Hei ja tervetuloa tietokoneiden ihmeelliseen maailmaan!
Samaa mieltä minäkin olen kuin edelliset että kehtaa kysyä! Tämä Ubuntu-fi - foorumi on varsin harvinainen tapaus: vastaukset ovat kyllä ainakin 99%sesti asiallisia. Itse saatan vastata jollain viisii värittyneesti vain jos huomaan että joku kysyy asiaa josta on juteltu paljon eli ei ole yrittänytkään etsiä vastausta kysymykseen. Mutta tällöinkin kyllä heitän linkkiä keskusteluun aiheesta tai vinkkaan käyttämään hakukonetta.
Mutta mielelläni kuulisin senioreiden kokemuksia linuxista ja tietotekniikasta. Onko Ubuntu asentunut omin neuvoin vai onko joku sen sinulle asentanut? Mikä on ollut tietokoneen kanssa vaikeinta? Käytitkö Windowsia ennen Linuxia? Minkälaisiin juttuihin käytät tietokonetta?
Mutta yleisesti näistä tekniikan ihmeistä: internetin merkityshän on nykyään aivan käsittämätön - eikä sitäkään tahdo huomata ellei vartavasten pysähdy miettimään: Ei tarvitse enää juna-aikataulukirjoja tai soittaa matkahuoltoon ja kysyä että koska menee busseja. Ei tarvitse nuorten perheiden enää ostaa 20 osaisia tietosanakirjoja ja maksaa sitä osamaksulla vuosikausia. Ei tarvitse edes reseptikirjastoa ostaa kotiin.
Tai näin tietokonekuvioissa: Aikoinaanhan tietokone oli lähinnä kirjoituskone: Sillä kirjoitettiin ja tulostettiin - ehkä pyöritettiin vähän taulukkolaskentaakin. Jos jokin ohjelma päivittyi uuteen versioon niin saatettiin sitten jossain vaiheessa käydä ostamassa pahvikotelo kaupasta ja asennettiin. Ja auta armias jos tuli ongelmia. Selattiin ohjeläpyskää, soitettiin tukipuhelimiin ja maksettiin maltaita. Eikä tarvinnut juuri viruksista huolehtia, silloin tällöin ajeli virustutkaa disketeille.
Vaan nykyään: Internetistä tulee niin ohjelmat, käyttötuki kuin viruksetkin. Laajakaista on mahdollistanut ubuntunkin käyttämän pakettienhallinnan käytön: aikaisemmin ostettiin redhat cd-levyillä kaupasta ja uutta versiota odotettiin julkaisunkin jälkeen kauppoihin ilmestyväksi pitkään. Nyt käyttöjärjestelmät ja ohjelmat tulee netistä niin että rutisee - ja linux vielä ilmaiseksi. Virukset - no, kaikki tietävät tarinan: Windows on vähän polvillaan niiden edessä mutta linux onneksi vielä on säästynyt epidemioilta. Käyttötuki - tämänkaltainen forumhan on lyömätön: voit omalla kielelläsi kysyä juuri niitä kysymyksiä jotka mieltäsi askartavat, ja ilmaiseksi. Vastaukset tulevat nopeasti ja takana on yleensä hyvää ammattitaitoa ja useita näkökantoja (jotka ovat laitteiden ja ohjelmien sekä levitysversioiden kantilta erittäin monimuotioisessa linux-maailmassa välttämättömiä!) saa useiden vastaajien kautta. Ja tulee internetistä niin radiokanavat, musiikki, elokuvat ja uutiset. Vanha kaitafilmi/kela/VHS - nauhuri voi joutaa hyllylle ja kaiken sen korvaa tietokone. Koneeseen kytketty kamera tallentaa huipputasoista kuvaa jota voit rajattomasti muokata omalla koneellasi - niin video- kuin still-kuvaa. DVD-elokuvat pyörivät tietokoneessa.
Tietokoneita tungetaan nykyään joka paikkaan, sillä kun on 'älyä'. Ei sillä oikeasti mitään älyä ole, se tekee juurikin vain ja ainoastaan sitä mitä joku ihminen on (joko rakennus, ohjelmointi tai käyttövaiheessa) käskenyt tai opettanut tekemään. Liikennevaloissa on erilaisia etuisuusjärjestelyjä julkiselle liikenteelle, kännykkä juttelee sinulle, rannekello (tai 'rannetietokone' eli 'wrist computer' tms.) kertoo että nyt lyö sydän vaarallisen kovaa.
On siinä ihmettelemistä nimittäin nuoremmallekin kun vain pysähtyy katselemaan..
r