Kun kokeilin Ubuntu20:ssä, fstrim toimi ihan suoraan NTFS-osioiden kanssa, riippumatta niiden asennustavasta. Mutta joidenkin muiden jakeluiden kanssa (Mint, Fienix) jouduin asentamaan NTFS-partitiot fstabin kautta ja määrittämään siinä tiedostojärjestemäksi "ntfs-3g". Fstrim ei siis toiminut jos asensin osiot 'lennossa' cajan kautta, eli ilmeisesti ne käyttivät silloin kernelin ntfs:ää eikä ntfs-3g:tä?.
Onko jotain asetusta jolla ntfs-3g:n saisi asennuksessa oletusarvoksi kaikille ntfs-partitioille? Koetin jo udisks2:n asetustiedostoja, mutta 'ntfs-3g' ei tuntunut ainakaan sinällään kelpaavan muiden oletusparametrien joukkoon.
En oikein usko, ettei fstrim toimisi kernelin uuden ntfs3-ajurin kanssa. Vanhasta ntfs-ajurista en tiedä, mutta se on muutenkin huono vaihtoehto, eikä mikään jakelu käytä sitä udisks2-liitoksissa.
Huomaa, että Systemd:n fstrim kohdistuu oletuskonfiguraatiolla vain fstabin kautta liitettyihin tiedostojärjestelmiin. Joudut muuttamaan fstrim-palvelun asetuksia, jos haluat että se ajetaan udisks2-liitoksille.
cat /lib/systemd/system/fstrim.service
[Unit]
Description=Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab
Documentation=man:fstrim(8)
ConditionVirtualization=!container
[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/sbin/fstrim --fstab --verbose --quiet
ProtectSystem=strict
ProtectHome=yes
PrivateDevices=no
PrivateNetwork=yes
PrivateUsers=no
ProtectKernelTunables=yes
ProtectKernelModules=yes
ProtectControlGroups=yes
MemoryDenyWriteExecute=yes
SystemCallFilter=@default @file-system @basic-io @system-service
Olennainen rivi ja parametri:
ExecStart=/sbin/fstrim
--fstab --verbose --quiet