Kirjoittaja Aihe: Ubuntun poistaminen (ikävä kyllä) ja Windowsin asentaminen takaisin?[ratkaistu]  (Luettu 2161 kertaa)

Nakki_sormi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Ajattelin tuossa pari päivää sitten asentaa koneelleni Ubuntun Windowsin rinnalle ihan testimielessä live-cd:ltä. Pienen kokeilun jälkeen totesin Ubuntun ihan hyväksi käyttöjärjestelmäksi ja päätin asentaa sen. Seurasin tarkasti asennusohjeita kunnes oli aika osioida kiintolevy. En viitsinyt alustaa kiintolevyä sillä päätin jättää windowsin koneelle lähinnä pelaamista varten.

Noh, Ubuntu ei suostunut millään luomaan automaattisesti osiota itselleen (kiintolevy 150GB kokoinen, vapaana n. 57GB), ei edes vaikka säädin Ubuntun ottamaan vain 15GB itselleen. Päätin sitten tehdä osiot itse ja tein sen tarkalleen http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Osiointi ohjeiden mukaan. Tarkistin että levytilaa oli riittävästi kaikissa osioissa. Kone alkoi tekemään osioita ja sai ne valmiiksi. Mutta liitoskohtien valmistelussa en saanut valittua yhtään osiota. Palasin takaisin osioiden tekemiseen ja jouduin toteamaan että kaikki kolme osiota olivat mustia eli alustamattomia.

Totesin että "no, onneksi olen varmuuskopioinut dvd-levyille tärkeimmät tiedostoni" ja päätin että alustan koko kiintolevyn, alkaapa kone sitten toimimaan taas paremmin ja Windowsin (XP Home jos tietoa nyt tarvitaan...) saisin sitten takaisin asennus cd:ltä jos tarvitsisin. Ubuntun asennus onnistui, mutta sitten tuli ongelmista suurin: WLAN. Olin jo etukäteen lukenut sen ongelmista ja ottanut muistitikulleni kaikki mahdolliset ohjeet sekä ajurit ja ndiswrapperin. No, parin päivän konffaamisen jälkeen en saanut vieläkään nettiä toimimaan, ja Linux on kyllä aika turha ilman sitä...

Eli nyt haluaisin asentaa Windowsin takaisin koneelleni kun tuota WLANia en saanut millään toimimaan (en ilmoita siitä tarkempia tietoja, haluan vain Windowsin takaisin koneelleni...). Olen vain aika huono näissä tietokone asioissa ja päätin kysyä että pitääkö tuo kiintolevy nyt alustaa jostain BIOSista vai voiko kiintolevyn alustaa Windowsin asennuksen aikana (aika typerää kysyä windowsin asennusohjeita Ubuntun foorumissa mutta olkoot tämän kerran, jospa joku windowsia käyttänyt osaisi auttaa...)?

Eli lyhyesti ja ytimekkäästi:
Voiko levyaseman alustaa windows home editionin asennuksen aikana, vai pitääkö asia tehdä ensin BIOSista (jos täytyy niin voisiko saada helpot ohjeet jotta tällainen typerä windows käyttäjäkin ymmärtää) ja vasta sitten bootata kone windowsin cd:ltä? Alustushan on nyt aivan ehdoton, enhän voi laittaa Ubuntua ja windowsia samaan aikaan samalle osiolle? Enkä halua että kone menee täysin sekaisin ja boottaus kelvottomaksi...
« Viimeksi muokattu: 06.04.07 - klo:09.07 kirjoittanut Nakki_sormi »

Marbo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 427
    • Profiili
    • Toimi.org
Elikkäs ei siinä mitään muuta ole kuin laitat sen Windows levyn cd-asemaasi ja käynnistät koneen uudelleen. Mutta tarkista onko BIOSsissa asetukset niin, että se lukee ensimmäisenä cd-aseman ja vasta sit kovalevyn.

Sit vaan alat asentamaan Windowsta ja siinä samalla voit formatoida asemasi.

Linux user #460798

igor_2

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 768
    • Profiili
Jos aijot rullata levyn tyhjäksi ja asentaa sille windowssin, niin eihän sun tarvitse käydä biossissa säätämässä - siis olettaen että siellä on säädöt niin, että kone boottaa CD:ltä.

Boottaa siis windowssin asennuslevyltä ja rullaa koko levy windowssille. Formatoi täydellisellä formatoinnilla, siis ei sillä "pika"-vaihtoehdolla, niin ei tule ongelma.

Sinun sijassa voisin kylläkin tehdä niin päin, että jättäisin sinne piene partition tulevia Linux-kokeiluja varten, mutta omapa on asiasi.

Wlannien kanssa näyttää olevan paljon ongelmia kokeneemmillakin kavereilla, että älä masennu.

Ps. Muista asentaa myös palomuurit, virusohjelmat ja muut rootkit-tutkat. Siinä maailmassa niille on käyttöä.

Nakki_sormi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Sinun sijassa voisin kylläkin tehdä niin päin, että jättäisin sinne piene partition tulevia Linux-kokeiluja varten, mutta omapa on asiasi.
Juu, tuota ajattelin itsekin, jos vaikka saisi jostain etsittyä itselleen tarpeeksi pitkän verkkokaapelin jotta pääsisi Ubuntulla nettiin, alkoi tuo WLAN raastamaan kyllä aika tehokkaasti hermoja...

Kiitoksia vastauksista, toivottavasti pääsen vielä joskus kokeilemaan Ubuntua sen täysissä voimissa.