Lubuntukin varmaan on ihan hyvä jakelu, mutta ei ole vielä kerrottu: miksi juuri se? En nyt muista tarkkaan, mutta luulen, että Lubintuakaan ei ole 32 bit versiona enää saatavana. Laitteesta, johon se tulee ei ole ollut puhetta, mutta vanhoja 32 bit laitteita ei ehkä enää pitäisi lainkaan käyttää. Aika vanhoja jo alkavat olla vanhimmat 64 bittisetkin.
Jos se, että järjestelmä tulee vanhemmalle ihmiselle, tarkoittaa helppokäyttöisyyttä, niin Lubuntulla ei taida olla mitään helpotusta siihen. Toisaalta oletusasennus Ubuntukin pyörittää nykyisissä laitteissa ohjelia ja nettiselainta ihan riittävän ketterästi, eikä sen helppokäyttöisyydessäkään ole moittimista, ainakaan Lubuntuun verrattuna.
Kannattaa muistaa, että me nykyiset vanhat ihmiset olemme jo niitä, jotka tämän teknologiaan nojaavan maailman kehityksen aloittivat ja alkuun rakensivat. Yksinkertaisuus ja helppous merkitsevät kaikille ihmisille ominaisia, erilaisia arvoja. Muistivaikeudet ja motoriikan puutteet tulevat sitten harmiksi erikseen.
Jos laitteisto on kymmentä vuotta nuorempaa, se jaksaa pyörittää kaiken tarpeellisen. Jos käyttäjällä on toiveena joidenkin asioiden yksinkertaisuus ja pelkistäminen tarpeellisimpaan, kuten vaikka muistivaikeuksien vuoksi, kannattaa valita sellainen jakelu, jota voi työpöytäympäristöltään muotoilla helposti juuri haluttuun asentoon ja vaikka sitten lukita siihen, että ei enää sotkeennu. Silloin suosittelen XFCE ympäristöä, siis tässä tapauksessa Xubuntua. Se täyttää tuon muokattavuusvaatimuksen. Voi aivan hyvin rakentaa sen yhdessä tulevan käyttäjän kanssa ja toiveiden mukaan. Alkukankeuden jälkeen alkaa sitten selkiintyä mitä kohtaa kannattaa vielä hiukan muuttaa. Xubuntu on myös hiukan oletus Ubuntua ketterämpi ja kevyenpi.
Olen muutamaa mummoa ja pappaa avustanut tähän tapaan kohtalaisilla tuloksilla. Täytyy vaan olla valmis myös sitoutumaan aina tarvitessa avustamaan ja opastamaan.