Kirjoittaja Aihe: Trimmataan Grubia [kysytty]  (Luettu 22178 kertaa)

petri0

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 247
    • Profiili
Trimmataan Grubia [kysytty]
« : 11.02.07 - klo:16.46 »
Tämä ohje sopii hyvin tietokoneille joissa on enemmän kuin yksi operatiivisysteemi (OS) mutta luonnollisesti myös jossa on vain ja ainoastaan yksi Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu.

Seuraavana muutama vinkki joista itselleni on ollut hyötyä, en ole expertti joten edetkää rauhallisesti kun seuraatte ohjetta. Ohje seuraa suurin piirtein menu.lst rakennetta. Joku moderaattori saa ihan mielellään korjata kieltä ja termejä. Olen yrittänyt käyttää termejä joita meikäläinenkin ymmärtää eikä termejä joita ”ammattilaiset” käyttää.  ;)

Grubin menu.lst muodostuu mielestäni kolmesta eri osasta: ensimmäisessä osassa ohjataan ulkonäköä, toisessa osassa automatiikka hoitaa kernelpäivitykset ensimmäisen osan ohjeiden mukaan ja kolmannessa osassa löytyy muut OS jotka oli tietokoneessa Grubia asennettaessa. Viimeiseen voidaan myös lisätä jälkikäteen muita OS tai linkki toiseen menu.lst tiedostoon. Ensimmäisessä osassa voidaan kommenttimerkki (#) poistaa jolloin käsky tai sääntö astuu voimaan. Toisessa osassa ei pidä pyyhkiä kommenttimerkkejä vaan muuttaa itse sääntöä. Jos toisessa osassa pyyhkii kommenttimerkkejä niin Grubin päivitysskripti ei toimi ja siitä ei hyvää seuraa.

Jos muutat tai siirrät jonkun OS:n näiden rivien väliin ## ## End Default Options ## ja ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST niin ne poistuu seuraavan päivityksen yhteydessä ja se ei ole Grubin vika.  ::)  ;D

Varmuuskopiointi
Ennenkuin muutetaan mitään tiedostoa kannattaa otta varmuuskopio. Siihen tehtävään sopii näppärimmin pääte eli terminaali. Helpoin ja nopein tapa siirtää komennot päätteeseen on kopiointi ja liittäminen:
Kopioi – merkitse komento vasemmalla hiiren näppäimellä
Liittäminen – näpäytä päätteeseen (mihin kohtaan vaan) hiiren scroll-rattaalla

Koodia: [Valitse]
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
jolloin menu.lst varmuuskopion nimi on menu.lst_backup Paluu varmuuskopioon tapahtuu komennolla

Koodia: [Valitse]
sudo mv /boot/grub/menu.lst_backup /boot/grub/menu.lst
Nyt itse asiaan eli menu.lst muokkaukseen tällä komennolla

Koodia: [Valitse]
gksu gedit /boot/grub/menu.lst
Avaa toinen pääte ja liitä siihen (huom! pieni -L)

Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l
jolloin näet mitä muita osioita sinulla on koska sinun osiot ei varmaankaan ole samalla lailla kuin tässä ohjeessa.


Oikean OS:n automaattinen käynnistys

Aloitetaan ensimmäisen osan ensimmäisestä kappaleesta ## default num . Tässä määritellään mikä OS käynnistyy automaattisesti jos jätät koneen heti virtakytkintä painettuasi. Numero joka on ei-kommentoidun rivin lopussa default laskee jokaisen ei kommentoidun rivin joka alkaa sanalla title (myös rivin title Other operating systems). Jos haluaa että vaikkapa Windows, jonka Grub kirjoittaa menu.lst alimmaiseksi olisi oletuksena eli käynnistyy automaattisesti lasketaan montako riviä alaspäin täytyy mennä ennenkuin tulee vastaan title Windows jne. Nyt täytyy muistaa, että Grub aloittaa laskemisen nollasta eli jos sait aikaan kuusi title-riviä niin todellinen luku on viisi. Muuta tuolloin rivin default 0 numero viideksi eli default 5. Se ei haittaa jos laskut meni sekaisin ja vieläkin väärä OS on oletuksena, seuraavan kerran tiedät mikä numero on se oikea.

Ajan mittaan tulee uusia kernel-päivityksiä jolloin sinun täytyisi muuttaa numeroa jonka juuri laskit esiin. Se voidaan kuitenkin kiertää kahdellakin eri tavalla. Ensimmäinen on näin: sen sijaan että muutettaisiin numeroa rivillä default 0 vaan vaihdetaan sana saved sen tilalle eli default saved . Tällöin tietokone käynnistyy sillä OS:ä jolla tietokone käynnistettiin viimeksi. Käytännöllistä kun tulee kehoitus käynnistää tietokone päivityksen jälkeen. Ehtona on, että ko. OS on sana savedefault menu.lst tiedostossa näin:

title        Ubuntu, kernel 2.6.15-27-k7
root        (hd0,2)
kernel        /boot/vmlinuz-2.6.15-27-k7 root=/dev/hda3 ro quiet splash
initrd        /boot/initrd.img-2.6.15-27-k7
savedefault
boot

Ota huomiion ettei recovery mode-vaihtoehdossa ole sanaa savedefault. Se toinen tapa vaatii oman otsikon joka tulee seuraavana.


Rajoita kernelien määrää menu.lst valikossa
Jokainen kernelpäivitys lisää kaksi riviä menu.lst:n ja sehän ei ole kaunista eikä käytännöllistä. Kernelrivien määrää voidaan rajoittaa (kernelit kyllä säilyy tallessa /boot -kansiossa) näin: menu.lst toisessa osassa jossa automatiikkaa ohjataan löytyy rivi howmany=7. Jos luku vaihdetaan vaikka kahteen (howmany=2) niin tuolloin näkyviin tulee kaksi viimeisintä kerneliä sekä niiden recovery modet.


Timer
Takaisin ensimmäiseen osaan ja kappaleeseen joka alkaa ## timeout sec. Rivin timeout lopussa on alunperin luku 10 joka tarkoittaa 10 sekunttia. Tätä lukua vaihtamalla saat nopeutettua tai sitten lisää aikaa ennenkuin OS käynnistyy. Älä kuitenkaan muuta lukua nollaksi koska silloin sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä valintaa mikä OS pitäisi käynnistyä tai käynnistää vanhempi kernel mikäli kernelinpäivitys epäonnistuisi.


Näkymätön valikko
Seuraava kappale ## hiddenmenu piilottaa valikon. Pyyhi pois #-merkki riviltä #hiddenmenu ja valikkoa ei enää näy. Timer toimii silti ja voit saada valikon näkyviin painamalla Esc -näppäintä.


Nätit värit
Seuraavassa kappaleessa # Pretty colours voidaan saada hieman lisää väriä käynnistysvalikkoon poistamalla #-merkki riviltä #color cyan/blue white/blue


Kernelin päivitys
Kappaleessa ## hiddenmenu löytyy rivi groot, Grub Root Device, joka joskus voi mennä pieleen ja sen seurauksesta menu.lst ei enää päivity automaattisesti. Tarkasta silloin että rivi # groot=(hd0,2) on sama kuin osion jossa /boot kansio on. Jos sinulla on useampi OS niin menu.lst täytyy osoittaa samaan osioon kuin tämän /boot kansio on.

Seuraavat kappaleet kannattaa jättää muuttamatta jotta Grub pitäisi automatiikkansa.


memtest86
Jos et halua nähdä valikossa riviä Ubuntu, memtest86+ niin muuta true riviltä # memtest86=true  falseksi siis näin # memtest86=false


Grubin päivitys
Nyt olet valmis menu.lst:n automaattisen osan kanssa ja voit säästää ja sulkea menu.lst sekä päivittää valikon vastaamaan uusia sääntöjä näin:
Koodia: [Valitse]
sudo update-grubVoit tarkastaa menu.lst:n että esim. kernel rivien määrä on muuttunut sille asettamallesi tasolle ja sitten käynnistää tietokoneen uudelleen.


Lisätään muita Linuxeja
Jos sinulla on muita OS kuten esim. Kubuntu niin niiden päivittäessä kernelin se uusin kernel ei tule näkyviin tähän ensimmäiseen käynnistysvalikkoon. Ne rivit kannattaa suosiolla pyyhkiä pois ja laittaa tilalle linkit jotka johtaa näihin muihin /boot kansioihin. Suorita kuitenkin sama trimmaus niiden Grubiin.

Linkit näihin muihin Grubeihin teet seuraavasti, esimerkkinä minun linkki:

title         Kubuntu 
savedefault
configfile    (hd1,0)/boot/grub/menu.lst


Sanan title jälkeen voit kirjoittaa mitä vain kunhan itse tiedät mihin se johtaa. savedefault on hyvä olla olemassa kuten yllä kerrotaan. configfile linkittää yksinkertaisesti siihen osioon jossa minun Kubuntu asuu eli toisen kovalevyn ensimmäiseen osioon. Kun valitsen tämän Kubuntu niin se aukaisee käynnistysvalikon jonka olen säätänyt tänne sen Grubiin. Tietenkin siinäkin valikossa on samanlainen linkki takaisin ensimmäiseen käynnistysvalikkoon. Timer lopettaa laskemisen heti kun nuolinäppäimiin kosketaan joten nytt Grub odottaa kunnes olet painanut Enteriä. Sen ensimmäisen käynnistysvalikkon linkki näyttää tältä:

title         Dapper 
savedefault
configfile    (hd0,2)/boot/grub/menu.lst

Jos olet asentanut jonkun muun distron niin niilläpä voi olla toinen käsitys siitä kuinka kovalevyt ja osiot on nimeltään. Esim PCLinuxOS mielestä se asuu (hd1,4) kun se Ubuntun mielestä asuukin (hd0,4) jolloin sen ensimmäisen valikon linkin pitääkin näyttää tältä:

title        PCLinuxOS
savedefault
configfile    (hd0,4)/boot/grub/menu.lst

Jolloin pääset PCLinuxOS käynnistysvalikkoon. Ja siellä sitten pätee PCLinuxOS lait missä Ubuntu sijaitsee.


Lisää taustakuva Grubiin
Onhan se hieman ankean näköinen mustavalkoisena ja jos ylläolevat värit ei riitä niin voit yrittää laittaa jonkin taustakuvan. Minä en tosin onnistunut saamaan sitä valkoista palkkia näkyviin jotta olisin nähnyt mikä OS on lähtövuorossa ennenkuin painan Enteriä sekä valkoinen teksti häipyi aika näkymättömiin kuvan kanssa. Mutta halukkaille yrittäjille, jos ratkaiset em. ongelmat tai jo tiedät ratkaisun niin kerro ihmeessä!
Ensin teemme kansion johon voimme säästää kaikki taustakuvat, splash images:
Koodia: [Valitse]
sudo mkdir /boot/grub/splashimage
Nyt haetaan esimerkki kuva joita löytyy vaikkapa http://www.schultz-net.dk/grub.html
Koodia: [Valitse]
cd /boot/grub/splashimage
sudo wget http://www.schultz-net.dk/downloads/grub/ubuntu.xpm.gz

Seuraavaksi muutetaan käynnistysvalikkoa:
Koodia: [Valitse]
gksu gedit /boot/grub/menu.lstEtsi rivi (rivi 5)

#            and /usr/share/doc/grub-doc/

ja lisää sen alle

splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splashimage/ubuntu.xpm.gz

Huom! Vaihda (hd0,0) siihen jolla sinun menu.lst on.
Kuten totesin aikaisemmin, ei aivan 100% toiminut minulla mutta kokeilkaa ;)


SATA ja IDE kovalevyt
Joskus SATA kovalevyt kiusaa käyttäjää jos IDE kovalevy on kytkettynä. Grub laskee aina IDE kovalevyt ensin ja sitten tulee SATA. Usein sattuu että Grub asentuu SATA kovalevylle jag Grub epäonnistuu kovalevyjen numeroinnissa. Usein on myös jotain vialla emolevyn BIOS eli ns. bug ja Grub epäonnistuu täysin. Sekin pystytään joskus korjaamaan, kaikki tapaukset tosin täytyy käsitellä erikseen eikä minulla ole SATA kovalevyä joten enpä jatka aiheesta sen enempää. Muiden kysymyksiä aiheesta voi etsiä http://forum.ubuntu-fi.org sekä http://ubuntuforums.org


Windows ei ole ensimmäisellä kovalevyllä
Joskus Windows ei ole ensimmäisellä kovalevyllä ja silloin sitä täytyy huijata komennolla map Allaolevassa esimerkissä Windows sijaitsee toisen kovalevyn ensimmäisellä osiolla ja menu.lst täytyy saada täydennystä kahdella map-rivillä:

title      Microsoft Windows 98SE
root       (hd1,0)
map        (hd0) (hd1)
map        (hd1) (hd0)
savedefault
makeactive
chainloader +1



Uusi Grub 2 tulossa
Päivän Grub on buginen eikä sitä enää kehitetä. Uusi Grub on tulossa ja siitä voi lukea lisää http://www.gnu.org/software/grub/
ja sieltä löytyy myös Grubin käyttöohje ja kaikki Error-koodit.

Tämä howto on vapaasti käännetty Hermannin sivuilta sekä sieltä täältä internetistä: http://users.bigpond.net.au/hermanzone/p15.htm


Tätä howtoa saa vapaasti käyttää, kopioida ja muuttaa.
« Viimeksi muokattu: 16.08.08 - klo:15.27 kirjoittanut Kari Argillander »

audi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1124
    • Profiili
Vs: Trimmataan Grubia
« Vastaus #1 : 28.05.07 - klo:13.01 »
Sanan title jälkeen voit kirjoittaa mitä vain kunhan itse tiedät mihin se johtaa.
Tämä onnistuu muiden linuxien tai windowsin kanssa, mutta oletuskäyttöjärjestelmän nimeä en osaa muuttaa.

Esim. haluaisin muuttaa yksinkertaisemmaksi:
Koodia: [Valitse]
## ## End Default Options ##
title Ubuntu  2.6.20-15

Grubin päivitys palauttaa sen ennalleen.
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub
Koodia: [Valitse]
## ## End Default Options ##
title Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic


Mozillazine

A1398 ym romua,  macOS 10.13
Linux Mint 18, Mate

petri0

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 247
    • Profiili
Vs: Trimmataan Grubia
« Vastaus #2 : 28.05.07 - klo:20.05 »
## ## End Default Options ##

...tekstiä...

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST


Se on se osa jonka Grub päivittää itse ja sille en osaa tehdä mitään. Kai se skripti, joka sen päivittää, on muunneltavissa mutta siihen en minä kykene.

Kalle Kipinä

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 78
    • Profiili
Vs: Trimmataan Grubia
« Vastaus #3 : 28.05.07 - klo:21.08 »
Sanan title jälkeen voit kirjoittaa mitä vain kunhan itse tiedät mihin se johtaa.
Tämä onnistuu muiden linuxien tai windowsin kanssa, mutta oletuskäyttöjärjestelmän nimeä en osaa muuttaa.

Esim. haluaisin muuttaa yksinkertaisemmaksi:
--
Tuohan onnistuu niin, että muutat vain nimen haluamaasi muotoon sen jälkeen, kun olet menu.lst:n muokkaamisen jälkeen ajanut update-grubin. Eli kun olet muokannut nimen, et aja enää uudelleen update-grubia.

Sitten kun taas jokin päivitys ajaa update-grubin, käyt vain muuttamassa (oikean, toim. huom.) nimen ennalleen yksinkertaisempaan muotoon.

audi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1124
    • Profiili
Vs: Trimmataan Grubia
« Vastaus #4 : 28.05.07 - klo:21.15 »
Kiitos vastauksesta. Kokeillaan.

Muokkaus: Toimii.
« Viimeksi muokattu: 28.05.07 - klo:22.57 kirjoittanut audi »
Mozillazine

A1398 ym romua,  macOS 10.13
Linux Mint 18, Mate

pulis

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
Vs: Trimmataan Grubia
« Vastaus #5 : 01.09.07 - klo:17.57 »
Lainaus
Minä en tosin onnistunut saamaan sitä valkoista palkkia näkyviin jotta olisin nähnyt mikä OS on lähtövuorossa ennenkuin painan Enteriä sekä valkoinen teksti häipyi aika näkymättömiin kuvan kanssa. Mutta halukkaille yrittäjille, jos ratkaiset em. ongelmat tai jo tiedät ratkaisun niin kerro ihmeessä!

minulla oli sama ongelma, mutta se taisi poistua kun otin nuo värivalinnat pois
Lainaus
Nätit värit
Seuraavassa kappaleessa # Pretty colours voidaan saada hieman lisää väriä käynnistysvalikkoon poistamalla #-merkki riviltä #color cyan/blue white/blue

petri0

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 247
    • Profiili
Vs: Trimmataan Grubia
« Vastaus #6 : 21.05.08 - klo:18.35 »
Sori että nostan aiheen ylös mutta kun...

nykyisin löytyy graafinen ohjelma Grubin trimmaamiseen (jonka pitäisi myös selvitä taustakuvasta) pakettivarastoista: startupmanager tai terminaalilla komennolla

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install startupmanager
IDE ja SATA levyjen mukana ollessa ongelmia voi tulla syystä että Grub laskee kovalevyt erissä järjestyksessä ja siihen löytyy lääke täältä: http://users.bigpond.net.au/hermanzone/p15.htm

pttk

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1045
    • Profiili
Vs: Trimmataan Grubia
« Vastaus #7 : 17.06.08 - klo:12.57 »

Ja tässä erittäin selkeä ohje!

               http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8461.0
Debian 6 "Squeeze", Ubuntu  10.04, Ubuntu 12.04

Kari Argillander

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 437
  • Kubuntu - Hardy
    • Profiili
Vs: Trimmataan Grubia
« Vastaus #8 : 16.08.08 - klo:15.26 »
Voisiko ohjeen kirjoittaja/täydentäjät kirjoittaa viestin jossa vahvistavat että     

a) ohje on edelleen käyttökelpoinen Hardyssä (tuorein LTS, tuorein stable) eli uudet ominaisuudet eivät ole poistaneet tarvetta ohjeelle tai että ohjeessa käytetyt työkalut jne ovat edelleen Hardyssä käytössä
b) antavat luvan ohjeen siirtämiseen Ubuntu Suomen wikiin (http://wiki.ubuntu-fi.org). Kts. Wikin lisenssistä jne lisätietoja täältä: http://wiki.ubuntu-fi.org/#head-867666147f48c6b667ec0f6be3f5f16852046770
c) antavat luvan ohjeen siirtämiseen Linux.fi-wikiin (http://linux.fi/index.php/Etusivu). Kts. Wikin lisenssistä jne lisätietoja täältä: http://linux.fi/index.php/Linux.fi:Lisenssi

Sinun ei ole pakko antaa lupaa siirtää ohjetta molempiin wikeihin vastaat tällöin vain joka b:hen tai c:hen kyllä.
Kiitos!
Kaikkea täällä sanomaani saa käyttää public domain lisenssillä. Lainauksia ei saa käyttää ellei lainauksen lähde sitä salli. Tiedostoja ei saa käyttää ellei sitä erikseen sallita.