Tuo VMWare on oman kokemuksen mukaan järkyttävä tehosyöppö. Opiskeluissa AMK:ssa oli opiskelijalisenssillä se yhdellä kurssilla yhdessä koneessani, kunnes sitten tajusin siirtyä Oraclen Virtualboxiin. On siinäkin tosin ongelmia ilmennyt nyt 64-bittisen Windows 10:ssä ajettaessa.
VMWare on mittavan kalliskin virtuaalikone-ohjelmisto Windows-ympäristölle, varmaan MAC-ympäristöönkin ja en tiedä, onko siitä olemassa Linuxissa toimivaa versiota. En kyllä ymmärrä mitään syytä, miksi sen hankkisi kotikoneelle, ja varmaan yrityskäytössäkin, ketkä virtualikoneita pyörittää, varmaan vähenemään päin tuo VMWaren käyttö kun hajautetut pilvipalvelu-alustaratkaisut ovat alkaneet yleistymään, mitä Google, Microsoft ja Amazon tarjoaa. Niissähän hinnoittelu perustuu puhtaasti tuntitaksaan sen osalta ainoastaan, mitä ominaisuuksia niissä käyttää, niin voisi kuvitella, että monet yritykset käyttävät niitä kustannussyistä katteensa maksimoimiseksi.
Eh, kaiken saa toimimaan huonosti - se ei vaadi mitään. Nyt on kuitenkin sellainen ongelma joka ei tällä koneella toimi ollenkaan - en ole pystynyt vielä testaamaan muilla koneilla, josko olisi specifinen rautaongelma.
VMware ei maksa mitään yksityiskäytössä. Teknisesti se toimii missä hyvänsä ilman lisenssiä, mutta lisenssiehto on silti voimassa. Tällöin puhutaan VMware Playeristä joka sisältää kaikki tavanomaiset ominaisuudet. Kehittyneitä piirteitä tarvitaan vain harvoin (kuten koneen snapshot lennosta siten että käyttö jatkuu. Sitä ei tarvita jos 10 minuutissa otettu 100% backup koneesta riittää.).
Näitä pilvipalveluita ei tarjota ilmaiseksi. Jotkut niitä halajavat, lähinnä siksi että ei tarvitse ymmärtää käyttöjärjestelmästä eikä edes ohjelmien asentamisesta mitään. En oikein ymmärrä it-ammattilaista joka tätä haluaa - loppukäyttäjän ei tietysti käyttäessä tarvitse ymmärtää näitä asioita riippumatta miten konetta käyttää, pilvestä, virtuaalisesti vai fyysisesti. Esimerkiksi muutaman päivän sisäinen koulutus saattaa tuoda kymmenen tuhannen euron laskun silloin kun tilataan palvelut mainitsemiltasi tahoilta. Se, että se on halpaa, on pelkkä näköharha - kaikki on halpaa mitä ei itse tarvitse maksaa.
Virtualisointijärjestelmä, meidän tapauksessa ei maksa juuri mitään. Syynä on se, että kaikilla on joka tapauksessa moderni läppäri, Microsoft Visual Studio lisenssit (MSDN) ja esim. 100 euron 1 TB:n SSD levy. Tällöin virtuaalikoneen käyttämisen rajakustannus on 0 euroa, esim. sisäisessä koulutuksessa. Toki virtualisointiohjelmisto, hinta esim. 100 euroa, pitää ostaa jotta käyttö on laillista yrityskäytössä. Nämä kustannukset ovat täysin marginaalisia pilvipalveluihin nähden. Virtualisointiohjelmistoa käytetään teknisessä käytössä kaikkeen joka tapauksessa.
Se, että käytetään serveri- tai pilvipohjaista ratkaisua, tarkoittaa sitä, että kaikki käyttävät samaa konetta. Joskus se on jopa vaatimus, mutta it-teknisessä opiskelussa se on usein mahdoton rajoitus.
Se, että VMware olisi jotenkin tehosyöppö ei pidä paikkansa. Se vaatii SSD-levyn, jotenkin kovalevyjen teknologia ei sovi sille. Johonkin tiettyyn tarkoitukseen tehty virtuaalikone on monesti nopeampi kuin vaikkapa fyysinen läppäri johonka on ängetty kaikki. Pilvipalvelun nopeus on epämääräinen ja riippuu siitä miten paljon siitä on maksettu. Kerroin jo aiemmin että olen kirjoittanut dokumentin missä yleisimmät virheet on korjattu, joita virtuaalikoneen luomisessa voi tehdä. Esimerkiksi SQL Serverin tyhmällä konfiguraatiolla saa kovalevyltä ajettavan virtuaalikoneen toimimaan erittäin hitaasti - tällä ei ole siis VMwaren kanssa suoranaisesti mitään tekemistä.
Se, että onko VirtualBox hyvä vai ei - en tiedä, koska sitä toisaalta käytetään myös. Virtuaalikoneiden siirrettävyydessä on VirtualBoxissa ärsyttävä vaatimus, mutta oikein käytettynä käsittääkseni asia hoituu.
VMwaressa Windows käytössä 15 vuoden aktiivisen käytön aikana, specifiset ongelmat ovat tasan nolla - puhun nyt siitä, että KAIKKI merkittävä on tehty virtualisoituna viimeiset 10 vuotta eikä koskaan fyysisellä Windows-koneella. Tietyissä tilanteissa käytän kolmea VMware konetta samaan aikaan, koska tarvitsen 3 eri serveriä/applikaatiota (en halua tässä selventää tarkemmin). Kahden eri Domainin välistä replikoinnin simulointia kolmella eri VMware koneella (2 serverikäyttistä ja yksi työasemakäyttis) on myös aina välillä tarpeen testata ja kouluttaa (en kerro tätäkään tarkemmin).
VMwaresta ei ainoastaan löydy sekä Linuxille että Windowsille versioita, vaan samaa, esim. ulkoisella levyllä majailevaa virtuaalikonetta, voidaan ajaa vuorotellen kummalla tahansa käyttiksellä. Mac-versiokin on, mutta sitä en ole käyttänyt.
Ubuntulla on nyt paha ongelma. Fedorassa toimii. Täytyy vaihtaa konetta josko BIOS vuodelta 2012 on niin huono asia kuin miltä se näyttääkin.
Jos puhutaan normaalista tuotannollisesta yrityskäytöstä, niin työasemavirtualisointia ei tietenkään käytetä, vaan käytetään serveripohjaista virtualisointia. Tämä on aivan erilainen pallopeli. Siinä maailmassa VMware-tuotteet ovat ehdottomassa markkijohdossa Microsoftin pyristelee perässä. VMwaren 90% markkinaosuus ei varmaan ole viime vuosina voinut mitään muuta kuin pienentyä. Pilvipalvelut ovat oma asiansa - ne ilman muuta ovat yleistyneet.
Tässä mielessä omenat, päärynät ja appelsiinit, työasemien virtualisointi, servereiden virtualisointi ja pilvipalvelut - niitä ei saa käsitellä yhtenä sekamelskana, koska kaikella on oma paikkansa. Ohjelmistojen testaus, yritystietokannan käyttäminen ja maailmanlaajuinen sähköposti - niitä ei ajeta samassa it-infrassa.