Värien toistumisen kannalta oikein säädetty ja kaliboidulla väriprofiililla korjattu näyttö on ensiarvoisen tärkeä. Profiili sovittaa näytön, näytönohjaimen ja näytön ajureiden kokonaisuuden niin, että värit toistuvat oikein näytöllä. Väriprofiili tulee tehdä aina samalla järjestelmällä, jossa sitä tullaan käyttämään. Profiili sinällään on teknisesti siirrettävissä laitteesta ja järjestelmästä toiseen, mutta silloin lopputulos on korkeintaankin vain jonkinlainen arvaus. Jos profiilia on tarkoitus käyttää vaikkapa Ubuntun 20.04 versiossa, niin profiilia ei kannata tehdä boottaamalla sama PC laite Windowsin puolelle, tehdä profiili siellä ja tuoda Ubuntuun.
Väriprofiilin voi luoda monella eri tavalla. Tässä viesissä käsittelen profiilin luontia (Ubuntulle) argyll-paketin ohjelmistolla, jotka ovat samat ohjelmat joita esimerkiksi displayCal -ohjelmisto käyttää. Joudutaan käyttämään terminaalia ja kannattaakin luoda oma hakemisto, johon profiilin luonnin välitiedostot luodaan ja johon syntyy lopullinen ICC tiedosto.
Hakemiston luonnin tarvittavat komennot esimerkiksi:
mkdir argyll
cd argyll
Jos argyll pakettia ei ole ennstään asenettu, niin se asentuu näin
sudo apt -y install argyll
Tämän jälkeen kalibointimittari kiinni USB porttiin ja käynnistettään prosessin ensimmäinen vaihe:
dispcal -v -d1 -t6500 -b120.0 -g2.2 2021-02-16_AsusDisplay
Valitse 2. Säädä RGB arvot maksimiin ja Brightness mahdollisimman lähelle ohjelman antamaa brightnessin Target arvoa. Lopuksi ota valinta 7. Merkkijono 2021-02-16_AsusDisplay on luotavan profiilin nimi, jonka voi tietysti valita haluamakseen.
Kun ensimmäinen ajo on valmis, komenna:
targen -v -g16 -d3 2021-02-16_AsusDisplay
ja kun ajo on valmis, niin perään:
dispread -v -H -k 2021-02-16_AsusDisplay.cal 2021-02-16_AsusDisplay
Jos valittaa, että mittaria ei löydy, käynnistä ohjelma uudelleen tai irroita ja kiinnitä laite USB portissa. Tämän jälkeen tehdään 836 mittausta, joka kestää hyvän tovin…
Kun valmista, niin komenna:
colprof -v -gh -as -nc 2021-02-16_AsusDisplay
jonka jälkeen hakemistossa on käyttövalmis ICC tiedosto. Tässä esimerkissä 2021-02-16_AsusDisplay.icc.
Usein sanotaan, että profilointi pitäisi suorittaa säännöllisesti muutaman viikon välein. Ainakin se pitää tehdä kun käyttöjärjestelmä tai näytönohjaimet (driverit) päivittyvät. Sanomattakin on selvää, että näytön tai näytöohjaimen (rauta) vaihtaminen aiheuttaa uuden profiilin generointitarpeen.
Kalibointilaitteet eivä ole halpoja leluja. Esimeriksi Verkkokaupan X-Rite hinnaltaan on lähemmäs 300 euroa
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/46292/dsndq/X-Rite-i1Display-Pro-naytonkalibrointilaite?list=OZCYkROiZagiuf1c5tOXE9cNDjilpS5CGCr1CGMMaK Kun olet hankkinut kalliin laitteen, niin sitä kannattaa käyttää mieluummin turhan usein kun harvoin. Näytöt kulahtaa aikaa myöden ja aiheuttaa kalibointitarpeen. Ohjelmistot päiviyttyvät, käyttöjäjestelmät päivittyvät jne. Itse kalibroin näytön vähintään pari kolme kertaa vuodessa, mutta kukin tietysti tavallaan.
Näin. Toivottavasti ohjeet auttavat asian kanssa painiskelevaa.