Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Quantal

Sivuja: [1] 2 3 ... 15
1
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 16.03.14 - klo:16.49 »
Olin hankkeessa mukana pitkään, mutta lopetin hankkeen käytännössä olleena kuopattuna. Sivustohan ei ole enää edes netissä.

Sivustopohja oli jo syntyessään vanhanaikainen ja ei vastannut nykypäivän normeja. Sen päälle oli vaikeaa kehittää mitään, varsinkin kun kukaan ei tuntunut tietävän mistään mitään ja tunnuksiakin sai odotella pitkään. Lopetin hankkeessa epäselvyyksien ja toimimattomuuden takia. En edes tiennyt, mihin työni johtaa ja tullaanko sitä koskaan julkaisemaan.

Kokemukseni mukaan Ubuntu Suomella ei ole resursseja täysimittaisen, nykypäivän standardit täyttävän ja samalla Canonicalin järjestelmien kanssa yhteensopivan verkkosivuston tuottamiseen itsenäisesti ainakaan tällä koordinoinnilla ja hallinnolla.

Korostan, että hanke on erittäin kiireellinen ja merkittävä, sillä nykyinen Ubuntu Suomen sivusto antaa erittäin virheellisen (vanhanaikainen, tekninen) kuvan Ubuntusta. Sivusto vanhanaikaisen olemuksen lisäksi myös sisältää pahasti vanhentunutta tietoa ja käyttöjärjestelmän esittely on puutteellista. Ohjaankin itse potentiaalisia Ubuntuun vaihtajia kansainväliselle ubuntu.com-sivustolle.

Olen valmis liittymään projektiin uudelleen ja antaa sille täyden panokseni, jos se aloitetaan täysin puhtaalta pöydältä ja uudella visiolla, kaiken vanhan unohtaen. Lisäksi hankkeelle tulisi nimetä selvä työryhmä ja vetäjä(t), tavoitteet ja aikataulu. Viime kerta osoitti, että ilman kunnollista organisointia hankkeesta ei koskaan tule mitään.

Ottaisin itse pohjaksi kansainvälisen ubuntu.com-sivuston (Canonical voinee järjestää samanlaisen sivuston Drupalit yms. meille, jolloin siihen voi tehdä pieniä muokkauksia ja suomennostyön?). Vaihtoehtoisesti voidaan lähteä kehittämään omaa sivustoa, mutten pidä sitä realistisena vaihtoehtona viime kertaisten kokemusten pohjalta.

2
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 08.06.13 - klo:23.45 »

Kyllä versionhallinnan käyttö olisi suotavaa. Se kun mahdollistaisi kontrollin ja työn  jakamisen samalla. 

Ja GitHub sopii tähän tarkoitukseen?

3
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 08.06.13 - klo:23.35 »
Versionhallinta? github?

Kaikkea mietin. Kokemusta ei vain mistään ole, joten pitää miettiä siltäkin kannalta.

4
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 08.06.13 - klo:23.19 »
Järjestin vihdoin ja viimein jonkinnäköisen version nettiin. En päivitä tätä versiota aktiivisesti (teen omalla koneella paikallisesti) ja sivulla on useita virheitä. Version on havaittu toimivan oikein vain Firefox-selaimessa.

http://ubuntu-fi.zxq.net/ETUSIVU/KOKEILU2.html

Kyseessä on tosiaankin raakile, josta löytyy muun muassa alla olevat bugit. Otan mielelläni kaikenlaista palautetta vastaan ja ideoita siitä, miten sivusto saataisiin sellaiseen tilaan, että kaikki halukkaat voivat osallistua sen tekemiseen.

Bugeja:
  • Alapalkki voi peittää osan sisällöstä alleen ja ei muutenkaan käyttäydy oikein
  • Kaksoislaatikko ei näy ainakaan Chromessa oikein
  • Kolmoislaatikko ei näy ainakaan Chromessa oikein
  • Navigaatiopalkin tausta ei veny linkkien mukana alaspäin erittäin kapeilla näytöillä
  • Pudotusvalikoiden toiminta kosketusnäytöillä
  • Sivuston zoomauksenesto ja venyminen kosketusnäytöillä

5
Yleistä keskustelua / Vs: Unity - huonoko?
« : 01.05.13 - klo:22.00 »
Joo samaa mieltä Japfinin kanssa. Ihmettelen suuresti kommentteja Unityn vaikeaselkoisuudesta, mielestäni Unity on huomattavasti selkeämpi kuin Gnome 2, jota täällä ainakin joskus vielä ylistettiin kuorossa.

Unity on ainakin Windows 7:stä siirtyvälle helposti lähestyttävä, sillä käynnistin on peruspiirteiltään samankaltainen kuin Windowsin tehtäväpalkki.

Jos ajattelen omaa päivitäistä käyttöäni, en koskaan joudu leikkimään käyttöjärjestelmän kanssa. Jos tarvitsen jotain ohjelmaa, painan vain näppäimistön Windows-nappia ja kirjoitan muutaman ensimmäisen kirjaimen ohjelman nimestä. Laskin avautuu huomattavasti nopeammin kuin vanhassa Ubuntu 10.04 LTS -läppärissäni.

Tällä foorumeilla (ja yleensäkin suomalaisilla) tuntuu olevan pakkomielteitä kaikkea tuttua ja turvallista kohtaan. Ja eihän siinä mitään ongelmaa ole, kunhan hyväksyy sen tosiasian, että joskus paras ei olekaan ehkä nyt paras! Ohjelmistot kehittyvät ja väliinputoajat ovat niitä, jotka eivät uudistu mukana. Windows XP tosin sotii tätä teoriaa vastaan, mutta en tunne enää ketään sen käyttäjää.

6
Olen ajatellut tehdä opasvideoita. Huomasin, että UbuntuFI, UbuntuFinland ja UbuntuSuomi ovat käytössä, joten näin ollen Ubuntu jäi kokonaan nimestä. Kanavan nimeksi tuli LinuxFinland (Ubuntu Finland kunnes tutkaillaan muuta kuin Ubuntua). Mielestäni se on myös hyvä, koska silloin kanava ei palvele vain yhtä distroa vaan myös muut Linux-oppaat ovat sallittuja.

Jos ketään kiinnostaa lähteä mukaan hommaan, pistäkää viestiä. Tässä vaiheessa haluan todeta, että jos/kun kanava alkaa saamaan seuraajia/huomiota niin Adsense-tulot eivät tule Ubuntu Suomelle vaan vakioporukalle (joka on max. muutama henkilö (valitettavasti myös meidän pitää syödä)). Kanavalle voi toki kaikki halukkaat lähettää videoita, mutta yhden videon tekijä ei ole automaattisesti vakioporukkaa. Teen mieluusti yhteistyötä Ubuntu Suomen edustajien kanssa, jos he niin haluavat.

Tämän kanavan olisi tarkoitus tutustua Linuxin maailmaan oppaiden ja testien muodossa sekä tutustua samalla myös pelimaailmaan. Oppaita, pelejä ja tutustumisia.

Jokaiseen videoon laitetaan tekijän tiedot sekä hänen haluamansa linkit. Tarjoamme näin mainosta tekijälle ja hänen muille tuotoksilleen/kanavalleen. Minulla on isompia YouTube-kanavia ja SoMe-yhteisöjä, joten niiden kautta saan helpommin katsojia videoille.

Ajattelin tulevaisuudessa ehkä myös tutustua muihin distroihin, mutta eniten on kokemusta Debian / Ubuntu tällä hetkellä. Videoita tehdessä tulee tutustuttua myös parhaisiin vaihtoehtoisiin softiin, joita tällä hetkellä muutenkin etsin.

Minulla on kokemusta YouTube-kanavien ylläpidosta, brändäyksestä ja sosiaalisen median kiemuroista. Teen videoista myös blogikirjoituksia jomman kumman domainini alle (tai ostan uuden jos mahdolliset kumppanit niin haluaa). Tarjoan myös kotisivutilan, Wordpressin sinne sekä mahdollisesti väännän ulkoasua.

Onkos ketään kiinnostunutta?

Olen varannut aikaisemmin UbuntuFinlandin, joten se on käytettävissä. Olen itsekin miettinyt millaisia opasvideoita voisi tehdä. Nykyisellä Ubuntu Suomi -kanavalla oleva video ei krhm. ole aivan parhaimmasta päästä, mutta jostainhan sitä on silloinkin täytynyt aloittaa.

Videot voi jakaa karkeasti kahteen luokkaan: mainos/esittely- ja tuki/ohjevideoihin. Ensimmäisillä markkinoidaan ja ne on kohdistettu niille, jotka eivät vielä käytä Ubuntua, ja jälkimmäiset taas jo Ubuntua käyttäville.

Jos ajatellaan videoiden laatua, parastahan olisi, jos joku hyvä-ääninen rohkenisi puhua ainakin alussa. Selkeät grafiikat alkuun ja loppuun. Tällaisesta kokonaisuudesta hyvä esimerkki. Esittelyvideona mielestäni taas tämä on onnistunut.

Myös jonkinnäköinen taustamusiikki elävöittäisi kivasti. Oikeuspelleilyt ja/tai -maksut saattavat kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa.

Tässä oli vähän tämmöistä pohdintaa :) Mutta pidän videoita tarpeellisina ja voin pohtia osallistumismahdollisuuksiani.

7
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 23.04.13 - klo:23.05 »
Ei niitä puuttuvia käsiä ole löytynyt, tähänkin projektiin niitä on kuulutettu joka mahdollisessa paikassa.
Kuten ei juurikaan mihinkään muihinkaan projekteihin missä olisi ollut tarvetta tekijöille.

Okei, olen siis missannut nämä kuulutukset.

Pakko sanoa että niin minäkin :-[ Noinkohan ”joka mahdollinen paikka” sittenkään on tullut käytetyksi? ;)

No tässäkin tulee sitten taas nämä avoimuuskysymykset esille. Silloin kun yhteisön kokouksia vielä pidettiin säännöllisesti, niissä on tiedotettu ja olen lähes jokaisen viestin loppuun täällä laittanut muistutuksen asiasta. Enempään en oikein ole pystynyt. Olisinhan voinut vielä pistää postituslistoille viestiä yms. mutta niitä keinoja joihin olisin päässyt käsiksi on yllättävän vähän.

Olen nyt viimeistellyt pari juttua upouuden sivuston suhteen ja järjestelen vielä muutamia asioita, jotta saan siirrettyä ne julkisesti verkkoon viikon loppuun mennessä. Aion joka tapauksessa siirtää ne sinne, jolloin ainakin niihin voi tutustua ja antaa palautetta. Sitten voidaankin käydä keskustelua pidempiaikaisesta palvelinpaikasta, (jos) sille nähdään tarvetta.

8
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 21.04.13 - klo:13.45 »
Siirrän lähipäivinä sivut julkiselle palvelimelle, ja periaatteessa voin sen jälkeen jakaa tunnuksia muokkaamiseen, jos kiinnostusta kehitykselle riittää.

Sivusto on puhdasta HTML + CSS yhdistelmää, sillä en saanut Apache-palvelinta toimimaan kotikoneellani ja sen takia kaikki Drupalit ja Wordpressit yms. piti jättää sivuun. Vertailen eri vaihtoehtoja palvelinsiirron yhteydessä.

9
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 20.04.13 - klo:15.54 »
Olen ollut hankkeessa pian mukana jo kaksi vuotta ja suurin osa sisällöstä on minun käsialaani. Osuuteni hankkeeseen on viime aikoina vähentynyt ja kerron nyt syitä tälle.

Sanon heti alkuun, että hanke (verkkosivujen uudistaminen) on epäonnistunut. Lievästi sanottuna se on ollut täysi katastrofi ja alusta asti tuhoon tuomittu. Se on johtunut huonosta johtamisesta, tiedottomuudesta ja osin itsepäisyydestäkin.

Suunnittelu aloitettiin n. 2-3 vuotta sitten jo silloin vanhentuneeseen sivupohjaan, vaikka tiedettiin tai ainakin tiedostettiin, että sivusto olisi pahasti vanhentunut jo julkaisuvaiheessa. Canonicalin Ubuntu-sivusto(t) ovat uudistuneet tänä aikana useaan otteeseen ja melko radikaalistikin. Tavoitteena oli alunperin palauttaa Ubuntu-fi ajantasalle Ubuntu-brändin suhteen, sillä nytkin sivustolla oleva värimaailma on ollut ajankohtainen viimeksi vuonna 2008.

Sivusto on teknisesti epävakaa ja ennen kaikkea täynnä surkeaa koodia, johtuen esimerkiksi siitä, että puolet CSS:stä ja Javascriptistä on tungettu sisällön sekaan. Sen muokkaaminen muodostuu todella vaikeaksi ja luultavimmin mahdottomaksi parin vuoden ajan. En ole lukuisista yrityksistä huolimatta saanut oikeuksia sivuston ulkoasun muokkaamiseen.

Kukaan ei tiedä, miten sivusto voitaisi valmistuessaan julkaista. Järjestelmät ovat monimutkaiset ja kukaan ei tiedä, miten niitä käytetään. Vertaisin hanketta Nokian Meego- ja Meltemi-hankkeisiin.

Tässä vaiheessa en aio jatkaa sivuston kehitystä, sillä en tiedä, voidaanko kahden vuoden kehitystyötä hyödyntää a) tietämättömyyden ja huonon johtamisen b) vanhentuneen ja epäonnistuneen suunnittelun takia.

Kehitän nyt itse (siirrän pian verkkoon avoimelle ilmaispalvelimelle) kehittämääni täysin tyhjästä luotua sivustoa, joka on jo melko pitkälle valmis. Se on kuukauden-kaksi vanha ja suunniteltu muun muassa toimimaan mobiililaitteilla. Toivottavasti se pääsee vielä käyttöön.

Liitteenä kaksi kuvakaappausta vielä keskeneräisestä uudesta etusivusta.

10
Olen yritellyt nyt pari kertaa asennella vanhaan IBM:n Thinkpad-läppäriin Ubuntua. Uusin Ubuntu 12.04 ei lähde levyltä edes käyntiin, vaan herjaa jostain BIOS-virheestä, mutta U6.06 asentuu vaivatta. Arvata saattaa, että käyttökokemus esim. WLAN:in käyttöönotossa ei ole kovin kummoinen, joten päivittelisin mielelläni vaikka uuteen Lubuntuun, mutta miten onnistuisi?

11
Mietin pitkään, laitanko tämän e
Menin päivittämään 13.04:ään ja tajusin sitten, että yksi tiedosto oli jäänyt tiedostosynkronoinnin ulkopuolelle.

Hmmm... ???? srt? Ennen päivitystä vasta vuoden 2013 huhtikuussa julkaistavaan versioon, ovat varmuuskopiot ihan - sanoisin vähintään - asiaa.
Varmuuskopioiden ottaminen on todella helppoa, ja ohjelmia ko. tarkoituksiin riittää.
Aihe ei edes oikeasti kuulu tälle palstalle!

Mietin pitkään, laitanko tämän em. alueelle tämän sijasta, mutta koska pidin tiedostojen palauttamista yleisempänä jakeluriippumattomana tehtävänä, päätin pistää sen tänne.

Ubuntu One synkronoi tiedostoni pilveen ja Firefox Sync päivittää kirjanmerkit. Muuta en tarvitse. Olin vain hölmönä tallentanut sen Videot-kansioon, jossa en normaalisti säilytä mitään, ja siksi se ei ollut pilvisynkronoinnin piirissä

Uudelleenasennuksista taas on tullut jopa rutiini. Parin kuukauden välein pitää asennella uudelleen, kun sitten alkaa hidastelemaan ja takkuilemaan (kuulostaa Vistalta, mutta on totta).

12
Huoh... Tuo ohje on aivan hepreaa. Ja minä nyt kun vain tarvitsisin sitä tietokonetta.

Ja noiden foorumeilla "odottaa ylläpidon hyväksyntää"...

13
Ubuntun kehitysversio / Vs: Turva-avain ihmetyttää
« : 17.02.13 - klo:22.15 »
Joo pyydän anteeksi meuhkaamistani, olihan se sittenkin mainittu pienellä asennusohjelmassa, että se kysytään joka käynnistyskerralla.

Kyse on tosiaan kiintolevyn salauksesta. Pystynkö jälkikäteen muuttamaan salausavainta tai ottamaan sen pois käytöstä?

14
Ubuntun kehitysversio / Turva-avain ihmetyttää
« : 17.02.13 - klo:21.19 »
Menin laittamaan Ringtailin asennuksessa ruksin siihen kohtaan, jossa ehdotettiin järjestelmän salaamista "turva-avaimella".

Nyt järjestelmä vaatii turva-avaimen aina käynnistyksen yhteydessä. Jos se tosiaan on avaimen tarkoitus, kuvaustekstit ovat pahasti pielessä. Asennuksessa neuvottiin mm. kirjoittamaan turva-avain ylös ja säilyttämään se erillään tietokoneesta. Jos sitä kysellään koko ajan, onko järkeä tehdä siitä niin pitkä, että se pitää toisesta huoneesta käydä hakemassa?

Onko jatkuva kysely edes normaalia?

15
Miten sen voi sitten kustomoida?

16
Tunnistaako tuo SRT-tekstitystiedoston? Ja mites löydän sen tiedoston tuosta sekamelskasta jonka ohjelma loi? Vielä olisi 70 tuntia palautusta jäljellä.

17
Ubuntu tietokoneissa / Kadonneen tiedoston palauttaminen
« : 17.02.13 - klo:14.15 »
Menin päivittämään 13.04:ään ja tajusin sitten, että yksi tiedosto oli jäänyt tiedostosynkronoinnin ulkopuolelle. Olisiko mitään mahdollisuuksia pelastaa täysasennuksen alta?

18
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Sovellusvalikoima räjähti
« : 16.02.13 - klo:15.25 »
On toiminut U12.10:ssä jo pitkään, kunnes yhtenä päivänä kaatui koko koneen kanssa ja tässä ollaan. Pääte tulostaa:

Koodia: [Valitse]
2013-02-16 15:24:09,531 - softwarecenter.ui.gtk3.app - INFO - setting up proxy 'None'
2013-02-16 15:24:09,541 - softwarecenter.db.database - INFO - open() database: path=None use_axi=True use_agent=True
2013-02-16 15:24:10,814 - softwarecenter.backend.reviews - WARNING - Could not get usefulness from server, no username in config file
2013-02-16 15:24:11,037 - softwarecenter.ui.gtk3.app - INFO - show_available_packages: search_text is '', app is None.

Ei muuta. Päätteellä edes ikkuna ei avaudu.

19
Ubuntu tietokoneissa / Sovellusvalikoima räjähti
« : 16.02.13 - klo:13.50 »
Sovellusvalikoima kaatuu heti käynnistyesään (ikkuna muuttuu mustaksi). Äkkiseltään ainoaksi korjauskeinoksi oletan uudelleenasennusta, mutta kun Synaptic ilmoitti, että samalla poistetaan paketti "ubuntu-desktop", en uskaltanut toteuttaa muutoksia. Mikä neuvoksi?

20
Toistan kysymykseni. Onko kenelläkään tietoa tunnuksen haltijoista?

Sivuja: [1] 2 3 ... 15