Kirjoittaja Aihe: Debian 12 kokeilu  (Luettu 4495 kertaa)

raikka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 256
    • Profiili
Debian 12 kokeilu
« : 02.08.23 - klo:17.29 »
Tarkoitukseni oli vain pikaisesti kokeilla Debian 12, mutta nyt sitä ei saa poistettua ainakaam kovin helposti (root salasanaa en kokeilua varten luullut tarvitsevani). Jos päälle yrittää asentaa vaikka Mintin niin se ei onnistu normaalisti, myöskään levyn tyhjennys DBANilla ei käynnisty! Kuinka voin tyhjentää kovalevyn?

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16425
    • Profiili
Vs: Debian 12 kokeilu
« Vastaus #1 : 02.08.23 - klo:22.40 »
Poista osiot tai luo kokonaan uusi osiotaulu esimerkiksi GPartedilla. Jos se ei ole suoraan käytettävissä Mintin livejärjestelmässä, asenna apt:llä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt update
Koodia: [Valitse]
sudo apt install gparted
Periaatteessa pitäisi kyllä onnistua myös suoraan Mintin asennusohjelmalla, kun vain valitset oikean vaihtoehdon levyn käyttöön tai osioit manuaalisesti, jolloin voit poistaa Debianin osiot.
« Viimeksi muokattu: 02.08.23 - klo:22.42 kirjoittanut nm »

juyli

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1200
    • Profiili
Vs: Debian 12 kokeilu
« Vastaus #2 : 02.08.23 - klo:23.43 »
Tarkoitukseni oli vain pikaisesti kokeilla Debian 12, mutta nyt sitä ei saa poistettua ainakaam kovin helposti (root salasanaa en kokeilua varten luullut tarvitsevani).
Käytössäolevaa levyosiota ei yleensä pysty käpistelemään. Muistaakseni Debian:kin nykyisin tarjoaa vaihtoehtoina root-tunnuksen tai superuser:in sudo-oikeuksin.
Jos päälle yrittää asentaa vaikka Mintin niin se ei onnistu normaalisti, myöskään levyn tyhjennys DBANilla ei käynnisty! Kuinka voin tyhjentää kovalevyn?
DBAN on jäkevä ase levyosioiden tehokkaaseen tyhjentämiseen. Mutta tuskin tarpeen tilanteessasi.
Nm jo esitti kevyempiä metodeja. "Normaaliasennukseen" riittää haluttujen levyosioiden määrittäminen ja haluttujen levyosioiden "formatointi". Ja tarvittaessa levyn uudelleen osiointi.
PS. Debianin poistaminen on täysin tarpeetonta ;) Erinomainen jakelu.

raikka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 256
    • Profiili
Vs: Debian 12 kokeilu
« Vastaus #3 : 03.08.23 - klo:09.14 »
Asensin Debianin 12 uudelleen, nyt myös root salasana mukana! Täytyy testailla vähän lisää, Debian on kyllä hieno, mutta ei ehkä ihan paras reippaasti yli 80 vuotiaille aloittelijoille. Läppäri on vanha Packard Bell muistia 6 G, levy 750 G, akku viallinen ja poistettu käytöstä, näyttö hieman sumea ja wi-fi yhteydellä liikkuva kuva joskus hieman hidastelee, Chromella hieman parempi kuin Firefoxilla. Toisessa huoneessa oleva Dellin pöytäkone toimii paremmin. Täytyy kokeilla hieman lisää ja selvitellä saako tästä käyttökelpoisen laitteen jollekin seniorille! Kiitos vinkeistä!

juyli

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1200
    • Profiili
Vs: Debian 12 kokeilu
« Vastaus #4 : 05.08.23 - klo:02.47 »
Toisessa huoneessa oleva Dellin pöytäkone toimii paremmin. Täytyy kokeilla hieman lisää ja selvitellä saako tästä käyttökelpoisen laitteen jollekin seniorille!
En suosittele, jos et huolehdi jo laitteen käytön tai käyttäjän vierihoidosta.
Osa nykypäivän ikääntyneistä osaa ja haluaa käyttää tietotekniikkaa. Ne, jotka eivät osaa, eivät välttämättä kykene käyttämään laitteita, jotka eivät kaikilta osiltaan vastaa nykyajan vaatimuksia.

Jos osaat tehdä oivan käyttöympäristön ko. tarkoituksiin (ja opastaa sen käytön), voisi asia olla toinen.
Vrt. Doro-puhelin vs. muut älypuhelimet.

raikka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 256
    • Profiili
Vs: Debian 12 kokeilu
« Vastaus #5 : 07.08.23 - klo:09.47 »
Tietenkin on totta, että ikääntyneetkin ihmiset ovat hyvin erilaisia aivan kuten nuoremmatkin. Jotkut eivät ole kuulleetkaan Linuxista ja Windows saattaa olla niin tukossa, että se ei enää käynnisty lainkaan. Silti sieltä saa yleensä helposti talteen kaikkki omistajalle tärkeät kuvat ja muut tiedostot jollain Linuxin asennustikulla ja asentaa Windowsin tilalle joku helppo Linux, vaikkapa oma suosikkini Linux Mint Mate. Joku saattaa omaksua Linuxin peruskäytön eikä enää huoli Windowsia koneelleen, mutta suurin osa ei halua oppia mitään uutta. Tulee mieleen eräskin tapaus, jossa asennettiin vanhaan pöytäkoneeseen Linux, mutta kun tytär kuuli, että siinä on Linux, niin tokaisi, että se on huono ja osti äidilleen tabletin. Vierihoito (tai etäyhteyshoito) on tärkeää, samoin kirjalliset ohjeet. Puheet, vaikka olisi kuinka hyvä puhuja ja asiantuntija, menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos eikä päähän jää mitään. Mutta asiaan, tyhjensin kovalevyn ja asensin Linux Mint Maten, kuvan laatu on parempi (varmasti Debianissa olisi ollut säätömahdollisuuksia), wi-fi yhteys vaikuttaa myös hieman paremmalta ja voi olla, että siihen vaikuttaa jokin ulkopuolinen seikka eikä koneessa ole mitään vikaa, saattaa mennä pitkiäkin aikoja, että yhteys toimii aivan hyvin, mutta joskus voi tulla pieniä, tuskin havaittavia hidastuksia. Täytyy vielä kokeilla kiinteätä yhdistämistä. Onhan siinä kuitenkin jotain outoa, kun näytönsäästäjä menee päälle niin sitä ei saa pysähtymään millään ilveellä, pitää katkaista virta. Voihan näytönsäästäjän käynnistymisajan tietenkin säätää niin pitkäksi, ettei se mene koskaan normaalikäytössä päälle. Kokeilu jatkuu!