Kirjoittaja Aihe: En saa käynnistysvalikkoa näkyviin läppärin ulkoiseen näyttöön [Ratkaistu]  (Luettu 2047 kertaa)

Samanta

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 86
  • Profiili
Kyseessä on HP8570 läppäri, jossa on 2 kpl SSD kovalevyä. Levy/dev/sda on Win 10 ja /dev/sdb on Ubuntu 22.04 LTS.

Muutin 1.) molempien levyjen asiointityypin MBR -> GPT ja 2.) Bios:n käynnistystilan 'Vanha' (Legacy) -> 'Alkuperäinen UEFI (ilman CSM)' sekä 3.) asetin Bios:n Secure Boot:n päälle.

Tavallisesti konetta on käytetty kansi suljettuna ja kytkettynä sen telakkaan, johon (telakkaan) on  kytketty ulkoinen näyttö, näppis ja hjiiri jne .. Haittana näitä muutoksia edeltäneeseen tilaan on se, että nyt käynnistysvalikko tulee esiin vain kun läppärin kansi on auki. [Liitin tähän nykyisen käynnistysvalikon .jpg kuvan (4,2 Mt), mutta se, eikä se  .7z versio mene läpi.] Muuten tässsä koneessa kaikki toimii OK.

Ajoin sudo update-grub. Se ei auttanut em haittaan, mutta se antoi tällaisen ilmoituksen/varoituksen, johon en osaa reagoida enkä tiedä olisiko sillä mitään vaikutusta tähän asiaan:

user@HP8570:~$ sudo update-grub
[sudo] kauko-käyttäjän salasana:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.15.0-52-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.15.0-52-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.15.0-43-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.15.0-43-generic
Memtest86+ needs a 16-bit boot, that is not available on EFI, exiting
Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done
user@HP8570:~$ 
« Viimeksi muokattu: 01.11.22 - klo:18.13 kirjoittanut Samanta »

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 15800
  • Profiili
Tavallisesti konetta on käytetty kansi suljettuna ja kytkettynä sen telakkaan, johon (telakkaan) on  kytketty ulkoinen näyttö, näppis ja hjiiri jne .. Haittana näitä muutoksia edeltäneeseen tilaan on se, että nyt käynnistysvalikko tulee esiin vain kun läppärin kansi on auki.

Tarkoitatko Grub-valikkoa vai koneen omaa käynnistysvalikkoa?

Tuleeko valikko siis vain läppärin näyttöön, ja sen vuoksi näkyy silloin, kun kansi on auki? Vai näkyykö valikko myös ulkoisessa näytössä, kun kansi on auki?


[Liitin tähän nykyisen käynnistysvalikon .jpg kuvan (4,2 Mt), mutta se, eikä se  .7z versio mene läpi.]

Kuvan kokoa pitäisi pienentää alle 768 kilotavuun, jotta foorumisofta hyväksyy sen liitteeksi. Jpegin tapauksessa tämä onnistuu skaalaamalla kuvaa pienemmäksi ja/tai pudottamalla laatua huonommaksi. Esimerkiksi leveys 1024 pikseliä, Q=75 riittänee tässä hyvin. Operaation voi tehdä kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Gimpillä, tai komentorivillä esimerkiksi ImageMagickin convert-työkalulla:

Koodia: [Valitse]
convert Kuvat/isokuva.jpg -resize 1024x1024 -quality 75 Kuvat/pienikuva.jpg

Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.

Grubin os-prober on nykyisin oletuksena pois päältä, eli se ei yritä tunnistaa tietokoneelta muita käyttöjärjestelmiä, vaan niihin pääsee vain koneen EFI-käynnistysvalikon kautta. Os-proberin voi kytkeä takaisin käyttöön lisäämällä /etc/default/grub-tiedostoon asetusrivin:

Koodia: [Valitse]
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
Tiedostoa voi siis muokata esimerkiksi nano-editorilla:

Koodia: [Valitse]
sudo nano /etc/default/grubTallenna näppäinyhdistelmällä Ctrl+O ja hyväksy enterillä
Sulje editori Ctrl+X:llä.

Aja lopuksi update-grub, ja varmista sen listauksesta, ettei asetuksissa ole virheitä:

Koodia: [Valitse]
sudo update-grub

Samanta

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 86
  • Profiili
@nm Kiitos kysymyksitä ja ohjeista. Yritän vastata niihin:

Tarkoitatko Grub-valikkoa vai koneen omaa käynnistysvalikkoa? Vastaus: En tarkoita Grub valikkoa, vaan koneen omaa ilmeisesti EFI-valikkoa nimeltään Boot Options, jossa on 3 riviä: Ylinnä 'Windows Boot manager', keskellä 'Boot From EFI File' ja alinna 'ubuntu' 

Tuleeko valikko siis vain läppärin näyttöön, ja sen vuoksi näkyy silloin, kun kansi on auki? Vai näkyykö valikko myös ulkoisessa näytössä, kun kansi on auki? Vastaus: Se valikko näkyy asetetun 5 sek ajan vain läppärin näytöllä ja ei näy ulkoisella näytöllä kun kansi on auki.

Jos käynnistän koneen kansi auki ja koneen ruudulla näkyy lyhyen aikaa 'Paina Esc jos haluat mennä ...' ja  jos painan Esc näppäintä, ruutuun tulee Bios - valikko ja kun painan valikon  F9 (Käynnistysvaihtoehtot) mustalle näytölle avautuu Ubuntu grub-valikko jossa 3 riviä: ylinnä 'Ubuntu', keskellä 'Advanced optios for Ubuntu' ja alinna UEFI Firmware settings'.  Tässä Grub-valikossa ei siis ole nyt aiemmasta asennuksesta poiketen tavanomaista 4. riviä: 'Windows'.

Jos sen sijaan käynnistän koneen kansi kiinni, niin ulkoisella mustalla näytöllä näkyy aluksi lyhyen aikaa vain 'Paina Esc jos haluat mennä ...' ja  jos painan 'Esc' näppäintä, niin ulkoisen näytön ruutu pysyy tyhjänä mustana ja kun painan pian F9 näppäintä (eli tässä koneessa em Bios:n Käynnistyvalikko) + 2 kertaa nuolinäppäimellä alaspäin + Enter ja odotan hetken, niin mustalle ulkoiselle näytölle avautuu Ubuntu logot ja sisäänkirjoittautumisen tilat. Eli kone siirtyy EFI valikosta Grub-valikkoon ja odottaa hetken Grub - valikon tilassa näyttämättä mitään, kunnes Grub-valikon aikaikkuna sulkeutuu ja kone jatkaa normaalia käynnistymistä ja vasta silloin ulkoiselle näytölle tulee em. Ubuntu logo ja sisäänkirjoittautumisen tilat. Voin tietysti pitäytyä tällaisessa 'sokkokäynnistyksessä', mutta toivoisin, että ulkoiselle näytölle tulisi kansi kiinni käynnnistettäessä joko EFI-valikko tai Grub-valikko (eli Grub- valikko, jossa olisi myös alimpana Windows- rivi).

Toivottavasti tämä sepustustukseni antaa tarvisemiasi lisätietoja. Yritän huomenna ap päästä pienentämään valokuvan kokoa, kuten neuvoit sekä tekemään muutokset Grub os-proberin asetuksiin. Palaan asiaan sitten heti kun olen valmis.
 

Samanta

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 86
  • Profiili
@nm, Tässä jatkoselvitystä:

A.) Sain grubin os-proberin toimimaan ohjeellasi ja nyt Windows Boot Manager on osana Ubuntun päivitettyä Grub - valikkoa.

B.) Tein 4 testiä käynnistyksestä, tässä niiden kuvaus ja tulokset:

1. ) Kun käynnistän koneen kansi auki ja en paina ruudun alalaidan ’Siirry käynnistysvalikkoon painamalla Esc näppäintä’  kehotteen mukaisesti Esc- näppäintä, avautuu läppärin ruudulle [Bios:ssa asettamani 5 sek aikaikkunan] ajaksi ’Pikakäynnistysasetukset’ niminen 3 rivinen valikko (jota jota virheellisesti nimitin aluksi EFI valikoksi). Ohessa tämän valikon kuvakaappaus. Kun valitsen siitä alimman rivin eli ’ubuntu’ → avautuu läppärin ruudulle tuttu Ubuntun Grub valikko, jossa on nyt 4 riviä: 'Ubuntu', 'Adavanced Options for Ubuntu', 'Windows Boot Manager' ja 'Uefi Firmware Settings'.  Kun valitsen Ubuntun, se käynnistyy, mutta koneen ulkoinen näyttö pysyy mustana, kunnes siihen tulee Ubuntun logo ja sisäänkirjoittautumisen sivu.

2.) Kun käynnistän koneen kansi auki ja painan ruudun alalaidan ’Siirry käynnistysvalikkoon painamalla Esc näppäintä’ kehotteen mukaisesti Esc- näppäintä, läppärin ruudulle avautuu koneen käynnistysvalikko [jota virheellisesti nimitin aluksi Bios valikoksi], josta valitsemalla F9 (Käynnistysvaihtoehdot) avautuu 3 rivinen 'Boot Options' -niminen menu (jota jota virheellisesti nimitin aluksi EFI valikoksi mutta tässä tilassa nimittää itseään 'Boot Options'. Se on sama valikko kuin kohdan 1. 'Pikakäynnistysasetukset' niminen valikko , mutta sillä erotuksella, että nyt tässä tilassa se on ilman asettamaani 5 sek aikaikkunaa. Kun valitsen tämän valikon alimman rivin ’ubuntu’, läppärin ruudulle tulee Ubuntun Grub-valikko, jossa on nyt 4 riviä: 'Ubuntu', 'Adavanced Options for Ubuntu', 'Windows Boot Manager' ja 'Uefi Firmware Settings'. Kun valitsen Grub valikosta Ubuntun, se käynnistyy, mutta koneen ulkoinen näyttö pysyy mustana, kunnes siihen tulee Ubuntun logo ja sisäänkirjoittautumisen sivu.

3.) Kun käynnistän koneen kansi kiinni ja en paina ulkoisen näytön alalaidan ’Siirry käynnistysvalikkoon painamalla Esc näppäintä’ kehotteen mukaisesti Esc- näppäintä, Windowsin levy käynnistyy automaattisesti, mutta ulkoinen näyttö pysyy mustana kunnes siihen ilmestyy Windowsin sisäänkirjautumisen sivu.

4.) Kun käynnistän koneen kansi kiinni ja painan ulkoisen näytön ruudun alalaidan ’Siirry käynnistysvalikkoon painamalla Esc näppäintä’ kehotteen mukaisesti Esc- näppäintä ja sen jälkeen painan sokkona F9 näppäintä (Käynnistysvaihtoehdot) + 2 kertaa nuolinäppäimellä alas (eli valitsen näin sokkona Ubuntun), koneen Ubuntun levy käynnistyy, mutta ulkoinen näyttö pysyy mustana kunnes ruudulle tulee lopulta Ubuntu logo ja sisäänkirjautumisen sivu. Tässä Ubuntu käynnistyy siis vähän Windowsia hitaammin, koska tämä prosessi avaa ensin myös Ubuntun Grub valikon ja sitten muutaman sekunnin jälkeen aloittaa Ubuntun käynnistyksen.

Eli yhteenvetona: Nyt Windows Boot Manager on nyt Ubuntun Grub- valikossa. Läppärin ulkoinen näyttö pysyy mustana Ubuntun (tai Windowsin) sisäänkirjautumisen sivun latautumiseen saakka riippumatta siitä onko läppärin kansi auki tai kiinni.  Huom. Ubuntun Näyttö-asetuksissa asetettu 'Peili'.  'Windowsin asetuksissa 'Pikakäynnistys' ('Fast Boot') ja 'Horrostila' ovat olleet poiskytkettyinä koko tämän keissin ajan.

Edit 1.11.2022 klo 10:57: Muokkasin tekstiäni siltä osin että yritin korjata tekstiin jääneitä kirjoitusvirheitä.
 
« Viimeksi muokattu: 01.11.22 - klo:10.59 kirjoittanut Samanta »

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 15800
  • Profiili
UEFI-käynnistyksessä koneen Boot Options -valikko sekä Grub-valikko toimivat graafisessa tilassa tekstitilan sijaan, ja grafiikka piirretään oletuksena läppärin omalle näytölle. CSM/legacy-käynnistyksessä on mahdollista käyttää tekstitilaa, jolloin käynnistysvalikko näkyy ehkä molemmissa näytöissä, tai ulkoinen näyttö saattaa olla ensisijaisena ulostulona.

Veikkaan, että UEFI-käynnistyksessä valikoita ei saa mitenkään ulkoiselle näytölle, ellei koneen UEFI-asetuksissa ole valintaa ulostulojen järjestykselle.

Samanta

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 86
  • Profiili
@ nm Kiitos paljon vastauksesta ja ohjeista.

Ainakin os-prober sain toimimaan ja nyt Windows näkyy Ubuntun Grub-valikossa.

En löydä koneen UEFI asetuksia, Ubuntun grub valikon 'UEFI Firware Settings' avatuu tyhjään ja siitä kone vain palautuu takaisin 'Boot Options' valikkoon. Eikä päivittämäni Bios tuonut tähän mitään uutta.

Joten: tyydyn siihen, että käynnistän koneen ollessa telakassa testaamani vaihtoehdon nr 4 mukaisesti 'sokkona'. Se toimii ihan OK. Kun pitää päästä Grub- valikkoon, niin avaan sitä tilannetta sitten varten läppärin kannen. Merkitsen tämän ratkaistuksi.

« Viimeksi muokattu: 01.11.22 - klo:18.13 kirjoittanut Samanta »

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 15800
  • Profiili
En löydä koneen UEFI asetuksia

F10-näppäimellä pitäisi mennä suoraan asetuksiin. Tai Esc-näppäimellä ensin valikko auki ja sitten F10.

Olethan päässyt sinne ennenkin aloistusviestin perusteella, kun olet muuttanut CSM- ja Secure Boot -asetuksia.