Kirjoittaja Aihe: EU:n komissio puoltaa avointa koodia  (Luettu 2283 kertaa)

igor_2

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 710
  • Profiili
EU:n komissio puoltaa avointa koodia
« : 18.01.07 - klo:11.45 »
Avoin koodi rullaa...

Mielenkiintoinen uutinen sattui silmään Digitodayssa. Lähettäkääpä linkki myös firmanne tietokonepäälikölle.

Lainaus
-------------------------

EU:n komission julkaiseman raportin mukaan avoimeen koodiin perustuvat ohjelmat tuovat organisaatioille tuntuvia säästöjä. Lyhyellä tähtäimellä kustannukset saattavat kuitenkin kasvaa.

Raportin kirjoitti Unu-Merit-tutkimusryhmä, joka toimii YK:n yliopiston yhteydessä Maastricthissä. Raportin mukaan "lähes kaikissa" tapauksissa kustannuksia säästyy, kun suljetun koodin ohjelmista siirrytään avoimeen koodiin. Esimerkiksi Microsoftin ohjelmissa on suljettu koodi, joka siis ei ole vapaasti nähtävissä tai muokattavissa.

Siirtyminen avoimeen koodiin nostaa kuitenkin kustannuksia lyhyellä tähtäyksellä. Tämä johtuu etenkin koulutuskustannuksista.

Avoimen koodin arvo Euroopan taloudelle on kaksi miljardia euroa vuodessa. Olemassa olevat avoimen koodin ohjelmat vastaavat 131 000 ohjelmoijan työvuotta, arvoltaan vuosittain 800 miljoonaa euroa, tutkimusryhmän johtaja Rishab Aiyer Ghosh totesi.

Yritykset ovat investoineet lisää 1,2 miljardia euroa vapaasti käytettävissä olevien koodien kehittämiseen. Tämä vastaa 565 000 ohjelmoijan työvuotta.

Raportin mukaan pääasialliset hyötyjät ovat olleet julkiset organisaatiot. Tutkijat suosittelevatkin, että "nykyisiä, suljettuja ohjelmia suosivia poliitikoita voitaisiin tarkistaa".

Etenkin koulujen tulisi siirtyä enemmän avoimen koodin käyttöön, raportti suosittaa. Tekninen koulutus pitäisi olla riippumatonta ohejelmakauppiaista, ja perustua taitojen eikä sovellusten opettamiseen.

Suljetun koodin ohjelmien valmistajat ovat eri mieltä. Microsoftin mukaan avoimen koodin ohjelmien käyttö ei tule edullisemmaksi eikä ole turvallisempaa kuin suljetun koodin käyttö.

-------------------------
Lähde: http://digitoday.fi/page.php?page_id=9&news_id=20071367

Risto H. Kurppa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3024
 • Useita Kubuntuja ajossa.
  • Profiili
  • http://risto.kurppa.fi
Vs: EU:n komissio puoltaa avointa koodia
« Vastaus #1 : 18.01.07 - klo:16.35 »
.. sattuipa sama uutinen silmiin myös viikonvaihteessa julkaistussa Ubuntu-blogissamme: http://ubuntu-fi.org/blog/2007/uutisia-ja-lainauksia-viikko-22007/

r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Ankka

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 931
  • Profiili
Vs: EU:n komissio puoltaa avointa koodia
« Vastaus #2 : 18.01.07 - klo:17.14 »
Yllari et microsoft on eri mielta :D

igor_2

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 710
  • Profiili
Vs: EU:n komissio puoltaa avointa koodia
« Vastaus #3 : 18.01.07 - klo:17.58 »
Niin, otsikon aihe on pointti sinänsä, mutta, ainakin mulle, varsinainen uutinen on se, että sen mukaan yritykset lisätukevat avoimenkoodin ohjelmistotuotantoa 1.2 miljardilla. Aivan käsittämätön summa riihikuivaa rajaa. Kohta meillä Ubuntussakin pörrää ties mitä.

Microsoft lienee tohkeissaan. Nyt menee muistin mukaan, mutta aivan hiljattain Ranskan parlamentti teki / on tekemässä päätöstä siirtää toistatuhatta työasemaa Linuxsille, siis ei vain toimistosovellusten osalta, vaan myös käyttiksen tasolla.

Toistaalta tulee mieleen uutinen (muistaakseni) Intiasta jossa jokin 33 000 henkilön organisaatio on tehnyt vastaavan päätöksen. Tämä uutisen tiimoilta muistan Microsoftin tehneen vastatarjouksen jossa XP:n hinnaksi tarjottiin 9 euroa per lisenssi.

Raamia tuolle yhdeksälle eurolle antaa lopussa oleva linkki uutiseen kolmen vuoden takaa ja joka koskee samaa ilmansuuntaa. Siinä puhutaan Windows Starter-versiosta (huomattavan karsittu, käytännössä käyttökelvoton) ja silti hinta on ollut tuo mitä uutisessa mainitaan.

Tässä linkki: http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=9&news_id=200414197