttöön asentamalla "back port"-ajurit (tjsp). Pikanäppäimien konffauksesta ei vielä ole selvinnyt isompia. Jos Ubuntu tulossa koneeseen, voinee tilata myös Saksasta, jolloin saa lähemmäs suomalaista osuvan näppäimistön.

LG:n 3G-mallin hinta on Saksassa 500 euroa, Suomessa ennakkotilaushinta 550 euroa. Eikä vielä saatavilla.

20
Laitealue / Vs: Asus EEE PC - Pieni linux läppäri
« : 03.11.08 - klo:14.45 »
Ikävä myös kuulla, että PerMinnalla oli ongelmia Ubuntu eeen ja 701n kanssa. Minulla 901ssä Ubuntu eee pysyy ja paranee.

Koko Ubuntu eee oli alusta asti tuomittu epäonnistumaan: asennusohjeissa linkattu Ubuntu eee-spesifinen UNetbootin tuotti buuttaamattoman tikun, mutta tikun luominen normaalilla UNetbootinilla onnistui. Netbook Remixin GUI latautui järjettömän hitaasti (about 3 min sisäänkirjautumisen jälkeen) eikä yläpalkki ilmestynyt kuvioihin lainkaan. Sain kuitenkin Ubuntu eee:n ohjeiden mukaan normaalin Gnomen käyttöön Netbook Remixin sijaan ja järjestelmä toimi palkkeineen kaikkineen hyvin ja käynnistyi nopeasti. Ja tosiaan, yön kiinni oltuaan järjestelmä ei enää käynnistynyt vaan sain tukun virheilmoituksia.

Ubuntu 8.04.1 on jälleen koneessa ja hyvin toimii. Asensin adammin kernelin ja valikoidut osat NiceeePC-skriptillä. Nyt toimii pikanäppäimet OSD:llä, WLAN kohtuullisen hyvin, vaikka signaali onkin heikohko, web-kamera ja SD-kortin mounttaus. Flash-objektit tukkivat koko systeemin, mutta Flashblockin asennuksen jälkeen kaikki ok. Youtube-videot eivät toimineet muilla flasheilla kuin non-free jotain jotain (Macromedian omat?).

Kaikin puolin vaikuttaa ihan hyvältä. Kunhan Ubuntu Eeestä julkaistaan 8.10-versio, uudella nimellä, aion kokeilla sitä. Ja jossei se suostu yhteistyöhön, siirryn Ubuntu 8.10 + adammin kerneliin tai Xubuntu 8.10 + adammin kerneliin.

[/lätinä]

Joo tosiaan, mulla on Eee PC 701, ei 901. :)

Sivuja: [1] 2 3