Jos etäkonetta voi käyttää jotenkin muulla tavalla kuin ssh-etäyhteydellä, asia on kyllä unohtunut
Usein pilvipalvelut tarjoavat selaimen kautta toimivan konsolin, jolla virtuaalikoneeseen voi kirjautua ilman SSH-palvelua.
En tiedä tarkemmin Hetzneristä, mutta tällaiseen sivuun on viitattu joissain nettikeskusteluissa:
https://console.hetzner.cloud/Mitä tarkoittaa ylimääräinen ssh-vahti uudessa osoitteessa. Pitäisikö sen kautta päästä päivitettyyn koneeseen?
Päivitysohjelma käynnistää päivityksen ajaksi toisen erillisen SSH-palvelun ilmoittamaansa porttiin, koska järjestelmän varsinainen SSH-palvelu todennäköisesti käynnistyy uudelleen päivityksen aikana ja menetät alkuperäisen yhteyden ainakin väliaikaisesti. Jos päivitetty openssh-server ei sitten suostukaan käynnistymään, et saisi enää lainkaan SSH-yhteyttä koneeseen ilman sitä toista palvelua. Tässä täytyy toki huomioida myös mahdolliset palomuuriasetukset ja porttiohjaukset pilvipalvelun puolella.
Muistaakseni päivitysprosessi ajetaan screen-istunnossa, johon voi kytkeytyä takaisin, jos muodostat uuden ssh-yhteyden tai jos kirjaudut sisään konsoliin. Päivitysscreenin saa luultavasti auki komentamalla uudelleen do-release-upgrade, tai käyttämällä screeniä suoraan:
screen -dr
Tosin on mahdollista, että 18.04:ssä on jo screenin tilalla tmux.
Pilvikone on Hetznerillä. Olisiko esimerkiksi Upcloud helpompi käyttää harrastelijan osaamisella.
Minulla ei ole kokemusta kummastakaan, mutta veikkaan ettei noissa ole kovin suuria eroja.
Miten pilvikoneet yleensä päivitetään.
Kannattaa aina tehdä pilvipalvelun puolella snapshot levystä ennen päivitystä, niin vanhan toimivan järjestelmän saa palautettua, jos jokin menee pieleen.
Virtuaalikoneessa ajettava järjestelmä päivitetään järjestelmän omalla mekanismilla, kuten olet tässä tekemässä. Suora konsoliyhteys toimii päivityksen läpi varmemmin kuin SSH, jos pilvipalvelu vain tarjoaa konsolin.