Kyllä Virtualbox välttävästi menee, mutta se vain vie järjettömästi resursseja koneelta. Itse en käytä sitä enää nykyään kuin yhdessä koneessa ja vain sen takia, että sen päälle on asennettu todella vanha Windows yhtä vanhaa ohjelmaa varten, todella satunnaista tarvetta varten. Virtualbox on vain kovin hidas ja vie älyttömästi muistia jos sitä käyttää oikein paljon.
Virtualbox (type 2 hypervisor) käskyttää kaiken aina isäntänsä kautta ja on todella huono resurssienkäytössä. Se mitä käyttää sillä virtualisoitua käyttistä, niin perus käyttis varaa edelleen omat laitteet, muistia reilusti, piirtää grafiikkaa jne. ja ne kaikki lisää viivettä aika paljon. Plus mikäli se jostain syystä katuu, niin ihan kaikki kaatuu sen myötä.
Proxmox, VMware exsi yms. (type 1 hypervisor) niin ne on suoraan suunniteltu jakamaan koneen kaikki mahdolliset resurssit tarvittavaan paikkaan. Siinä jää yksi välivaihe, eli tuo raskas peruskäyttis välistä kokonaan ja mahdollisuudet on ihan erilaisia muistinkäytön suhteen. Lisäksi halutut palvelut voi kontittaa, jolloin ne käyttäytyy kuin erillinen tietotokone, mutta käyttää hypervisorin ydintä suoraan. Itsellä on esim. Pi-hole kontissa ja sen keskusmuistintarve on 25Mt. Syncthing vie 32Mt jne. vrt jos ne olisi asennettuna Virtualboxiin, niin olisi luokkaa 500Mt-1Gt. Tällä hetkellä on päällä ed.mainitut +Docker Ubuntu serveri virtuaalikone, Windows 10 virtuaalikone, Debian LXQt virtuaalikone, Jellyfin Ubuntupalvelin, HomeAssistant Ubuntupalvelin ja Docker palvelinta varten pyörivä kontti jossa samba palvelin. Kaikki vie yhteensä pikkuisen reilut 12Gt keskusmuistia memory ballooningin ansiosta, joka varaa keskusmuistia vain tarvitun määrän, eikä esim. kiinteää vaikkapa 4Gt määrää. Samoin nuo kaikki varmuuskopioituu automaattisesti kerran viikossa, joka kestää sen pari tuntia.
Toki huonona puolena on se, että laite on sen jälkeen oikeasti dedikoitu palvelin ja työpöytäyhteydet pitää tehdä vaikka RDP:llä.