Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - PenaR

Sivuja: [1]
1
Jos täältä Pohjois-Pohjanmaalta innokkaita asian harrastajia löytyy, niin seuraava innostuksen kohde voisi olla kotiviini ja tuo meidän vanhan pöytäkoneen henkiin herättäminen vaikka Lubuntun avulla  ;D

2
Ei tämä niin uusi harrastus ole.Kun olen käyttänyt Linuxia jo nelisen vuotta. Alkoi kun ostin käytetyn miniläppärin v2009, Olen ajatellut, että tämä systeemi sopii myös tumpelolle. Niinkuin on sopinutkin. Seuraava kysymys voisi olla että miksi kursori, kun kirjoitan vaikka sähköpostia, tai tätä viestiäkin, hyppii sinne tänne, eikä pysy rivillä, mutta katsotaan sitä myöhemmin.

3
Jeps! Homma järjestyi. Tyttö tuli ja sanoi,ettei noin vain saanut imuroitua tikulle, mutta oli sitten polttanut Ubuntun uudelleen DVD:lle. Laitoimme levyn koneeseen, ja ihme! Kone alkoi lataamaan. Siis nyt on homma kunnossa. Kaverini tuossa on tuhahdellut, että se Linux nyt on semmoinen nörttien juttu. Minä taas olen sanonut, että se systeemi kuitenkin pelaa, eikä ole ollut pelkoa viruksistakaan, jotka aina yrittävät kiusata Windowsia. Siitä pitää huolen vankka taustayhteisö, johon aina voi tukeutua, kun ongelmia ilmenee. Joten kiitos ystävät!

4
Eipä homma edennyt tämän päivän aikana. Kävin ostamassa 8Gb muistitikun ja annoin tytölle, että imuroi Ubuntun sinne omalla pöytäkoneellaan. Minulla tämä vanha kone on jo niin iäkästä mallia ja loppuunajettukin, ettei tällä mitään modernimpaa saa aikaiseksi. Tyttö sanoi imuroineensa 14.04LTS:n juuri tuolla Toshiballa entisen kiintolevyn ollessa paikoillaan, ja sen jälkeen vaihtaneensa vasta uuden kiintolevyn. DVD-asema on siis siinä vaiheessa toiminut ja ohjelma on kopioitunut levylle, minkä tarkistin tällä vanhalla myllylläni. Se on sitten eri asia onko kopio virheetön.

5
Sain boottivalikon auki. Siellä ovat vaihtoehdot CD/DVD TSSTcorp CDDVDW TS-L633C, joka näyttäisi olevan valittuna, sekä HDD ST500LM021-1KJ152, kolmas: LAN Realtek Boot Agent. Ja sitten valikosta pääsee biosiin Enter Setup vaihtoehdolla. DVD-asema näyttäisi toimivan siinä vilahtelee valo ja lyhyitä pätkiä hurahteleekin, kuten minun mielestäni kuuluukin. Yhden kerran hurisi hieman pitempäänkin ja ehdin ajatella, että nythän se toimii kunnes taas ilmestyi tuo aikaisemmin kirjoittamani englanninkielinen teksti.

6
Juuri noin se voi olla, mutta eivät ne asetukset muuttuneet, vaikka kolmen ihmisen voimin yritimme saada lataamaan. Kävimme siellä bios-asetuksissa ja muutimme mielestämme asetuksia, että jotain myönteistä tapahtuisi. Kone vain edelleen pyörittelee samaa tekstiä, joka päättyy: Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key. Kävimme siellä asetuksissa toisen kerran ja varmistiime vielä että uudet asetukset olivat tallennettuina.

7
Morjens!
Muutama vuosi on tässä mennyt, kun viimeksi neuvoa täällä kysyin. Silloin saatiin kone pelaamaan Ubuntulla oikein mainiosti. Nyt sitten hankin "vereksen" koneen. Se on tyttären vanha Toshiba Satellite L670D-103. Laitoimme siihen uuden Seagate 500 Gb kiintolevyn, siis täysin puhtaan uuden, jossa ei ole mitään sisältöä entuudestaan. Imuroimme myös uuden Ubuntun DVD-levylle. Samanlaisen tempun teimme tytön kanssa aikoinaan tälle vanhalle koneelle, siis uusi kiintolevy vanhaan koneeseen, ja tuolloin asennus onnistui melko helposti. Nyt ei sitten asennus tunnu alkavan oikein millään. Pyörittelee vain samoja numerosarjoja ja kehottaa "boottaamaan" painamalla jotain näppäintä.
Nyt taas veljet, ja sisaretkin, tarvittaisiin tumpelolle jotain järisyttäviä neuvoja, että saisin systeemin pyörimään. Tarkistin, että imuroitu ohjelma on levyllä. Minulla on myös vanha vuoden 2010 versio levyllä. Sen ainakin luulisi olevan täysin virheetön, koska aikaisempi asennus on tehty siltä. Sekään ei pyöri sen kummemmin tuossa Toshibassa.

8
...
Temppuiltu on lähinnä verkkoasetusten kautta ja yritetty vastailla turvallisuus ym. kysymyksiin.
...
Mistäs tuon flight moden tarkistaisi ja saisi päälle, jos on pois?

1.
Verkkoasetuksien kanssa ei pitäisi tarvita tempuilla eikä ole kuin yksi kysymys: salasana - tämä siis noin yksinkertaisimmillaan. Muunlaisen tapauksen selvittäminen vaatii tarkempia tietoja siitä mitä yrität ja mitä tapahtuu.

2.
Kuka tuon WLAN-purkin asensi - siitä purkista voisi myös katsoa mitä pitäisi tehdä ja onko jotakin ylimääräistä tehty (esim. määritelty MAC-osoite) - tämä siis jos ei toimi automaattisesti.

3.
Yhtenä testinä kannattaa kokeilla kytkeä kone piuhalla tuohon WLAN-purkkiin. Tällä saat selville toimiiko verkko yleensäkään - pitäisi toimia automaattisesti kun odotat hetken.

4.
Koneessa palavat merkkivalot voivat myös paljastaa onko WLAN-yhteys aktiivinen vai ei. Joissakin koneissa - tuo aiemmin mainittu kytkin - voi vahingossakin mennä pois päältä, jos on esim. koneen sivulla.

EDIT:
Ok, tuo edelle pullahtanut syrtek66:n vinkki jo selittää kaiken. Kokeile sitä ensin.
Itsehän minä tuon purkin aikoinaan asensin, kun operaattori, jolta liittymän hankin, kehotti sen vain johdon päähän laittamaan ja koneen siihen jatkoksi. Ja hyvinhän se on pelannut ja Wlan-verkkokin on yleensä koneille löytynyt. Siis mitään ylimääräistä ei ole asennettu.

Laitoin eilen koneen johdon päähän, ja nettiyhteys pelaa sitä kautta oikein hyvin. Meni automaattisesti päälle kun koneen avasi. Siis vika voi olla tuossa koneen wlan-palikassa. Tarkistin tuon lspci:n eikä siellä puhuta wlanista mitään, joten lieneekö siellä koko palikkaa lainkaan? Muistelen, että olisi, mutta meillä on vanhana jäänteenä ollut myös ns.mokkula, joten lieneekö tuota wlania kukaan koskaan kokeillut.

No asiat kyllä ajan kanssa selviävät. Ostan huomenissa pitkän liitosjohdon, jolla kytken koneen sinne purkkiin. Ja hommahan sitten pelaa. Tosin tiedän, että emäntä sen jälkeen marmattaa, kun johto kulkee olohuoneen lattian poikki, mutta aikaa sitten tulee, että voidaan vähän viisaampien, kuin minä, kavereiden kanssa perehtyä asiaan. Niin, että kiitoksia vain pojat(ja mahdolliset tytötkin). Apunne on ollut korvaamatonta.

9

ja kannettavan tarkka merkki oli mikä ? Eihän kannettavan wlan:n ole kytketty pois päältä? Siis flight mode on pois päältä ?

Kone on Fujitsu Siemens Amilo La1703. Laitoin siihen siis uuden kiintolevyn, joka on Toshiban 200 Gt levy. Temppuiltu on lähinnä verkkoasetusten kautta ja yritetty vastailla turvallisuus ym. kysymyksiin. Haettu wikistä vastauksia, mutta eipä niistä apua ole ollut. On vähän ollut semmoista hakuammuntaa, kun ei ole tiennyt mitä tehdä. Mistäs tuon flight moden tarkistaisi ja saisi päälle, jos on pois?

10
Onnistuimme tytön kanssa polttamaan levyn ja asentamaan Ubuntun tuohon tyhjään koneeseen. Kiitokset neuvoista. Nyt ongelma on ettei internet pelaa. Meillä on WLAN-laajakaista, ja kaikki koneet yleensä alkaa toimimaan netissä, kun ne tänne sisälle tuodaan ja laitetaan päälle. Se nyt olisi ensimmäinen murhe. Luin tuota wikiäkin ja siellä sanottiin, että mahdollisesti tarvitaan joku windowsin osa tai lisäohjelma? Koneessahan ei nyt ole Ubuntun lisäksi mitään. Yritimme vaikka minkälaista temppuilua yhteyden saamiseksi, mutta meidän konstit kyllä loppuivat.

Sitten myöhemmin tuleva murhe on tulostin. Meillä on yksi HP-tulostin ihan joutilaana, ja sen ajattelin asentaa, jos se vain onnistuu.

11
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjeita tumpelolle
« : 19.08.11 - klo:21.36 »
Mikä esim on ISO-image. Onko se joku asennusohjelma, sisältyykö se Ubuntuun?
ISO-image=levykuva. Eli lyhyesti voi sanoa että se on Ubuntun asennuslevy netistä ladattavana muotona. Se siis sisältää asennuksessa vaadittavat tiedostot, mutta se sisältää myös "ohjeet" tietokoneelle miten levy poltetaan.

Lainaus
Vai onko se peräti toinen nimi Ubuntulle? Kun sanotaan, että imuroi ISO-image ja polta se, syötä levyke koneeseen. Sitten koko autuus avautuu ja Ubuntu asentautuu koneelle. Tuolta distrowatch-sivuilta en asian suhteen tullut hullua hurskaammaksi. Ubuntun sieltä kyllä saisi.
Ei toki ole toinen nimi. Imuroi ISO-imagella siis tarkoitetaan, että lataat Ubuntun sivulta.

http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

Kun olet sen ladannut, niin tuo ladattava tiedosto on siis juuri tuo ISO-image(=levykuva). Se pitää sitten polttaa cd-levylle ja asentaa koneelle. Sen polttamisen pitäisi onnistua ihan Windowsissakin vain tuplaklikkaamalla tiedostoa jos järjestelmä on kutakuinkin oletusasetuksissa. Jos poltto-ohjelmaa ei Windows koneelle jostain syystä meinaa löytyä, niin tässä on linkki yksinkertaiseen ja toimivaan ohjelmaan

http://www.download.fi/cd_dvd/poltto/imgburn.cfm

Tuon asentamalla saat ainakin levyn poltettua.


Lainaus
Täh onkos Vistaan jo sp3? Asensin Xp:n tilalle Vistan.
Ei ole, luin näemmä väärin tuon alk.peräisen viestisi.



No, nyt selvensi asiaa. Siis ISO-image nimitys oli minulle täyttä hebreaa, ja se siis on Itse Ubuntu ohjeiden kanssa, joka imuroidaan netistä. Eiköhän se polttaminen meiltä onnistu levykkeelle, kun on joskus ennenkin tytön kanssa jotain poltettu. Tyttö, joka tuli kotiin viikonlopuksi kysyy, eikö sitä voi imuroida muistitikulle, ja siirtää sieltä? Jos voi kuinka iso muistitikku tarvitaan?

12
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjeita tumpelolle
« : 19.08.11 - klo:14.57 »

Viimeiset kolme neljä kommentia voisi ihan hyvin siirtää omanksi aiheeksi toiseen ketjuun.
 :P

Juu... Kiitos vaan pojat. Näyttää siltä ettei tämmöinen setä enää voi oppia niin vaikeita asioita, kuin tietotekniikkaa... Ohjeet kun menivät niin monimutkaisiksi, vaikka vakuuttelettekin, kuinka yksinkertaista se on... Mikä esim on ISO-image. Onko se joku asennusohjelma, sisältyykö se Ubuntuun? Vai onko se peräti toinen nimi Ubuntulle? Kun sanotaan, että imuroi ISO-image ja polta se, syötä levyke koneeseen. Sitten koko autuus avautuu ja Ubuntu asentautuu koneelle. Tuolta distrowatch-sivuilta en asian suhteen tullut hullua hurskaammaksi. Ubuntun sieltä kyllä saisi.

13
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjeita tumpelolle
« : 18.08.11 - klo:12.33 »
Olen itse päässyt alkuun Linux maailmassa tuon sivun avulla: http://heikkiojala.com/drupal/node/45

Tuohan linkittää asennus ohjeet ubuntun wikiin, vai onko siellä oikeasti jotain?
wikissa on ohjeita, ihan kelposellaisia, mutta ISO-imagen poltosta levylle ei kauheasti näytetty mainittavan(eeli mennyt ohi, on tässä pari tenavaa peräänkatottavana). Tuo sivusto tuli mieleeni kun eilen ketjunaloittajalle privasin, ja ISOsta mainitsin, mutta pitäisi tietää mikä Nero on käytössä(vai onko Visvassa jokin muu poltto-ohjelma?).

Täällä tumpelo taas... Nyt on koneessa ehjä kiintolevy. Kävin eilen Taitonetti-nimisessä liikkeessä Oulun Rautatienkadulla. Mainostan sitä, koska kohtelu siellä oli asiallista. Ostin heiltä ehjän kiintolevyn, jonka itse laitoin paikoilleen. Sanoivat, että heillä on myös Ubuntu-levyke, ja lupasivat asentaakin, mikäli itse en onnistu. Heidän mielestään, Ubuntu ei ole sen kummempi asennettava kuin Windowskaan ja menee yleensä "heittämällä". Ajattelin kuitenkin, että kokeilen ensin itse, oppiiko tällainen yli viiskymppinen setä enää mitään uutta.

Siis minulla nyt on pöytäkone apuna, jossa on Windows, ja siellä poltto-ohjelma Nero. Poltanko nyt ensin tuon ISO imagen, jonka syötän tyhjään koneeseen? Sen jälkeen laitan sinne Ubuntun, jonka joudun myös imuroimaan, koska levykettä minulla ei ole. Vai missä järjestyksessä tämä homma menee? Minulla on nyt DVD+RW levykkeitä, joihin mahtuu 4,7Gb, sekä myös yksi DVD+R levyke, johon mahtuu 8,5Gb. Jossain sanottiin, että Ubuntun tilantarve olisi 8Gb, jolloin imurointiin tarvittanee tuo suurempi levy?

14
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjeita tumpelolle
« : 17.08.11 - klo:11.00 »
Kävin päivällä Oulun Lapstorella, jossa minulle hymyiltiin vinosti, kun kysyin mahdollisuudesta saada koneeseen Ubuntu. Sopivaa kohtuuhintaista kiintolevyäkään heillä ei juuri nyt ollut varastossa. Lupasivat kyllä lisähintaan asentaa Ubuntun. Syyksi lisähintaan sanoivat, että "kun se on niin paljon töisevämpi asentaa". Ajattelin, että onhan niitä muitakin liikkeitä, jossa asioida, ja jossa ei suhtauduta pilkallisesti mahdollisiin maksaviin asiakkaisiin. Pitää huomenna käydä jossain muualla, kun en tänään ehtinyt. Ostanko nyt pelkän uuden kiintolevyn, ja laitan paikoilleen? Sen luultavasti osaan tehdä, koska levy on varsin helpossa paikassa. Sen jälkeenhän kone on täysin tyhjä.
Pakko alkuun sanoa, että teit kyllä hienosti kun äänestit kantapäilläsi. Ubuntu on todella helppo asentaa, mutta tietysti siinä mielessä ymmärrän liikkeen väkeä, että ei ole aina varmuutta, että Ubuntu toimii kaikilla koneilla ihan suoraan.

Sanoisin että osta vain se kiintolevy, asenna se itse paikoilleen ja kokeile asentaa Ubuntu itse. Jos et onnistu niin voithan aina sitten kysyä tuttavilta apua tai jos tuttavapiiristä ei löydy apua, niin sitten vasta viedä koneen sopivaan liikkeeseen. Jos itseni pitäisi viedä kone liikkeeseen asennusta varten, niin tekisin kyllä sopimuksen kiinteästä hinnasta ja varmistaisin, että turhasta työstä en joutuisi maksumieheksi. Ihan vain sillä että joskus olen kuullut aika räikeitä tarinoita siitä, että asiakasta on laskutettu vaikka mitään ei olla saatu aikaiseksi.

Ja jos et onnistu asennuksessa, niin jos kyseessä on ihan merkkikoneet, niin niiden mukana on luultavasti tullut palauslevy Windowsia varten. Oikein asiallisesta tietokoneliikkeestä saa sopivan Windows asennuslevynkin ilmaiseksi mukaan, mutta lisenssiä nyt eivät tietenkään anna, vaan sellainenhan varmaan löytyykin tuon Fujitsun pohjasta.
Se Vista ei todellakaan ole välttämättömyys. Vialliselta kiintolevyltä on eräs vaimon sukulainen jo imuroinut kaikki tiedostot cd-levylle, jotka sieltä pois on saanut. Joitakin kuvia sinne jäi, joita ei ole saatu, mutta asialle ei voine mitään. Vistan palautuslevyä meille ei annettu, kun ostimme koneen, eikä sitä älytty pyytää. Tytöllä on nyt Toshiba, jossa on Windows 7. Siihen annettiin ohjeet palautuslevyn tekoon itse, ja tyttö myös teki sen.

Ajattelen nyt, että hommaan sen kovalevyn ja yritän Ubuntun asennusta itse. Koneeseen ei sitten tule muuta käyttöjärjestelmää. Jos en onnistu, odotan että tyttö tulee koulusta Raahesta viikonloppuna. Hän on kyllä saanut ATK-koulutusta, mutta se kaikki on tapahtunut Windows-pohjalta. Meillä kyllä on tuo isompi Windows pöytäkone, joka on niin älyttömän hidas, etten viitsi sitä juuri käyttää, mutta sen avulla saanen imuroitua Ubuntun levykkeelle. Siis tässä miniläppärissä, joka minulla tässä olohuoneen pöydällä on, on jo hyvin toimiva Ubuntu.

On se kummaa, että näitä avoimia järjestelmiä suorastaan vainotaan. Tyttökin sanoo, että koulussa yksi opettaja on ottanut hänet silmätikukseen, kun hän ei ole ostanut Microsoftin Officea, vaan tekee työt Open Officella. Kaikki tehtävät on tullut silläkin tehdyksi ilman ongelmia. Yksi ystäväni, kaikin puolin muuten mukava heppu, ja toiminut ison firman ATK-tukihenkilönäkin, sulkee heti suunsa kun puhe tulee Linuxista. Viimeksi kun kyselin asiasta häneltä, niin hän kuittasi keskustelun sanomalla vain:"Enpä ole perehtynyt". No toisaalta erään hyvän ystäväni ystävä, on parhaillaan erään lähetysjärjestön kautta opettamassa tietotekniikkaa Linux-pohjalta Mongoliassa (ei vitsi vaan ihan totta!). Kehitysmaissa ilmeisesti on otettu järki käteen, ja todettu että on turhaa tuhlata vähiä rahoja amerikkalaisille.

15
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ohjeita tumpelolle
« : 16.08.11 - klo:22.39 »
Siis: koneessa oli ainoastaan Ubuntu ja haluat siihen ainoastaan Ubuntun?
Jos liike josta kovalevyn ostat on ns. hyvä liike niin toki ne Ubuntun koneeseen asentaa, eri asia paljonko veloittavat siitä.
Joku liike tiedossa mistä aiot kysellä? Paikkakunnan jos kerrot niin saat todennäköisesti täältä vinkkejä mihin kannattaa mennä asioimaan.

Ei, vaan siinä oli Windows Vista, joka ei tytön mukaan koskaan toiminut kunnolla. Kävin päivällä Oulun Lapstorella, jossa minulle hymyiltiin vinosti, kun kysyin mahdollisuudesta saada koneeseen Ubuntu. Sopivaa kohtuuhintaista kiintolevyäkään heillä ei juuri nyt ollut varastossa. Lupasivat kyllä lisähintaan asentaa Ubuntun. Syyksi lisähintaan sanoivat, että "kun se on niin paljon töisevämpi asentaa". Ajattelin, että onhan niitä muitakin liikkeitä, jossa asioida, ja jossa ei suhtauduta pilkallisesti mahdollisiin maksaviin asiakkaisiin. Pitää huomenna käydä jossain muualla, kun en tänään ehtinyt. Ostanko nyt pelkän uuden kiintolevyn, ja laitan paikoilleen? Sen luultavasti osaan tehdä, koska levy on varsin helpossa paikassa. Sen jälkeenhän kone on täysin tyhjä.

16
Asentaminen ja käyttöönotto / Ohjeita tumpelolle
« : 16.08.11 - klo:14.13 »
Olen täysin tumpelo näissä tietokoneasioissa ja suurin osa tälläkin palstalla olevista ohjeista menee minulla yli hilseen. Meillä hajosi läppäristä kiintolevy. Aion lähteä ostamaan uutta levyä ja esittämään samalla toivomuksen, että asentavat paikoilleen, ja samoin asentavat myös Ubuntun. No niin ongelmahan siinä ratkeaisi, jos näin kävisi. Kiintolevyn varmasti asentavat, mutta entä sitten, kun tulen täysin tyhjän koneen kanssa kotiin, jos eivät suostu Ubuntua asentamaan, vaan pyrkivät kauppaamaan jonkun tyyriin Windowsin? Minulla on tämä miniläppäri Asus, jossa on jo Ubuntu, ja tämä pelaa mainiosti, ja olen itse päivittänytkin sen 10.04 versioon. Sitten on tuommoinen iso 4 vuotias pöytäkone, jonka Windows tökkii tämän tästä ja on hidas. Tuo läppäri Fujitsu on ollut jo jonkin aikaa rikki, ja tytölle olen ostanut koulua varten uuden tilalle. Nyt olisi mukava jos saisi korvattua tämän minikoneen keittiön nettikoneena tuolla Fujitsulla, jossa olisi hyvin toimiva Ubuntu. Ei kai tuo kone vajaa kolmen vuoden ikäisenä vielä käyttökelvoton ole?

Sivuja: [1]