Tai sitten pysyisi vaan siinä vakaassa distrossa ja poistaisi sen darktablen asetustiedostoineen. Ja sitten asentaisi sen uudelleen ja ubuntu-bionic-universe lähteestä eikä siitä snap lähteestä, joka myös on tarjolla. <mielipidettä> Kun on ollut näitä snap lähteestä päivittyviä sovelluksia on aina tullut jotain pieniä, odottamattomia vaikeuksia. Siksi tunnen syvää epäluottamusta snapia kohtaan. </mielipidettä> Ketjusta ei ilmene mistä lähteestä tämän tapauksen darktable on asennettu, mutta sen uudelleenasennus on ehkä riittävä toimi, aluksi ainakin kunhan sen asetustiedosto myös uusitaan. Uusi vakaa 20.04 on vasta tulossa.
Lueskelin tuosta snapista sen verran että jäi Ubuntusta kikkareen maku suuhun. Aikoinaan vuonna papu kun aloin Ubuntua käyttämään niin Microsoft oli iso paha kaupallinen mörkö niin kuin on edelleenkin. Silloin Ubuntu oli raikas tuulahdus, aito vaihtoehto MS pakkopullaan.
Idea vapaasta käyttöjarjestelmästä oli hieno. Valitettavasti Ubuntun kehittäjä on lähtenyt tuolle kaupalliselle suljettujen ohjelmien tielle. Onneksi vaihtoehoja on tarjolla. Tykkään aptin vaivattomuudesta paketinhallinnassa joten aloitan liukumisen Debianiin MX-Linuxin kautta.
En tarkoittanut ampua alas vanhaa kunnon Ubuntua. Onhan se aivan helposti valittavissa edelleen mitä sovelluksia lataa ja asentaa. On niissä selvästi näkyvissä onko avoin vai suljettu ja mikä lähde ja onko snap. Se verran on aina täytynyt vaivautua, että katsoo mitä asentelee. Tuttavani saa Ubuntunsa sutturalle tasaisen epätasaisesti ja syy on useimmiten se, että yrittää asentaa "kivaa sovellusta" milloin miltäkin websivulta Windowsmaisesti, vaikka kuinka yritän saarnata, että käytä niitä virallisia.
Jakelun vaihtaminen ei pelasta snapilta, koska sehän on juri siksi tehty, että paketointi voidaan tehdä kerralla kaikille jakeluille sopivaksi. Riippuvuudet ovat kunnossa, koska ne tulevat paketoinnin mukana kaikille jakeluille sopivana, riippumatta siitä onko sovellus hyödyllinen vai vahingollinen. Ne myös päivittyvät huomaamatta ja sujuvasti lupaa kysymättä. Monethan kaipasivat juuri sitä. "En halua säätää ja värkätä näitä vehkeitä. Haluan vaan käyttää näitä." Suljettuja sovelluksia on jo pitkään ollut saatavana avoimien lisäksi virallisissakin lähteissä ja snap on niidenkin tajontaa lisännyt. Minusta se on askel lähemmäksi viidakon lakeja turvallisuudessa, mutta voin olla väärässäkin. Käyttäjän vaan on oltava tarkempana.
Tuohon esillä olevaan ongelmaan esitin ratkaisuna poistaa se sovellus asetustiedostoineen ja asentaa se uudelleen virallisesta lähteestä.
Päivittyi minullakin kerran Firefox espanjankieliseksi (tai ehkä sotkin sen itse), kunnes huomasin se olevan kaikkein uusin epävakaa versio ja snap paketoitu. Silloin vasta huomasin tällaisenkin paketoinnin olevan olemassa. Ja siksi toin tuon snapin tähän keskusteluun, ehkä tapeettomasti.
PS. Tuli mieleen, että onhan ytimessä myös palomuuri.
sudo ufw enable
=Laittaa palomuurin päälle.
sudo ufw disable
=Laittaa palomuurin pois päältä.
sudo ufw status verbose
=Näyttää palomuurin tilan.