Kirjoittaja Aihe: htmlkoodi, alkeiskysymys [ratkaistu]  (Luettu 3180 kertaa)

Leko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 329
    • Profiili
    • taistop.kapsi.fi
htmlkoodi, alkeiskysymys [ratkaistu]
« : 23.04.23 - klo:21.32 »
On muutama vuosi vierähtänyt siitä, kun viimeksi olen kirjoittanut alkeellista html-koodia. Nyt pysähtyi järki. Ei meinaa palautua mieleen tällainen yksinkertainen asia:
Aineistoa on serverissä useassa hakemistossa. Yritän a hrefillä viitata rinnakkaisessa naapurihakemistossa olevaan asiaan. Ei meinaa onnistua. Suostuisiko joku vihjaisemaan.
« Viimeksi muokattu: 25.05.23 - klo:16.32 kirjoittanut Leko »

juyli

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1197
    • Profiili
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #1 : 25.04.23 - klo:01.00 »
Aineistoa on serverissä useassa hakemistossa. Yritän a hrefillä viitata rinnakkaisessa naapurihakemistossa olevaan asiaan.
Joskus olen joutunut siirtämään kotisivut palvelimelta toiselle, joten linkitys käytössä olevalle palvelimelle on ollut tarpeen. Esim. :
Koodia: [Valitse]
<a href="../hakemisto/alihakemisto/index.html">  </a>Ehkä ratkaisevaa on, mitä asiaa haluat www-sivuillasi availla.

Whig

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
  • puppu-generaattori
    • Profiili
    • localhost
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #2 : 26.04.23 - klo:05.13 »
Stackin mukaan paikalliseen tiedostoon linkkaaminen tapahtuisi näin:

<a href="file:///C:\Programs\sort.mw">Link 1</a>
<a href="file:///C:\Videos\lecture.mp4">Link 2</a>

https://stackoverflow.com/questions/18246053/how-can-i-create-a-link-to-a-local-file-on-a-locally-run-web-page

puppu-generaattorin outputtia
"minä olen kansainvälinen supertähti"

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16189
    • Profiili
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #3 : 26.04.23 - klo:10.01 »
Stackin mukaan paikalliseen tiedostoon linkkaaminen tapahtuisi näin:

<a href="file:///C:\Programs\sort.mw">Link 1</a>
<a href="file:///C:\Videos\lecture.mp4">Link 2</a>

Niin tuossa on linkit selaimen käyttäjän omalla tietokoneella (Windowsin C-asemassa) sijaitseviin tiedostoihin. Leko ei taida kaivata tällaista, vaan haluaa vain normaalin palvelinpuolen linkin rinnakkaisessa hakemistossa sijaitsevaan tiedostoon.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3990
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #4 : 26.04.23 - klo:15.52 »
Ongelmahan on sikäli vaivaton, että href-määritteen arvo on yksinkertaisesti Unix-polkunimi eli noudattaa samoja sääntöjä.

Stackin mukaan paikalliseen tiedostoon linkkaaminen tapahtuisi näin:

<a href="file:///C:\Programs\sort.mw">Link 1</a>
<a href="file:///C:\Videos\lecture.mp4">Link 2</a>

Tuommoisia on joskus nähty kyllä palvelimellakin toimimattomina samoin kuin toimitettu eteenpäin tiedostoina :) Siinä on sitten usein vähän selittämistä ATK-lahjattomalle lähettäjälle, kun hänen koneellaan kaikki näkyy oikein mutta vastaanottajalla ei näy mitään. Olen joskus yrittänyt rautalangasta vääntäen selittää, mutta lähettäjä vain urputtaa, että vika on minun koneellani, koska hän on moneen kertaan asian tarkistanut ja se toimii!
pöytäkone 1, kannettavat 1 & 2: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; NUC: openSUSE Leap 15.5; RPi 1: FreeBSD 13.2-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Whig

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
  • puppu-generaattori
    • Profiili
    • localhost
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #5 : 26.04.23 - klo:17.35 »
Stackin mukaan paikalliseen tiedostoon linkkaaminen tapahtuisi näin:

<a href="file:///C:\Programs\sort.mw">Link 1</a>
<a href="file:///C:\Videos\lecture.mp4">Link 2</a>

Niin tuossa on linkit selaimen käyttäjän omalla tietokoneella (Windowsin C-asemassa) sijaitseviin tiedostoihin. Leko ei taida kaivata tällaista, vaan haluaa vain normaalin palvelinpuolen linkin rinnakkaisessa hakemistossa sijaitsevaan tiedostoon.

Olet täysin oikeassa ja tajusinkin tämän mutta vasta, kun olin jo pistänyt koneen nukkumaan ja lähtenyt kävelemään töihin :-D

Tosiaan joko /koko/suora/polku/tiedostoon tai ../../tällä/tavalla/kuten/ohjeistitkin tosin varmaan myös home:sta eteenpäin tehtynä toimisi ~/hakemisto/tiedosto.txt mutta tätä jälkimmäistä ei taideta suositella URL:ssa.
puppu-generaattorin outputtia
"minä olen kansainvälinen supertähti"

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 711
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #6 : 21.05.23 - klo:21.23 »
Tuli tässä jo todettua näköjään ketjussa aiemmin, että samat polkuhierarkiassa navigointi ja viittausmenetelmät pätevät tuon html-jos nyt esim <a tagin href -attribuutille määrittelet jonkin resurssin polkuineen.

. sama hakemisto, jossa kursorsi parhaillaan on.
.. edelinen
../.. pari taaksepäin
\ juuri
jne.

Kuitenkin tuttua asiaa varnaan Linux-käyttäjänä nämä tiesitkin jo? Nuo HTML-tiedostot mitä sitten jossain päin maailmalla palvelimella kuitenkin ne sijaitsee, niin siellä on mitä todennäköisimmin UNIX/Linux -se palvelien järjestelmä, mitä tosin Windows-ympäristössäkin nuo samat merkintätavat.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Leko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 329
    • Profiili
    • taistop.kapsi.fi
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #7 : 23.05.23 - klo:08.02 »
Jos esimerkillistetään
Kuvitellaan pätkä hakemistorakennetta, joka ei ala juuresta, vaan alempaa. eka, jolla alihakemistot toka1 ja toka2. Hakemistossa toka2 on alihakemisto koka.  Kokassa on file kuva.jpg.

Olen toka1 hakemistossa kirjoittamassa editorilla lista.html:llään riviä: <img src:="?/koka/kuva.jpg"> . Mitä kirjoitan ?:n tilalle.

Asia kiinnostaa edelleen, vaikka tässä välillä tulikin muuta ajankulua.

_Pete_

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1832
  • Fufufuuffuuu
    • Profiili
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #8 : 24.05.23 - klo:09.13 »
Jos esimerkillistetään
Kuvitellaan pätkä hakemistorakennetta, joka ei ala juuresta, vaan alempaa. eka, jolla alihakemistot toka1 ja toka2. Hakemistossa toka2 on alihakemisto koka.  Kokassa on file kuva.jpg.

Olen toka1 hakemistossa kirjoittamassa editorilla lista.html:llään riviä: <img src:="?/koka/kuva.jpg"> . Mitä kirjoitan ?:n tilalle.

Asia kiinnostaa edelleen, vaikka tässä välillä tulikin muuta ajankulua.

Tässä ei pidä ajatella ollenkaan sitä missä hakemistossa on editorilla kirjoittamssa.

HTML sivuta tarjoilee selaimelle www-palvelin ja HTML koodin suhteelliset viittaukset pitää olla tehtynä siihen hakemistoon joka on www-palvelimeen konffattu.

Esimerkkinä apache:n vakio konffi määritelmä:

DocumentRoot /var/www/html


tuolloin siis menee kyseisen apachen tarjoamalle sivuille vaikka http://localhost/foo.html

niin tiedosto on silloin /var/www/html/foo.html



Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 711
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #9 : 24.05.23 - klo:19.14 »
Jos esimerkillistetään
Kuvitellaan pätkä hakemistorakennetta, joka ei ala juuresta, vaan alempaa. eka, jolla alihakemistot toka1 ja toka2. Hakemistossa toka2 on alihakemisto koka.  Kokassa on file kuva.jpg.

Olen toka1 hakemistossa kirjoittamassa editorilla lista.html:llään riviä: <img src:="?/koka/kuva.jpg"> . Mitä kirjoitan ?:n tilalle.

Asia kiinnostaa edelleen, vaikka tässä välillä tulikin muuta ajankulua.

Eikö tuo nyt ole aika selvä, että ainakin tällä kuva latautuu:

Koodia: [Valitse]
<img src:="eka/toka2/koka/kuva.jpg">
Sehän on sama, missä sijainnissa olet, jos pistät koko polun, onko tämä absoluuttinen sijainti, voi olla että termini ovat sekaisin, mutta sittenhän ei tarvitse murehtia kursorsin sijaintia, jos määrittelet koko polun , missä kuva sijaitsee?
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Leko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 329
    • Profiili
    • taistop.kapsi.fi
Vs: htmlkoodi, alkeiskysymys
« Vastaus #10 : 25.05.23 - klo:12.55 »
Kiitos!
Kyse on siitä, että yritän tehdä listaa asioista, jotka sijaitsevat eri puolilla vähitellen sekavaksi kasvanutta puuta. Kokonaissiivous ei nyt just innosta.