- perusekvalisaattorilla ei tee mitään. Keskitaajuus 63 Hz vain pilaa ääntä jos sitä käyttää. Parempi olisi varmistaa että äänet toistuvat oikein, silloin ekvalisaattori on aivan turha.
- etuvahvistin ajaa saman asian kuin mikseri kotikäytössä, etuvahvistimien äänenlaatu on oletettavasti parempi - samoin integroitujen vahvistimien. Studiossa taasen mikseri on se mikä pitää olla.
Mitä eroa noilla on ?
Siis tavoitteenani on saada useammasta lähteestä ääntä yhtä aikaa ulos kaiuttimista.
Lähinnä tarkoitin tuota tyypillistä korostusta 63 Hz:n kohdalla. Sen pitäisi olla paljon alempana, jotta saa vaikuttavan bassotoiston pakotettua ulos kaiuttimista. Esim. sub-woofer vahvistimissa, niissä kunnollisissa, keskitaajuus voi olla esim. 30 Hz ja säädettävä.
Taisin lukea huonosti tarpeitasi - tavanomaisella esivahvistimella ei saa miksattua eri äänilähteitä samanaikaisesti. Siihen tarvitaan mikseri. Esivahvistimet ovat melko hyviä äänenlaadullisesti verrattuna halpoihin miksereihin, mutta tuokin on suhteellista. Sitä paitsi kirjoitit, että sinulla on jo viritinvahvistin - siinä on käytännössä aina sekä esi- että päätevahvistin.
Jos uusi laitteesi on USB-kytkennällä, niin sehän toimii sitten ulkoisena äänikorttina. Kannattaa testata onko se parempi kuin nuo äänikortit joita sinulla on vanhastaan. Äänenlaadun erot ovat melko suuria - kannattaa testata hyvillä kuulokkeilla.
Ei suoraan liity tähän, mutta minulla on musan toistoon seuraava setti:
- Raspberry 3B Volumio Linux Distrolla (50 euroa johtoineen ja virtalähteineen)
- verkkolevy musalle
- EMU-USB-äänikortti (100 euroa)
- vanha Android-puhelin kauko-ohjaimena
- EMU on RCA-johdolla kiinni viritinvahvistimessa (RCA/6.3 mm adapterit)
Toimii hienosti ja äänenlaatu on hyvä - korkea hinta ei ole sama kuin hyvä äänenlaatu
.
VIELÄ: Jottei itse asia unohtuisi, niin mikserit ovat kyllä hienoja laitteita. Jos pitää soittaa musaa jossakin muualla kuin kotona, niin mikseri ja aktiivikaiuttimet ovat hieno valinta. Mikserillä pystyy tekemään paljon mitä kotivehkeillä ei, esim. näitä vähemmän ilmeisiä juttuja:
- ohjaamaan eri äänilähteitä eri ulostuloihin, esim. mikrofoni ulos eri kaiuttimista kuin mistä musa tulee (esim. kierron estämiseksi)
- asettamaan eri äänilähteiden sisäänmenot samalle tasolle. Kuva on sikäli huono, koska potikka nostetaan ideaalitilanteessa kokonaan ylös, Gainilla säädetään kanavat samalle tasolle ja kokonaisvoimakkuudesta haluttu volyymi
- mahdollisesti kanavakohtaisella äänenvärinsäädöllä on alhaisempi basson keskitaajuus, eli voi korjata kaiuttimen puutteita
- kuuntelemaan kanavaa (kuulokkeilla tai tarkkailukaiuttimilla) ennen kuin ohjaa sitä ulos
- kestää sisääntulevaa yliohjausta, kestää soittimien liittämistä
- äänittämisessä ja musahommissa on sitten vielä aivan omat juttunsa