Kirjoittaja Aihe: SSD-levyn uusinta ?  (Luettu 197 kertaa)

kx

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 716
    • Profiili
SSD-levyn uusinta ?
« : 12.05.25 - klo:11.52 »
Nyt minulla on koneessa Kingstonin 250 GT:n ssd-levy, jossa on rinnakkain asennettuna Ubuntu ja w10.  Mieleen on tullut, josko ostaisi uuden SSD-levyn ja tekisi levystä kloonikopion. Jos ostan 400 GT:n SSD-levyn, niin kloonaaja ottaa siitä vain tuon 250 GT:tä käyttöön ja loput 150 GT:tä jää pimentoon käyttämättä. Onko jotain keinoa, millä saisin kloonatessa säilymään tuo 150 GT:a käyttökelpoisena? Eli että voisin laajentaa nyt olevia osioita tai muodostaa erillisen uuden osion, kun otan vanhassa koneessa käyttöön uuden , kloonatun 400 GT-SSD-levyn ?
HP Pro Intel i5-3470 core 4  3,2,Hz RAM 8 Gb+Kingston 240Gt SSD+ nVidia Gt730+Ubuntu 24.04.01 lts + rinnalla W10Pro64-bit ja Samsung ML-2165 sekä CanoScan Lide300

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5857
    • Profiili
Vs: SSD-levyn uusinta ?
« Vastaus #1 : 12.05.25 - klo:17.48 »
Itse tuossa jokin aika sitten kopioin dd:llä vanhan aseman uudelle. Laitoin vain uuden aseman USB-koteloon ja sen jälkeen uusi asema kiinni. Käynnistys Windowsiin ja oikea sammutus sen kanssa ja kokeilin myös käynnistää Linuxin sen jälkeen ja sammutin koneen. Sitten vain livetikulla kone käyntiin ja gpartedilla siirsin/laajensinlaajensin osiot halutuksi. Windows korjasi tietueita hetken ja kaikki toimi normaalisti sen jälkeen.

dd komento tähän tyyliin
sudo dd if=/dev/lähdeasematähän of=/dev/usbiasematähän bs=8192 status=progress

*edit*
Luin uudelleen hiukan huolellisemmin, eli tosiaan elkein kaikki peruskloonaussoftat tekee asemasta identisen kopion. Eli monesti on tarpeen vielä laajentaa osiot haluttuun kokoon. Tuo gparted toiminut itsellä. Joskus olen laajentanut Windowsissa sen omalla levyjenhallinnalla sen osion, mutta silloin on edellytyksenä, että vapaa tila on Windows osion perässä. Tuo tyhjä tila jää siis aina aseman loppuun. Gpartedilla vi kyllä siirtää yleensä osioita eri kohtiin. Eli yleensä dualboot koneissa on Linux aseman ns. loppupäässä ja sen laajentaminen on yleensä varsin helppoa. Jos taas Windowsia haluaa laajentaa, niin yleensä joutuu siirtämään Linux osioita loppupäätä kohden, että Windowsin perään tulee se tyhjä tila mihin laajentaa. Eli joka tapauksessa osio(t) pitää laajentaa ottaamaan käyttöön aseman tyhjä tila. Toki osa fiksummista kloonaussoftista osaa myös muuttaa osioita heti kloonauksen yhteydessä. Siksi käytin ja joskus aikoinaan ihan ostin Acronis True Imagen lisenssin. Tuo kyseinen softa on kyllä pilattu nykytyylin kk maksuilla yms. joutavuudella nykyään.
« Viimeksi muokattu: 12.05.25 - klo:17.57 kirjoittanut qwertyy »