Kirjoittaja Aihe: Trackballit  (Luettu 3868 kertaa)

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
Trackballit
« : 10.10.22 - klo:13.33 »


Onko väellä kokemuksia nykyajan trackballeista? Joku saattaa pitää näitä vehkeinä ihan muinaismuistoina, itse taannoin tykästyin aikanaan Trackman Marbleen, mutta tällä hetkellä minulla ei ole yhtään... toimivaa. Tästä pian lisää.

Merkkejähän nykyään on ainakin:

  • Logitech on Logitech, myös trackballien varmaan isoin toimittaja
  • Kensington on pitkän linjan toimija alalla myös
  • GameBall on uusi juttu, trackball pelihiiriajatuksella
  • Ploopy, open-source 3D-printattu laiteperhe. Varmaan ainoa, joka ei ole pelkästään oikeakätinen tai kompromissi molemmille käsille, vaan niitä on tilattavissa molempina versioina. Kallis rakennussarjana (pitää kolvata) ja vielä kalliimpi koottuna, varmasti syystä, toisaalta varaosia voi tehdä vaikka itse.

Lähtökohtaisestihan näissä on kahta lähestymistapaa, peukalolla ja sitten muilla sormilla pyöritettävät kuulat. Peukalomalliset eivät sovi ainakaan allekirjoittaneelle lainkaan, kun peukaloni ovat ilmeisesti keskellä kämmentä.

Tykästyin tosiaan aikanaan Logitechin Trackman Marbleen, kuvassa keskellä, juuri muita kokeilemattakaan toki. Siinä on vain harvinaisen huonot kytkimet napeissa, ja kyllästyin ostamaan uusia vain siksi, että ykkösnappi pätkii. On meillä niitä kai kolme potilasta, ja voisin jossain vaiheessa selvittää voisiko niitä korjata, mutta tällä hetkellä ei ole kolvia, eikä pääsyä sellaiseen, eikä aikaa eikä lusikoida opetella taitoa (ei kai se noin pienessä laitteessa nyt ihan triviaali ole), että olisiko loppukäyttäjätuotteita markkinoilla? Toinen ongelma tietysti on, että sen valmistus on vissiin lopetettu eikä kellään ole enää varastosaldoja.

Muutoin neljän napin design on kätevä. Linux-käyttäjä haluaa kolme nappia, ja neljännellä pallo voidaan lukita rullaksi, koska en nyt ainakaan itse tapaa heilutella kursoria ja skrollata nettisivua yhtä aikaa.

Lisäksi ainakin XFCE:n tukema laitekohtainen nopeusasetus osoittautui kullan arvoisesti, tapasin pitää myös hiirtä satunnaiseen quaken pelaamiseen ja ainakin itsellä pallon nopeusasetukset täytyy olla noin hiireen verrattuna aika lailla tapissa.

Aika moni laite on langaton. Liekö kätevää jossain telkkarin kaukosäädinkäytössä, mutta näin paatuneena deskarikäyttäjä tuntuu lähinnä ylimääräisiltä ongelmilta.

Toimivatkohan kaikki Linuxissa ongelmitta? Trackballin luulisi olevan koneen kannalta hiiri ylösalaisin ja hiiren olevan kaksi akselia ja kasa nappeja, mutta sain sattumalta käsiini pelihiiren ja eihän siinä mennyt mitenkään kiihdytys hallittavaksi perussäätimillä, oli kuin laite ei olisi kuunnellut koko säätöä tai jotain. Asensin jonkun yksityishenkilön tekemän softan, joka jutteli hiiren kanssa niin menestyksellisesti, että pääsin säätämään RGB-valot mihin tahansa moodiin, mutta kursori heilui edelleen miten sattuu. Oletan, ettei se Windowsissa tuota tehnyt, tai sitten hc-pelulamut ovat todella omituisia hiirenkäyttäjiä.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Trackballit
« Vastaus #1 : 11.10.22 - klo:15.53 »
Itsellä on Logitechin M570 (kuten kuvassasikin) ja MX Ergo eli juuri noita peukalolla pyöritettäviä. Tykkään kovasti tästä ohjaustavasta. Tuo M570 on jäänyt enemmän olohuone- ja matkakäyttöön, mihin se kevyenä ja langattomana sopiikin ihan hyvin. MX Ergo on käytössä pöytäkoneessa (ja töissä läppärin telakassa) ja siinä ehkä vähän turha se langattomuus, kun ei sitä tule hirveästi siirreltyä ja akkua pitää aina joskus ladata, mutta johdon pitäminen jatkuvasti kiinni tuntuu myös kömpelöltä, varsinkin kun langaton vastaanotin pitää kuitenkin olla myös kiinni. Merkittävä ero noiden välillä on, että tuo on MX Ergo on paljon painavampi, mutta siinä on myös tuki Bluetooth-yhteydelle sekä mahdollisuus valita kahden laitteen väliltä, jos niille on tarvetta. Tuosta M570:stä on päivitettykin versio, joka on isolta osin samanlainen, mutta siinä on nuo samat paremmat yhteydet. Rinnalla pelaamista varten on toki perinteisemmän mallinen hiiri.

Tietääkseni kaikki perustoiminnot toimivat kaikissa hiirissä ja näppäimistöissä ongelmitta Linuxissakin. Lisätoiminnot ovat yleensä valmistajakohtaisia eli niitä ei saa ilman erityisohjelmia toimimaan. Logitechin laitteille on olemassa Solaar, joka osaa aika paljon säätöjä ja toimii ainakin tuon MX Ergon kohdalla.

Mitä tulee noiden nappien korjaamiseen, niin niiden vaihto on itseasiassa aika helppoa, jos vaan kolvi pysyy kädessä. Muutama juotospiste ja sen mikrokytkimen voi yleensä ottaa toisen rikkinäisen laitteen ehjästä kakkos- tai kolmosnapista, koska kaikissa kolmessa käytetään tavallisesti samanlaisia mikrokytkimiä. Jos ei huvita juotella, mutta rohkenee aukaista hiiren, niin voi kokeilla laittaa hyvälaatuista voiteluainetta siihen kytkimeen ja painella sitä sitten vähän. Ainakin PTFE-öljy tekee ihmeitä.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

juyli

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1200
    • Profiili
Vs: Trackballit
« Vastaus #2 : 11.10.22 - klo:23.21 »
Onko väellä kokemuksia nykyajan trackballeista? Joku saattaa pitää näitä vehkeinä ihan muinaismuistoina, itse taannoin tykästyin aikanaan Trackman Marbleen, mutta tällä hetkellä minulla ei ole yhtään... toimivaa.
Joskus törmäsin Logitec:in mitä mainioimpaan rullahiireen (kämmenen alla oli tennispallon kokoinen pallo). Nyt hankin itselleni ko. käyttötarkoituksiin suht' edullisen langattoman Trust-välineen, joka toimii ongelmitta - kunhan opin sitä tehokkaasti käyttämään langallisten perushiirien vaihtoehtona.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Trackballit
« Vastaus #3 : 13.10.22 - klo:17.25 »
Tottahan toki. Ergo M575 on varsin aktiivisessa käytössä kannettavan kanssa, eli peukalomalli nimenomaan. Trackball ja esim. trackpoint on todella hyviä hiiren korvikkeita. Tosiaan mikrokytkimen vaihtaminen kympin peruskolvilla onnistuu kyllä melkein kaikilta jos halua vain löytyy. Uudet mikrot ei paljoa maksa ja niitä saa vaikka partco:lta.
« Viimeksi muokattu: 13.10.22 - klo:17.27 kirjoittanut qwertyy »

Seppo Jyrkinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 303
    • Profiili
Vs: Trackballit
« Vastaus #4 : 12.03.23 - klo:15.43 »
Olen käyttänyt Logitechin M570 useita vuosia, sekä langallisia, että langattomia. Kun yksi lakkasi toimimasta, laitoin sen varastoon. Joskus pelkkä rauhoittuminen auttoi: lieneekö kyse ollut jonkin muoviosan palautumisesta alkuperäiseen muotoonsa? Kerran yhden sisältä putosi sokerimurun kokoinen palanen ja näppäimet alkoivat taas toimia.

Käsivarrelle erinomainen ergonomia, mutta peukalolle se oli tuhoisa. Pari vuotta takaperin havahduin siihen, että peukaloon oli kynnen ja nivelen välille kasvanut iso patti, 1,5cm x 1 cm ja ehkä puoli senttiä paksu. Ei mitään kipua. Lääkäri ihmetteli ja hänen sitä tukiessaan tajusin, että se oli hiiren liikakäytöstä johtuva rasitusvamma. Sain ohjeeksi käyttää painesidettä, minkä korvasin edullisemmalla ilmastointiteipin palalla ja vaihdoin Marbleen.

Marble on kätevä, kun pitää siirtyä ruudun reunasta toiseen, mutta tarkassa työssä M570 on selvästi parempi.

On ollut muitakin hiiren liikakäytön ongelmia, peukalosta aina kaulaan saakka. Kuvassa näkyvä pahvinen hökötys hiiren alla nostaa rannettani ja sen avulla kämmenselässä esiintynyt kipu katosi. Karu ulkoasu johtuu siitä, että kerran tai kahdesti vuodessa räätälöin hiiren asentoa. Liika kun on liikaa kaikessa.

Oheisesta kuvasta kysymys. Otin sen Samsungilla ja punainen väri korostui häiritsevästi. Vähensin sen kylläisyyttä GIMPillä. Olen huomannut saman ongelman muissakin kuvissa: punerrusta tulee liikaa. Onko kyse näytön taikka näytönohjainkortin ikääntymisestä?