Laitteissa on yleensä wifi joka toimii yhdenlaisessa roaming tilassa, eli se
voisi (ei välttämättä) yrittää ottaa yhteyksiä kaikkien avointen verkkojen kautta. Toki sinun tietoturvaan se ei käytännössä vaikuta, mikäli et erityisesti aseta sitä yhdistämään kotiverkkoosi.
Itsellä on käytössä Pi-hole. Se toimii DNS palvelimena ja siitä aika hyvin näkee minnepäin mikäkin laite yrittää ottaa yhteyksiä ja niitä voi halutessaan blokkailla.
Jos haluaa toiminnallisuutta, mutta ei pidä ajatuksesta, että sisäverkossasi on sinulla vaikka oma palvelin ja sanotaan se epäilyttävä jääkaappi wifillä, niin suosittelen lämpimästi ottamaan langattoman reitittimen vierasverkkoa. Se sallii yhteydet ulkomaailmaan, mutta ei salli yhteyksiä esim. tietokoneisiisi. Esim. äly telkkarin voi kytkeä siihen jos nyt ei sitten varta vasten käytä jotain mediastreamaus sovellusta joka nimenomaan hakee tietoa kotipalvelimelta.
Jostain uutisesta luin, että jonkin isomman valmistajan mikroaaltouuni oli hakenut päivitykset automaattisesti ja isompi määrä niitä olisi mennyt kunnolla jumiin kun valmistaja oli itse ryssinyt firmiksen. Varmaan kiva ihmetellä, että mikä tälle on yllättäen tullut
Lisäys
Näin sivuhuomautuksena. Itse en ole kovin hirmuisen skeptinen IoT laitteista sinänsä, mutta niiden hallintasovelluksista todellakin. En muista mikä IoT vermes oli kyseessä, mutta jokin aika tuntematon firma ja sen Android sovellus halusi käytännössä kaikki mahdolliset laiteoikeudet ikinä. En tiedä oliko kyseessä potentiaalinen oikea malware, mutta ainakin se kertoo paljon firman taidoista. Meinaan tyyliin juoksumaton etäsovelluksen ei tarvi saada oikeuksia kaikkiin yhteystoihini jne.