Olen tähän asti käyttänyt kotona vain läppäreitä, ja töissäkin käyttänyt vain toisten hallinnoimia palvelimia. Hiljattain hankin pöytäkoneen, ja vasta jälkeenpäin olen tajunnut, että koneen sijoittaminen on ongelma.
Ennestään minulla on kaksi läppäriä (toisessa Windows, toisessa Ubuntu), ja niillä on langaton yhteys reitittimeen, joka sijaitsee datarasian luona. Pöytäkoneen aion pitää lyhyen Ethernet-piuhan päässä reitittimestä. Ulkoinen näyttö kuitenkin sijaitsee samassa työpisteessä läppäreiden kanssa, ja mieluummin kiikutan pöytäkoneen näytön luokse kuin toisin päin. Ongelma on se, että reitittimen luota ei voi vetää LAN-kaapelia työpisteeseen, koska silloin kaapeli kulkee parvekkeen oven edestä. Tai voihan sen tehdä lyhytaikaisesti, mutta virta on pakko panna poikki siirtoa varten, eli siirto suuntaan ja toiseen vaatii aina buutin.
Vakipaikallaan pöytäkonetta täytyy siis voida komentaa etänä. Konetta hankkiessa ajattelin vain, että saahan siihen koneeseen etäyhteyden, mutta pikkuhiljaa olen tajunnut että etäyhteyksiä on monenlaisia ja minun pitäisi osata valita niistä joku. Haluan kokeilla jotain etätyöpöytää, vaikka se lopulta putoaisikin pois käytöstä -- mutta siihenkin on liian monta vaihtoehtoa olemassa. Ennen kuin osaan edes suunnitella mitä kaikkia palveluita aion pöytäkoneella käyttää (yle-dl ainakin), täytyy ihan ensiksi ratkaista se, miten päivitän ohjelmistot ja buuttaan koneen etänä aina tarvittaessa.
Tarvitsen siis apua kokeiltavien ratkaisujen karsimiseen. Mistä harjoittelu kannattaa aloittaa?