Kirjoittaja Aihe: Kysymys biotekniikan ja tietojenkäsittelyn oppineille  (Luettu 2232 kertaa)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Piidemmän aikaa sitten jo miettinyt, viimeksi tänään taas mitä ihmisen perimään liittyvä data on merkkijono-tyyppistä tietoa numeroita ja kirjaimia lopulta. Lisäksi on jo pitkän aikaa sitten ollut mahdollista selvittää käsittääkseni ihmisen koko perimään liittyvä historia vielä pitkään elämän päättymisen jälkeen. No siitä nousee sitten kysymys, miten ruumis pitäisi hävittää, jotta todennäköisyydet tippuisivat mahdollisimman hyvin alas, että mahdollisimman vähän mitään pystyisi kukaan selvittämään enää sitten, kun elämä päättyy jossain kohtaa.

Käytin jonkin aikaa tähän aika kauan aikaa sitten jo, mitä selvittelin tätä asiaa, niin päädyin siihen mitä nyt kotimaisessakin valtavirtamediassa on esiintynyt vesituhkaus yhtenä vaihtoehtoa, mutta siinä artikkelissa taisi olla jokin asiantuntijakommentti, että tämän mielestä todennäköisemmin ei tule mitenkään nousemaan trendi sen suhteen Suomessa toviin.

Jos nyt vesituhkaus on järkevä vaihtoehto, melkein testamentti kannattaa tehdä sitten jossain kohtaa, viimeisenä toiveena miten haluaa itsensä kohdalta sitten toimittavan, mitä olen vakaasti päätynyt siihen lopputulokseen, että en halua että mikään minussa elävä organismi jatkaa missään muodossa elämää enää fyysisen oman elämäni päättymisen jälkeen tässä maailmassa.

Se ja lopulta sitten taida olla omissa käsissä kuitenkaan, kuitenkin krematorion se työntekijä, joka suorittaa sen vesituhkausprosessin, jos se ottaa näytteen sen aktin aikana, sitä ei voi käsittääkseni millään muotoa vaikuttaa siihen se ei ole omissa käsissä.

En tiedä, en käsittääkseni ole mitenkään vainoharhainen, mutta ajatus tuntuu aika pelottavalta lopulta, vaikka tällä hetkellä ja voisi olla myös huolestunut siitä, mitä tekoälyn kehityksen saralla otetaan suuriakin askeleita, mihin se lopulta sitten johtaa ja millä aikavälillä sitten.

Kirjoitan nyt tänne tästä, mitä varmaan moni muukin on miettinyt samaa, mitä noissa keskusteluissa maailmalla niihin ottaa osaa tästä aiheesta sellaistakin koulutettua porukkaa, kenellä on molemmista tieteen oppialoista tutkinto. Tätäkin palstaa lukee aivan varmasti joku, ketä miettinyt samaa, tai omaa jonkin mielipiteen tai ajatuksen tästä aiheesta.

Ensimmäisen kerran havahduin tätä miettimään, mitä joskus television kaapelikatselukortti-aikana History -kanavalta tuli sarja, jossa oli aiheena oman aikansa merkkihenkilöiden perimä selvitettynä, mitä siinä nyt lähinnä on näitä Einstein ynnä muiden aikansa viisaiden hautoja kaivettu tieteen nimissä ylös sen näytteen saamiseksi.

No itse nyt ole rahvasta kummempaa mikään oman aikani merkkihenkilö lainkaan, enkä halua olla sellainen, mutta jokseenkin tuo ajatus tuntuu aika pelottavalta, että oman elämän päättymisen jälkeen jostain taholta kaivettaisiin uutta tietoa perimääni liittyen, vaikka sitä nyt ei sitten enää itse joudu käsittelemään siinä kohtaa sitä asiaa, mutta silti se vaikuttaa pelottavalta ajatukselta.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Kysymys biotekniikan ja tietojenkäsittelyn oppineille
« Vastaus #1 : 18.05.23 - klo:14.33 »
Tuota jos nyt joku sitten päättäisi dna näytteen ottaa ja luoda kloonin, niin se yksilö kuitenkaan ole sama sinä. Ja no käsittääkseni siinä vesituhkauksessa kroppa keitetään ylikuumassa lipeässä, tuskinpa kovin paljoa käyttökelpoista dataa jäljellä jää. Ja voihan niiden muidenkin hautaustapojen yhteydessä tuon dna:n pölliä. Vaikka perinteisessä krematoinnissakin, mikäänhän ei estä hautaustoimiston työntekijää, tai patologia tms ottamasta pikku näytettä talteen.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Kysymys biotekniikan ja tietojenkäsittelyn oppineille
« Vastaus #2 : 18.05.23 - klo:15.36 »
Olet ja Jani näemmä perehtynyt jonkin verran aiheeseen, kun vesituhkaus -käytännön asteella jotain käsitystä mahdollisesti.

Pintapuolisesti voi näin sanoa, mitä en sillä tavalla ymmärrä oikeaa bioteknologian termistöä, niin jäi se käsitys, että vesituhkaus voisi olla oma valinta makuuni.

On se totta, vähintään 1/3 -osaa ihmislajin tai varmaan muunnelmienkin osalta sitten on ympäristön vuorovaikutuksesta tuotetta ja toimintaympäristön laajasti aikansa tuotetta, mikä siihen myös vaikuttaa, että en ole alusta lähtienkän jäsentänyt kloonausta mitenkään 1:1 -minkään olion kanssa kaikkine ominaisuuksine kopioitavasta tuotteesta.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

ilkant

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1380
  • Kubuntu
    • Profiili
Vs: Kysymys biotekniikan ja tietojenkäsittelyn oppineille
« Vastaus #3 : 21.05.23 - klo:12.48 »
Piidemmän aikaa sitten jo miettinyt, viimeksi tänään taas mitä ihmisen perimään liittyvä data on merkkijono-tyyppistä tietoa numeroita ja kirjaimia lopulta.

Ihmisen DNA on organanisia molekyylirakenteita: adeniini, guaniini, sytosiini ja tymiini. Nuo esiintyvät SNP:inä (snipit) voidaan merkitä datana yhdellä kirjaimella A, G, C tai T. Sitten on STR:iä (short tandem repeat). Niitä voi kuvata luvulla. Haploryhmät nimetään merkkijonoilla, joissa voi olla löytäneen organisaation tunnus.
« Viimeksi muokattu: 21.05.23 - klo:13.05 kirjoittanut ilkant »

ilkant

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1380
  • Kubuntu
    • Profiili
Vs: Kysymys biotekniikan ja tietojenkäsittelyn oppineille
« Vastaus #4 : 21.05.23 - klo:12.57 »
Ei vesituhkaus hävitä ihmisen dna-tietoja. Nimittäin geneettisesti lähisukulaiselta löytyy kyllin lähellä oleva dna, jos jotain halutaan tietää tai tehdä. Toinen pohdinta on se, että eihän dna sinänsä ole hyvä eikä paha. Kuten ei ruutikaan. Ruudilla voi tehdä myös hyviä tekoja kuten myös pahoja. Esimerkiksi dnan kanssa hyviä asioita ovat uudet lääkkeet, jotka tehoavat paremmin eri ihmisiin. Toisin sanoen voidaan kirjoittaa resepti lääkkeeseen, joka tehoaa paremmin hänen geneettiseen kehoonsa.

Se on hyvä, että tiedostetaan uhkakuvia. Osataan sitten lainsäädännöllä tehdä käytännössä mahdottomaksi haittakäytöt. Tällaisia ajatuksia tulee aloitusviestistä.