Kirjoittaja Aihe: Sosiaalisen median palveluiden järjettömyydestä ajatuksia  (Luettu 1810 kertaa)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 722
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Mitä aiemmin eräässä säikeessä täällä keskusteltiin keskustelupalstan perustamiseen liittyvästä problematiikasta, johon itsekin otin osaa todeten ainakin sen, että lopulta jollei sitä moderointivastuuta jaa, niin palstan moderointiin kuluu enemmän aikaa, mitä vuorokaudessa on tunteja mitä ihminen käyttää valveilla oloon.

Mitä lain mukaan palvelun ylläpitäjä on vastuussa kaikesta siitä sisällöstä, jota sivustolla tai palvelussa esitetään, niin jos ajattelee jotain Facebookkia, missä on kaikkien sen käyttäjien mahdollisuus lisätä periaatteessa mitä tahansa sisältöä sinne, niin siitä muodostuu se valtava ihmistyömääräinen sisältömoderaattorien tarve, vaikka varmaan jotain teknologiaakin siellä on siihen olemassa, mutta ei ole mahdollista ilman suuria määriä henkilöstötyövuosia moderointia hoitaa. Sama se noissa muissa isoissa some-palveluissa on.

Sitten seuraavaksi ajankohtaisempi asia, mitä eri propagandaa ja valeuutisointia noissa somekanavissa leviää. Facebook-ryhmän voi perustaa kuka tahansa, ja sitten jos intresseissä on levittää vale-uutista tai jotain propagandaviestintää, niin noihin ryhmiin yleensä kerääntyy enimmäkseen saman henkisiä tai jokseenkin samaan suuntaan asiasta kallellaan olevat käyttäjät.

Sitten, kun tuo Facebookin algoritmi, mitä ne käyttävät sen suhteen, millä perustein sitä uutta sisältöä esitetään siihen käyttäjän seinälle, ja käyttäjälle ylipäätään, ja ne menee pääosin sen mukaan, minkätyyppisissä ryhmissä on ja omien Facebook-kontaktien ja kaverien kytköksistä heidän mieltymyksensä yms.

Jos ajatellaan, että jostain hyvin suositusta Facebook-ryhmästä lähtee alunperin liikenteeseen vale-uutisesta tai jostain propaganda-viestinnästä sellainen noidankehä lumipallo-effekti, että sitten se uusi sisältö, mitä Facebook ehdottaa siihen seinälle, siellä taustalla on ne kytkökset siihen valeuutiseen, erityisesti jos henkilö on mukana useamassa vastaavassa ryhmässä, ja se kontaktiporukka, mitä siellä Facebookissa seuraa itse, niin jos ne on vielä saman tyyppisissä ryhmissä, missä lähtee liikkeelle ne keskustelut valeuutisista tai propagandaviesteistä. Jossain kohtaa sitten varmaan jokin prosenttiosuus siitä porukasta, jolle esitetään enimmäkseen valeuutisointia, niin siitä populaatiosta on jokin pieni osa sitten lopulta alkaa todella pitämään asiaa aivan totena, että uskoo todella että näinhän se asia todella on.

Ehkä Facebookin bisneksen teon ja Facebookin osakkaiden eli omistajien edun mukaisella tavalla tuo toimii, kun voivat esimerkiksi esittää noita kaupallisia viestejä, joita yritykset on ostaneet, niin siinä käyttäjien seinillä, ehkä siinä kohtaa se toimiikin.

Vastoin, jos ajatellaan kääntöpuolelta tuota Facebookin toimintatapaa yhteiskunnallisen keskustelun foorumina tai yleisesti tiedon tai informaation vapaan levittämisen kanavana, vaikutushan on räysinpäinvastainen, ja se ei toimi lainkaan näin päin ajateltuna. Eli Facebook ei ole kovinkaan hyvä alusta käydä mitään yhteiskunnallista keskustelua.

Mitä Facebookin käyttöehtoja nyt ei ole edes pakko lukea välttämättä, kuten tuossa Linkedin -säikeen eilen illalla kirjoittamassani viestissä totesin, että EU-tuomioistuin on tehnyt linjauksen noista Euroopan alueella palveluita tarjoavien teknologiayhtiöiden sisällöistä suhteessa käyttäjän tietosuojaan ja kuluttajan yksityisyyden suojaan, niin olen lukenut välillä ajan kuluksi noita erilaisia käyttöehtosopimuksia.

Siinä rekisteröintivaiheessa, kun käyttäjä merkkaa sen, että hyväksyy ne sopimusehdot, ja hyväksyy sen rekisteröintilomakkeen, ja ehdot on pakko hyväksyä jos sitä meinaa käyttää. Niissä mm. mainitaan, että kaikki sisältö, mitä käyttäjä siihen palveluun lisää, on Facebookin omaisuutta se data, mikä tekee siitä nimenomaan markkina-arvoltaan niin arvokkaan yrityksen, mitä se tällä hetkellä on. Sen lisäksi, että Facebook omistaa sen datan, mitä ihmiset lisäävät palveluun niin vastoin myös heillä on tosiaan se juridinen vastuu siitä sisällöstä, mitä sinne palveluun kukin lisää. Tästä muodostuu tosiaan sitten se valtava ihmistyövuosien mittainen sisältömoderaattorien kysyntä, kuten alussa totesinkin.

Onko jollain tästä jotain mietteitä? Mitä ajatuksia herätti?
« Viimeksi muokattu: 27.05.22 - klo:12.08 kirjoittanut Jere Sumell »
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5674
    • Profiili
Moderoinnin osuus näissä isoissa sosiaalisissa medioissa on varmasti aika pitkälti loppukäyttäjien käsissä. Itsekin olen raportoinut esim. YT:ssa aika reilusti propagandaan tai muuhun asiattomaan sisältöön liittyviä käyttäjiä tai FB:ssä aika monet selkeät huijaus käyttäjätilit. Toki jokuhan ne kuittaa oikein tai väärin tehdyiksi, mutta vähän sellainen kutina olisi, että liekö paljon raportteja tekevistä käyttäjistäkin tehty jonkinlainen profiili, että hyväksytäänkö käyttäjän X tekemä raportointi käytännössä lähes automaattisesti. Isoimmilla tekijöillä ei oikein voi olla väkeä tarpeeksi edes katsomalla huolella jokaista raporttia läpi. Tätä kielii myös se, että käsittääkseni YT:ssa on muutama isompi sisällön tuottaja joutunut ongelmiin, kun joku on ilkikurisesti mennyt tekemään raportin käyttäjästä. En muista kanavaa, mutta joku oli viikkokausia yhteyksissä YT:n aspaan ja oliko peräti, että joku toinen todella iso tuottaja oli lähettänyt puoltavan viestin ja videon YT:lle tästä epäkohdasta auttaakseen.

Tuosta yhteiskunnallisesta puolesta Facebookissa, niin siitä olen jossain määrin erimieltä. Itse asun pienellä kunnalla ja täällä ainakin on pääosin ihan asiallista ja toimivan oloista kommenttia FB:ssä. Samoin monet muut ryhmät. Sitten tietysti avoimet isot ryhmät ja plattarit tuntuu olevan täynnä asiatonta skeidaa. Esim. jos joku linkkaa tai kun hakee jotain ja tuloksena tulee "suoli24", niin itse en ole vuosikausiin edes avannut kyseisiä linkkejä, mikäli nyt en ole halunnut nauraa typerille kommenteille.

Mutta juu. Moderointi on kyllä aika iso ongelma melkein sama missä. Itsekin olen toiminut moderaattorina joskus vuosia sitten ja jos sitä haluaa aktiivisesti tehdä, niin se vie yllättävän paljon aikaa. Enää nykyään ei olisi millään aikaa tehdä sitä. Ainakaan huolella.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Tuosta muistui mieleen Diaspora.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Diaspora_(ohjelmisto)

Joskus lähes 10v sitten sitä kokeilin. Olipa meilläkin täällä Ubuntu-Suomi porukalla yhteinen keskustelupalsta siellä vähän aikaa, kunnes hiljeni. Sillä ei kai ollut oikein lisäarvoa verraten tällaiseen verkkosivustoon. Itsekin jätin sen pois kun en nähnyt tarpeelliseksi, juttikaverit loppui.

Diaspora vastasi aika hyvin joihinkin kysymyksiin, joita jäsen Jere on tuossa esittänyt. Ylevä aikomus oli parantaa yksityisyyttä, lieneekö toteutunut? Myös oli tarkoitus, että kaikki käyttäjien siältö pysyisi käyttäjien omistuksessa, se taitaa toteutuakin. Tilin lopetus myös, ainakin kohdallani, kävi hetkessä ja vaivattomasti ja omatekemä sisältöni myös poistui niiltä osin kun ei kukan ollut kopiona levittänyt.

Onko kellään mitään käsitystä: onko siellä mitään moderointia enää? Sivusto näyttää olevan elossa vieläkin. Tuskin sen käyttäjäkunta on suuri, mutta väärinkäyttäjiä varmasti on sielläkin. Kukahan sitä moderoi? Alkuvuosina jopa neuvontaa sai pyynnöstä ja sotkujakin selvitettiin. Myöhemmin kysymyksiin lakattiin vastaamasta kokonaan ja samat yleiskysymys-vastaus palstat pysyivät muuttumattomina vuosia. Kun hajautettu järjestelmä perustuu "palkoihin" eikä ole mitään keskitettyä valvontaa niin luulisi moderoinnin jäävän yksittäisten podien ylläpitäjille. Kai se toimii niin kauan kuin palko pysyy kohtuullisen kokoisena. Mainostuksen puuttumisesta seuraa, että kukaan ei saa siellä palkkaakaan. Palvelimien sähköt ja nettikulut silti joku maksaa.

En ole kuullut hiiskaustakaan Diasporan käytöstä, Näistä muista sen pimeän puolen kaupallisista serkuista kuuluu sitäkin enemmän. Luulisi avoimen koodin somen kelpaavan paremmin. Varsinkin kun poru on kova kaikenlaisen kiusaamisen ja tietojen vuotamisen vuoksi. Se olisi varteenotettava vaihtoehto sellaiselle yhteisölle, joka haluaisi välttää kaupallisen, mainosrahoitteisen somen sidosyhteyksiä, kuten Yle, joka olisi voinut Yletunnuksen sijaan/lisäksi perustaa Diaspora podin.

DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Mitä aiemmin eräässä säikeessä täällä keskusteltiin keskustelupalstan perustamiseen liittyvästä problematiikasta, johon itsekin otin osaa todeten ainakin sen, että lopulta jollei sitä moderointivastuuta jaa, niin palstan moderointiin kuluu enemmän aikaa, mitä vuorokaudessa on tunteja mitä ihminen käyttää valveilla oloon.

Riippuu keskustelupalstasta. Täällä työtä tuottaa lähinnä spämmerien poisto.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 722
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Riippuu keskustelupalstasta. Täällä työtä tuottaa lähinnä spämmerien poisto.

No joo, riippuu vähän keskustelupalstan luonteesta, ja täälläkin nyt pääasiassa on ihan järkeenkäypää keskustelua, vaikka välttämättä ei tule kaikkia moderoituja ja poistettuja viestejä sitten näkymäänkään, mutta uskon kyllä tuon, että ei välttämättä ole tyoläimästä päästä tämä palsta.

Tuo Facebook, vaikka sinne nyt välillä jotain kirjoitankin kuulumisia, mitä haluan tiedottaa maailmalle, ja lähinnä seuraajilleni, mutta en mitään sellaista, mitä en voisi kertoa koko maailmalle, ja aika vähän mitään yksityiskeskustelujakaan siellä käyn, kun nekään ei ole siellä lopulta yksityisiä. Vähentänyt sitä käyttoä roimasti.

Kirjoitin myos postaukseeni pari päivää sitten, kun tuli valvottua netissä koko yo, mitä 21:00-21:30 aloitin, ja 7:30 lopetin, vaikka en katsonut lainkaan videosisältojä enkä kirjautunut Facebookkiin, että tuo Facebook on tylsin niistä yhteisoistä, joissa olen, kun siellä ei oikein ole sillä tavalla mitään asiaa nimeksikään. Instagraminkin käyttokin hyvin vähäistä, viimeksi sinnekään ole tehnyt päivitystä, mitä viime vuoden kesäkuussa, vaikka siellä nyt niitä seuraajia onkin jonkin verran. Twitterin käyttokin ollut todellä pitkän aikaa todella vähäistä, Quora ja Linkedin nyt ne, missä on kulunut eniten aikaa, ja muissa sitten en olekaan.

En tiedä, jos ilmottaisi tuonne Facebookkiin, että haluaa poistua sieltä eliniäksi, niin mahtaakohan ne poistaa koko sen käyttäjän historian, mitä siellä käyttäjästä on, kun se data on Facebookin omaisuutta, niin miten se mahtaa sitten oikein mennä, vaikka se varmaan se profiili sieltä julkisesti näytettäväksi poistuukin, niin mahtaako sinne jonnekin palvelimelle kuitenkin jäädä se käyttäjän historia kaikkineen.

Toisaalta, en tiedä, kun Facebookissa nyt jonkin aikaa on tullut oltua, kannattaako tai saavuttaako siinä mitään hyotyä, jos nyt poistuu sieltä, kun sinne tuli kuitenkin sosiaalisen paineen kasvun myotä reaalielämässä liityttyä, mutta jos nyt en olisi siellä, en kyllä enää liittyisikään sinne.

On myos totta, että tuo moderointiajan tarve siinä määrin, että enemmän kuluu aikaa lopulta, mitä ihminen käyttää valveilla vuorokaudesta, niin onhan se aika abstraktisti se ääripää täytyy myontää.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 722
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Lisään vielä erilliseen postaukseen, kun vähän eri alainen kommentti.

On se totta, että mitä vähemmän lopulta noissa some-palveluissa on itsestä tarjonnut yhtään mitään, niin sitä parempi record maailmalla on, tai mitä tulee esimerkiksi omaan Internet-käyttäjäprofiiliin, mitä jokaisesta meistä on jonkinlainen olemassa.

Sitten vielä, mitä kuitenkin nuo some-alustat verrattain uusi ilmiö, eikä se lainsäädäntö tällä hetkellä se muuttuu vasta jonkin ajan sen jälkeen, kun nuo somejätit toimivat ensin, ne on niin voimakkaasti vaikuttavia, että ne ovat siinä suunnannäyttäjiä jopa, mihin suuntaan sitten lainsäädäntö muuttuu, mutta se muuttuu vasta sitten, kun nuo isot somejätit ovat aikansa tehneet jotain, mikä katsotaan olevan jollain tavalla haitaksi yksilöille tai sitten jollain tavalla katsotaan kilpailuasetelman vääristymisenä jotain niiden tekemisiä.

Varmaan silloin, kun Facebook julkaistiin ensimmäisen kerran, tuskin oli paljoa lainsäädäntöä sellaista, joka nyt on noussut jo pitkään ollut esillä, nehän on koko ajan tapetilla nuo somejättien käyttäytyminen.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

startx

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 414
    • Profiili
Suurin ongelma somepalstojen moderoinnissa on, että vasemmistoaktivistit ja muut SJW:t on ne vallannut. Tähän tuli hyvät varmistukset, kun Elon Musk Twitteriä on nyt yrittänyt ostaa ja tietoja on alkanut vuotamaan ja Project veritaskin on saanut henkilöitä salakuvauksissa asian myöntämään.

Valeuutisista on hauskaa, että vasemmisto saa valheita levittää mielin määrin ilman seuraamuksia, mutta oikealle kallellaan olevia bannitaan mielivaltaisesti, vaikka levittäisi tosiuutisiakin, jos ne on kyseisten moderaattorien ideologian vastaisia.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5674
    • Profiili
Menee hiukan ohi aiheen, mutta tuosta SJW:stä tuli mieleen ja mutkien kautta samaa kyllä sosiaalisessa mediassakin. Eli sain Apple TV+ tilausta ilmaiseksi ja välillä jotain koettanut katsoa tuolta. Päällimmäisenä palvelusta tulee mieleen ihan hillitön homous on ok, promoaminen. En ole tainnut vielä katsoa mitään tuolta jossa ei jossain vaiheessa olisi hivutettu jotain matskuun. Viimeksi aloin katsoon jotain sarjaa ja käytännössä heti alussa yksi hemmo selaa tinderiä tms. ja sopii treffit. Menee treffeille myöhässä ja pyytää naiselta välittömästi anteeksi ja syyttää veljeään ja hänen perhejuttuja myöhästymisestä. Käytännössä saman tien nainen haluaa nähdä tuon veljen lapsen kuvan todisteeksi ja kaiffari näyttää sen. Kiiltokuva perhepotretti, jota esitellään "tuossa on mun veli ja siinä on sen mies ja niiden uusi lapsi". Tottakai hymyillään kun hangon keksimainoksessa ja kehutaan kuinka suloinen perhe on.

Tässä kohdassa oikeasti repesin nauraan ja aloin katsoon jotain ihan muuta. Siis minulla ei ole mitään homoja vastaan, olkoon kukin miten haluaa, mutta siis tuollainen ihan absurdi "se on nykyään normaalia, minun velikin on ihminen tms." trendi on ihan käsittämätöntä skeidaa omissa silmissä. Kukaan heteromies ei varmasti tinder treffeillä alkaisi mainostamaan homoa perheellistä veljeään 😊

Jossain vaiheessa homouteen viittaavat asiat pisti tuolla niin räikeästi, että oikeasti tuli mieleen, että yrittääkö käsikirjoittajat todella nuoleskella nykyistä johtajaa niin kovasti, vai mistä on kyse. Vähän samaa sarjaan menee kun jossain ohjelmassa, joka ei vaikuttanut yrittävän olla sarkastinen tms. oli roistona valkoinen, kovana tekijänä tyyliin Meksikolainen ja johtajana vähemmän yllättäen musta. Itsellä ainakin tuli välittömästi mieleen, että tällainen "peilikuva" asetelma, niin tämäkö nyt muka vähentää rasismia?

*edit*
Jeps, täälläkin sana h-o-m-o näemmä kääntyy automaattisesti filtterillä suoraan ihminen muotoon. Oikeasti?  ::)

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11440
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Jeps, täälläkin sana h-o-m-o näemmä kääntyy automaattisesti filtterillä suoraan ihminen muotoon. Oikeasti?  ::)

Heh. Näköjään tuolla on tuollainen suodatin päällä. Otin homon pois listalta. Joskus se saattoi olla tarpeen, mutta en usko, että olisi enää nykyään.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 722
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Ai täällä tässä palstalla ollut jokin merkkijono-filtteri ohjelmoituna ja päällä, joka korvaa merkkijonon "homo" merkkijonolla "ihminen". En tuota tiennytkään, koska sanavarastooni harvemmin sisältyy ainakaan negatiivisessa sävyssä suomen kielen seksuaalivähemmistöä kuvaava termi "homo".

Olen täälä ubuntu-suomi keskusteluyhteydessä muutamaan otteeseen kyllä käyttänyt termiä "ihminen", ja se nyt on yleispätevä ihan humaani ilmaisu kattaen kaikki ihmiset, varmaan siellä sensuroitavien merkkijonojen listassa en epäile, etteikö siellä olisi muitakin, mutta ei ole omissa postauksissani tullut yhtään vastaan.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)