Tuon venäläisen lisäksi on markkinoilla Onephpne (?), mutta käsittääkseni se on vielä aika pahasti vaiheessa.
Tarkoitat varmaan Pinephonea? Se on melko pitkälle viety kokeilu, ja laitteella voi ajaa useita vaihtoehtoisia puhelimiin suunnattuja Linux-jakeluita. Toisaalta rauta on kuitenkin jo vanhentunutta ja melko heikkotasoista verrattuna saman hintaluokan Android-puhelimiin.
Lsäksi saatavilla on Purism Librem 5, joka on tietoturvaan ja avoimeen koodiin erikoistunut Linux-puhelin. Sen hinta on vielä korkeampi suhteessa laitteen ominaisuuksiin ja suorituskykyyn, mutta vastineeksi saa täysin avoimilla ajureilla ja Debian-pohjaisella PureOS:llä toimivan puhelimen. Käyttökokemus toki on melko alkeellinen verrattuna nykypäivän Androidiin ja iOS:ään. Yhteisön apu luultavasti kelpaisi Purismillekin. Hintataso vain on sen verran kova, että innokkaiden käyttäjien ja kehittäjien määrä voi jäädä aika pieneksi.
Tässä eräs keskimääräistä positiivisempi juttu Librem 5:stä:
https://incoherency.co.uk/blog/stories/librem5-first-impressions.htmlVarmaan suurin este Linuxin leviämiselle ovat nenä ruudussa pelaavat pikkukakarat ja kaikesta epäluuloiset tätit.
Nuorilla voi olla jotain vaikutusta tarjontaan, mutta eniten rahaa älylaitteisiin ja sovelluksiin taitaa kuitenkin irrota keskiluokkaisten länsimaisten miesten luottokorteilta.
Älypuhelinmarkkinoille on erittäin vaikea tuoda uusia vaihtoehtoja, kuten Microsoftkin joutui toteamaan. Taustalla toimivan käyttöjärjestelmän tekninen toteutus ja filosofia eivät kiinnosta käyttäjiä, vaan ainoastaan sovellusten, käyttöliittymän ja laitteiston käyttökokemus merkitsee jotain. Lisäksi sovellustarjonnan on oltava alusta lähtien hyvin laaja, eli käytännössä nykytilanteessa tulokkaan on tuettava Android-sovelluksia ja Google Playtä täysin saumattomasti. Pinephonen tapaisten alustojen ja erilaisten Linux-puhelinprojektien on mahdollista menestyä marginaalissa, mutta en pidä todennäköisenä, että ne tulisivat saavuttamaan merkittävää markkinaosuutta.
Veikkaan, että nykyinen Applen ja Googlen hallitsema mobiilikäyttöjärjestelmien markkina tulee muuttumaan vasta seuraavan paradigman muutoksen myötä – eli esimerkiksi siirryttäessä AR-laseihin – jos silloinkaan.