Kirjoittaja Aihe: M-Audio Audiophile 192 -ajuriongelma  (Luettu 2237 kertaa)

jeepster

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 36
    • Profiili
    • Juhani Kellosalon kotisivut
M-Audio Audiophile 192 -ajuriongelma
« : 29.11.06 - klo:06.03 »
Moi!

Kiitos Asmo Koskiselle hyvistä audio-ohjeista.

Oman kokemukseni mukaan linux-audion rakentaminen ei ole kuitenkaan kiinni softasta, vaan siitä, että ajureita ei ole.

Ostin kotistudiota varten M-Audion Audiophile 192 -äänikortin, joka on hyvätasoinen ja toimii Windowsissa mainiosti. Kun käytän muuten Linuxia ja vierastan Windowsia, haluaisin saada Linuxin myös studioon. Mainoksissa esitettiin, että linux-ajurikin tuohon M-Audion korttiin löytyy.

Yritin ensiksi livedistrojen (Musix, ASork, dyne:bolic) kanssa ja konfiguroin niiden ohjelmilla äänipuolen, mutta ne kaikki hyytyvät, kun yritän käynnistää esim. Rosegardenia. Tai jos jotain toimintaa on, ei ääni kuulu. Ainoa ohjelma, jonka olen saanut (osassa) toimimaan, on Hydrogen.

Seuraavaksi kokeilin DeMudia, Fedora Coren Planet-CCRMA:ta ja Susen JackLabia. Latasin ne ja lisäohjelmat, ja tein asetukset netistä löytyneiden ohjeiden mukaan. Yritin sekä alsa-ajurilla (ice1724), että 4Forgen OpenSound-ajurilla. Sama tulos, joko ohjelmien hyytyminen, tai ei ääntä. Tunnusäänissä ja äänitestissä hirvittävä särö eikä volyyminsäätöä. Jonkin kautta (en enää muista, minkä) ZynAddSubFx toimi ja antoi ääntä joka kuulosti siniaallolta, ei muuta.

M-Audion tuki vastasi sähköpostikysymykseeni, että OSS ja alsa vastaavat linux-ajureista. Kun kirjoitin, että joo, mutta eivät toimi, ei vastausta enää tullut. Kortin vaihtoon en mielelläni lähtisi.

En ole suuri ohjelmoinnin asiantuntija, mutta jonkinasteisesta konsolinäpertelystä selviän. Toisaalta minusta ei tarvitsekaan olla: se, mitä ohjelmilla tehdään, on pääasia, eivät itse ohjelmat. Ja toiseksi, hyvistäkään atk-taidoista ei taida olla hyötyä, jos laiteajureita ei ole kuin hyvin harvoille laatukorteille, joiden niidenkään taso ei vastaa Windows-puolen ajureita. Valitettavasti. Johtunee laitevalmistajien vastahakoisuudesta.

Käännyin Ubuntun puoleen, koska olen sitä käyttänyt paljon ja yhteisö vaikuttaa virkeältä ja paljon kehitystyötä tekevältä. Olenko väärässä pessimismeineni? Onko jokin keino saada korttini studiokäyttöön Linuxilla?

Koneeni emolevy on P4S8X-MX, prosessori Intelin 2,53 GHz, Seagaten 160G levy OS:lle ja 250G tiedostoille.
« Viimeksi muokattu: 29.11.06 - klo:06.15 kirjoittanut jeepster »