Tuanoinnii... täällä toinen yli 70v ukkeli. Kaivoin vanhan F-S läppärin komerosta, Vista aikainen sekin, ei ihan sama malli mutta aika lähelle, ehkä napit aika samat. (Tulipa tuokin sitten päivitettyä pitkästä aikaa.) Siitä tulikin mieleen, että onhan se koneesi päivitetty asennuksen jälkeen. Jos ei ole WiFi yhteyttä ja päivitys on siksi tekemättä. Täytyy siis kytkeä laite reitittimeen kaapelilla tilapäisesti ja päivittää. On melkein pääsääntö, että WiFi ei pelitä asennuksen jälkeen ilman isoa revohkaa päivityksiä.
Seuraavaksi tulee mieleen se WiFi ohjausnäppäin. Tässä se on F5 näppäin (siinä on heikosti näkyvä antennin kuva) ja se toimii siten, että Fn näppäin alhaalla painetaan F5 nappia, ja vuorotellen joka painallukella WiFi menee päälle tai pois. Myös WiFi merkkilamppu seuraa sitä. Systeemi myös huomaa asian ja ilmoittaa tiketillä langattoman olevan käytössä tai ei käytössä. Täsä laitteessa nämäkään eivät toimi heti uudella asennuksella vaan tarvitaan ne ensimmäiset rästipäivitykset.
Jos tarvitsee avata BIOS se käy siten, että sammutetaan laite normaalisti ja käynnisteään uudelleen. Jo mustan ruudun aikana käynnistyessä aletaan painella toistuvasti – tök – tök – tök... jne nappia F2 kunnes näyttöön ilmaantuu tylsän näköinen asetusruutu. Siinä on ylhäällä välilehtiä Info, Advanced, Boot ym. niissä ja muutenkin koko biosissa liikutaan nuolinäppäimillä, nämä vanhat ei osaa tässä kohassa totella hiirtä kuten uudemmat.
Info välilehdellä näkyy mm. BIOS versionumero – tässä se on 1.21 vuodelta 2011 ja hyvin on toiminut silläkin. En edes tiedä miten uusi BIOS päivitetään käyttöön.
Advanced välilehdellä on asetus LAN ja WLAN Enabled/Disabled. WiFi on se WLAN ja sen pitää olla Enabled. Kun sille riville menee nuolinäppäimillä ja se värjääntyy ja painaa Enter tulee vaihtoehdot.
Boot välilehdeltä voi asettaa mm. boottijärjestyksen, jos on aihetta.
Tässä BIOSissa on alareunassa ohetta eri näppäimistä ja siellä on myös F9, se on se kysytty BIOS resetointi. Siitä tulee asetusvaihtoehdot ja ne, kuten kaikki muutkin asetukset tulevat voimaan vasta sitten kun ne on talletettu. Tässä laitteessa ne tallettuvat näppäimellä F10 ja samalla pääsee ulos BIOS asettelusta ja bootti jatkuu.
Niinkin voi olla, että WiFi ohjelmapaketeissa on laitevalmistajan firmvare paketteja ja suljettua koodia, joka ei asennu asennuksessa, jos ei ole täpätty se kohta: asenna myös kolmannen osapuolen tarvittavat kikkareet. En tiedä tästä tapauksesta, koska olen aina sen täpännyt. Nuo mainitut moduulit saattavat olla jotain sellaista. Nehän asentaa hetkessä, jos on se verkkoyhtys, ja jos ei pelkää mustaa ikkunaa.
Onnea harrastukseen...