Kirjoittaja Aihe: Win 10 / Ubuntu 22.04.1 LTS dual boot reset loop [RATKAISTU]  (Luettu 1760 kertaa)

gvonf

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Taitotaso Ubuntussa aivan aloittelija: yritin vanhaan HP Elitebook 840 G2 -läppäriini laittaa Windowsin ohelle Ubuntun. Onnistuin käynnistämään sen USB-muistin kautta, asentelin sen ssd:lle omaan partitioon, ja nyt konetta käynnistäessä HP aloitusruudun jälkeen vilahtaa "System reset", ja lataus alkaa alusta toistuen ikuisesti. Kokeilin BIOS:ista laittaa OS Boot Manager käynnistysjärjestyksessä ensimmäiseksi, ei tällä ainakaan vaikutusta. Fast boot ei ole päällä. Kokeilin asentaa Ubuntun uudestaan, ei vaikutusta.

Oma osaaminen rajoittuu tällä hetkellä tähän enkä äkkiseltään löytänyt forkalta samasta aiheesta kysymystä. Oisko ideoita?
« Viimeksi muokattu: 17.11.22 - klo:22.34 kirjoittanut gvonf »

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 15786
  • Profiili
Vs: Win 10 / Ubuntu 22.04.1 LTS dual boot reset loop
« Vastaus #1 : 03.11.22 - klo:15.16 »
Oletko kokeillut avata koneen boottivalikkoa käynnistyksen aikana? Yleensä HP:n koneissa sen saa esiin F9-näppäimellä. Mitä valikossa näkyy?


Mihin tilaan kone on asetettu UEFI/BIOS-asetuksissa:

1. Pelkkä UEFI
2. UEFI with CSM
3. Legacy

Jos siellä on valittuna UEFI CSM:n kanssa, kokeile vaihtaa kone puhtaaseen UEFI-tilaan. Onko Windows silloin valittavissa koneen boottivalikon kautta? Jos ei ole, eikä Windows edelleenkään käynnisty, voi olla että se on aikoinaan asennettu BIOS/MBR-tilassa. Asian voisi varmistaa myös tutkimalla EFI-osion sisältöä, eli onko siellä Windowsin lataaja vai ei.

Jos Windows käynnistyy nyt UEFI-tilassa, kokeile seuraavaksi asentaa Ubuntu uudelleen. Voi olla, että CSM-tilan vuoksi asennus käynnistyi aiemmin BIOS/MBR-tyyppisenä, joka sekoitti asioita.
« Viimeksi muokattu: 03.11.22 - klo:15.18 kirjoittanut nm »

gvonf

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: Win 10 / Ubuntu 22.04.1 LTS dual boot reset loop
« Vastaus #2 : 03.11.22 - klo:19.26 »
Kokeilin aiemmin boottivalikkoa tuloksetta, nyt kehotuksestasi kokeilin uudestaan ja sieltähän löytyikin tuo "Boot from EFI file", jonka kautta sain käynnistymään sekä Ubun että Windowsin. Oliko tämän reitin kautta nimenomaan tarkoituskin mennä, vai mahtoiko boottivalikon "OS Boot Manager" olla lainkaan tarkoituksenmukainen valikko?

Tällä hetkellä BIOS:ssa boottitila oli "UEFI Hybrid (with CSM)". Vaihdoin pelkkään UEFI :in ja se käynnistää nyt Windowsin suoraan, ja Ubuntun voi valita boottivalikon kautta ja se käynnistyy myös mallikkaasti.

Nyt tosin ilmeni, että aiemmin asennettu Ubuntu ei tunnista sille tehtyä partitiota enää. Johtuneeko siitä, että se asennettiin "UEFI with CSM" -tilassa? Eikä tuo Live USB enää tarjoudu bootattavaksi joten en ainakaan nyt pääse asentamaan käyttistä uudestaan. Kokeilen tehdä Rufuksella myös sekä MBR että GTP, mutta kummastakaan ei nyt näytä voivan asentaa.  :-\

Kiitos muuten tähänastisesta!

EDIT: eipäs kun löytyyhän se Ubuntulle tehty partitio tuosta Files --> Other Locations kautta. Näinkös pitäisikin?
« Viimeksi muokattu: 03.11.22 - klo:20.23 kirjoittanut gvonf »