Toisaalta, mietitäänpä tätä asiaa laajemmin : tuleeko linuxjakeluissa oletuksena enää mitään muuta
- selainta kuin Firefox
- toimistosovelluspakettia kuin OpenOffice
Etenkin Ubuntuissahan nuo vaan asentuvat pakosti. Tosin voihan ne poistaa, mutta moniko sitä tekee - eli mihin rakoon ovat muut vaihtoehdot tässäkin ympäristössä joutuneet tuon takia - sitä kannattaa tässä yhteydessä ihan oikeasti ajatella.
Eli onko pienen markkina-aseman väärinkäyttöä, etenkin juuri Ubuntujen osalta, "pakkoasentaa" tietyt oheissovellukset.
Tuon asian osalta muut linux-työpöytäjakelut, kuten Mandriva, Fedora, SUSE asennusvaiheessaan antavat käyttäjän valita halutessaan muutakin sentään, tosin nuo samat ohjelmat ovat niissäkin oletuksina. Ja se mikä asennetaan pakosti oletuksena, jää paljon vahvemmin käyttöön kuin muut vaihtoehdot.
Eli missä asemassa ovat enää esim. Abi Word tai muut selainvaihtoehdot linux-maailmassa? tai onko ylipäätään vaihtoehtoja, ainakaan pian?
Tarkennusta vielä tähänkin:
Linux puolella on paljon muitakin selaimia kuin vain firefox esim. kubuntun Konqueror ja DSL:n Dillo (kevyt peruskäyttöön sopiva selain) . Ubuntussa firefoxin poisto on sitäpaitsi suht yksinkertaista verrattuna IE:n poistoon Wintoosasta.
Mielestäni Firefoxissa ei ole mitään suurempaa vikaa
eikä sen oleminen pääselaimena ubuntussa ole aseman väärikäyttöä. Siinä taas ei olisi mitään järkeä tunkea kymmeniä eri selaimia samaan käyttikseen vain vapaan kilpailun toteuttamiseksi.Joten on parempi että se on esim firefox, joka on vapaan lähdekoodin ohjelma.