Vielä haluan lisätä, että tieteenalalla, jolle tietojenkäsittelyä, tai matemaattista laskentaa koneellisesti sovelletaan, jos alalla käytetään jossain asiayhteydessä matemaattista mallia jonkin asian selvittämiseksi, niin on varmaan jo aika pitkäänkin ollut sovellukset joka mallille olemassa vähän tieteen sovellusalasta riippumatta, vaikea kuvitella, että ei olisi.
Esimerkiksi taloustieteissäkin käytetään paljonkin matemaattisia malleja, mutta kyllä niistä kaikista, jotka ovat tottakai yleisessä tiedossa, koska muita ei lopulta oikein olekaan sitten, niin kyllä niistäkin ollut jo pitkään sovellukset olemassa, en tiedä, kaikki ei ole kaupallisia, ja osalla niistä tietokonesovelluksista ei välttämättä edes ole mitään kaupallista potentiaalia, ja jos joskus sitten harvoin saattaa tulla jokin uusi malli, mikä ehkä tuo jotain uutta johonkin jo olemassaolevaan, malli kehittyy ikään kuin, niin kyllä aika pian sitten siitäkin ainakin akateemisissa piireissä siitä laaditaan tietokonesovellus.
Tästä näkökulmasta ajatellen, olisi saattanut olla järkevämpää ensin opiskella jonkin sellaisen tieteenalan tutkinto, josta on kiinnostunut, ja vasta sen jälkeen tietojenkäsittelyn tutkinto, olisi sitten ollut valmiina jokin sovellusala, paljonkin ihmisiä, ketkä opiskelleet kaksi tutkintoa juuri tässä järjestyksessä.
Siiinä mielessä nyt aivan kannata omiksi iloiksi lähteä tyhjästä ohjelmoimaan oikeastaan minkään spesifin sovellusalan matemaattisten laskennan automatisointiin pyrkivää algoritmiä, tai ohjelmisto, ellei sitten joku palkkaa tietokoneohjelmoijaksi siten, että se sovellusalan tuntemus ei nouse työn onnistuneen suorittamisen esteeksi ja siinä on sitten mahdollista ja työnantaja antaa aikaa myös perehtyä siihen sovellusalan kenttään siinä määrin, että kykenee vähän ymmärtämään sitä niin, että kykenee ohjelmoimaan sovelluksen.
EDIT: 06.07.2022 16:59
Lisäyksenä vielä, että mitä tämä laskenta ylipäätään ja luvuilla pelaaminen liittyy hyvin voimakkaasti kvantitatiivisiin tutkimusmenetelmiin, niin kysymykseen, jos vastaat itsellesi, että onko olemassa tieteen oppialaa, jossa käytetään kvantitatiivisia mentelemiä edes tukena, jossa laskentaa ei olisi koneellistettu, vaan se tehtäisiin yhä käsin 2022? Ei sellaista taida olla, vastaisin näin julkisesti.
Nämä esimerkkialat, mitä tässäkin ketjussa nyt ollut, ovat luonnontieteiden alalta, mutta ei oikein yhteiskuntatieteilijät ja humanistitkaan täysin voi välttyä jonkinlaiselta laskennalta. En tiedä, varmaan jonkin humanismin teoreettisen filosofian parissa toimivat eivät juuri harrasta kvantitatiivista tutkimusta, mutta tiedä ovatko hekään vapaita aivan kaikesta laskennasta. Logiikka-kurssikin vaatii jonkinlaista matemaattista päättelyä, mutta siihen ei nyt välttämättä tarvitse käyttää konetta apuna.
EDIT 06.07.2022
Logiikasta ja sen tietokonesovelluksista vielä, mitä humanismin flilosofian opiskelijat ensimmäinen kurssi taitaa olla se Logiikka -kurssi siellä ihan opintojen alettua, niin siitäkin olen nähnyt netissä tietokonesovelluksen. Siinä tietokonesovelluksessa, kun pistää sen ongelman kohteen logiikkalauseen syötteenä siihen lomakkeen sille varattuun kenttään kaikkineen, niin sitten tulosteena tulee se lopputulema.
EDIT 06.07.2022
Tuipa usea lisäys alkuperäiseen tähän vastaukseeni. Tietojenkäsittelyn termein, jos ongelma on algoritmisesti ratkeava, sama miltä alalta ongelma on, tai mikä se ongelma on, siitä on olemassa jo tietokonesovellus laadittuna. Ja mitä algoritmisesti ratkeamattomia ongelmia on paljon enemmän ihmisten maailmassa tällä hetkellä, kuin niitä algoritmisesti ratkeavia, niin ei ole poissuljettua, etteikö voisi jossain kohtaa, jos joku esittää pätevän ratkaisun johonkin algoritmisesti tällä hetkellä ratkeamattomaan ongelmaan, ja lopulta päädytään siihen, että todellakin se ratkaisee sen ongelman, joka sen on tarkoitettu ratkaistavaksi, niin sittenhän se siirtyy pois tuolta ratkeamattomien ongelmien listalta algoritmisesti ratkeavien joukkoon kuuluvaksi.