Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - zormelin

Sivuja: [1]
1
Itse käytän Osuuspankin sekä S-Pankin verkkopankkia; ovat toimineet Lubuntu / Xubuntu / Ubuntu käyttöjärjestelmillä jo vuosia ja toimivat edelleen; Windows-pohjaisilla ei, yllätys yllätys, ole ollut myöskään ongelmia  :).

Lisäksi kummankin verkkopankin sivut toimivat / niitä pystyy käyttämään myös Nokia C6 + Opera Mobile yhdistelmällä ongelmitta. Android 2.3:lla oleva Samsung on myös toiminut kummassakin verkkopankissa ongelmitta.

Selaimilla ei väliä ole ole ollut; niin Windows- kuin Linux-puolella IE:t, Firefoxit ja Chromet / Chromiumit ovat toimineet täysin ok.

2
Itsekin olin siinä uskossa, että Xubuntu olisi kevyempi. Toki erilaisilla kokoonpanoilla eroja varmasti on. Olisi pitänyt tuossa arviossa varmaankin painottaa vähän enemmän kokemuksia juuri tällä kokoonpanolla.

Rautapuoli on valitettavasti, varsinkin tuo näytönohjain, ongelmallinen. Se on X300 Radion for Acer mallia, esim. XP:ssä tai Win 7:ssa eivät toimi edes ATIn omat ajurit vaan vaativat Acerin version  :(. Ja varmasti oli jotain juuri siihenkin liittyvää näissä eroissa. Oma tietotaito tuli tässä kohtaa sen verran vastaan, että kärsivällisyys loppui ja Lubuntu sai väistyä. Ja samalla mielenkiinto ongelmien ratkaisemiseen lopahti ja helpompi Xubuntu tuli tilalle. Todennäköisestihän tuon Lubuntun olisi kyllä saanut toimimaan kuten pitääkin.

Bioksen asetukset ovat sinällään helpot, kun mitään ei käytännössä voi muuttaa tai säätää :D ; näitä ah niin mukavia "merkkikoneen" ominaisuuksia. Bluetooth sekä wlan olivat tähän asti toimineet moitteettomasti; jokin vain Lubuntun jakelussa soti tätä läppäriä vastaan oikein kunnolla.

Xubuntun nopeutta / toimivuutta sain mukavasti paranneltua käymällä tarkemmin asetukset läpi, virittelyä sieltä täältä ja tuolta. Käynnistysaika on nyt hieman jopa pienempi kuin 10.4 Ubuntun.

3
Pitkään Ubuntu 10.4 LTS:ää käyttäneenä tuli aika alkaa etsimään uutta vaihtoehtoa läppäriin. Tuon LTS:n tuen päättyminen sai vaihdon alulle, jonkilaisessa harkinnassahan se oli jo pitemmän aikaa.

12.04 Ubuntu oli suuri pettymys, lähinnä sen "tahmeyden vuoksi". Läppärini on jo ikää kerännyt 6 vuotta, 1 giga rammia ja 1.73GHz Pentium M + ATI Radeon X300 menivät kyllä täysin siitä kyykkyyn  :(. Distroja tuli kokeiltua jos minkälaisia, Suset, Fedorat ja jopa FreeBSD kävivät koneessa testissä. Eivät vain tntuneet "oikeilta" kun olin tuohon Ubuntuun niin juurtunut  :). Näin ollen vaihtoehdoiksi jäivät joko Lubuntu ja Xubuntu.

Lubuntun lyhyen testin jälkeen jouduin sen hylkäämään. Se ei vain toiminut kuten piti; paketti oli kyllä pahasti "keskenkasvuinen" ja jatkuvat kaatumiset, wlan sekä bluetooth-ongelmat saivat mielen sen verran mustaksi että innostus tuohon lopahti. Ei sinällään, oli kyllä NOPEA! Oikea kolibri, mutta vähän liian keskeneräinen makuuni. Joten sitten suunta kääntyi tuohon Xubuntuun.

Parisen viikkoa on Xubuntu ollut koneessa. Perustuntuma vanhan Gnome 2:n tyylinen, ihan hyvä näin  :). Toimivuus omalla kokoonpanolla on ollut kanssa hyvä, Lubuntua vaivanneet verkon murheet sekä kaatumiset jäivät täysin pois. Muutamia crash-reportteja on tässäkin tullut; tiedostonhallinta on pariin otteeseen kaatunut kun jotain tiedostoa on alkanut etsimään. Muuten vakaus ollut mielestäni hyvä ja ei paljoa eroa "wanhasta" perus-Ubuntusta.

Ikävänä asiana täytyy sanoa, että on raskaampi kuin tuo 10.4 LTS Ubuntu. Koneen käynnistymisaika on melkein sama, mutta nettiselaimet, Gimp yms toimivat selvästi tahmeammin. Lisäksi esim. Youtubesta vidoiden katsominen 720p HD:na kokoruudalta jäänee unholaan; ei potku enää riitä. Muistia näyttää haukkaavan about 30mb enemmän kuin tuo 10.4 Ubuntu, mitään ihmeellistä "roinaa" ei ole ladattuna. Kaksi paneelia+prosesorin tehonsäätö+muut normaalisti lataantuvat palvelut. Tässä kohtaa ero tuohon Lubuntuun on huomattava, varsinkin HD-tasoista videota katsottaessa jossa tuo pyöri ilman murheita (jos ei kaatumisia lasketa  ;) ).

Toki läppärini on jo 6 vuotta vanha, mutta jotenkin Xubuntun mainostus "kevyenä tai kevyempänä" on nykyisellään valitettavan harhaanjohtavaa. Keveys on kadonnut tai pikemmin järjestelmä kehittynyt siinä missä muutkin. Vähänkin vanhempaan / tehottomampaan koneeseen en tuota kyllä asentaisi vaan tällöin Lubuntu olisi "pakko" saada toimimaan miellyttävän käytön takia. Ikävästi alkaa aika ajamaan wanhan sotaratsun ohi, enkä tätä oikein vielä hyväksy, että läppäri ei enää ole sopiva jouheaan Linux-käyttöön  ;D .

Kuitekin vielä toistaiseksi tyytyväisenä käytän Xubuntua ja vain hyväksyn sen, että aika alkaa ohi ajamaan. Vähän koko ajan mielessä siintää ja kiiltää LXDE; jos vakaa / toimiva valmis jakelu siitä eteen tulisi niin vaihdon mahdollisuus siihe olisi kovin houkutteleva...

+Vakaa, hyvä paketti perinteisellä ikkunoinnilla
+Melkein kuin Ubuntu 10.4.
+Ei rautapuolesta johtuvia huolia / murheita
+Muunneltavuus suht helppoa / netissä tähän apuja

-Vaatii koneelta jopa enemmän kuin Ubuntu 10.4.
-Vie enemmän muistia
-Maine kevyenä mielestäni harhaanjohtava, ehkä näin oli...
-Muutamia yksittäisiä ohjelmien kaatumisia
-Vaatii käyttäjältä enemmän tietotaitoa / viitseliäisyyttä / terminaalin käyttöä jos haluaa muutoksia tehtä kuin Ubuntu

Arvosanana voisi olla 7,5 / 10 (JOS mainetta kevyenä ei oteta huomioon niin tällöin 8,5 / 10)

4
Katselin lokitietoja ja jostain syystä nämä "kaatumiset" ja kernel panic ilmoitukset eivät olleet tallentuneet mihinkään lokitiedostoon. Kävin kaikki tarkasti läpi, tiedot päättyivät käytännössä siihen kohtaan missä siis näkyy kaikki ladatut daemonit.

Muistelin (kone siis ollut aikoinaan minulla ja kävi tässä välissä muulla perheellä kierrossa), että koneessä on aikanaan ollut Suse ja Fedora asennettuna ja täysin toimivana. Eli päätin sitten yrittää vielä kerran tuon 10.04.3 LTS:n asennusta. Ja asentuihan se lopulta, 10.04.2 LTS Finnish Remix tekstitilassa meni täysin ok läpi, muut versiot eivät edes sillä. Jotain tuossa versiossa on ilmeisesti eri lailla? Ja en siis käyttänyt asennuksessa noapic tilaa vaan annoin sen mennä ihan "perusasetuksilla" läpi.

Summa summarum, kone ollut nyt "kovassa" testissä ja tähän asti toiminut täysin ok. Uusimmat päivitykset haettu yms yms. Ei virheilmoituksia / kaatumisia, ainakaan vielä  ;). Katsotaan nyt sitten kuinka käy. Tuo tosiaan ihmetyttää ettei lokeihin ole tallentunut mitään tietoja tuosta kernel panicista ja hölmönä en älynnyt ottaa ihan valokuvaa ruudusta.

5
Morjesta, elikkäs seuraavanlainen ongelma olisi wanhassa pöytäkoneessa. Koneessa oli WinXP ja käynnistys pysähtyi aina BSOD-ruutuun. No, tarkoituksena oli joka tapauksessa laittaa Ubuntu joten en siihen kiinnittänyt huomiota.

10.04.3 LTS ei tähän asentunut kirveelläkään, ei edes tekstiasennuksena. Homma päättyi aina kernel panic ilmoitukseen. 11.04 kuitenkin käynnistyi live-cd:nä ok ja asentui melkein kokonaan, kone "jumahti" ja tuli kernel panic ilmoitus kun päivityksiä oli ladattu hetken aikaa.

Boottauksen jälkeen Ubuntu kyllä käynnistyi normaalisti, päivitykset sai asennettua yms. Mutta mutta, välillä kone sitten kaatuu, kernel panic ilmoitukseen (en löytänyt tähän lokia, on kuitenkin jossain?). Rasitus ei siihen vaikuta, tuntuisi siltä että kun muistia vaaditaan paljon niin ko homma tapahtuu.

Koneeseen ajoin 1vrk putkeen Memtestiä (cd:ltä bootattuna) ja ei virheitä. Kuitenkin tuo varmaan haiskahtaisi rautapuolen vialta? Olisiko tähän olemassa mitään ohjelmaa / testiä?

Koneen tiedot:
F-S Scaloe 600
ASUS A7V600-F emo (eli F-S:n "oma")
Athlon XP 2800+
2x256 RAM (Hynix) + 1 512mb (joku merkitön)
Palit GeForce 6600GT 128mb (AGP)
WD Caviar 80gb ja 200gb hdd (IDE)
Nec DVD+RW (ide)

6
Morjesta, Acerin läppärissä (jossa ATI X300 näytönohjain) on ongelma lepotilasta palaamisessa. Kun kone menee lepotilaan niin järjestelmä+kone sammuu täysin ok. Lepotilasta palaamisen jälkeen näytönohjain "bugittaa" eli näytölle piirtyy sekalaisia pixeleitä hiiren perässä (muutkin ikkunat sekavia+pixelit sekaisin) ja väriskaala negatiivin tyylinen.

Muussa käytössä vastaavaa ei ole, koneen boottauksen jälkeen taas pelaa ok. Kone on siis Acerin läppäri (1652) jossa
ATI:n X300 näytönohjain (ja tämä siis ATIn Acerille varta vasten tehty räpellys). Käytössä avoimet ajurit+Ubuntu 10.04. Olisiko teitillä ideaa, mitä voisi säätää / kokeilla että tuosta ongelmasta pääsisi eroon?

Sivuja: [1]