Kirjoittaja Aihe: LosslessCut ja ja sillä editoiminen  (Luettu 636 kertaa)

Pontus12

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1808
  • Profiili
LosslessCut ja ja sillä editoiminen
« : 04.07.21 - klo:16.00 »
Tunteeko joku ohjelman "LosslessCut", jonka latasin joku aika sitten. Joskus kun on editoinut pienen leffan, tekeekin joko mieli muuttaa sitä vähän tai lisätä siihen alku- tai välitekstejä. Editoidessa filkkaa leikkaupöydällä melkein valmminkin työn lyhentäminen oli helppoa, kun napsasi vain tarvittavan pätkän pois. Videosoftilla leikatessa renderöidyn videon lyhentäminen tarkoittaa koko videon kopioimista. Osaako LosslessCut lyhentää kopioimatta?

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 14487
  • Profiili
Vs: LosslessCut ja ja sillä editoiminen
« Vastaus #1 : 04.07.21 - klo:22.51 »
Videosoftilla leikatessa renderöidyn videon lyhentäminen tarkoittaa koko videon kopioimista. Osaako LosslessCut lyhentää kopioimatta?

LosslessCutin ja joidenkin vastaavien leikkausohjelmien ideana on leikata videotiedosto siten, ettei videota eikä ääntä dekoodata ja enkoodata uudelleen, vaan jäljelle jäävät osat raidoista kopioidaan sellaisenaan pakatussa muodossa. LosslessCut siis nimenomaan kopioi lähteestä valitsemasi pätkän kohdetiedostoon välttäen häviölliset muunnokset.

Rajoituksena tällaisissa häviöttömissä leikkureissa on lähes poikkeuksetta se, ettei leikkauskohta ole valittavissa framen tarkkuudella, vaan leikkaus on mahdollista vain keyframen kohdalta (IDR frame H.264 ja H.265 -standardeissa). Lähdevideon pakkausparametreista riippuen keyframeja voi olla melko tiheästi pari kertaa sekunnissa tai varsin harvasti esim. 1–2 kertaa minuutissa.

(Jos haluttaisiin leikata tarkemmin keyframejen välistä, kyseinen GOP (group of pictures) pitäisi purkaa ja pakata uudelleen. On teknisesti hieman haastavaa saada pakkausparametrit täsmäämään alkuperäisen videon kanssa, jotta dekooderit eivät sekoile uudelleenpakatun pätkän kohdalla, ja että laatu pysyy riittävän hyvänä.)

Pontus12

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1808
  • Profiili
Vs: LosslessCut ja ja sillä editoiminen
« Vastaus #2 : 05.07.21 - klo:12.10 »
Kiitos tiedoista. Kokeilen sitä vähän myöhemin ensin sellaisen tiedoston kanssa, joka ei ole minulle erityisen tärkeä. Näin näppituntumalta alkutekstien lisääminen editoituun videoon voisi onnistua leikkaamalla siitä tekstien tarvitseman alun pois. Mutta voisiko udelleen renderöidyn  pätkän myöhemmin liittää alkuperäisen videon alkuun takaisin ilman, että täytyy renderöidä koko video uudelleen?