Kirjoittaja Aihe: Saamen kielen käyttäjien lukumäärä  (Luettu 8329 kertaa)

ilkant

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1276
 • Kubuntu
  • Profiili
Saamen kielen käyttäjien lukumäärä
« : 29.09.06 - klo:22.48 »
Paljonkohan on saamen kieltä käyttäviä? Kuinka suurelle joukolle ihmisiä nämä saamenkieliset käännökset menevät? Lienee murto-osissa, jos vertaa Suomen, Ruotsin tai Norjan käyttäjiä.

Keskustelin yhden Pohjois-Norjan Jäämeren rannan kesätyöntekijän kanssa. Hän arveli, että kaikki saamelaiset osaavat myös joko suomea, ruotsia tai norjaa. Oma ajatukseni kumoutui kun ajattelin, että saamenkielinen tietokone voisi lisätä tietokoneen käyttöä niillä alueilla. Nyt tietokoneohjelmien kotoistus saameksi tuntuu enemmän saamen kielten eloonjäämisvarmistukselta (mikä sinänsä on erittäin tärkeää). Ehkä siihen saisi rahallista tukeakin?

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Re: Saamen kielen käyttäjien lukumäärä
« Vastaus #1 : 29.09.06 - klo:23.07 »
Paljonkohan on saamen kieltä käyttäviä? Kuinka suurelle joukolle ihmisiä nämä saamenkieliset käännökset menevät? Lienee murto-osissa, jos vertaa Suomen, Ruotsin tai Norjan käyttäjiä.

Saamen kieliä on 10, joista kolmea puhutaan Suomessa. Usein tarkoitetaan pohjoissaamea, jolla on eniten, n. 30 000 puhujaa.

Lainaus
Nyt tietokoneohjelmien kotoistus saameksi tuntuu enemmän saamen kielten eloonjäämisvarmistukselta (mikä sinänsä on erittäin tärkeää). Ehkä siihen saisi rahallista tukeakin?

Kyllä se eritoten tuota varten on/olisi. Inarin- ja koltansaamen puhujia on molempia n. 300, joten heillä voisin kuvitella olevan tarvetta muullekin kuin tietokoneen ohjelmistojen kotoistamiselle. Vain selkeä valtion projekti yhteistyössä kielten puhujien kanssa voisi varmaankin tuoda näitä kieliä Linuxiin.

Pohjoissaamen puhujia on sen verran monta kymmentä tuhatta, että sen puhujia voi löytyä vähemmänkin kiven alta. Näemmä kuitenkin ilmeisesti aika lailla kaikki pohjoissaamennokset on tehnyt yksittäinen tyyppi (Rosetta-linkki). Tai on siellä jossain toinenkin. Ubuntulla ei ole myöskään pohjoissaamen käännösryhmää, käännökset näyttävät tulevan KDE:n käännösprojektista.

Jos joku keksii pohjoissaamea puhuvia jotka haluaisivat osallistua käännöstyöhön, voi heitä kehoittaa varmaan liittymään KDE:n käännösprojektiin (jossa työtä on jo tehty) ja/tai perustamaan Ubuntun käännösryhmän pohjoissaamelle. Gnomekin toki ottaa uuden kääntäjäryhmän mielellään vastaan.

Jos olisi aikaa kovasti, olisi kyllä mukava yrittää yhyttää tekijöitä ja resursseja toisiinsa avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kääntämiseksi Suomessa käytetyille saamen kielille.