Hankin äskettäin ultrakevyen Lenovo ThinkPad X60s -kannettavan, jossa on 12" XGA-näyttö ja Intel Core Duo -suoritin. Hintaa koneelle kertyi gigatavun lisämuistilla (yhteensä 1536 MiB) ja tehoakulla (perusakun lisäksi) hieman reilut 2 k€.
Optista asemaa koneessa ei ole, joten asensin siihen ulkoisen USB-IDE-kotelon ja ulkoisen DVD-aseman avulla Windows® XP Pro:n rinnalle Kubuntu Edgyn. Suureksi yllätyksekseni asennus oli erittäin kivuton, ja melkein kaikki läppärin herkut jopa toimivat.
Ensimmäinen havaitsemani ongelma liittyi prosessorin kellotaajuuden skaalaamiseen. Kaksoisydinsuorittimen ensimmäinen ydin ("CPU0") laski kiltisti kellotaajuutensa 1,67 GHz:stä 1,0 GHz:iin kun lisäteholle ei ollut käyttöä, mutta toinen ydin ("CPU1") jäi itsepäisesti täydelle kellotaajuudelle. Ongelman syyksi paljastui, että Ubuntun powernowd-ohjelma näyttäisi tyhmästi olettavan tietokoneessa olevan vain yhden suorittimen ja jättävän toisen ytimen surutta performance-tilaan ondemand-tilan sijasta. Korjasin ongelman heittämällä powernowd:n mäkeen ja pakottamalla sysfs:n ja pienen skriptin avulla molemmat ytimet ondemand-tilaan (ks. linkki).
Toinen ja suurin ongelmani X60s:n ja Kubuntun kanssa liittyy valmiustilaan ("suspend to RAM"). Ensinnäkin on sanottava, että vastoin kaikkia odotuksiani valmiustila jopa toimii... aina välillä. Välillä kone taas jumiutuu yrittäessään
mennä valmiustilaan - tällöin puolikuun muotoinen valmiustilan merkkivalo vain jää vilkkumaan, eikä kone herää muuten kuin sammuttamalla se pitämällä virtakytkintä pohjassa viisi sekuntia. Toisaalta jos kone pääsee valmiustilaan asti, niin toisin kuin monet muut läppärit Linuxin kanssa, se myös herää sieltä! Lepotila ("suspend to disk", swsusp) puolestaan toimii hienosti, mutta valmiustila houkuttelisi nopeutensa vuoksi.
Arvailisin, että ainakin ongelman osasyynä on koneen integroitu Intel PRO/Wireless 3495 -WLAN-moduuli: Kun WLAN ja Bluetooth on kytketty pois päältä näppäinyhdistelmällä Fn+F5, läppäri näyttäisi pääsevän valmiustilaan suuremmalla todennäköisyydellä kuin jos WLAN on päällä. Harmi vaan, että tällöinkään voitto ei ole vielä varma: vaikka WLAN olisi pois päältä, valmiustilaan meno epäonnistuu edelleen aivan liian usein. Tässä tarvittaisiin selvästi jotain amerikantemppua valmiustilan toiminnan varmistamiseksi - liekö kellään ideoita, mikä se mahtaisi olla?
Koneen akunkesto herättää myös pieniä kysymyksiä. Windowsissa täyteen ladattu 8-kennoinen tehoakku ilmoittaa akkukestoksi noin 8 tuntia, kun Kubuntussa arvioitu akkukesto on "vain" 6 tuntia. Koska kannettava ei ole ollut käytössäni vielä kovin pitkään, en ole ehtinyt testata näiden arvioiden paikkansapitävyyttä. Ajatus, että Lenovon Windowsiin puukottamat virransäästöominaisuudet olisivat Kubuntussa oletuksena käytössä olevia kehittyneempiä, ei kyllä kuulosta mitenkään mahdottomalta.
Kaiken kaikkiaan X60s tuntuisi melkeinpä parhaiten Linuxissa toimivalta uudelta kannettavalta, mihin olen törmännyt. Mikäli nämä pari pikkuongelmaa saataisiin korjattua joko Ubuntun tai Lenovon puolelta, voisin suositella tätä kannettavaa varauksettomasti kaikille, jotka ovat hankkimassa kannettavaa Linux-käyttöön.
Olen kirjoittanut tähänastisista kokemuksistani X60s:n kanssa hieman laajemmin loistavalle ThinkWiki-sivustolle osoitteeseen
http://www.thinkwiki.org/wiki/Installing_Kubuntu_6.10_on_a_ThinkPad_X60s, ja aion päivittää sivua projektin edetessä. Toivoisin, että muut kys. läppärin käyttäjät kertoisivat myös täällä kokemuksistaan.