Tässä kopio Tivin sivulta.
Trend Micron julkaiseman tietoturvaraportin mukaan kiristyshaittaohjelmahyökkäyksiä tehtailevat verkkorikolliset kohdistavat tulevina vuosina iskujaan enenevissä määrin Linux-palvelimiin ja sulautettuihin järjestelmiin.
Tällaisiin järjestelmiin kohdistuneiden hyökkäysten määrä on kasvanut jo nyt merkittävissä määrin edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattaessa.
Yhtiön mukaan se pysäytti jopa 63 miljardia uhkaa vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Kasvua edellisvuoden vastaavan ajanjakson määriin on 52 prosenttia. Haittaohjelmahyökkäyksiä kohdistettiin erityisesti julkishallinnon, teollisuuden ja terveydenhuollon järjestelmiin.
Kasvussa ovat myös rikokset, joissa kiristyshaittaohjelmahyökkäys on ostettu erillisenä palveluna. Käytetyimpiä kiristyshaittaohjelmia, kuten LockBitiä ja Contia havaittiin käytettävän dramaattisesti enemmän kuin vuoden 2021 alkupuoliskolla. Hyökkäysten määrä kasvoi jopa 500 prosenttia, ja havaintojen lukumäärä lähes kaksinkertaistui vain kuudessa kuukaudessa.
Uusia kiristyshaittaohjelmatoimijoita ilmaantuu Trend Micron mukaan jatkuvasti. Vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon merkittävin uusi tulokas on nimeltään Black Basta, jonka on havaittu iskeneen kahden kuukauden aikana 50 organisaatioon.
Vaikka useamman kiristyshaittaohjelmajengin tähtäimessä ovat suuryritykset, ei pk-yritysten kannata tuudittautua valheelliseen turvallisuudentunteeseen. Myös pk-yrityksiä vastaan kohdistetut iskut ovat nimittäin kasvussa.
Tietoturva-aukot ovat yhä tärkein yksittäinen hyökkäysvektori. Paikkaamattomat haavoittuvuudet lisäävät digitaalista hyökkäyspinta-alaa, minkä johdosta monilla organisaatioilla on vaikeuksia etätyön laajentaman it-ympäristönsä turvaamisessa. Yli kaksi viidesosaa (43 prosenttia) kansainvälisistä organisaatioista uskoo, että tilanne on riistäytymässä käsistä.
”Uudet ja nousussa olevat uhkatoimijat jatkavat bisnesmalliensa kehittämistä. He kohdistavat hyökkäyksiään aina vain tarkemmin valikoituihin kohteisiin. Niinpä on alati tärkeämpää, että organisaatiot oppivat kartoittamaan, ymmärtämään ja suojelemaan it-ympäristöään entistä paremmin. Kunnollinen yhtenäinen ja kattava tietoturva-alusta olisi paras tapa aloittaa tämä prosessi”, kertoo Trend Micron kyberturva-asiantuntija Kalle Salminen tiedotteessa.